Dupa ce miercuri, premierul Victor Ponta s-a intalnit cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz (SPD) si cu liderul S&D, Hannes Swoboda, joi am asistat la cea mai dura reactie venita din partea CE. Guvernului de la Bucuresti i se cer masuri urgente si concrete. Ca urmare presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a cerut, premierului Victor Ponta sa "restaureze puterile Curtii Constitutionale", sa "nominalizeze un Avocat al Poporului care sa se bucure de sustinerea tuturor partidelor, sa asigure o procedura noua si transparenta de numire a procurorului general si a procurorului sef al DNA si sa faca din integritate o prioritate politica", se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene.Tot joi, presedintele UE Van Rompuy s-a aratat profund ingrijorat de recenta situatie din Romania privind statul de drept si independenta justitiei: " L-am incurajat pe premierul Ponta sa intre intr-un dialog constructiv cu Comisia Europeana".

Jose Manuel BarrosoFoto: Comisia Europeana

Totusi au fost si mesaje de incurajare pentru guvernul condus de Victor Ponta: "Cred ca guvernul condus de Victor Ponta nu numai ca a luat masurile corecte, dar cred ca indreapta raul facut in ultimii ani", a declarat joi, la Bruxelles, presedintele Partidului Socialistilor Europeni, Serghei Stanisev (fost premier al Bulgariei), dupa intrevederea cu seful guvernului roman, Victor Ponta

Comunicatul Comisiei Europene

Intalnire intre presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si premierul roman Victor Ponta

Presedintele Barroso s-a intalnit astazi cu prim-ministrul Ponta pentru a discuta despre recentele evolutii institutionale si politice din Romania.

Presedintele Barroso si-a exprimat ingrijorarea profunda cu privire la evenimentele politice recente din Romania, in ceea ce priveste statul de drept, independenta justitiei si rolul Curtii Constitutionale. El a subliniat ca verificarile necesare si echilibru necesar intr-un sistem democratic trebuie sa fie garantate. Presedintele Barroso a clarificat faptul ca Guvernul roman trebuie sa respecte independenta deplina a justitiei, sa restabileasca competentele Curtii Constitutionale si sa se asigure ca deciziile sale sunt respectate, sa nominalizeze un Avocat al Poporului care sa se bucure de sustinerea tuturor partidelor, sa asigure o procedura noua si transparenta de numire a procurorului general si a procurorului sef al Directiei Anticoruptie si sa faca din integritate o prioritate politica.

Presedintele Barroso a salutat asigurarile primite de la prim-ministrul Ponta cu privire la faptul ca masurile care tin de competenta guvernului vor fi efectuate imediat si ca va face toate eforturile pentru a cauta un angajament similar din partea celorlalte institutii romanesti. Prim-ministrul Ponta a declarat ca va transmite aceste angajamente, in scris, in regim de urgenta. Comisia Europeana va publica raportul in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe data de 18 iulie 2012, atunci cand se va realiza un bilant al progreselor realizate in Romania in ultimii cinci ani, inclusiv al evenimentelor recente.

Comunicatul Comisiei Europene (in lb. engleza)

Meeting between European Commission President, Jose Manuel Barroso, and Romanian Prime Minister, Victor Ponta

President Barroso met today with Prime Minister Ponta to discuss the recent institutional and political developments in Romania.

President Barroso expressed his serious concerns about recent political events in Romania in relation to the rule of law, the independence of the judiciary and the role of the Constitutional Court. He underlined that the necessary checks and balances in a democratic system must be guaranteed. President Barroso made clear that the Romanian Government must respect the full independence of the judiciary, restore the powers of the Constitutional Court and ensure that its decisions are observed, appoint an Ombudsman enjoying cross-party support, ensure a new open and transparent procedure for appointing a General Prosecutor and Director of the Anti-Corruption Directorate and make integrity a political priority.

President Barroso welcomed the assurances he received from Prime Minister Ponta that the measures falling under the powers of the government will be undertaken immediately and that he will make every effort to seek a similar commitment from the other Romanian institutions. Prime Minister Ponta said that he will convey these commitments in writing urgently. The European Commission will issue its report under the cooperation and verification mechanism on 18th July 2012, when it will take stock of the progress made in Romania over the last five years, including the most recent developments.

Sumarul intalnirilor de la Bruxelles

  • Intalnirea dintre Victor Ponta si liderul S&D, Hannes Swoboda: Grupul europarlamentar Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor (S&D, grup din care face parte PSD) va accepta orice decizie a Comisiei Europene in urma analizei pe care executivul european urmeaza sa o faca saptamana viitoare asupra situatiei politice din Romania, a declarat miercuri, la Bruxelles, liderul acestui grup, Hannes Swoboda, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul roman Victor Ponta.

    "Sa lasam Comisia sa-si finalizeze analiza. Noi vom accepta orice decizie", a spus Hannes Swoboda, care a adaugat ca executivul european nu are inca toate datele problemei.

    "Vreau sa le spun domnilor Barroso si Van Rompuy maine ca statul de drept si ordinea constitutionala in Romania au fost si vor fi respectate", a afirmat premierul roman.
  • Martin Schultz, presedintele Parlamentului European a declarat miercuri: "Statele membre ale Uniunii Europene sunt "un pic prea tacute" in ceea ce priveste situatia din Romania, dupa votul foarte controversat de suspendare al presedintelui Traian Basescu de catre coalitia aflata la putere".

    "Comisia (europeana) trebuie sa-si faca treaba. Sa evalueze, sa propuna, sa verifice daca normele de drept european sunt violate. Un prim ministru dotat cu o larga majoritate poate schimba Constitutia tarii sale, dar nu poate contraveni regulilor noastre si valorilor noastre", spune social-democratul german Martin Schulz.
  • Van Rompuy s-a aratat profund ingrijorat de recenta situatie din Romania privind statul de drept si independenta justitiei: L-am incurajat pe premier sa intre intr-un dialog constructiv cu Comisia. Mi-am exprimat increderea ca guvernul roman este pe deplin constient de importanta chestiunilor in discutie si am luat nota de intentia premierului de a se supune recomandarilor Comisiei".

    "Presedintele si-a exprimat increderea ca guvernul roman este pe deplin constient de importanta cehstiunilor in discutie si a luat nota de  intentia primului ministru de a se conforma recomandarilor Comisiei", se arata si in declaratia de presa.
  • Serghei Stanisev, liderul socialistilor europeni: "Premierul Victor Ponta si guvernul sau au aratat un angajament clar fata de standardele democratice si cred ca acest lucru va fi si concluzia evaluarii Comisiei Europene"

    "Cred ca guvernul condus de Victor Ponta nu numai ca a luat masurile corecte, dar cred ca indreapta raul facut in ultimii ani", a declarat joi, la Bruxelles, presedintele Partidului Socialistilor Europeni, Serghei Stanisev (fost premier al Bulgariei), dupa intrevederea cu seful guvernului roman, Victor Ponta
  • Premierul Victor Ponta a declarat joi, dupa intalnirea cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, ca a solicitat si a primit din partea presedintelui Executivului UE o lista de intrebari concrete invocand faptul ca acuzatiile aduse Guvernului Romaniei erau foarte variate. Premierul a precizat ca Executivul comunitar asteapta raspunsuri foarte clare din partea Guvernului de la Bucuresti, acestea urmand sa fie trimise vineri sau luni.