VIDEO Proiectul de revizuire a Constitutiei a fost adoptat de Comisia parlamentara . Vezi in text ce etape are de parcurs proiectul pana la referendum

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Miercuri, 19 iunie 2013, 10:51 Actualitate | Politic


Comisia pentru revizuirea Constitutiei a adoptat miercuri, cu 17 voturi pentru si o singura abtinere (UDMR) proiectul de revizuire a Constitutiei. Proiectul urmeaza sa fie inaintat conducerii Parlamentului pentru a solicita avize din partea Consiliului Legisltiv si Curtii Constitutionale. La inceputul saptamanii liderii USL au convenit sa amane, votul din plenul Senatului asupra proiectului de revizuire a Constitutie pentru inceputul lunii septembrie, motivand ca este foarte probabil ca avizul Curtii Constitutionale sa vina dupa incheierea actualei sesiuni parlamentare. 

Crin Antonescu
 • Regret faptul ca unii reprezentanti ai opozitiei au parasit la un moment dat lucrarile, la ultimele sedinte, pe motivul ca nu am adoptat varianta unui Parlament unicameral. Este destul de jenant din punctul meu de vedere ca, daca asta a fost decizia domniilor lor, nu au facut-o in momentul in care in comisie s-a discutat acel articol. A mai durat vreo doua sedinte pana cand se intampla alte evenimente si alte aparitii publice ca sa ia aceasta decizie. Evident, e dreptul lor"
 • Exista in jurul acestui proiect de revizuire o discutie mediatica, mai mult mediatica decat publica intr-un sens foarte larg, din pacate deocamdata si ea va continua
 • Parlamentul este marele castigator ca institutie in aceasta revizuire si el isi defineste si isi intareste niste pozitii si niste prerogative clarificate in raport cu presedintele Romaniei si in raport cu Guvernul. Am facut acest lucru din convingerea ca oricat de popular sau impopular ar fi Parlamentul intr-o anumita legislatura sau alta, cat de impopulari am fi unii dintre noi, dintre parlamentari, nu exista niciun motiv care sa ne faca sa ezitam in a afirma ca nu exista democratie puternica fara Parlament puternic
Mate Andras, UDMR
 • M-am abtinut deoarce pentru UDMR nu poate fi acceptat existenta regiunilor, in forma aceasta, in Constitutie, iar celelalte amendamente referitoare la drepturile minoritatilor nationale cu importanta majora nu au fost adoptate
Care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurga Constitutia USL 
Procedural, proiectul de revizuire al Constitutiei va fi transmis, dupa votul din Comisie, la Birourile Permanente reunite ale Parlamentului care, la randul lor vor trimite proiectul catre grupurilor parlamentare ale USL pentru a fi asumat. Grupurile parlamentare trebuie sa-si insuseasca proiectul de revizuire a Constitutie si sa stranga o treime din semnaturile senatorilor si deputatilor. 

Dupa ce proiectul va fi asumat capata statut de initativa legislativa si este trimis de catre conducerea Parlamentului la Consiliul Legisltiv pentru aviz. In termen de de 5 zile Consiliul Legilativ trebuie sa isi exprime punctul de vedere. Odata avizat, proiectul Constitutiei este depus la Curtea Constitutionala care trebuie sa dea un aviz consultativ in termen de 10 zile. 

Dupa consultarea Curtii Constitutionale, proiectul se intoarce la Comisia de revizuire a Constitutiei care are rol de Comisie raportoare. In functie de observatiile CCR, comisia reanalizeza textul si il pune in consens cu observatiile de judecatori. 

O data amendat proiectul este trimis catre Senat ca prima Camera si intra din nou in dezbatere parlamentara. Senatorii pot depune amendamente care vor fi analizate de aceiasi comisie raportoare(cea condusa de Crin Antonescu). Dupa dezbateri intra in plen la Senat si trebuie adoptat cu votul a doua treimi din numarul de senatori. 

Proiectul merge apoi la Camera Deputatilor unde parcurge acelasi traseu si i se aplica aceleasi reguli . Dupa ce este adoptat de catre Parlament proiectul de revizuire a Constitutiei merge din nou la Curtea Constitutionala care are, de aceasta data un aviz obligatoriu.

Dupa ce obtine avizul Curtii Constitutionale, Parlamentul ia act si declanseaza in termen de 30 de zile referendumul pentru consultarea populatiei 

ora 10:55 Amendament adoptat Art. 137 (2) In excercitarea prerogativelor sale BNR nu poate solicita sau primi instructiuni de la nicio institutie a statutului (Tudor Chiuariu) 

ora 10:53 Amendament adoptat
. Art 31. (6) Proiectele de acte normative ce urmeaza sa fie adoptate de autoritatile si institutiile publice, cu exceptia celor care au caracter de urgenta potrivit legii, sunt supuse cu cel putin 30 de zile inainte de adoptare dezbaterii publice.

ora 10:51 Sedinta a inceput . 

Context:

Cele mai importante amendamente adoptate

Comisia pentru revizuirea Constitutiei a adoptat o serie de amendamente care transforma presedintele tarii intr-un personaj mai degraba decorativ si dau puteri majore Parlamentului. Totodata, parlamentarii au introdus in Constitutie validarea referendumului cu participarea a 30% din cetatenii cu drept de vot. 

Mandatul presedintelui a fost redus la 4 ani si a fost scos explicit din cadrul puterii executive

 • Amendament adoptat. Art.1.- (4) Statul se organizeaza potrivit principiilor separatiei, echilibrului si cooperarii loiale a puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale. Puterea legislativa este reprezentata de Parlament, puterea executiva este reprezentata de Guvern si de celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, iar puterea judecatoreasca este reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti.(Tudor Chiuariu)
 • Amendament adoptat. Art.83.- (1) Mandatul Presedintelui Romaniei este de 4 ani si se exercita de la data depunerii juramantului.(PSD)
 • Amendament adoptat .103.- (1) Presedintele desemneza drept candidat pentru functia de prim-ministru pe reprezentantul partidului sau aliantei care a obtinut cel mai mare numar de mandate la alegeri. Daca nu se reuseste investirea unui guvern dupa aceasta procedura, premierul trebuie desemnat din partea  partidului clasat pe al doilea loc ca numar de mandate. Daca acest lucru nu e posibil, desemnarea premierului se face din partea unei coalitii care are majoritatea absoluta in parlament. Daca nu se investeste nici asa un guvern, parlamentul poate fi dizolvat. (Tudor Chiuariu)
 • Amendament adoptat. Presedintele Romaniei reprezinta statul roman la reuniuniile UE avand ca teme relatiile externe al UE, politica de securitate comuna si modificari ale tratatelor constitutive al UE (PNL)
 • Amendament adoptat Art.90 (3) Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale.(PSD)

De asemenea, rolul Casei Regale si al Bisericii e recunoscut in Constitutie, sanctionarea traseismului politic prin pierderea mandatului de parlamentar si dreptul minoritatilor de a-si folosi in spatii publice simbolurile nationale au fost introduse in viitoare Constitutie. Totodata, un amendament depus de UDMR si adoptat stipuleaza dreptul minoritatilor nationale "de a infiinta organe proprii de decizie si executive, cu competente privind dreptul la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor". 
 • Amendament adoptat cu 20 de voturi pentru Articolul 1 al Constitutiei: Romania recunoaste rolul istoric in constituirea statului roman al Casei Regale, Bisericii Orotodoxe si a celorlate culte religioase
 • Amendament adoptat. Art. 70. (2) Calitatea de senator sau deputat inceteaza la data demisiei din partidul sau formatiunea politica din partea caruia a fost ales la data inscrierii acestuia intr-un alt partid politic sau formatiune politica. (PNL)
 • Amendament adoptat Art.32.- (6) Autonomia universitara este garantata. Ea implica capacitatea recunoscuta prin lege institutiilor de invatamant superior  de a-si gestiona direct si nemijlocit patrimoniul, de a-si alege ori,  dupa caz, desemna in mod liber mandatele, structurile si functiile de  conducere, de a-si executa in mod neingradit un buget de venituri si de  cheltuieli, de a hotari in mod liber cu privire la politica de personal insusita si de a decide fara nicio constrangere exterioara cu privire la  misiunile educationale si de cercetare asumate (Ioan Chelaru, senator PSD)

La capitolul Justitie, printre cele mai importante modificari se numara scoaterea parlamentarilor de sub jurisdictia Inaltei Curti (care s-a remarcat in ultimii ani drept cea mai dura instanta de judecata), precum si reducerea mandatului membrilor CSM de la 6 la 4 ani. Parlamentarii au prevazut ca presedintele CSM sa fie ales din randul judecatorilor, iar mandatul sau nu poate fi reinnoit.

 • Amendament adoptat art.133.- (2) Consiliul Superior al Magistraturii este alcatuit din 21 membri, din care:b) 4 reprezentanti ai societatii civile, specialisti in domeniul dreptului, care se bucura de inalta reputatie profesionala si morala, alesi de Senat; acestia participa numai la lucrarile in plen;
 • Amendament adoptat Art.133.- (3) Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reinnoit, dintre judecatorii prevazuti la alineatul (2) litera a).
 • Amendament adoptat Art.133.- (4) Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 4 ani.
 • Amendament adoptat. Art.72, alineatul (2): Deputatii si senatorii nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor (Grup UDMR).
 • Amendamentul, in forma in care a fost aprobat, elimina prevederea existenta potrivit careia "Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie".
 • Amendamentul adoptat scoate din actuala Constitutie cercetarea penala si judecarea parlamentarilor la Inalta Curte de Casatie. Practic, prin eliminarea competentei Inaltei Curti de Casatie, urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face la instantele de judecata potrivit Codului Penal in functie de infractiunea comisa.

De asemenea, parlamentarii au introdus termenul de regiune in noua Constitutie. Miza acestui amendament este proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala al lui Liviu Dragnea, sustinut de PSD. O alta modificare adusa este reintroducerea stemei pe drapelul Romaniei. Astfel, daca noua Constitutie va fi validata de popor, Romania va avea din nou, dupa 23 de ani, pe drapelul national si stema.

Art.12.- (1) Drapelul Romaniei este tricolor, avand pe fondul galben stema tarii; culorile sunt asezate vertical, in ordinea urmatoare incepand de la lance: albastru, galben, rosu. (Deputat PSD Gheorghe Emacu)In ultima sedinta a comisiei, parlamentarii au eliminat din atributiile Curtii Constitutionale posibilitatea de a verifica hotararile Parlamentului. De asemenea, Comisia a reformulat articolul 1, aliniatul 1 si a nominalizat Biserica Ortodoxa pe primul loc in modernizarea statului roman, inaintea Casei Regale, cum modificase initial Constitutia.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3835 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Stema (Miercuri, 19 iunie 2013, 11:11)

  ibanesto [utilizator]

  De ce nu modernizeaza steagul pe orizontala cu stema regala daca tot au bagat asta in constitutie cu regalitatea ? Ceva de genul ... http://mediaserver.adevarul.es/media/adevarul-es/images/2011/06/18/79440-0-drapelul_capitalei.jpg ... in locul siglei http://stemaromaniei.files.wordpress.com/2009/04/stema-romaniei-format-mare-rezolutie-buna.jpg ... se putea folosi asta .. http://prgabriel.files.wordpress.com/2008/11/romste1.gif sau asta http://4.bp.blogspot.com/-Z_pimy7zQwY/TlYgYLaZuDI/AAAAAAAADFs/BxMy4njWsfw/s1600/kingdom_of_romania-1922-1947+-+Art+of+Heraldry+-+Peter+Crawford.png
 • -2 (4 voturi)    
  Cursul basic, lectia 5 (Miercuri, 19 iunie 2013, 11:32)

  Anonim AntiBasescu [utilizator]

  De regula, sintaxa limbilor indoeuropene nu prevede despartirea prin virgula a predicatului de complementul direct. sint posibile insa trei puncte, pentru a prelungi suspansul intre actiune si obiectul asupra caruia se exercita actiunea. De exemplu: Traian Basescu asteapta ....un referendum, ca s-a obisnuit cu asta.
 • +3 (7 voturi)    
  Lelea Ioana si Mos Ion (Miercuri, 19 iunie 2013, 11:43)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  Ma intreb daca Lelea Ioana si Mos Ion din Cocarlati vor sti ce si dece vor vota, daca cel putin vor intelege ca vor vota o noua Constitutie!
  Sunt convins ca vor merge la vot doar pentru ca asa le va spune primarul si ca vor pune stampila acolo unde le va spune primarul, fara sa inteleaa ceva. Si toate acestea, bineinteles, functie de ce le va baga primarul in sacosa.
  Ce oportun ar fi votul cenzitar, dar, din pacate, nu mai poate fi vorba de asa ceva!
  • +1 (1 vot)    
   Cine cui ii sapa groapa? (Miercuri, 19 iunie 2013, 13:45)

   Ciobanul Bucur [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   1) Ponta lui Antonescu? In varianta ca Ponta il va sprijini, totusi, pe Crin candidat. Ponta nu vrea un Crin presedinte puternic.
   2) Antonescu lui Ponta? Daca Antonescu e constient ca nu el ci Ponta va fi candidatul.
 • +3 (5 voturi)    
  dictatura borfasilor (Miercuri, 19 iunie 2013, 11:59)

  goto [utilizator]

  cu aceasta constitutie se va instituii dictatura parlamentara, adica a hotilor si borfasilor, pentru ca in parlamentul nostru majoritatea asta sunt. si sa nu uitam ca la cum este organizat parlamentul la noi, deciziile se iau in spatele usilor inchise de la partide, de catre cei care finanteaza din umbra majoritatea politica aflata la putere la un moment dat. pentru ca deciziile vin de la sefii de partide, parlamentarii ridica mana doar la comanda fara sa stie ce voteaza, iar petru asta primesc si ei un oscior de la stapini.
  presedintele va deveni o paiata cu rol de fatada, care va fi scos in fata doar ca tap ispasitor.
  dupa constitutie vor urma curtea constitutionala (deja se va reduce puterea ei prin noua constitutie), ani, dna, magistrati. legile vor fi modificate in favoarea hotilor, nimeni neputand sa se mai opuna. nici macar ue pt ca li se va spune ca aceasta este vointa poporului.
  deci drumul spre dictatura este deschis. nu catre cea de tip comunism ci cea de tip feudalism (istoric vorbind).
  ceasul al treisprezecelea a venit. daca nici acum nu se va trezi lumea, va fi prea tarziu alta data.
  • +1 (3 voturi)    
   Putem opri fiecare cu un vot -- NU (Miercuri, 19 iunie 2013, 12:24)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui goto

   eu unul voi vota NU
  • -2 (4 voturi)    
   se va institui(iiiiii) dictatura ortografica (Miercuri, 19 iunie 2013, 22:37)

   Anonim AntiBasescu [utilizator] i-a raspuns lui goto

   Ce-ar fi daca ar fi in Constitutie o prevedere privind obligatia roman'lor de a folosi corect limba oficiala? Iar cine o stilceste sa fie supus oprobriului si sanctiunii publice. Par exemple, aplicat aici, la hotnius, un jurnalist sa fie huiduit in scris si banat de la publicat articole timp de o luna, iar comentatorii (sau postacii de toate culorile) blocati asisderea o luna de la postat pe site.
   M-am intrebat de mii de ori (vorba cintecului!) de ce sintem blocati pentru jigniri, nu si pentru insultarea si violarea limbii romane....
 • +2 (4 voturi)    
  Constitutia PENALILOR din USL (Miercuri, 19 iunie 2013, 13:03)

  Gryphus [utilizator]

  Pucistii si Penalii din USL si-au facut Constitutie, un proiect rusinos intocmit de oameni care NU au nicio calitate pt a modifica Constitutia.

  Crin Antonescvu, votat in satele din Teleorman...seful comisiei de revizuire a Constitutiei, cam asta e imaginea acestui proect


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by