​Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a respins initiativa Rusiei de a deschide un consulat la Tiraspol, blocand astfel extinderea prezentei rusesti in Transnistria pana cand Moscova nu isi va retrage cei 2.500 de soldati din regiunea separatista, transmite Reuters.

Gestul a venit dupa ce vicepremierul rus Dmitri Rogozinm, aflat intr-o noua vizita la Chisinau, a criticat din nou politica energetica a Rusiei si apropierea de Uniunea Europeana.

Luand in considerare o posibila aderare la UE, Moldova s-a decis sa adere la pactul energetic european si sa adopte masurile de liberalizare energetica europene, fata de care Moscova se opune, comenteaza Reuters, amintind ca Moldova este adanc indatorata Rusiei pentru importurile de gaz ieftin.

Rogozin a declarat ca a cazut la un acord de principiu cu guvernul moldovean pentru a deschide un consulat in Transnistria, insa a fost contrazis de Timofti.

"Moldova nu va fi de acord ca Rusia isi deschide un consulat general la Tiraspol pana cand armata rusa nu se retrage si problema transnistreana nu a fost rezolvata", a declarat Timofti jurnalistilor. "In situatia de fata, cand autoritatile moldovene nu detin controlul in Transnistria, unde opereazza un regim separatist si unde, pe malul stang al Nistrului exista armata unui stat strain, nu putem garanta siguranta muncii unui consulat din nicio tara", a spus el.

Ministrul de externe, Titus Corlatean, a declarat vinerea trecuta ca Romania asteapta cu interes pozitia guvernului moldovean in legatura cu intentia exprimata de Rusia de a deschide un consulat in Transnistria. Seful diplomatiei romane spunea ca pentru moment nu e cazul Romaniei sa se pronunte intr-un sens sau altul, insa aminteste ca “nu exista nici un stat care sa fi recunoscut independenta republicii separatiste transnistrene. In concluzie nici Rusia nu are de ce sa se deschida un consulat in zona".

Vicepriministrul rus Dmitri Rogozin a anuntat recent ca va vizita Republica Moldova pentru a discuta despre deschiderea unui consulat al Rusiei in Transnistria. "Voi insista asupra acestui lucru - si aceasta este pozitia mea de principiu - daca voi merge in Moldova (in noiembrie 16-17) pentru singurul motiv de a ridica problema deschiderii acestui consulat", a declarat Rogozin, sambata, comentand zvonurile legate de o posibila anulare a acestei vizite. "Nicio anulare nu este luata in considerare pentru moment", a precizat el.

Potrivit lui Rogozin, exista doua probleme nerezolvate asupra carora Rusia si Moldova nu cad de acord: deschiderea unui consulat rusesc in Transnistria si datoria pentru gazul natural al Rusiei. Rogozin a sustinut ca aceste consulate nu sunt ambasade si ca Ambasada Rusiei se afla in Chisinau. "Respectam integritatea teritoriala a Republicii Moldova si dorim sa deschidem consulate in doua localitati populate in care un mare numar de cetateni rusi (inclusiv in Tiraspol) traieste. Dar ni s-a spus: Nu, acest lucru nu poate fi facut deoarece consulatele ar insemna recunoasterea independentei Transnistriei".