Inaintea debutului oficial al campaniei electorale, premierul Victor Ponta a apelat la arme interzise pentru a-si lovi adversarii sau pentru a castiga puncte. In cele cateva saptamani scurse a contabilitat atat de multe derapaje, incat abia li se mai poate tine socoteala. Victor Ponta si PSD si-au pregatit terenul campaniei modificand o lege prin care au suspendat temporar migratia politica, astfel incat sa racoleze cat mai multi primari si alesi locali din opozitiei. Campania Ponta/PSD a continuat printr-o serie de atacuri sub centura impotriva principalului adversar, atacat pe teme de religie, pentru faptul ca nu are copii sau acuzat ca va taia pensiile.

Victor Ponta - pomeni electorale si bani pentru bisericiFoto: AGERPRES
  • Hotnews.ro va continua in urmatoarele zile evaluarea campaniei candidatilor la prezidentiale

1. Religia, tema de campanie. Victor Ponta a lansat primul atac sub centura chiar in ziua lansarii candidaturii sale, la Craiova, in 29 iulie. A spus atunci, intre altele, ca nu-si doreste sa fie acuzat ca este roman sau ortodox in tara sa, o aluzie clara la originea etnica a contracandiatului sau, dar si la religia acestuia. Iohannis, etnic neamt si protestant declarat, a declarat in replica: "Este o încercare penibilă de atac de campanie. Nu voi face declaratii legate de religie în campania electorală. România este un stat laic și nu întâmplător în Constitutie au apărut articole precum cel legat de egalitatea în drepturi indiferent de religie, indiferent de etnie'”, a declarat Klaus Iohannis.

2. Amnistii fiscale. Guvernul a aprobat pe 19 august proiecte de lege pentru amnistierea fiscală a pensionarilor şi a mamelor care au primit sume necuvenite din vina funcţionarilor. Proiectele au fost votate de Parlament in procedura de urgenta, pana la 8 septembrie. Potrivit ministrului Muncii, Rovana Plumb, de amnistierea fiscala vor beneficia 20.000 de mame, 50.000 de pensionari si 25.000 de bugetari.

3. Racolari in forta. La inceputul lunii septembrie, Guvernul Ponta a suspendat pentru 45 de zile legea antimigratie, care le interzicea alesilor locali sa treaca de la un partid la altul sub sanctiunea pierderii mandatului. Ordonanta 55/2014, intrata in vigoare la 2 septembrie, a fost criticata explicit de partenerii externi. Victor Ponta a justificat ordonanta pe motiv ca Iohannis si Blaga ar fi blocat administratiile locale si ca, din cauza lor, "nu se mai pot asigura majoritati". In realitate, Guvernul a cautat ingrosarea armatei PSD cu noi garnituri de alesi locali racolati din opozitiei sub presiune si santaj, pentru a alerga dupa voturi pentru Victor Ponta. Potrivit unei evaluari realizate de HotNews.ro, sute de alesi locali din toata tara au trecut la PSD, principalul beneficiar al suspendarii legii antimigratie.

4. Atacuri la viata privata. Pe data de 7 octombrie, purtatorul de cuvant al PSD, Gabriela Vranceanu Firea, l-a atacat intr-o conferinta de presa pe Klaus Iohannis pentru faptul ca nu are copii, jignind sute de mii de familii care se afla in aceasta situatie. Firea a declarat ca premierul Victor Ponta ”este un foarte bun familist, ceea ce din nefericire pentru el, Klaus Iohannis nu are această calitate”. Intrebată dacă îi reproşează lui Iohannis faptul că nu ar fi ”un bun familist”, Firea a răspuns: ”Din punctul meu de vedere a fi un bun familist înseamnă nu doar a fi căsătorit, ci şi a avea copii. (...) domnul Iohannis practic a spus ceea ce gândea, că într-un fel pune mai mult preţ pe investiţia în imobiliare, decât în educaţia copiilor”. Declaratiile sale au starnit in val de indignare publica, insa Firea a recidivat cu acest tip de atac. Ion Iliescu, si el fara copii, a declarat ca declaratiile purtatorului de cuvant sunt o stangacie: "E nepotrivita iesirea Gabrielei Firea. Eu am toata simpatia pentru Gabriela Firea, dar nu am inteles iesirea asta a ei, a fost o stangacie"

5. Atacuri la justitie. Victor Ponta a lansat o serie de atacuri impotriva DNA, nemultumit ca partidul este zguduit de mari dosare care vizeaza nume grele de partid in plina campanie. Cand DNA a anuntat inceperii urmaririi penale in dosarul Hrebenciuc, in care sunt vizati si socrul sau, Ilie Sarbu, si Dan Sova, Victor Ponta a insinuat ca procurorii s-ar implica in lupta politica din interiorul PSD: "Sa vrei sa fii presedinte al unui partid nu e ceva ilegal. Nu inteleg de ce trebuie sa arestam pe cineva ca vrea sa aiba o functie. Si eu am vrut sa fiu presedinte al PSD si nu m-a arestat nimeni in 2010, din fericire. Deci arestam oamenii care vor sa fie presedinti de partid? Cred ca ne intoarcem in vremea lui Ceausescu sau a lui Stalin si nu vreau acest lucru". Cea mai brutala interventie in treburile justitiei s-a consumat pe 6 octombrie, cand a criticat public masura sechestrului dispusa la Lukoil de teama ca angajatii ar putea veni la Bucuresti pentru a protesta. A doua zi dupa interventia publica a premierului, sechestrul a fost ridicat partial.

6. Bani pentru baronii locali de la buget in detrimentul investitiilor. In 30 septembrie, Guvernul a aprobat o rectificare bugetara de pe urma careia primarii si sefii de consilii judetene s-au ales cu cea mai mare suma - peste 2 miliarde lei. Costul rectificarii a fost unul mare pentru investitii, de la fonduri europene taindu-se 4 miliarde de lei. Opozitia si presedintele Basescu, dar si Consiliul Fiscal au acuzat Guvernul ca foloseste banii pentru a-i rasplati pe primarii si baronii locali traseisti. Un exemplu edificator pentru modul in care sunt folositi banii este cel al comunei prahovene Cornu, unde au case membri de vaza ai conducerii PSD

7. Voturi cumparate cu eliminarea accizei la palinca. Victor Ponta a anuntat duminica, 26 octombrie, ca Romania va elimina din Codul Fiscal acciza pentru palinca incepand din 2015, in ciuda opiniei Comisiei Europene, care a avertizat ca aceasta masura incalca regulile europene la care Romania a aderat. Ponta a anuntat chiar o viitoare "batalie juridica" impotriva Bruxelles-ului. Codul Fiscal prevede ca pentru tuica si rachiu din fructe, realizate in propria gospodarie si destinate consumului propriu, producatorii sa plateasca o acciza de 1.000 de euro la hectolitru de alcool pur.

8. Campanie neagra pe net impotriva lui Klaus Iohanis. In mediul online s-a declansat inca din luna septembrie o adevarat campanie neagra impotriva lui Klaus Iohanis, cu fotografii, clipuri video sau conturi false de Facebook care leaga imaginea candidatului ACL de diverse scandaluri. Pe Facebook se multiplica paginile indreptate impotriva lui Klaus Iohannis, cu titluri precum "Iohannis - neamtul mincinos", "Klaus Iohannis e omul lui Basescu" sau "Demite-l.ro". Temele principale de atac: casele, adoptiile de copii, omul lui Basescu. Una dintre aceste pagini l-au convins pe celebrul cant-autor Alexandru Andries sa se decida cu cine va vota, dupa ce a descoperit ca o melodie a sa, 'Nu-i nici o gluma', a fost folosita fara acord intr-un videoclip impotriva lui Klaus Iohannis.

9. Utilizarea Postei Romane in razboiul electoral. In luna octombrie,Posta Romana - condusa de vicepresedintele PSD Diaspora - a inceput sa distribuie pensionarilor la ghiseu pliante cu textul "Klaus Iohannis vrea sa iti taie pensia". Tema taierii pensiilor a devenit unul din mesajele centrale ale campaniei sale, prezent pe afisa in slogane de tipul "singurul candidat care nu taie pensii". Utilizarea Postei Romane pentru distribuirea plaintelor si mesajul PSD pe tema taierii pensiilor a determinat una dintre cele mai dure replci ale lui Klaus Iohannis: "Din partea PSD-ului se poarta o campanie mizerabila la adresa mea. Este o jena publica, doamnelor si domnilor din PSD ce faceti in aceasta campanie electorala. Este sub orice limita inferioara felul in care intelegeti sa acoperiti lipsa unui proiect pentru Romania prin atacuri la persoana mea si familia mea."

10. Pomeni pentru biserici si manastiri. In ultimele doua luni, premierul Victor Ponta a distribuit catre diverse biserici si manastiri sume importante de bani din bugetul national, via Fondul de rezerva aflat la dispozitia premierului. De remarcat prezenta masiva a lui Victor Ponta in biserici si manastiri in timpul campaniei electorale, precum si numeroasele intalniri cu inalti prelati bisericesti. Cateva exemple de alocari: 28 august - 6 milioane lei pentru trei unitati de cult ortodoxe: Centrul Eparhial Iasi, Manastirea Nicula si Manastirea Tismana 15 octombrie - 6 milioane lei pentru biserici din Madrid, Barcelona, Gorj si Cluj23 octombrie - 14 milioane lei pentru finanţarea a 13 mănăstiri, catedrale şi centre eparhiale

  • Hotnews.ro va continua in urmatoarele zile evaluarea campaniei candidatilor la prezidentiale