Inspectorii ANAF au decis sesizarea Directiei Nationale Anticoruptie in legatura cu presedintele PSD, Victor Ponta, care ar fi primit sponsorizari ilegale pe "suveica" termocentralelor de la Rovinari si Turceni, transmit televiziunile de stiri. Inspectorii fiscali au sesizat procurorii anticoruptie si in ceea ce-l priveste pe senatorul social-democrat Dan Sova.

La 22 iunie, presedintele PSD, Victor Ponta, a primit o invitatie de la ANAF, in care era solicitat sa se prezinte pe 24 iunie la sediul ANAF, cu declaratiile de venit pe 2007 si 2008 si cu registrul jurnal de incasari si plati. Adresa apartinea Directiei Generale a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, Activitatea de Inspectie Fiscala, Serviciul de Inspectie Fiscala Persoane Fizice.

Citeste si Sorin Blejnar, ANAF: "Nu e nimic politic in legatura cu dl. Ponta. E numai o coincidenta"

Ponta era informat ca, pe 6 iunie 2011, organele de inspectie fiscala din cadrul ANAF Sector 1 s-au deplasat la domiciliul fiscal al acestuia din Bucuresti, in vederea efectuarii unei inspectii fiscale conform art. 94 din OG 92/2003: "Inspectia fiscala nu s-a putut efectua, drept care, in baza art. 50 din OG 92/2003, privind Codul de procedura fiscala, va invitam in data de 24.06.2011, ora 9.00, la sediul Activitatii de inspectie fiscala al Administratiei Finantelor Publice Sector 1 din Bucuresti, strada Marasti nr.4, etaj 4, ocazie cu care veti prezenta, conform art. 56 si 94 din OG 92/2003, urmatoarele documente: copie dupa CI/BI/pasaport, declaratiile anuale de venit pentru anii 2007 si 2008, registrul jurnal de incasari si plati".

Presedintele PSD era avertizat, in finalul invitatiei, ca neprezentarea la ANAF constituie contraventie conform art. 219, alin. 1, lit. c din OG 92/2003 si se sanctioneaza cu amenda, cu exceptia cazului in care nu sunt intrunite elementele constitutive ale unei infractiuni.

Invitatia primita de Ponta este datata 20 iunie 2011, zi in care doua cotidiene centrale relatau ca un control facut de ANAF la complexurile energetice Turceni si Rovinari ar fi demonstrat ca firma de avocatura condusa de senatorul Dan Sova, din care a facut parte si Victor Ponta ca "senior partner", a incasat ilegal 4,4 milioane de lei. Potrivit relatarilor presei, in raportul facut de ANAF se concluzioneaza ca mai mult de jumatate din banii incasati de SCA "Sova & Asociatii" de la Turceni si Rovinari - 4,4 milioane de lei din 7,1 milioane, au fost platiti necuvenit in baza unor contracte intocmite defectuos, prin incalcarea prevederilor OUG 34/2006, privind achizitiile publice.

In 21 iunie, la intalnirea de la Cotroceni, presedintele Traian Basescu i-a spus liderului PSD, Victor Ponta, ca l-ar putea intreba despre banii de la Midia si Rovinari.

"Am o rugaminte. Incerc sa nu fiu ironic si sa va intreb de banii de pe la Midia sau Rovinari", a spus Basescu, Ponta raspunzand ca poate sa-l intrebe orice. "Pot sa raspund la toate intrebarile", a adaugat presedintele PSD.

Ulterior, presedintele ANAF, Sorin Blejnar, a declarat pentru HotNews.ro: ￯Imi pare rau, dar solicitarea adresata d-lui Ponta nu are nimic politic. Un prejudiciu cat de mic, chiar si de un leu, nu putem sa il lasam ne-recuperat. Este o simpla coincidenta ca ieri dl. Ponta a fost la discutii la Cotroceni, iar astazi au aparut informatiile privind chemarea domniei sale la ANAF".

In replica, Victor Ponta a refuzat la Antena 3 sa comenteze acuzatiile aduse de catre seful ANAF, Sorin Blejnar, sustinand ca nu vrea sa raspunda in fiecare zi la atacurile lui Traian Basescu si crede ca "locul lui Blejnar e la inchisoare". Ponta a mai spus ca "atacurile la adresa sa" sunt "opera" lui Dan Andronic si Tal Silberstein.

Blejnar: Sesizarea nu ii vizeaza pe Ponta si Sova

Ulterior, Sorin Blejnar a declarat ca sesizarea trimisa DNA nu il vizeaza pe presedintele PSD, Victor Ponta, si nici pe senatorul Dan Sova.

"Domnul Ponta nu are nicio legatura cu acest subiect. Noi nu facem vendete politice. Eu nu incerc sa-l asociez pe domnul Ponta cu asa-zisul scandal de la Turceni si Rovinari. Aceasta sesizare nu il vizeaza pe domnul Ponta", a spus Blejnar, citat de Mediafax.

Presedintele ANAF a declarat ca in perioada 2007-2009, cele doua companii au denaturat veniturile, in sensul ca au diminuat nejustificat veniturile si au majorat cheltuielile, care au condus astfel la un prejudiciu de 67 milioane de lei, adica 16-17 milioane de euro.

Potrivit lui Blejnar sesizarea la DNA a fost facut ca urmare a unui control financiar la cele doua companii si este indreptata impotriva intregului proces.

El a mai aratat ca sesizarea la DNA nu il vizeaza direct nici pe senatorul PSD Dan Sova, care ar putea fi chemat ulterior la audieri, pentru declaratii.

Contactat de HotNews.ro, Dan Sova a spus urmatoarele:

"Sunt putin surprins, dar la orice demers al institutilor statului, pe care le consider independente, trebuie raspuns asa cum scrie la lege, au o nelamurire cel care este chemat trebuia sa se duca sa dea lamuririle de rigoare. Daca voi fi chemat, voi da aceste lamuriri. Ce pot sa va spun e ca pana astazi, cand vorbesc cu dvs, Agentia de Administrare Fiscala nu mi-a cerut vreun fel de lamurire vreodata in legatura cu aceste contracte si, mai mult, nu a cerut nici fostilor mei colegi.

Mai mult decat atat, fostii mei colegi au cerut acces, au solicitat sa li se comunice actul de control si acum cateva zile s-a primit un raspuns in care li s-a spus ca nu li se va comunica actul de control pentru ca nu au nicio calitate si nu sunt parte. Acum inteleg ca in temeiul aceluiasi act la care nu aveau acces pentru ca nu era in legatura cu ei s-ar fi facut o sesizare la DNA impotriva mea, a domnului Victor Ponta, spun ce scrie in presa.

Daca este asa, foarte bine; daca voi fi citat voi merge acolo si voi da toate lamuririle de rigoare. Trebuie sa ne lamurim daca cineva in Romnia isi face datoria sau se ocupa cu alte lucruri. Nu exista nicio problema nici macar de natura civila, darmite de natura penala acolo. Imi da de gandit faptul ca cineva din organele statului se joaca intr-un mod incorect cu imaginea mea publica si a domnului Ponta. Sumele pe care ANAF-ul le considera incasate ilegal depasesc totalul incasarilor, ma rog din ce spune presa cel putin, eu acces la actul de control nu am si nu am avut".

Asculta mai jos declaratia AUDIO a lui Dan Sova:

Descarca fisierul audio in format MP3