Solutionarea conflictului din Transnistria trebuie sa se faca in baza dreptului international si cu conditia pastrarii integritatii teritoriale a Republicii Moldova, a declarat miercuri ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer.

Ambasadorul Ucrainei, Teofil BauerFoto: Hotnews

"Pentru noi este important ca solutionarea acestei probleme sa se faca in baza normelor si legislatiei internationale in acest domeniu cu conditia pastrarii integritatii teritoriale a Moldovei si a frontierelor care sunt consfintite prin acordurile internationale in vigoare si, ce este esential, sa fie pastrata pacea in aceasta zona a Europei", a raspuns ambasadorul ucrainean, intrebat cum vede Ucraina rezolvarea conflictului din Transnistria.

Negocierile "5+2" ( (Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina si OSCE, alaturi de Uniunea Europeana si Statele Unite), care au fost suspendate timp de sase ani, au fost reluate in noiembrie 2011.

Teofil Bauer considera ca relatiile economice dintre Romania si Ucraina nu sunt suficient dezvoltate. Domeniile de interes pentru potentialii investitori romani sunt legate, in opinia sa, de "investitia in traseele alternative de aducere a carburantilor in Europa" si turismul.

"Potentialul de colaborare in domeniul comercial intre Ucraina si Romani este imens. Piata ucraineana este deschisa pentru investitiile straine, domeniile de investitii sunt destul de vaste dar principalul este investitia in traseele alternative de aducere a carburantilor in Europa", a spus ambasadorul Kievului, intr-un interviu acordat HotNews.ro.

In ceea ce priveste recentele alegeri legislative din Ucraina si acuzele de fraudare a acestora, Teofil Bauer considera ca acestea au fost corecte si transparente.

"Au fost prezenti aproape 4.000 de observatori din partea institutiilor internationale si au avut posibilitatea sa constate ca alegerile au avut loc iar acele posibile probleme care au aparut nu au avut un caracter sistematic, in majoritatea lor au avut un caracter tehnic si ca atare nu au influentat esential rezultatul acestor alegeri", a explicat acesta.

Teofil Bauer nu a dorit sa comenteze situatia fostului premier Iulia Timoshenko, incarcerata de anul trecut, precizand ca este vorba de o chestiune care "tine de domeniul juridic". "Nu sunt jurist si nu pot sa dau niste sentinte juridice asupra arestarii si incarcerarii Iuiliei Timoshenko. Sunt convins ca raspunsul trebuie gasit in domeniul juridic", a adaugat oficialul ucrainean.