Ministrul moldovean al Apararii, Vitalie Marinuta, sustine ca "pacificatorii (din regiunea transnistreana, n.r.), in special contingentul Federatiei Ruse, sunt garantul mentinerii regimului separatist, nu garantul pacii in regiune", transmite Unimedia. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul Apararii din Republica Moldova publica o fotografie de la una dintre festivitatile "asa numitei militii transnistrene" in care apare "colonelul Zverev, Comandantul militar superior al contingentului rusesc de mentinere a pacii".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Pacificatorii nu fac nimic altceva decat sa pazeasca acest regim ilegal, nerecunoscut de nimeni, si sa contribuie la dezvoltarea conflictului nu la solutionarea lui", scrie pe pagina sa de Facebook ministrul Apararii din Republica Moldova, Vitalie Marinuta. "Pacificatorii, in special contingentul Federatiei Ruse, sunt garantul mentinerii regimului separatist nu garantul pacii in regiune, iata cauza de baza de ce nu se doreste schimbarea formatului asa numitei misiuni de mentinere a pacii de pe Nistru si de ce oficialitatile de la Tiraspol se straduie sa dezvolte cit mai mult 'potential conflictual'", explica oficialul moldovean.

"Recent am dat si peste o imagine care demonstreaza ca am avut perfecta dreptate - pacificatorii rusi, care mereu spun ca sunt garantul stabilitatii in regiune si sunt or ar trebui sa fie neutri si impartiali, sustin dezvoltarea separatismului in regiune, dar nu procesul de solutionare a conflictului in cauza", continua oficialul moldovean.

Acesta publica o fotografie cu "colonelul Zverev, Comandantul militar superior al contingentului rusesc de mentinere a pacii, 'asigurind spatele' asa numitei conduceri Transnistrene in timpul uneia din festivitati ale asa numitei militii separatiste". "Interesant ce cauta 'pacificatorul principal', care este neutru, la aceasta festivitate", comenteaza ministrul Vitalie Marinuta.

"Oare acest comportament al 'pacificatorului' superior rus, care deja mai mult de zece ani ne 'garanteaza' pacea (col Zverev indeplineste functia in cauza din 2001) nu demonstreaza afirmatiile mele de mai sus? Cred ca da si aceasta inca o data demonstreaza ca noi trebuie sa depunem eforturi maxime ca misiunea militara in cauza sa fie transformata cit mai repede in una civila cu mandat international, iar militarii sa plece pe la casele lor pe paminturile lor", scrie ministrul moldovean al Apararii.

Dmitri Rogozin spune ca nu vede acum perspective pentru solutionarea conflictului transnistrean

Pe 20 noiembrie 2012, vicepremierul rus Dmitri Rogozin - care este si reprezentantul presedintelui Federatiei Ruse pentru Transnistria - a declarat in cadrul unui interviu pentru publicatia Kommersant ca in momentul de fata nu exista perspective pentru solutionarea conflictului transnistrean.

"Inca in primavara acestui an au existat progrese, care ulterior au esuat. Acum, observam ca Transnistria sufera de atacuri psihologice masive din partea observatorilor si organizatiilor internationale. In regiune vin delegatii formate din domni binevoitori, de tot felul, care explica conducerii transnistrene ca trebuie sa intrerupa relatiile cu Rusia si sa se agate urgent de locomotiva Republicii Moldova, care merge spre Europa ideala. Impactul este unul masiv, pana si conducerea regiunii transnistrene este santajata de unii emisari europeni," a sustinut Dmitri Rogozin.

Pe 17 noiembrie, presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a respins initiativa Rusiei de a deschide un consulat la Tiraspol, blocand astfel extinderea prezentei rusesti in Transnistria pana cand Moscova nu isi va retrage cei 2.500 de soldati din regiunea separatista.

Gestul a venit dupa ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin, aflat intr-o noua vizita la Chisinau, a criticat din nou politica energetica a Rusiei si apropierea de Uniunea Europeana.

De ce republica separatista Transnistria e atit de importanta in zona?

Din punctul de vedere al Romaniei, rezolvarea conflictului inghetat de pe teritoriul Republicii Moldova este esentiala pentru continuarea traseului european al Chisinaului, stiut fiind ca UE nu permite integrarea unor state care au probleme teritoriale nerezolvate.

In schimb, pentru Rusia este necesara perpetuarea status-quo din Transnistria atit pentru a tine in sah Republica Moldova si aspiratiile sale pro-occidentale, cit si pentru potentialul sau strategic (trupele ruse "de mentinere a pacii" stationate in Transnistria stau ca un ghimpe in coasta Occidentului, si periodic oficiali rusi vorbesc despre posibila amplasare de rachete in republica separatista ca raspuns la instalarea scutului antiracheta american la Deveselu). In plus, Transnistria este pentru Rusia un atu in negocierile pe alte dosare cu partenerii occidentali - vezi si interesul acordat de Germania acestui conflict inghetat de la granita UE.

Citeste si: