"Am trei caini acasa, eu cand aud de eutanasiere imi vine sa ma urc pe pereti (...) Domn'le, nu sunt de acord. Nici nu am cum sa fiu. Sunt doctor, dom'le. Nu am facut in viata mea asa ceva. (...) Adoptia este o poveste, e o minciuna in momentul asta. Unii sunt seriosi, jos palaria, ii iau si ii ingrijesc. Altii semneaza, ii scot de acolo, ii duc la blocuri inapoi si uita sa le dea mancare si apa", a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, in cadrul intalnirii online Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.10 si realizata de Dan Tapalaga.

Dan Tapalaga: Avem un proiect de lege in parlament referitor la cainii fara stapan. Avem si o intreaga dezbatere. Potrivit acestui proiect de lege, autoritatile locale, adica si dumneavoastra, pot decide fie sterilizarea animalelor si propunerea spre adoptie, fie eutanasierea dupa un anumit timp.

Sorin Oprescu: Legea asta este in discutie. Eu, pana la o noua lege, ma supun legii care e in vigoare acum. Am trei caini acasa, eu cand aud de eutanasiere imi vine sa ma urc pe pereti. Am luat adapostul de la Mihailesti, pe care l-a cumparat Videanu. Apropo de asta, m-au chemat de cateva ori la DNA, m-au intrebat de pret, de astea... Au inteles baietii ca n-a fost nimic acolo. Am amenajat Mihailestiul care primeste 500 de caini. Am luat sub chirie, am vrut s-o transform in concesiune, baza de cercetari de la Fundulea, care e goala si daramata. Am inceput s-o repar. Prefectului i s-a sculat ideea ca nu e de acord si a vorbit si cu ala de la Calarasi si nici ala nu a fost de acord. Ce sa fac? Mi-am pus 14 milioane RON ca sa-mi fac 2 sau 3 adaposturi. Mi-au taiat domnii consilieri pana la 4 milioane. Cu 4 milioane nici nu pot sa dau mancare la astia, da' pai sa ma apuc acuma sa-i sterilizez. O sa incerc sa impart banii aia, sa vad cum fac...

D.T. Deci sa inteleg ca nu sunteti de acord cu solutia eutanasierii.

Sorin Oprescu:Domn'le, nu sunt de acord. Nici nu am cum sa fiu. Sunt doctor, dom'le. Nu am facut in viata mea asa ceva. Eu mi-am depus un juramant. O sa spuneti ca e vorba de oameni acolo. Absolut, de acord, dar nu pot sa pronunt cuvantul asta cand stiu... A, aia care sunt bolnavi, periculosi, care sunt intradevar violenti. Vreau sa-i adun de pe strada.

Al doilea pas pe care l-am facut saptamana trecuta, am chemat primarii de sector si au fost de acord. Voi descentraliza treaba asta, care a fost la sectoare, dar s-a luat inapoi la Capitala in 2002. Voi descentraliza, le-am promis ca saptamana viitoare le prezint un proiect de Hotarare de Consiliu. Sectorul 1 e inainte, urmeaza repede Sectorul 2 care si-a facut adapost. Piedone mi-a spus deschis, sincer, "Domn'le nu am bani sa fac adapost". Voi vedea cu ce pot eu sa-l ajut, sa pot sa-i fac un adapost. Sectorul 5 la fel. A venit ala de la ADP cu miloaga, "dom'le primar, n-vem bani, nici nu putem sa bem apa". Am zis, bine domn'le.

Am luat, am sterilizat. Pe hartie am in fata 16.000 de caini sterilizati. Si ce folos? In curte la oameni nu pot sa intru. Nu pot sa-i sterilizez cateaua de acolo. Aia face 11-12 pui, oamenii pastreaza 1 sau 2 si restul ii arunca pe strada. Unii mor, altii ajung la noi.

Adoptia este o poveste, e o minciuna in momentul asta. Unii sunt seriosi, jos palaria, ii iau si ii ingrijesc. Altii semneaza, ii scot de acolo, ii duc la blocuri inapoi si uita sa le dea mancare si apa.

D.T. Dincolo de toate astea, este o realitate in Romania. Cred ca este singura tara din Uniunea Europeana unde avem stiri despre oameni omorati de caini. Am avut in Sectorul 5, am mai avut si prin alte orase din tara, in Buzau. Nu se mai poate asa.

Sorin Oprescu: Stiti cine i-a scos pe cainii aia de acolo (n.r. - ADP Sector 5) si i-au luat in adoptie? Un ONG. I-au scos de la adapost si i-a trimis inapoi.

Legea ce prevede eutanasierea maidanezilor, adoptata in Comisia de Administratie din Camera Deputatilor

Deputatii din Comisia de Administratie au avizat favorabil, marti 5 aprilie, legea ce prevede eutanasierea cainilor fara stapan, cu 16 voturi "pentru" si 6 "impotriva" (cele impotriva fiind voturile opozitiei). Proiectul de lege prevede ca animalele bolnave si cele agresive sa fie eutanasiate, iar restul sa fie cazate in adaposturi, insa decizia finala apartine Consiliilor locale. Proiectul de lege merge acum in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Proiectul de lege a iscat o intreaga dezbatere, organizatiile pentru protectia animalelor au anuntat ca masura eutanasierii este una ineficienta si constisitoare. In schimb, ONG-urile sustin ca singura masura viabila este returnarea cainilor in comunitate si exclud posibilitatea ca patrupedele sa fie tinute in adapost sau gasirea unei alte solutii.

Citeste si: