Statele membre ale Uniunii Europene sunt "un pic prea tacute" in ceea ce priveste situatia din Romania, dupa votul foarte controversat de suspendare al presedintelui Traian Basescu de catre coalitia aflata la putere, a declarat miercuri presedintele Parlamentului European, social-democratul german Martin Schulz, citat de AFP.

Martin SchulzFoto: AGERPRES

"O sa discut cu (presedintele francez) François Hollande, deoarece Consiliul este un pic prea tacut, dupa parerea mea", a precizat Martin Schulz, intr-un interviu acordat cotidianului parizian Le Monde, inainte de a efectua o vizita oficiala in Franta, incepand de joi.

Consiliul este institutia UE care regrupeaza statele membre, la nivel de diplomati, de ministri sau de sefi de stat si de guvern.

"Comisia (europeana) trebuie sa-si faca treaba. Sa evalueze, sa propuna, sa verifice daca normele de drept european sunt violate. Un prim ministru dotat cu o larga majoritate poate schimba Constitutia tarii sale, dar nu poate contraveni regulilor noastre si valorilor noastre", spune presedintele Parlamentului European.

"Schimbarile rapide survenit in fruntea mai multor institutii romanesti sunt cel putin uimitoare. La fel ca si tentativa, aparent structurata si planificata, de a-l destitui pe presedintele Basescu. Este foarte indoielnic din punct de vedere politic, dar este legal", a adaugat el.

Martin Schulz urmeaza sa se intalneasca miercuri dupa-amiaza cu premierul roman Victor Ponta, care efectueaza o vizita de explicatii la Bruxelles.

"Ramane preocupati de rapiditatea si consecintele deciziilor luate in ultimele saptamani si avem multe indoieli legate de respectul independentei Curtii Constitutionale si al puterii judiciare", precizase marti Comisia Europeana.