In momentul de fata nu exista perspective pentru solutionarea conflictului transnistrean, este de parere reprezentantul presedintelui Federatiei Ruse pentru Transnistria, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, exprimata intr-un interviu pentru publicatia Kommersant, citata de Unimedia.

"Inca in primavara acestui an au existat progrese, care ulterior au esuat. Acum, observam ca Transnistria sufera de atacuri psihologice masive din partea observatorilor si organizatiilor internationale. In regiune vin delegatii formate din domni binevoitori, de tot felul, care explica conducerii transnistrene ca trebuie sa intrerupa relatiile cu Rusia si sa se agate urgent de locomotiva Republicii Moldova, care merge spre Europa ideala. Impactul este unul masiv, pana si conducerea regiunii transnistrene este santajata de unii emisari europeni," spune Dmitri Rogozin.

Totodata, vicepremierul rus declara ca problema utilizarii munitiilor aflate pe teritoriul transnistrean inca mai exista. "Dar exista si pozitia Ucrainei, care impiedica evacuarea acestor munitii. Atata timp cat munitiile sunt in regiune, aici se vor afla militarii rusi, care asigura siguranta depozitelor militare. Noi nu avem de gand sa evacuam munitiile irecuperabil. Ne dorim sa initiem discutii in formatul ministrilor apararii. Avem un acord privind utilizarea spatiului aerian si a aeroportului de la Tiraspol, care trebuie reinviat, astfel incat sa putem mentine comunicarea cu militarii nostri din regiunea transnistreana. Ei nu sunt un batalion de partizani, ci o parte integranta a fortelor armate ruse".

"Avem informatii de la Bruxelles, despre faptul ca se examineaza strategia energetica a Republicii Moldova pana in 2030. Mi-au comunicat-o niste binevoitori. De la locul anterior de munca. Au ramas cativa informatori acolo. In conformitate cu aceasta strategie, pe care partenerii nostri moldoveni o ascund modest fata de noi, Guvernul Republicii Moldova s-a angajat sa puna treptat in aplicare toate cerintele pachetelor energetice europene doi si trei, pana in 2017. Cu alte cuvinte, noua ne spun una, dar actioneaza cu totul diferit," a spus Rogozin.

Potrivit oficialului rus, dupa ce "Chisinaul s-a grabit sa semneze acorduri energetice cu Bruxelles, acum i-ar fi jenant sa renunte la ele. (...) Au ajuns intr-o situatie dificila in relatia cu Federatia Rusa, deoarece Moscova nu mai poate avea incredere in intentii bune", conchide Rogozin.

Sambata, presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a respins initiativa Rusiei de a deschide un consulat la Tiraspol, blocand astfel extinderea prezentei rusesti in Transnistria pana cand Moscova nu isi va retrage cei 2.500 de soldati din regiunea separatista.

Gestul a venit dupa ce vicepremierul rus Dmitri Rogozin, aflat intr-o noua vizita la Chisinau, a criticat din nou politica energetica a Rusiei si apropierea de Uniunea Europeana.