Politia germana a perchezitionat sambata apartamentul in care atactorul de vineri de la Munchen, identificat drept David Ali Sonboly, locuia impreuna cu parintii. Din primele informatii rezulta ca tanarul de 18 ani nu avea legaturi cu retele teroriste internationale. In urma perchezitiilor au fost descoperite in locuinta sa materiale despre atacatori in masa. Anchetatorii au declarat ca acesta suferea de o forma de depresie si ca primise tratament medical in spital. Investigatorii au confirmat, totdata, ca atacatorul a reusit sa sparga un cont de Facebook si sa trimita un mesaj prin care ii incuraja pe oameni sa vina la mall pentru a primi gratis produse de la McDonalds. Intre timp au iesit la iveala si informatii despre victime. Dintre cei 9 morti, 8 au varsta cuprinse intre 13 si 20 de ani. 27 de persoane sunt ranite, dintre care 10 se afla in stare critice. Printre cele 10 se afla si un copil de 13 ani.

Politia germana pe straziFoto: Agerpres/AP

Atacatorul locuia in districtul Maxvorstadt. Vecinii au declarat pentru presa germana ca era "un tip tacut", scrie The Guardian citand publicatia germana Bild.

"Locuia chiar langa mine" a declarat un vecin pentru Bild: "Un prieten de-al meu a fost coleg de scoala cu el si a spus ca era un tip tacut. L-a recunoscut din imaginile video de la fata locului".

Un alt vecin al atacatorului a declarat pentru presa locala ca "Baiatul era foarte, foarte bun. Nu pot sa spun nimic rau despre el"

Cancelarul Angela Merkel se intalneste sambata, in sedinta de urgenta, cu sefii serviciilor de informatii pentru a dsicuta despre atacul de vineri.

--------------------

  • Vezi mai jos principalele momente ale zilei

21.57Atacatorul din Munchen s-a sinucis cu un glont in cap in fata politistilor

19.34Unul dintre tinerii ucisi la Munchen ar proveni dintr-o familie de romani, spune un prieten al acestuia, citat de The Telegraph / MAE: Pana la acest moment, nu avem informatii care sa confirme prezenta vreunui cetatean roman printre victime

18:00 Sapte dintre cele noua persoane omorate in atacul de vineri erau adolescenti, inclusiv doi copii de 13 ani, relateaza The Guardian.

Politia a anuntat ca doua victime aveau 13 ani, 3 aveau 14 ani, una 17 iar alta 19. Celelalte doua victime aveau 20, respectiv 45 de ani.

Este vorba despre 6 barbati si doua femei.

27 de persoane se afla in spitalele din Munchen pentru rani suferite in atac. 10 dintre raniti, inclusiv un copil de 13 ani, se afla in stare critica. Autoritatile se tem ca bilantul victimelor va creste.

17:31 De Maiziere: E mult prea devreme sa il legam pe atacator de Breivik (Reuters)

17:30 Ministrul german de Interne Thomas de Maiziere a confirmat ca atacatorul nu avea legaturi cu terorismul international. Acesta a preizat ca Sonboly provenea dintr-o familie musulmana siita. Este posibil sa se fi convertit la crestinism, insa nu religios, spun parintii. (The Guardian)

16:58Atacul armat de la Munchen: David Ali Sonboly, un tanar singuratic, amator de jocuri video violente, care voia sa creeze o legatura cu Anders Breivik

16:47 Atacatorul a fost identificat de colegii de clasa ca fiind David Ali Sonboly (The Guardian)

16:01 Atena anunta ca una dintre victimele atacului de vineri avea cetateanie greaca. (AFP)

15:56Angela Merkel, declaratii dupa intalnirea Consiliului de Securitate: Trecem printr-un moment ingrozitor pentru tara

15:26 Politia din Munchen a sugerat ca atacatorul ar fi interesat de atacurile in masa si de atacatori, inclusiv de teroristul de extrema dreapta norvegian Anders Breivik. Atacul s-a produs la exact cinci ani de la atacurile din Oslo si din Insula Utoya, in care si-au pierdut viata 77 de oameni. (The Guardian)

14:54CNN a vorbit cu o femeie, Lauretta, martor la evenimentele de vineri, care a declarat pentru postul TV ca fiul ei a fost in toaleta restaurantului cu atacatorul si l-a vazut incarcandu-si arma.

"Acolo si-a incarcat arma. Am auzit ca o alarma si Boom, bomm, boom... si omora copiii. Copiii erau la masa. Nu pot sa alerge"

Lauretta a mai declarat ca l-a auzit pe atacator spunand "Allahu Akbar" ("Allah este mare" in araba): "Stiu asta penstru ca sunt musulmana. Am auzit asta si plang"

14:42 In apartamentul atacatorului ar fi fost gasita cartea academicianului american Peter Langman, "Amok Im Kopf, Warum Schüler töten" ("De ce omoara copiii: In mintea atacatorilor din scoli"), scrie The Guardian.

14:38 Investigatorul Robert Heimberger a declarat in conferinta de presa ca se pare ca atacatorul a reusit sa intre intr-un cont de Facebook care nu ii apartinea si sa trimita un mesaj prin care ii incuraja pe oameni sa vina la mall pentru a primi gratis produse de la McDonalds.

Postarea, trimisa de pe contul unei tinere, le spunea oamenilor sa vina la mall la ora 16:00 spunand: "Va voi da ceva daca vreti, dar nu prea scump".

"Se pare ca a fost pregatit de suspect si apoi trimis", a declarat Heimberger.

Femeia a raportat la scurt timp dupa aceea ca i-a fost atacat contul de Facebook.

Premierul landului Bavaria, Horst Seehofer, intr-o conferinta de presa, evident afectat, spune ca este pentru a doua oara in decurs de 6 zile cand trebuie sa dea o declaratie despre un atac: Trebuie sa continuam sa ne traim viata si sa ne respectam valorile.

14:30 Parintii atacatorului sunt in stare de soc astfel incat nu au putut sa dea declaratii in fata anchetatorilor. (Reuters)

Computerul tanarului a fost confiscat din apartament.

14:24 MAE: Situatia a revenit la normal in Munchen, nu mai sunt restrictii de circulatie

Situatia a revenit la normal in Munchen dupa atentatul din Centrul Comercial Olympia si nu mai sunt restrictii de circulatie, dar se recomanda respectarea indicatiilor si avertismentelor emise de autoritatile locale, informeaza sambata Ministerul roman al Afacerilor Externe.

"Avand in vedere evenimentele petrecute in ultima perioada in landul bavarez, se recomanda cetatenilor romani sa respecte indicatiile si avertismentele emise de autoritatile locale, sa se informeze, in timp real, cu privire la evolutia situatiei si de a ramane extrem de precauti si vigilenti, pe durata deplasarilor prin locurile aglomerate", precizeaza sursa citata.

14:04 Trei turci printre victimele atacului de vineri - ministrul de Externe turc (Reuters)

13:32 Atacatorul avea un pistol semiautomat Glock-17 si nu detinea permis de port-arma. In rucsacul gasit asupra sa mai era circa 300 de gloante (politia bavareza)

13:29 Seful politiei din Munchen, Hubertus Andrae: Nu exista indicii ca atacatorul ar fi avut vreun ajutor. Acesta nu pare sa fi avut vreo motivatie politica.(The Guardian)

Nu era refugiat si nu a fost gasit nimic care sa il lege de Statul islamic. In timpul perchezitiilor au fost descoperite insa documente si carti despre ucideri in masa.

Abdreas a precizat ca politistii au tras in directia atacatorului insa nu l-au lovit. Acesta a fost gasit mort, cu o rana in zona capului, astfel incat se crede ca s-a sinucis.

13:16 Procuror: Atacatorul in varsta de 18 ani suferea "de o forma de depresie" (AFP) Potrivit politiei, acesta a primit ingrijiri medicale si pshiatrice. Anchetatorii fac teste pentru a vedea daca era sub influenta alcoolului sau a drogurilor.

13:00 Seful politiei din Munchen: Anchetatorii au in vedere varianta ca atacatorul sa fi suferit de "tulburari mentale". Nu exista "nici cea mai mica legatura" cu Statul Islamic (AFP)

12:55 Un nou bilant al atacului de vineri: 10 morti, printre care si atacatorul, si 27 de raniti, dintre care 10 in stare grava. Persoanele decedate au varsta cuprinse intre 15 si 45 de ani. Este vorba despre 3 femei si 7 barbati (politia bavareza, potrivit Reuters)

Pristina anunta ca printre morti se afla 3 cetateni kosovari. (AFP)

Politia spune ca victimele sunt localnici si nu se regasesc turisti printre ele.

12:36 Numele intreg al atacatorului nu a fost anuntat public. Se stie doar ca il chema David iar initiala numelui de familie este S. (The Guardian)

12:34 Printre victime se numara 2 femei si 5 barbati, cu varste intre 14 si 21 de ani. O femeie in varsta de 45 de ani se afla printre victime, informeaza postul de radio bavarez Bayerische Rundfunk.

Cei 16 raniti primesc ingrijiri in spitalele din Munchen. Doi sunt in stare grava.

12:20 Schimb furios de replici intre presupusul atacator de la Munchen si un martor: Sunt german. Vezi aici inregistrarea video

12:03 Ministerul de Externe german a confirmat ca urmeaza sa aiba loc sambata o intalnire a consiliului de securitate cu cancelarul Angela Merkel.

11:28 Motivele atacatorului raman "total necunoscute", a declarat seful politiei din Munchen intr-o conferinta de presa sustinuta sambata dimineata. (The Guardian)