EXCLUSIV Cum arata noua Constitutie. Dezbaterile din ziua 10: BOR pe primul loc in constituirea si modernizarea statului roman/ Curtea Constitutionala nu mai poate verifica hotararile Parlamentului

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Marţi, 18 iunie 2013, 13:37 Actualitate | Politic


 documente
Comisia pentru modificarea Constitutiei a finalizat marti proiectul Constitutiei, urmand ca miercuri - in prezenta presedintelui Comisiei, Crin Antonescu, sa dea votul final pe texul fundamental. In cea de-a zecea zi de dezbateri, parlamentarii au eliminat din atributiile Curtii Constitutionale posibilitatea de a verifica hotararile Parlamentului. De asemenea, Comisia a reformulat articolul 1, aliniatul 1 si a nominalizat Biserica Ortodoxa pe primul loc in modernizarea statului roman, inaintea Casei Regale, cum modificase initial Constitutia.


Noua Constitutiei - Varianta Dinaintea Votului Final by Raluca Pantazi


Ora 16:45 Comisia si-a incheiat lucrarile. Vicepresedintele Comisiei, Ioan Chelaru a anuntat ca votul final pe proiectul noii Constitutii va avea loc miercuri.
 • Ioan Chelaru: Maine, de la ora 10,30 va avea loc ultima sedinta a Comisiei parlamentare speciale, in prezenta presedintelui Comisiei, in care vom supune votului final proiectul de revizuire a Legii fundamentale, asa cum a fost adoptat el in Comisie si cum sper ca va fi adoptat. (...) Cred ca e corect sa fie prezent si presedintele, vom avea si o conferinta de presa dupa aceea. Deci, sper ca noaptea sa fie un sfetnic bun pentru toti membri comisiei, sper ca o sa aiba rabdare sa treaca peste toate amendamentele, peste toate textele, maine vom avea discutia finala.
ora 16.40 Amendament adoptat Articolul 135. Statul garanteaza si promoveaza cresterea competitivitatii economiei romanesti prin : a) Libertatea activitatilor economice, protectia concurentei loiale, protectia consumatorilor, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de productie; d)  Exploatarea resurselor de productie in conditiiile de maxima eficienta economica si cu acordarera accesului nediscriminatoriu tuturor celor interesati; e) Dezvoltarea economica, in conditiile ocrotirii mediului inconjurator si mentinerii echilibrului ecologic.

ora 16.35 Articol 155 se abroga alineatele 4., 5. si 6.
(4) Dispozitiile cu privire la Inalta Curte de Casatie si Justitie vor fi aduse la indeplinire in cel mult 2 ani de la data intrarii in vigoare a legii de revizuire.
(5) Judecatorii in functie ai Curtii Supreme de Justitie si consilierii de conturi numiti de Parlament isi continua activitatea pana la data expirarii mandatului pentru care au fost numiti. Pentru asigurarea innoirii Curtii de Conturi din 3 in 3 ani, la expirarea mandatului actualilor consilieri de conturi acestia vor putea fi numiti pentru inca un mandat de 3 ani sau de 6 ani.
(6) Pana la constituirea instantelor judecatoresti specializate, litigiile rezultate din activitatea Curtii de Conturi vor fi solutionate de catre instantele judecatoresti ordinare

ora 16.36 Amendament adoptat.
Art 154. alin. 2  "Consiliul Legislativ, in termen de 3 luni de la data intrarii in vigoare a legii sale de organizare, va examina conformitatea legislatiei cu prezenta Constitutie si va face Parlamentului sau, dupa caz, Guvernului, propuneri corespunzatoare", 

ora 16.29 Articolul abrogat Art.149.- Aderarea la Tratatul Atlanticului de Nord
Aderarea Romaniei la Tratatul Atlanticului de Nord se face prin lege adoptata in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, cu o majoritate de doua treimi din numarul deputatilor si senatorilor.

ora 16.15 Parlamentarii au eliminat din atributiile Curtii Constitutionale posibilitatea de a decide pe hotararile Parlamentului. Mai exact au eliminat un aliniat care facea trimitere la legea de organizare si functionare a Curtii Constitutionale unde este stipulat ca avea atributia sa verifice hotararile Parlamentului. 

Articolul 146  se abroga litera l) - indeplineste si alte atributii prevazute de legea organica a Curtii

ora 16.10 Articol reformulat Art.137 (1) Banca Nationala a Romaniei este banca centrala a statului roman, institutie publica autonoma, ale carei prerogative, administrare si functionare se reglementeaza prin lege, in conformitate cu normele de drept international care decurg din tratatele la care Romania este parte.
(2) Banca centrala are dreptul sa emita insemne monetare pe teritoriul Romaniei.
(3) In conformitate cu tratatele constitutive si actele legislative ale Uniunii Europene, prin lege organica se pot reglementa:
a). transferul de prerogative ale Bancii Nationale a Romaniei la Banca Centrala Europeana
b) recunoasterea circulatiei si inlocuirea monedei nationale cu moneda euro.

ora 15.55 Articol reformulat Art. 113. alin 1 Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Prin motiunea de cenzura, semnatarii propun o persoana drept candidat pentru functia de prim-ministru, iar aceasta va fi va fi insarcinata de catre Presedinte cu formarea noului Guvern in cazul in care motiunea de cenzura este adoptata

ora 15.47 Amendament adoptat Art.112.- (3) Ministrul a carui revocare a fost solicitata prin intermediul unei motiuni simple, adoptate de catre cele doua Camere ale Parlamentului, este revocat din functie la propunerea primului-ministru.

ora 15:34 Amendament adoptat Art.73.- (3) Prin lege organica se reglementeaza: .....i) 3 organizarea si functionarea Curtii Constitutionle 

ora 15:24 Amendament respins Art.49.- (1) Copiii si tinerii se bucura de un regim special de protectie si de asistenta in realizarea drepturilor lor, in conformitate cu principiul interesului superior al copilului. FC

ora 15:21 Articol reformulat Art.41.- (4) La munca egala, femeile primesc remuneratie egala cu barbatii.

ora 15:18 Sedinta s-a reluat. 

ora 13:55 Sedinta a fost suspendata pentru 30 minute. Membrii comisiei trebuie sa mearga in plen, la votul final. 

ora 13:45 Parlamentarii au rectificat articolul 1 aliniatul 1, ind.1. care prevede ca Romania recunoaste rolul istoric al Bisericii Ortodoxe si al celorlalte culte religioase, al Casei Regale. Astfel Comisia a decis sa nominalizeze Biserica Ordodoxa inaintea Casei Regale. 

Amendament adoptat
.Art.1.- (1) Romania recunoaste rolul istoric, in constituirea si modernizarea statului roman, al Bisericii Ortodoxe si al celorlalte culte religioase, al Casei Regale si al minoritatilor nationale.

ora 13:40 Sedinta a inceput 

Context:

Cele mai importante amendamente adoptate pana acum:

Comisia pentru revizuirea Constitutiei a adoptat o serie de amendamente care transforma presedintele tarii intr-un personaj mai degraba decorativ si dau puteri majore Parlamentului. Totodata, parlamentarii au introdus in Constitutie validarea referendumului cu participarea a 30% din cetatenii cu drept de vot.

Mandatul presedintelui a fost redus la 4 ani si a fost scos explicit din cadrul puterii executive

 • Amendament adoptat. Art.1.- (4) Statul se organizeaza potrivit principiilor separatiei, echilibrului si cooperarii loiale a puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale. Puterea legislativa este reprezentata de Parlament, puterea executiva este reprezentata de Guvern si de celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale, iar puterea judecatoreasca este reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie si de celelalte instante judecatoresti.(Tudor Chiuariu)
 • Amendament adoptat. Art.83.- (1) Mandatul Presedintelui Romaniei este de 4 ani si se exercita de la data depunerii juramantului.(PSD)
 • Amendament adoptat .103.- (1) Presedintele desemneza drept candidat pentru functia de prim-ministru pe reprezentantul partidului sau aliantei care a obtinut cel mai mare numar de mandate la alegeri. Daca nu se reuseste investirea unui guvern dupa aceasta procedura, premierul trebuie desemnat din partea  partidului clasat pe al doilea loc ca numar de mandate. Daca acest lucru nu e posibil, desemnarea premierului se face din partea unei coalitii care are majoritatea absoluta in parlament. Daca nu se investeste nici asa un guvern, parlamentul poate fi dizolvat. (Tudor Chiuariu)
 • Amendament adoptat. Presedintele Romaniei reprezinta statul roman la reuniuniile UE avand ca teme relatiile externe al UE, politica de securitate comuna si modificari ale tratatelor constitutive al UE (PNL)
 • Amendament adoptat Art.90 (3) Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale.(PSD)

De asemenea, rolul Casei Regale si al Bisericii e recunoscut in Constitutie, sanctionarea traseismului politic prin pierderea mandatului de parlamentar si dreptul minoritatilor de a-si folosi in spatii publice simbolurile nationale au fost introduse in viitoare Constitutie. Totodata, un amendament depus de UDMR si adoptat stipuleaza dreptul minoritatilor nationale "de a infiinta organe proprii de decizie si executive, cu competente privind dreptul la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor".
 • Amendament adoptat cu 20 de voturi pentru Articolul 1 al Constitutiei: Romania recunoaste rolul istoric in constituirea statului roman al Casei Regale, Bisericii Orotodoxe si a celorlate culte religioase
 • Amendament adoptat. Art. 70. (2) Calitatea de senator sau deputat inceteaza la data demisiei din partidul sau formatiunea politica din partea caruia a fost ales la data inscrierii acestuia intr-un alt partid politic sau formatiune politica. (PNL)
 • Amendament adoptat Art.32.- (6) Autonomia universitara este garantata. Ea implica capacitatea recunoscuta prin lege institutiilor de invatamant superior  de a-si gestiona direct si nemijlocit patrimoniul, de a-si alege ori,  dupa caz, desemna in mod liber mandatele, structurile si functiile de  conducere, de a-si executa in mod neingradit un buget de venituri si de  cheltuieli, de a hotari in mod liber cu privire la politica de personal insusita si de a decide fara nicio constrangere exterioara cu privire la  misiunile educationale si de cercetare asumate (Ioan Chelaru, senator PSD)

La capitolul Justitie, printre cele mai importante modificari se numara scoaterea parlamentarilor de sub jurisdictia Inaltei Curti (care s-a remarcat in ultimii ani drept cea mai dura instanta de judecata), precum si reducerea mandatului membrilor CSM de la 6 la 4 ani. Parlamentarii au prevazut ca presedintele CSM sa fie ales din randul judecatorilor, iar mandatul sau nu poate fi reinnoit.

 • Amendament adoptat art.133.- (2) Consiliul Superior al Magistraturii este alcatuit din 21 membri, din care:b) 4 reprezentanti ai societatii civile, specialisti in domeniul dreptului, care se bucura de inalta reputatie profesionala si morala, alesi de Senat; acestia participa numai la lucrarile in plen;
 • Amendament adoptat Art.133.- (3) Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reinnoit, dintre judecatorii prevazuti la alineatul (2) litera a).
 • Amendament adoptat Art.133.- (4) Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 4 ani.
 • Amendament adoptat. Art.72, alineatul (2): Deputatii si senatorii nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor (Grup UDMR).
 • Amendamentul, in forma in care a fost aprobat, elimina prevederea existenta potrivit careia "Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie".
 • Amendamentul adoptat scoate din actuala Constitutie cercetarea penala si judecarea parlamentarilor la Inalta Curte de Casatie. Practic, prin eliminarea competentei Inaltei Curti de Casatie, urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face la instantele de judecata potrivit Codului Penal in functie de infractiunea comisa.

De asemenea, parlamentarii au introdus termenul de regiune in noua Constitutie. Miza acestui amendament este proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala al lui Liviu Dragnea, sustinut de PSD. O alta modificare adusa este reintroducerea stemei pe drapelul Romaniei. Astfel, daca noua Constitutie va fi validata de popor, Romania va avea din nou, dupa 23 de ani, pe drapelul national si stema.

Art.12.- (1) Drapelul Romaniei este tricolor, avand pe fondul galben stema tarii; culorile sunt asezate vertical, in ordinea urmatoare incepand de la lance: albastru, galben, rosu. (Deputat PSD Gheorghe Emacu)Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10822 vizualizari

 • +48 (50 voturi)    
  Care este acest rol maret istoric? (Marţi, 18 iunie 2013, 14:58)

  slakeritul [utilizator]

  Poate ne explica si noua BOR-ul sau comisia asta care este asa zisul mare rol istoric al BOR? BOR s-a constituit dupa formarea statului roman SI NU INAINTE!, asa ca nu prea vad cum ar fi putut avut un rol in formarea statului roman(poate calatoresc ei in timp si eu nu stiu). In rest BOR s-a emulat dupa evenminetele politice. Spuneti-mi va rog d.lor parlamentari vreun eveniment istoric in care BOR sa fi jucat acest rol atat de important?!?
  Poate turnatorii preoti sa fi jucat un rol important in asuprirea poporului roman?! Sau preotii antisemiti in lovitura de stat care a rezultat in abdicarea foratata a lui Carol al 2-lea?! Mare rol formator a avut BOR! Numai specimene de ipocriti si lingai la conducerea Romaniei.
  • +31 (31 voturi)    
   îți zic eu care e rolul istoric al BOR (Marţi, 18 iunie 2013, 17:09)

   0m [utilizator] i-a raspuns lui slakeritul

   rolul BOR în istoria neamului a fost unul crucial:
   -> le-a băgat în cap oamenilor că trebuie să îndure, fiindcă durerea e de la Dumnezeu => de aici se trage caracterul obedient al românului
   -> le-a băgat în cap oamenilor că trebuie să fie milostivi cu cei în nevoi => lucru care încurajează nemunca sau cerșetoria fenomene larg răspândite la români
   -> le-a băgat în cap oamenilor că trebuie să ierte celui care le-a greșit => de unde și incapacitatea românilor de a condamna ilegalități sau mai bine zis închisul ochilor în fața nedreptăților (de la băgatul în față la coadă, la jaful politicienilor, inclusiv când vine vorba de Noua Constituiție - ni se fură drepturi)

   Djuvara are dreptate în cartea sa despre Istoria românilor::: granița între occident și est (civilizat și necivilizat) este, de fapt, vechea graniță a Marii Schisme!!
   • +4 (8 voturi)    
    Asa este (Miercuri, 19 iunie 2013, 6:59)

    feisbuk [utilizator] i-a raspuns lui 0m

    O analiza mai generala spune ca dupa tarile orotdoxe (cele mai sarace), vin tarile catolice, acolo unde o biserica la fel de primejdioasa ca si cea ortodoxa au incercat cat au putut de mult oprirea sau cel putin franarea progresului. Evident, cele mai bogate tari crestine sunt cele protestante, in care dogma si biserica sunt mai putin prezente in viata individului.

    Generalizand, biserica este cel mai mare dusman al omului (prin biserica inteleg si celelalte religii monoteiste, care in spiritul secolului XXI afirma ca nu exista un alt dumnezeu decat cel al religiei respective).
    • 0 (2 voturi)    
     Ma indoiesc ca... (Miercuri, 19 iunie 2013, 12:09)

     Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui feisbuk

     ...indurarea, milostenia si iertarea sunt negate in culturile protestante.
     Mi se pare mai degraba ca fiecare incearca sa-si argumenteze pozitia cu tot ce-i pica la indemana.
     O alta observatie este ca in tarile catolice biserica a fost mult mai prezenta in viata societatii. Potrivit argumentelor de mai sus, ar fi fost de asteptat ca aceasta sa fie mai "franate" decat cele ortodoxe, ceea ce pare sa nu fie adevarat.
     In realitate, cauzele evolutiilor economice si sociale sunt mai complicate, ar fi o politica a strutului sa se dea vina pe biserica pentru neimpliniri.
     • 0 (0 voturi)    
      Catolicii (Miercuri, 19 iunie 2013, 12:46)

      feisbuk [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

      Sunt cateva tari ortodoxe iar marea majoritate au trecut de la feudalism la comunism, poate cu mici episoade de industrializare / modernism (Rusia Tarista in primul caz, Romania in al doilea).

      Avantajul tarilor catolice a fost expansionismul misionar agresiv (America Latina, Asia, Africa), care a permis acumularea de bogatii (furt pe scurt), pentru niste popoare controlate intelectual de biserica. De aceea sunt catolicii mai bogati decat ortodocsii.
      • +1 (1 vot)    
       despre misionari (Miercuri, 19 iunie 2013, 13:56)

       0m [utilizator] i-a raspuns lui feisbuk

       Știai că boierii munteni și moldoveni trimiteau grămezi de bani ca și donații la Muntele Athos (vreme de 300 de ani, an de an).
       Știi cine e cel de-al doilea mare latifundiar al României?
      • 0 (0 voturi)    
       Asta poate fi un argument pentru... (Miercuri, 19 iunie 2013, 20:33)

       Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui feisbuk

       ...doua alte afirmatii:
       - dupa cum nu a impiedicat industrializarea Rusiei (care mai apoi a devenit a doua putere mondiala) si a Romaniei, ortodoxismul insusi nu impiedica nici colaborarea in alte domenii ce pot aduce progresul. Piedica reala o constituie unele minti limitate, care au din pacate putere de decizie sau influenta.
       - daca ar fi sa lasam morala crestina la o parte, ar rezulta ca tarile occidentale au fost de fapt ajutate din punct de vedere economic de catolicism, si nu franate.
     • +1 (3 voturi)    
      hahaha (Miercuri, 19 iunie 2013, 13:53)

      0m [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

      ortodocșii sunt dogmatici și mult mult mai inflexibili decât catolicii sau protestanții.
      Dau exemplu:
      -> la catolici incinerarea e acceptată de vreo 30 de ani încoace; la ortodocși încă nu și nici nu va fi vreodată :D
      -> la catolici sunt voci care aprobă folosirea mijloacelor contraceptive; la ortodocși, nu numai că nu sunt voci, dar ar interzice astfel de ”practici” :)
      -> la protestanți femeile pot fi pastori sau misionari și pot fi egali bărbaților când vine vorba de păstorit; la ortodocși acest lucru nu se va întâmpla niciodata, fiindcă femeia e văzută ca sluga bărbatului
      -> la protestanți se cântă cu instrumente, se recită poezii, e o atmosferă de bucurie în casa lui Dumnezeu; la ortodocși se cântă doar din voce, iar slujbele au o notă sobră, de înmormântare

      Mai vrei exemple? Ortodoxia a distrus neamul ăsta; dacă ești atât de îndoctrinat încât nu poți să accepți asta, nu te obosi să răspunzi. Cunosc foarte bine ce pot ortodocșii tăi. Ai fi surprins să afli ce număr mare de atei e printre rândurile popilor ;)
      • 0 (2 voturi)    
       Parerea mea este ca... (Miercuri, 19 iunie 2013, 21:11)

       Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui 0m

       ...Biserica Ortodoxa a avut de infruntat aceleasi piedici ca si restul societatii. La fel ca si in economie, politica sau relatiile sociale, si in randurile bisericii se simte nevoia de innoire. Aceasta nu schimba cu nimic valoarea mesajului pe care institutia il are de transmis. Libertatea si nediscriminarea reala din punct de vedere religios pot contribui, printr-un efect de concurenta, la modernizarea mijloacelor de transmitere a mesajului (si) de catre BOR.

       Acceptarea incinerarii si contraceptiei sunt subiecte ce merita a fi discutate. In discutie se pot aduce argumente pro si contra incurajarii acestor practici. Totusi, relevanta lor pentru progresul social si economic mi se pare minora.

       Ma indoiesc ca un preot adevarat ar afirma ca femeia este sluga barbatului. Relatiile nefiresti intre membrii familiei nu sunt incurajate de biserica.

       Nici sobrietatea nu as condamna-o, nici in lacasurile de cult si nici in alte institutii. Nu se contrazice cu bucuria. Ceea ce mi se pare important este realizarea comuniunii pe de-o parte intre credinciosi, pe de alta intre ei si el care li se adreseaza, si in final cu Cel de Sus. La metodele prin care obiectivul este indeplinit trebuie lucrat continuu, dar sa nu uitam ca procesul de modernizare a fost stopat vreme indelungata, ajungandu-se ca autosuficienta sa puna in pericol evolutia.

       Si aici ajungem din nou la oamenii nepotriviti inarmati cu putere de influenta. Preoti fara har, profesori incapabili, functionari plictisiti, ori politicieni corupti, acestia sunt o cauza a degradarii sistemului si trebuie indepartati din pozitia incorect detinuta. Dar aceasta este, din nou, o problema cu caracter general. Ea nu tine in mod nemijlocit de Biserica, dar Biserica poate juca un rol in rezolvarea ei, prin cultivarea valorilor transmise de intemeietorii sai.
       Tocmai existenta acestor cazuri ma face sa cred ca nu ortodoxia poate distruge acest neam, ci lipsa de credinta.
       • +1 (1 vot)    
        despre femei în biserică (Joi, 20 iunie 2013, 9:37)

        0m [utilizator] i-a raspuns lui Mihail_AD

        ...te-ai întrebat vreodată de ce femeilor nu li se dă voie să sărute icoanele când sunt în perioada menstruației???? acest simplu fapt discreditează femeia și o plasează sub ”rasa” masculină
        • 0 (0 voturi)    
         Ca sa fiu sincer, mi se pare... (Joi, 20 iunie 2013, 18:28)

         Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui 0m

         ...amuzant sa vad cat accent se pune pe detalii, numai pentru ca acestea avantajeaza o teorie sau alta.
         Sa ne uitam putin la obiectul acestei interdictii: este bazata pe simboluri si se refera la o actiune cu valoare de simbol. Mie personal nu imi afecteaza respectul nici pentru barbati, nici pentru femei.
         Cand cineva care se declara impotriva bisericii spune ca o persoana e inferioara pentru ca nu saruta icoana - iertat sa-mi fie dar asta mi se pare putin deplasat.
         E un obicei care-si are originea in Vechiul Testament si se bazeaza pe niste argumente, mai mult sau mai putin temeinice. Se va pastra in continuare mult timp sau va fi reevaluat. dar asta nu lipseste de valoare invatatura crestina, care nu se sprijina pe sarutatul icoanei. Dealtfel, Iisus a spus ca biserica se poarta in suflet. Cine are.
    • +1 (1 vot)    
     auzi dom'ne analiza teologica, de pahar.. (Miercuri, 19 iunie 2013, 13:00)

     DanIoan [utilizator] i-a raspuns lui feisbuk

     ..religiile politeiste sunt mai bune decat cele monoteiste pentru ca, in spiritul post-modern, prin credinta lor nu neaga valabilitatea altor religii; hehe!
  • +10 (10 voturi)    
   Chiar are importanta atat de mare ? (Miercuri, 19 iunie 2013, 9:43)

   eugenrc [utilizator] i-a raspuns lui slakeritul

   Asta e cea mai importanta problema din actuala modificare a Constitutiei ?

   NU cumva e folosita ca diversiune pentru a distrage atentia de la articolele care le confera parlamentarilor puterea suprema ?

   Sa fie cumva folosita pentru a motiva habotnicii ortodoxsi sa merga la vot ?
   • +2 (2 voturi)    
    Asa este, revizuirea avea initial alte scopuri... (Miercuri, 19 iunie 2013, 12:23)

    Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui eugenrc

    ...dintre care s-au cam uitat cele originale.
    Totusi, ar fi importanta si aceasta modificare, daca s-ar face sub o forma utila.
    Dincolo de institutia in sine, ceea ce ar trebui promovat sunt valorile crestine in sine.
    Timp de zeci de ani, s-a creat o ruptura intre ceea ce oamenii au fost invatati de inaintasi ca este bine sa faca si ceea ce vedeau in jur ca se practica:
    - desi de mici li se spunea ca trebuie sa nu minta, vedeau ca nimeni nu are curaj sa spuna adevarul;
    - desi stiau ca nu trebuie sa fure, erau considerati fraieri cei care nu isi insuseau din "avutul obstesc;"
    - desi viata era considerata cel mai de pret bun, accidentele mortale cauzate de nomenclaturisti scapau nepedepsite;
    - desi se clama libertatea, fiecare se simtea ingradit de interesele partidului; si multe altele.
    Toate astea au zdruncinat credinta in bine a romanilor
    Biblia ar fi, alaturi de Constitutie, o baza pentru readucerea valorilor originale in constiinte.
    A pune accentul pe rolul institutiei bisericii, inaintea a ceea ce ea reprezinta, mi se pare a fi o greseala. Singura motivare pe care o vad ar fi o posibila intelegere dintre Stat si Biserica, facuta la momentul secularizarii. Dar nu cunosc detaliile acestei intelegeri, asa ca raman nelamurit. Poate ne explica dl. presedinte de comisie.
 • +25 (25 voturi)    
  Crin Antonescu face Constitutia in scop electoral (Marţi, 18 iunie 2013, 15:33)

  Gryphus [utilizator]

  Crin Antonescu e atat de disperat sa ajunga la Cotroceni incat a ajuns sa se foloseasca electoral de revizuirea Constitutiei.

  A bagat biserica si monarhia in Constitutie doar pt a pacali monarhistii ca el e mare monarhist desi ...vrea sa fie presedinte.

  A bagat si biserica pt a avea sutinerea preotilor la sate pt indrumarea electoratului PNL-PSD la urne, a modificat modificarile la Constitutie pana cand amatorismul membrilor comisiei i-a iesit pe nas dupa care a plecat in vacanta in Croatia (cica e in "vizita oficiala"...de o saptamana, pe malul mediteranei, la terasa)

  daca asta ajunge presedinte ne asteapta perioada TZAPUL 2 (Emil Constantinescu - invins de servicii)
 • +31 (31 voturi)    
  Si daca nu recunosc? (Marţi, 18 iunie 2013, 15:36)

  ictin [utilizator]

  Ce se intampla atunci? Incalc constitutia, daca nu recunosc ca S.C. BOR a facut si altceva decat sa isi urmareasca interesul financiar, ca pe mai marii biserici nu i-a interesat niciodata soarta oamenilor?
  Poate sa ma mage la inchisoare imbecilii, dar tot ce recunosc e ca BOR e o insitutie daunatoare si profitoare.
 • +37 (37 voturi)    
  Sa ne amintim din istorie (Marţi, 18 iunie 2013, 15:45)

  cato [utilizator]

  Anul 1848: revolutionarii munteni proclama la Bucuresti noul guvern, care devine prima structura ce isi propune formarea Romaniei moderne. BOR refuza recunoasterea Guvernului Revolutionar! Ulterior, cand trupele turcesti (alias musulmane) invadeaza Muntenia pentru a alunga Guvernul Revolutionar, BOR le primeste cu bratele deschise, numai ca sa fie contra modernizatorilor.
  Asadar, despre ce vorbim aici?!
 • -25 (29 voturi)    
  biserica (Marţi, 18 iunie 2013, 15:59)

  DanIoan [utilizator]

  A făcut primele spitale şi şcoli. Adicalea i-a învăţat să scrie şi să citească şi ia îngrijit pe marii nostri înaintaşi care au pus umărul la realizarea unirilor şi a statului. Pe deasupra, la momentul secularizarii averilor mânastireşti biserica deţinea 1/4 din pământul agrar, în schimbul căruia statul a promis sprijin şi recunoaştere, aşa c s-a întâmplat în majoritatea statelor europene.
  • +21 (21 voturi)    
   le-au facut cu atata drag (Marţi, 18 iunie 2013, 17:03)

   un dac [utilizator] i-a raspuns lui DanIoan

   ca nu vor sa mai faca altele, s-au atasat efectiv de ruinele celor vechi.
   pamantul, in mod firesc si normal, ar trebui sa apartina celor care fac dovada ca-l muncesc si care, foarte important, platesc impozite pentru el si pentru uzufruct. BOR-ul nu se incadreaza, a luat acest pamant cu japca de la antonesti, pontaci, basesti si regi de-a lungul timpului.
   haide pa.
  • +21 (21 voturi)    
   ? (Marţi, 18 iunie 2013, 17:47)

   B.Dan [utilizator] i-a raspuns lui DanIoan

   Daca te duce minte, intreaba-te de unde avea biserica 1/4 din pamantul agrar al tarii? L-a primit de la D-zeu, sau... ?
  • +1 (1 vot)    
   Vorbim despre constituirea statului român (Miercuri, 19 iunie 2013, 11:53)

   Ana Armanca [utilizator] i-a raspuns lui DanIoan

   Vorbim aici despre rolul BOR în constituirea statului român, când în 1872, s-a elaborat Legea Organică, prin care s-a constituit Sfântul Sinod, cea mai înaltă autoritate în Biserica Ortodoxă Română
 • +19 (21 voturi)    
  BOR-ul, o gluma la purtator (Marţi, 18 iunie 2013, 16:30)

  nelloti [utilizator]

  Cu ce a modernizat BOR-ul Romania? Cum sa stea in fata Casei Regale? Monarhia, Principii si Regii au facut aceasta Tara. Daca era dupa BOR, eram in Evul Mediu. Singurul interes ale BOR-uli sunt banii, nu Tara. Este jignitor pentru romani. Credeti ca Ayatolahul Daniel ar renunta la faraonicul lui palat ca sa contruiasca spitale?
  • +7 (9 voturi)    
   Vad ca isi ating scopul (Miercuri, 19 iunie 2013, 9:37)

   eugenrc [utilizator] i-a raspuns lui nelloti

   Cu ochii la BOR, lumea numai vede restul modificarilor din Constitutie.

   Toti raman sa comenteze articolul 1.
   • 0 (0 voturi)    
    Poate pentru ca aici mai este ceva de discutat (Miercuri, 19 iunie 2013, 21:14)

    Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui eugenrc

    Pentru celelalte articole, eu m-am cam hotarat: REJECT
 • +20 (20 voturi)    
  @DanIoan (Marţi, 18 iunie 2013, 16:49)

  slakeritul [utilizator]

  D.ule Dan Ioan. Dati-mi va rog un nume de scoala sau spital mare care sa fi fost infiintate de biserica romana, daca tot afirmati ceva. Asa zisele spitale au fost infiintate de biserica in trecut doar pentru tratamentul clericilor, nu avea acces ori si cine acolo. Iar de scoli nu degeaba suntem statul european in care universitatile au aparut cel mai tarziu.
  • 0 (0 voturi)    
   Intre secolele XV-XVIII... (Miercuri, 19 iunie 2013, 20:09)

   Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui slakeritul

   unitatile medicale din voievodatele romane erau bolnitele de pe langa manastiri si biserici.
   Exemple cunoscute sunt bolnitele Cozia, Hurezu, Polovragi, Simidreni, Tiganesti sau cea de la manastirea Brancoveni.
   O foarte cunoscuta biserica - Sfanta Vineri - avea un ospiciu anexat.
   Cel mai vechi spital moldovenesc atestat in documente a fost ridicat de mitripolitul Anastasie Crimca in 1619, la Suceava.
   Sunt doar cateva exemple.
 • +15 (15 voturi)    
  Ce-i cu pupincurismul... (Marţi, 18 iunie 2013, 17:10)

  triciupa [utilizator]

  asta la adresa borilor? Cacarau e atat de dus cu capul incat isi imagineaza ca borii o sa-l faca presedinte? Crede ca prostimea asistata o sa cada-n tuhaz de admiratie pentru ca el pupa poala popii?
  Pana si retarzii care l-au votat pe voiculescu s-au prins ca borilor li se falfaie de ei. Borii sunt preocupati doar de propriul burdihan si cu asta-basta.
  • +10 (10 voturi)    
   Din pacate asa este (Miercuri, 19 iunie 2013, 7:02)

   feisbuk [utilizator] i-a raspuns lui triciupa

   Dacii erau cei mai viteji dintre traci, in schimb romanii, rezultatul diluat de peste doua milenii, sunt printre cele mai imbecile popoare din Europa. Da, prostimea asistata il va vota. Ajunge un kil de ulei si unul de zahar si cateva fraze fara sfarsit ale cacaraului si gata. Istoria recenta este plina de amatorismul romanilor.
 • +16 (18 voturi)    
  Ce cauta BOR? (Marţi, 18 iunie 2013, 17:33)

  benicio [utilizator]

  Imi spune si mie cineva ce rol a avut BOR in construirea statului roman? Nu exista BOR pe vremea marii uniri, existau doar mitropolii. Mult mai meritoriu ar fi sa fie amintit Iuliu Maniu in Constitutie, daca tot vrem pomelnice.
  • +5 (5 voturi)    
   Are importanta ? (Miercuri, 19 iunie 2013, 9:31)

   eugenrc [utilizator] i-a raspuns lui benicio

   Comparativ cu celelalte schimbari din Constitutie are importanta ce rol a avut BOR ?

   Acest articol are acelasi rol ca cel din 2003 cand s-a scos armata obligatorie si anume sa iasa credinciosii la vot.

   Si mai are rol de a abate atentia de la schimbarile din Constitutie care ne afecteaza in mod direct catre cele de genul acesta in care viata noastra nu se schimba cu nimic daca este recunoscut sau nu este recunoscut rolul BOR in istorie.
 • +19 (19 voturi)    
  Aberant!!!! Romani TREZITI-VA!!!! (Marţi, 18 iunie 2013, 18:19)

  LiviuX [utilizator]

  Numai prostii in aceste modificari. BOR-itii ca BOR-itii, iata ca acum nici macar CC nu mai poate da o decizie de neconstitutionalitate a hotararilor parlamentului. Deci pot face chiar ce vor de acum, sunt mai presus de lege si de Constitutie!!!
  • +1 (1 vot)    
   Nu ,inca nu sint !! (Miercuri, 19 iunie 2013, 11:27)

   catalin72 [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

   Din fericire ,inca nu sint deasupra legii ...mai e micul (practic ,asa cum zicea cineva ,e doar un kil de ulei si unul de zahar) pas al validarii noi Constitutii prin referendum !E ,oricum,ciudat ca niste parlamentari care au reclamat in trecut la CC niste hotariri ale parlamentului, vor acum sa elimine posibilitatea asta ...sau poate nu e !
   Cel mai important rol in modernizarea tarii l-a avut ,indiscutabil ,partidul comunist !
 • +17 (17 voturi)    
  dA (Marţi, 18 iunie 2013, 19:22)

  Babilou [utilizator]

  daca tot doresc sa mentioneze rolul BOR, mai bine ar trece in Constitutie rolul BOR pe parcursul istoriei pentru inapoierea actuala a romanilor.
 • +13 (13 voturi)    
  constitutii (Marţi, 18 iunie 2013, 21:26)

  zigzag [utilizator]

  o alta constitutie impotriva careia am sa votez...deja incep sa devina cam multe...
  • 0 (0 voturi)    
   Sper ca de data asta... (Miercuri, 19 iunie 2013, 21:16)

   Mihail_AD [utilizator] i-a raspuns lui zigzag

   ...cu mai mult succes
 • +15 (15 voturi)    
  Cred ca o sa declar aceasta Constitutie nula (Marţi, 18 iunie 2013, 21:41)

  Lucian Ilea [utilizator]

  pt ca ea de fapt incalca Constitutia Atlantidei prin cateva prostii mari scrise acolo:
  1.daca un parlamentar iese cu toporu in strada el nu poate fi arestat vreo 3 luni pana se intruneste din vacnata si voteaza camera sa
  2.presedintele e sef de stat;orice idiot ales cu un kil de zahar si un litru de ulei e mai mare ca si mine si ca si zeii
  3.referendumul e adoptat cu 30% participare,ailalti 70% nu conteaza,se incalca principiul democratic
  4.evul mediu din pacate s-a incheiat,i-as trimite in excursie in Iran si Coreea de Nord sa vada ce bine e pe acolo;marele merit al sec 15-17 in evul mediu occidental european a fost tocmai separarea dintre stat si biserica;eh mai tre sa treaca 8000 de ani
  • +2 (2 voturi)    
   dezmat? (Miercuri, 19 iunie 2013, 12:10)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui Lucian Ilea

   daca parlamentul hotaraste ca opozitia nu mai are drept la cuvant vreo sase luni, unde poate fi atacata? Ca doar CCR nu mai poate interveni!
   idem inchiderea granitei cu Serbia, suspendarea unui ziar incomod, interzicerea limbii slovace la Pecica etc
 • +7 (7 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 iunie 2013, 7:57)

  [anonim]

 • +15 (15 voturi)    
  Cine mai verifica hotararile Parlamentului ? (Miercuri, 19 iunie 2013, 9:03)

  eugenrc [utilizator]

  "Parlamentarii au eliminat din atributiile Curtii Constitutionale posibilitatea de a decide pe hotararile Parlamentului."

  Au scapat si de piedica asta.

  Daca aceasta forma a Constitutiei va primi girul alegatorilor, parlamentul, o institutie a statului cu o incredere de sub 20% din partea populatiei va putea decide orice, oricand, fara a avea nici o responsabilitate in fata legii.

  Vad ca lumea se agita pe tema scaderii prerogativelor presedintelui, a introducerii BOR in textul Constitutiei dar prea putin pe tema riscului de a ne trezi in fata unei dictaturi parlamentare care va putea face tot ce ii trece prin cap. Cei care au puterea de a da Legi sunt cei care ne conduc. E bine sa nu uitam asta si mai ales sa nu le oferim oportunitatea de a nu fi controlati de nimeni. Aduceti-va aminte de calitatea umana a majoritatii activistilor PCR iar cei care nu ati prins acele vremuri intrebati-va parintii sau bunicii despre asta. Mare parte din clasa poltica actuala se aseamana cu cea de atunci. Chiar vrem sa le dam lor puterea totala ?

  In opinia mea la referendumul acesta de validare a Constitutiei trebuie mers si spus un NU hotarart.
  Sunt curios ce vor spune daca 80% din populatie va vota NU adoptari Constitutiei lui Crin Antonescu.

  Este foarte trist sa constat cum clasa poltica nu a reusit sa evolueze odata cu tara si din ce in ce mai mult se regaseste ca forma si continut in regimul fanariot.

  Astept cu speranta ca jurnalistii sa devina onesti, sa lase de o parte ranchiunile si sa judece cu intransigenta si obiectivism aceasta modificare de Constitutie pentru ca cei care au dreptul de a vota sa o faca fiind informati corect nu manipulati.

  Constituia nu se voteaza ca razbunare la adresa unui presedinte sau partid care a fost la guvernare.
  Constitutia este a noastra a tuturor.
  O Constitutie facuta cu dedicate pentru o anumita clasa sociala este o povara pentru intreaga natiune.
  Daca nu constientizam asta va fi vai si amar de viitorul copiilor nostri.
 • +8 (8 voturi)    
  nu au modernizat... (Miercuri, 19 iunie 2013, 9:18)

  sorance2000 [utilizator]

  Biesrica nu a modernizat nimic, niciodata, in vreun loc pe acest pamant. Ea totdeauna s-a opus modernizarii sustinand ca noutatile tehnologice sunt lucrarile diavolului. Ei s-au opus si evolutiei spirituale ale maselor, caci aceasta se opunea sintagmei "crede si nu cerceta". As lua aceasta incercare de introducere in constitutie ca pe o gluma proasta. Singura refererie despre biserica ar fi asta: " Toti cetatenii tarii au libertatea sa-si aleaga orice cult bisericesc. Constitutia garanteaza existenta oricarui cult religios cu exceptia cazului cand o organizatie religioasa incearca sa stopeze pe alta sau se opune existentei statului modern"
 • +12 (14 voturi)    
  Mare atentie ! (Miercuri, 19 iunie 2013, 9:25)

  eugenrc [utilizator]

  NU interpretati gresit cele ce urmeaza pentru ca nu am scris ce am scris cu scopul de a sustine BOR.

  Vad insa ca se revolta foarte multa lume pentru articolul 1 in care se afirma ca Romania recunoaste rolul istoric in constituirea statului roman al Bisericii Orotodoxe si a celorlate culte religioase .

  Acesta este un articol care nu schimba cu nimic statutul BOR si a celorlate culte religioase.
  Este ca si cum le-ar fi dat o diploma de recunoastere. Atat.

  Facandu-se atata caz pe tema asta este posibil ca enoriasii mai habotnici sa merga sa voteze DA doar pentru ca vor avea zenzatia ca in felul acesta sustin BOR.

  FRATILOR !

  Puneti tunurile pe articolele care ne vor afecta viata nu pe cele care sunt doar de imagine .

  Sustineti-va punctele de vedere in fata prietenilor si cunostintelor fiindca cu aceasta forma a Constitutuiei ne intoracem in vremurile in care nici macar nu aveam Constitutie in Romania. Ei o sa fie boeirii iar noi iobagii.

  In opinia mea problema grava a acestei Constitutii consta in faptul ca Justitia, Procuratura, Curtea Costitutionala sunt puse la picioarele Parlamentului.

  Aveti atata incredere in Parlament incat sa-i oferiti puterea totala ?

  Priviti ce au facut in numele nostru in ultimi 23 de ani , fara a avea puterea totala, si ganditi-va bine daca vreti sa lasati totul la mana Parlamentului.
 • +2 (4 voturi)    
  de ce nu francmasonii? (Miercuri, 19 iunie 2013, 10:14)

  Codruta N [utilizator]

  Daca e vorba de "constituirea si modernizarea statului roman"?!!

  Cand s-a "constituit statul roman" BOR nici macar nu exista!!
  In afara de asta, ce "rol in modernizare" a avut? Pe puncte: rolul nr. 1, rolul nr. 2... etc...!!!

  Ce tzeapa de Constitutie!!! Daca nu se voteaza pe articole. fie o boicotez fie votez cu un "nu" global, ashaaa...!!!
 • +2 (2 voturi)    
  Fratilor, lasati BOR in pace (Miercuri, 19 iunie 2013, 15:50)

  geodor [utilizator]

  Si uitati-va la articolul 6. In curand o sa fim judecati de tribunal maghiar in Romania.
 • 0 (0 voturi)    
  Art 62. (Sâmbătă, 22 iunie 2013, 14:24)

  VioAr [utilizator]

  Ma intreb cati senatori vom avea deoarece constitutia dupa modificare prevede la art 62. cel adoptat doar nr. de 300 de deputati sau nu vom avea senatori deloc sau cine /prin ce lege se va stabili nr acestora?


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by