Social-democratul Dan Sova, jurist si coleg de facultate cu Victor Ponta, este nascut in 9 aprilie 1973 si s-a remarcat recent printr-o declaratia controversata care a fost asimilata cu negarea Holocaustului. Tot el a fost acuzat de fosta PDL-ista Mihaela Popa, in prezent colega cu Sova in USL, ca a amenintat-o, in pauza unei emisiuni televizate, ca o va "calca in picioare", dar ministrul desemnat pentru relatia cu Parlamentul a admis doar ca i-a spus acesteia ca este "ridicola" si ca vine "in emisiune ca o floare".

Dan SovaFoto: Agerpres

Dan Sova s-a aflat, alaturi de Victor Ponta, in centrul unui scandal descris de o mare parte a presei ca fiind un dosar politic, dupa ce ANAF a verificat anul trecut contractele de asistenta juridica in vederea constituirii Companiei Nationale Energetice incheiate cu Casa de Avocatura "Sova si Asociatii". In cadrul acestei firme, activau, pe langa alti avocati, Dan Sova si Victor Ponta.

In 22 iunie, la o zi dupa ce presedintele Traian Basescu i-a spus liderului PSD, Victor Ponta, ca l-ar putea intreba despre banii de la Midia si Rovinari, Victor Ponta a primit o citatie in care era solicitat sa se prezinte pe 24 iunie la sediul ANAF, cu declaratiile de venit pe 2007 si 2008 si cu registrul jurnal de incasari si plati. Seful de atunci al ANAF, Sorin Blejnar, afirma ca nu este "nimic politic in legatura cu dl. Ponta", momentul primirii citatiei fiind doar "o coincidenta".

Purtator de cuvant al PSD, zece zile

Dan Sova a fost numit purtator de cuvant al social-democratilor in 27 februarie, desemnarea sa fiind anuntata intr-o conferinta de presa de presedintele PSD Victor Ponta. Cu numai o zi inainte, Sova fusese acuzat de senatoarea PDL Mihaela Popa ca a amenintat-o in pauza unei emisiuni TV, spunandu-i ca o va "calca in picioare". Victor Ponta a precizat atunci ca decizia numirii lui Dan Sova in functia de purtator de cuvant a fost luata dupa ce partidul a verificat acuzatiile aduse de senatoarea PDL.

"L-am numit astazi [n.r. pe Dan Sova] in functia de purtator de cuvant, dupa ce am verificat acuzatiile care au fost aduse ieri de catre o colega de la PDL. Probabil ca stiau ca urmeaza sa fie anuntat purtator de cuvant si s-a inscenat asa o mica poveste de presa. Sunt convins ca domnul Sova va putea sa reprezinte punctul de vedere al PSD foarte bine", a declarat atunci Victor Ponta.

Senatorea PDL Mihaela Popa l-a acuzat pe colegul ei social-democrat Dan Sova ca a amenintat-o in studiourile Realitatii TV, in pauza unei emisuni, ca o va "calca in picioare". Senatorul PSD a negat insa acuzatiile si a precizat ca i-a spus acesteia doar ca este "ridicola" si ca vine "in emisiune ca o floare blonda". Dupa emisiunea "Test de stres" moderata de Ionel Danca, Mihaela Popa a postat pe blogul ei un text in care spune ca Dan Sova s-a enervat in momentul in care l-a intrebat, in direct, cand a fost ultima oara in colegiul pe care il reprezinta.

Holocaustul

La zece zile dupa ce fusese numit purtator de cuvant al PSD, Dan Sova a facut o serie de afirmatii, intr-o emisiune televizata, acuzate ca ar nega Holocaustul.

"Scrierile istorice de origine evreiasca ziceau de o carte interesanta despre pogromul evreilor in Romania. O sa vedem ca Tesu Solomovici are o carte interesanta despre pogromul evreilor. Recunoaste ca pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit si asta s-a datorat lui Antonescu", a spus Dan Sova, in primavara acestui an, intr-o emisiune difuzata de The Money Channel, noteaza money.ro.

"Datele istorice arata ca la Iasi au fost omorati 24 de cetateni romani de origine evreiasca de soldatii din armata germana, ceea ce este o pata pe istoria militara a poporului roman, este comportamentul ostasilor la cucerirea Odesei", a continuat senatorul PSD.

Victor Ponta a reactionat rapid si l-a trimis pe Dan Sova la Muzeul Holocaustului din Washington, pentru documentare.

"A facut o mare gafa. Am exprimat punctul de vedere al PSD, care este in totala contradictie cu ceea ce a zis Dan Sova si mi-am cerut scuze in numele PSD si el si-a cerut scuze. Si cred ca trebuie sa plateasca pentru gafa pe care a facut-o. L-am anuntat de azi ca nu mai activeaza ca purtator de cuvant al PSD pana nu pleaca la Muzeul Holocaustului de la Washington, sa vada cu ochii lui ceea ce am vazut si eu si ce s-a intamplat in Romania cu evreii care au fost omorati si in Romania si in Transnistria, si mai departe. Si dupa ce se intoarce sunt convins ca putem intelege cu totii ca sunt evenimente istorice pe care trebuie sa le cunoastem si sa le recunoastem. In rest, singura scuza pe care o are este ca nu a avut niciun fel de intentie, pur si simplu a dat un raspuns stupid la o intrebare si cred ca deja plateste pentru asta", a declarat Victor Ponta, potrivit Agerpres.

Biografie (Agerpres)

Dan Sova s-a nascut la 9 aprilie 1973, in Bucuresti.

A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti in 1995 si Facultatea de Istorie din cadrul aceleiasi universitati in 2001.

In 1996 a urmat cursurile 'Ecole de Formation du Barreau' din Paris.

Din 2005 este doctor 'cum laudae' in Drept al Universitatii Bucuresti cu lucrarea 'Fiscalitatea aplicabila societatilor comerciale'.

A lucrat ca preparator universitar in cadrul Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti, in perioada 1996-1998, si ca asistent universitar in cadrul aceleiasi institutii intre 1998-2000. Titular al seminarului Proceduri Fiscale, Institutul National al Magistraturii, intre 2002 si 2004.

Este avocat in cadrul Baroului Bucuresti incepand cu 1995 si detine casa de avocatura 'Sova si Asociatii'. Este clasat anual, incepand cu 2004, de catre publicatia britanica European Legal Expert intre cei mai valorosi 30 de avocati ai Romaniei.

Totodata, este practician certificat in reorganizare judiciara si faliment in cadrul Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare din Romania, incepand cu 2001.

Pe plan politic, Dan Sova este membru al PSD din februarie 2003, membru al Organizatiei Judetene Olt.

In perioada februarie 2008 - februarie 2009 a fost vicepresedinte al Departamentului de Justitie al PSD, preluand presedintia acestui departament intre martie 2009 si aprilie 2010. Incepand cu iunie 2010 este presedintele Comisiei Nationale de Arbitraj si Integritate Morala a PSD.

Din iulie 2010 este prim-vicepresedinte al Organizatiei Judetene a PSD Olt.

La alegerile legislative din 30 noiembrie 2008, a fost ales senator din partea Aliantei PSD+PC in colegiul uninominal 3 din circumscriptia electorala nr. 30 Olt. Din decembrie 2008 este vicepresedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene a Parlamentului Romaniei si membru al Comisiei Juridice a Senatului Romani