Patriarhia Romana despre Legea parteneriatului Stat-Biserica: Exista riscul pentru credinciosii ortodocsi de a fi supusi prozelitismului altor Culte

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 6 aprilie 2011, 18:21 Actualitate | Esenţial


Parteneriatul stat-biserica
Foto: Agerpres
 documente
(10 Mar 2011) PDF, 140KB
Legea privind parteneriatul dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale "pune in concurenta directa Biserica Ortodoxa Romana cu minoritatile religioase care sunt masiv sprijinite financiar din strainatate". Avertismentul a fost lansat de Patriarhia Romana, la o zi dupa ce presedintele Traian Basescu a retrimis legea la Parlament, spre reexaminare. "Exista riscul pentru credinciosii ortodocsi de a fi supusi prozelitismului altor Culte", se arata intr-un comunicat de presa intitulat "Un demers pozitiv, dar incomplet", in cadrul caruia Patriarhia inventariaza doua "aspecte pozitive" si sapte "aspecte discutabile" din textul proiectului legislativ.

Reactia Patriarhiei Romane la Legea parteneriatului Stat-Biserica vine la aproape o luna dupa ce aceasta a fost adoptata in Camera Deputatilor si la o zi dupa ce presedintele Traian Basescu a retrimis-o Parlamentului la reexaminare. Patriarhia anunta printr-un comunicat de presa ca aceasta lege nu a fost elaborata la solicitarea Patriarhiei Romane, ci este initiativa legislativa a unui grup de parlamentari. 

Ce spune Patriarhia Romana despre lege:

Patriarhia Romana
Foto: Agerpres
"Aspecte pozitive:

1. Legea recunoaste cultelor calitatea de parteneri sociali si cea de furnizori de servicii sociale, incurajand astfel coresponsabilitatea si cooperarea Stat - Biserica in domeniul asistentei sociale.

2. Legea trimisa la promulgare face o distinctie clara intre activitatile sociale ale Cultelor fundamentate pe o convingere si experienta spirituala puternica devenita traditie si activitatile sociale ale ONG-urilor, care nu au aceeasi durabilitate in timp, aderenta mare la mase si nici motivatie spirituala ca un Cult religios.

Aspecte discutabile:

1. Asimilarea tuturor cultelor sub denumirea de Biserica este fortata si incorecta, mai ales pentru cultul mozaic si cultul musulman.

2. Legea limiteaza drastic domeniile in care statul sprijina activitatile sociale ale cultelor, fiind vizate doar activitatile cu tinerii, batranii si victimele calamitatilor naturale. Or, Biserica desfasoara activitati de asistenta sociala in favoarea persoanelor cu dizabilitati, someri, migranti, dependenti etc.

3. Legea pune in concurenta directa Biserica Ortodoxa Romana cu minoritatile religioase care sunt masiv sprijinite financiar din strainatate, fara referire expresa in text la criteriul proportionalitatii, enuntat clar in Legea cultelor, criteriu care corespunde contributiei la bugetul de Stat a credinciosilor diferitelor culte. In actuala formulare a legii, exista riscul pentru credinciosii ortodocsi de a fi supusi prozelitismului altor Culte doar pentru ca acestea obtin importante fonduri din strainatate si au structuri de asistenta sociala mai performante, organizate cu sprijin extern.

4. Legea vorbeste despre libera concurenta, adica despre o mentalitate de piata transpusa in relatiile dintre culte, atitudine care descurajeaza cooperarea intre diferitele Culte in vederea realizarii de proiecte comune si incurajeaza confruntarea dintre acestea.

5. In actuala formulare a legii nu este prevazuta clar asigurarea continuitatii sprijinului in cazul unor activitati sociale de durata ale Cultelor, nici dreptul cultelor de a participa la evaluarea proiectelor, ci se foloseste sintagma "dupa caz" (art. 9 alin. 2).

6. Sprijinul de 80% de la buget este mai incert decat sprijinul de 98% din Fondul Social European (fonduri europene), contributia proprie a Cultelor fiind doar 2%.

7. Legea acorda prerogative prea largi autoritatilor locale (care elaboreaza raport de oportunitate asupra proiectelor) si celor centrale (cu drept de apel la proiecte), fara a se preciza care este initiativa Cultelor. Acestea sunt reduse la rolul de simpli executanti ai demersurilor si intereselor autoritatilor de stat, iar nu de parteneri, asa cum se enunta in titlul Legii".

In finalul comunicatului, Patriarhia Romana sustine ca "se impune ca toate aceste aspecte negative sa fie avute in vedere cu ocazia reexaminarii Legii privind parteneriatul dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale in Parlamentul Romaniei".

Motivele pentru care Traian Basescu a retrimis legea in Parlament

Traian Basescu si PFP Daniel
Foto: Agerpres
Pe 5 aprilie, presedintele Traian Basescu motiva astfel decizia sa de a retrimite legea la Parlament spre reexaminare:

"1. Legea transmisa spre promulgare reglementeaza finantarea din fonduri publice a programelor initiate de culte pentru dezvoltarea si derularea de servicii sociale si actiuni caritabile, precum si pentru formarea si instruirea corpurilor de voluntari care activeaza in domeniul asistentei sociale. Consideram ca statul ar trebui sa incurajeze mai mult insertia sociala a persoanelor care beneficiaza de programele de servicii sociale in cadrul familiilor si nu in cadrul unor unitati de asistenta sociala.

2. In prezent, prestarea de servicii de asistenta sociala de catre entitati non-guvernamentale, in parteneriat cu autoritatile publice, este reglementata prin Legea nr. 34/1998 privind acordarea unor subventii asociatiilor si fundatiilor romane cu personalitate juridica, care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala. Potrivit art. 2 al acestei legi, nivelul subventiilor acordate nu poate depasi costul mediu lunar de intretinere, pe persoana asistata din unitatile de asistenta sociala de stat, cu profil similar, organizate ca institutii publice. Conform prevederilor legii transmise spre promulgare, cultele care desfasoara activitati de asistenta sociala beneficiaza de o subventie de pana la 80% din valoarea proiectului aprobat. Astfel, legea instituie un tratament diferentiat in acordarea de finantare publica intre culte, ca prestatori de servicii sociale, pe de o parte si celelalte organizatii neguvernamentale care presteaza activitati caritabile din domeniul serviciilor sociale, pe de alta parte.

3. Articolul 15 al legii transmise spre promulgare stabileste ca procedura de finantare prevazuta de prezentul act normativ sa deroge de la prevederile Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare. Consideram ca este oportun ca procedura de finantare derogatoare de la regimul general stabilit prin Legea nr. 350/2005 sa fie in mod transparent, expres si clar stabilita prin prezenta lege si nu reglementata ulterior printr-o hotarare a Guvernului, act normativ de forta juridica inferioara legii. De altfel, stabilirea unor proceduri clare de finantare in aceasta lege ar fi benefica si pentru a nu crea impresia unei politizari a modului de acordare a finantarilor pentru culte la nivelul autoritatilor locale".

Legea parteneriatului stat-Biserica - Argumente pro si contra
Camera Deputatilor a votat pe 8 martie adoptarea proiectului "Parteneriatul dintre Stat si Biserica in domeniul asistentei sociale". Programul va fi finantat in proportie de 80% de la bugetul public si 20% de biserica, donatii sau sponsorizari. Legea a fost propusa de deputatul PDL Raluca Turcan si initiata de aproximativ 90 de parlamentari PDL.

Ludovic Orban
Foto: Ager Press
Primul care a criticat legea a fost deputatul liberal Ludovic Orban. Potrivit acestuia, proiectul pune "Biserica in subordinea puterii politice", "care nu uita potentialul electoral al Bisericii". Nemultumite au fost si o serie de ONG-uri, care au reclamat ca legea introduce o discriminare intre furnizorii de servicii sociale si ca este "o mita electorala".

Dupa adoptarea legii in Parlament, mai multe ONG-uri i-au cerut presedintelui Traian Basescu, printr-o scrisoare, sa retrimita legea pentru reexaminare in Parlament, iar liderilor de grupuri parlamentare sa retraga acest proiect legislativ.

Raluca Turcan
Foto: Hotnews
De cealalta parte, deputatul Raluca Turcan, cea care a propus legea, a declarat pentru HotNews.ro ca "pericolul politizarii acestui proiect este diminuat, pentru ca filtrele sunt atat profesionale, cat si transparente". Intrebata daca statul isi permite finantarea acestor proiecte (in contextul in care Guvernul le-a recomandat initiatorilor sa tina cont de "presiunile si riscurile determinate de evolutia economica interna si externa"), Raluca Turcan a precizat ca "statul trebuie sa isi permita". Turcan a declarat ca centrele sociale care se vor ridica in cadrul acestui parteneriat vor ramane ale bisericilor.

In sprijinul acestei legi s-a exprimat si Fundatia Crestin-Democrata, fondata de ministrul de Externe Teodor Baconschi. La o saptamana dupa ce legea a fost votata in Camera Deputatilor, Baconschi a publicat pe site-ul fundatiei un mesaj prin care "saluta initiativa doamnei Raluca Turcan". "Este important ca, dupa cincizeci de ani de ideologizare atee, societatea romaneasca sa descopere aceasta contributie istorica a Bisericii la binele comun", se arata in textul semnat de Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Radu Carp, Mihail Neamtu si Radu Preda.

Citeste aici o dezbatere pe tema parteneriatului Stat-Biserica


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5086 vizualizari

 • +20 (28 voturi)    
  lacomia in actiune (Miercuri, 6 aprilie 2011, 18:48)

  incepe lupta pentru ciolan [anonim]

  la astia de la patriarhie le e frica ca vor fi nevoiti sa imparta ciolanul si cu alti banditi din alte culte.
  ma intreb cum va raspunde turcan pentru pagubele provocate tarii.
  • +11 (17 voturi)    
   pai daca-i asa... (Miercuri, 6 aprilie 2011, 19:12)

   alecu [anonim] i-a raspuns lui incepe lupta pentru ciolan

   Oricum sunt supus prozelitismului BOR toata ziulica, ce mai conteaza inca cateva culte. Unde merge mia...

   Dar daca-s asa multe aspecte discutabile, sa retraga legea domnilor. Nu?
   • +6 (6 voturi)    
    Predarea asistenţei sociale în braţele popimii (Joi, 7 aprilie 2011, 8:17)

    Xena [anonim] i-a raspuns lui alecu

    "Rolul bisericii, de orice confesiune, este de a ajuta comunitatea, de a fi liantul între persoane, de a încuraja înţelegerea reciprocă şi valorizarea vieţii drepte. Numai că ceea ce înseamnă “viaţa dreaptă” pentru biserică nu este totuna cu viaţa dreaptă din societatea noastră laică, aşa cum este ea.

    Am decis de sute de ani separaţia dintre puterea statului si autoritatea religioasă. Curios, deodată, ni se spune ca statul se milostiveşte de cei sărmani, iar preoţii îşi fac datoria conform contractului. Asistenţa socială e un drept garantat de stat, nu ţine de bunăvoinţa conducătorilor, şi nici nu se poate confunda cu filantropia, care-şi păstrează valoarea în mâna bisericii."

    http://www.criticatac.ro/5657/un-cadou-sinistru-de-8-martie-monopolul-masculin-al-asistentei-sociale/
  • +3 (9 voturi)    
   dar (Miercuri, 6 aprilie 2011, 20:17)

   dar [anonim] i-a raspuns lui incepe lupta pentru ciolan

   ai dreptate.
   ce ma uimeste (locul doi) este cum de toti isi apara interesul bagand la inaintare... interesul altora. (ex.: adrians everin nu voteaza pentru ca... nu mai are cine sa lucreze pentru poporul roman - de fapt, nu mai are cine sa "lucreze" *pe la spate* poporul roman).
   si iarasi ma uimeste (locul intai) ca sunt atatia care chiar cred si se lasa prostiti in fata cum ca e... spre binele lor.
 • +19 (27 voturi)    
  hmmm (Miercuri, 6 aprilie 2011, 18:48)

  me [anonim]

  deci e bine ca li se dau mai multi bani pe mana popilor...
  care oricum declarau tot venitu la stat cum declar eu toate basinile trase.

  dar totusi e rau ca e concurenta.... biserica vrea monopol...

  parca se numeste credinta pentru ca tu crezi in ea si fiecare are dreptul sa creada in ce vrea nu pentru ca esti oblicat....

  ce sa mai zic... cat de curand o sa ne numim republica ortodoxa romana... rusino...

  avand in vedere ca sunt ateu presupun ca in 3-4 ani de zile o sa fiu ars pe rug...
  • +7 (11 voturi)    
   Iese preotul de la tanacu pentru buna purtare (Miercuri, 6 aprilie 2011, 21:10)

   bran [utilizator] i-a raspuns lui me

   Te arde preotul ala de la Tanacu nu-ti face griji , sau poate ai sansa sa fii calcat pe trecerea de pietoni de niste maicute grabite care conduc o toyota rav4 cum s-a intamplat in valcea cu fetita de noua ani calcata de maicutele grabite , sau poate vei fi trimis in rai de un preafericit preot care conduce un audi sau bmw sau poate preferi maseratti (aici tu poti sa-ti alegi masina). Daca este nevoie se va scoate si bentley pentru tine ca preafericitii au si masini din astea si te vor trimite in rai.
  • 0 (0 voturi)    
   putin zis! (Duminică, 22 mai 2011, 16:36)

   ioil [anonim] i-a raspuns lui me

   eu nu sant ateu dar ma inspaimant cand ma gandesc ca s-ar putea pune de o noua inchizitie.Indoctrinarea populatiei si infricosarea ei pentru a scoate cu orice pret bani in numele credintei in Dumnezeu.Folosirea metodelor neortodoxe de catre preotii ortodocsi cum ar fi ghicitul in cartea sfanta sau perceperea unor taxe pentru care statul roman ai plateste, contra serviciilor obligatorii, sume de bani cu care acestia isi creeaza raiul pe pamant,bani luati fara chitanta,neluarea a nici unei masuri de catre conducerea B.O.R. fapt care ne arata ca implicarea in acest caz de hotie porneste de sus ion jos,ma face sa doresc inapoi comunismul care a stiut sa ai tina la respect!
 • +21 (27 voturi)    
  Traducere pt cugetatori (Miercuri, 6 aprilie 2011, 18:51)

  tr0ubl3 [anonim]

  exista riscul pentru credinciosii ortodocsi de a fi supusi prozelitismului altor culte = "exista riscul sa ramanem fara fraieri care sa vina in catedrala jefuirii neamului." stiti voi.. aia de costa 400 de milioane...

  dar prostii ies in strada ca le taie leafa.. nu ca sunt bagati in jug ca niste animale..

  vai de voi si credinta voastra in pietre si lemne vopsite...
  • +3 (3 voturi)    
   catedrala jefuirii neamului (Joi, 7 aprilie 2011, 8:42)

   rov [utilizator] i-a raspuns lui tr0ubl3

   e geniala denumirea....
   felicitari !
 • +17 (23 voturi)    
  nesatula BOR! (Miercuri, 6 aprilie 2011, 18:56)

  gigi n [anonim]

  Ca de obiceu,BOR-care face CEL MAI PUTIN pentru cei nevoiasi dintre toate cultele din Romania,se teme ca nu cumva sa ajunga bani si la cei care chiar fac ceva.Doar lacomie si atat poate dovedi BOR???
 • +21 (25 voturi)    
  Medievalism (Miercuri, 6 aprilie 2011, 19:06)

  roman_roz [utilizator]

  Simplul fapt ca se discuta un parteneriat Stat-Biserica ma enerveaza. Este un precedent periculos, la anul o sa apara parteneriate Stat-Mos Craciun, Stat-PerterPan, etc, etc.

  Bineinteles, trebuie aparat dreptul cuiva de a crede, si de a practica liber religia aleasa. Desi sunt ateu, o sa ma lupt pentru acest drept al oamenilor. Dar sa ramana drept, nu obligatie. Statul nu trebuie sa aiba nicio legatura cu asta.
 • +18 (24 voturi)    
  BOR (Miercuri, 6 aprilie 2011, 19:09)

  HP [utilizator]

  BOR sa mai taca din gura ca nu stiu de ce isi inchipuie popimea ca ar avea vreun drept sau drepturi superioare fata de altii.

  Sa zica mersi ca mai au vreo 20 de ani de profitat de prostia unora inainte ca omenirea sa avanseze destul incat sa trimita definitiv in istorie religia institutionalizata.
  • +7 (13 voturi)    
   total de acord (Miercuri, 6 aprilie 2011, 19:36)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui HP

   good comment!
  • +4 (14 voturi)    
   De acord, dar... (Miercuri, 6 aprilie 2011, 20:17)

   SNK [anonim] i-a raspuns lui HP

   Omenirea, cand va fi evoluat suficient, va trimite NU in istorie, ci in groapa de gunoi a istoriei, aceasta plaga care este biserica si instrumentul ei de indobitocire, religiile, care au tinut si inca tin multi oameni in jugul ignorantei si misticismului, cu scopul principal de a face averi pe pamant.
   RUSINE, B(urt)O(silo)R si celorlalte clanuri de aceeasi teapa!
   • -3 (11 voturi)    
    Ce e de făcut? (Miercuri, 6 aprilie 2011, 22:29)

    Iorest [utilizator] i-a raspuns lui SNK

    Omenirea nu va trimite religia în groapa de gunoi a istoriei, ci se va trimite pe ea însăşi în groapa de gunoi a istoriei. Nu ţi se pare interesant că de la celebra "evoluţie" de care vorbeşti, a crescut numărul familiilor ratate şi al femeilor care îşi elimină copiii din burtică? Principiile creştine sunt fundamentele moralităţii. Dacă vii de nicăieri şi mergi nicăieri, ce te opreşte să te împuşti azi sau ce te împiedică să omori aşa, pe stradă, că ai văzut la altu' o maşină trăznet? Acum nu îţi pui întrebarea, dar când şi ultima urmă de moralitate va dispărea, se va face probabil aşa, deci se va ajunge la comuna primitivă, când tribul X elimina tribul Y, iar cel mai tare din clanul Z îi "poleniza" femeia vecinului de cort. Nu? Doar nu se temeau decât de trăznet şi nu vedeau nicio legătură între salba de căpăţâni din jurul taberei şi ceea ce se întâmplă în tabără. Sau te simţi bine dacă fiică-ta va fi suka polenizată de tot cartierul, după morala post-modernă? Sau soţia/soţul/partenerul/partenera/partenerele te-ar lăsa cu ochii în soare, ca pe un viţel la poarta grajdului? Pe mine mă uimesc unele lucruri:
    1. aşa-zişii atei se trezesc peste noapte cu acest crez, iar filosofii de ani îşi rod mintea şi tomurile din antichitate până la fenomenologie, căutând existenţa/inexistenţa lui Dumnezeu. Sigur, vorba lui Eminescu, gâscanul e mai sigur de grăunţele din faţa sa decât Kant de propriile cunoştinţe.
    2. Chiar nu vedeţi beneficiile religiei, oglindite în moralitate şi grija pentru sine şi pentru cel de lângă? Un imn religios zice: "În jurul tău să poţi să-i fericeşti pe toţi". Evident, e de ne înţeles pentru anul 2011, dar există încă oameni care trăiesc aşa. Pozele puse de Hotnews sunt tendenţioase. Cum de nu nimeresc oare o poză cu pr. Arsenie Boca, cu pr. Petroniu Tănase sau cu pr. Teofil Părăian. Toată lumea e de acord că binele şi răul se amestecă, sunt şi oi, dar şi capre, sunt şi sclipitori, dar şi nătângi, sunt şi sfinţi, dar şi mafioţi... Să căutăm frumosul
    • +2 (2 voturi)    
     Certitudine (Joi, 7 aprilie 2011, 9:25)

     Leonte [anonim] i-a raspuns lui Iorest

     Interesant ca ii acuzi de certitudine oarba pe oamenii cu ale caror concluzii nu esti de acord, pe cand certitudinea ta e permisa in orice cantitate(evident de mai sus)

     Sa ma anunti si pe mine daca cumva iti pierzi credinta in supranatural, sa-mi iau o vesta anti-glont.
 • +14 (16 voturi)    
  despre prozelitism (Miercuri, 6 aprilie 2011, 19:53)

  Clujeanul [anonim]

  Nu se poate ca orice esec spiritual, de leadership, sa fie abordat cu un atac la altii.

  Daca apostolii nu faceau prozelitism, nu mai era crestinism in lume. La fel primii ucenici.

  Sunt un crestin ortodox, dar care am o oarecare independenta in gandire.
  Scopul bisericii ortodoxe trebuie sa fie consolidarea credintei membrilor sai.
  Poate unii oameni care parasesc biserica ortodoxa, realizaeaza un faliment in cadrul bisericii ortodoxe.

  Frica patriarhului nu trebuie sa fie ca ii fura credinciosii o alta biserica (si va avea mai putini bani) ci sa se teama de atata minciuna, coruptie, hotie si atatea pacate si probleme in societatea romaneasca.
 • +10 (12 voturi)    
  prozelitism (Miercuri, 6 aprilie 2011, 20:23)

  kitty [anonim]

  apartin unui cult minoritar ,nu are importanta caruia si nici nu sunt o sustinatoare a vreunui cult ,dar tin sa mentionez ca toti suntem supusi prozelitismului ,pe strada.acasa.in fiecare zi si in mod egal,fara a se pune accent pe ortodocsi.in mod special. Daca biserica ortodoxa tine la mioarele sale ,trebuie sa faca acte de caritate fara sustinerea financiara in proportie covarsitoare a unui stat care si asa nu are bani la buget ,pur si simplu din bunatate si mila fata de cei loviti de soarta caci aceasta este menirea unei biserici,sa aduca alinare celor loviti de soarta.Se poate face acest lucru din donatiile credinciosilor din cutia milei cum se face siin alte state,sa nu se foloseascA BANII in alte scopuri,Cred ca cine tine la credinta proprie nu va renunta niciodata la ea pt niste promisiuni materiale,deci nu trebuie sa se teama nimeni de pierderea enoriasilor
 • +9 (11 voturi)    
  cum se impaca.... (Miercuri, 6 aprilie 2011, 20:29)

  monel [anonim]

  acest proiect de lege al d-nei turcan, care atunci cand este intrebata de unde poate fi finantat acest demers spune ca"statul trebuie sa gaseasca bani", cu afirmatia aceleia-si doamne care spunea ca statul nu poate finanta majorarile salariale ale profesorilor, castigate in instante si cu observatia aceleiasi doamne ca orice proiect de lege cu implicatie financiara trebuie sa identifice sursele de finantare?(de altfel o reglementare legala). dar numai in anumite cazuri?
 • +11 (13 voturi)    
  BOR si preotii farisei (Miercuri, 6 aprilie 2011, 21:03)

  daniel [anonim]

  De la inceput vreau sa mentionez ca sunt credicios in bunul Dumnezeu! Ce fac acum preotii nu se cheama credinta ci bataie de joc. In Biblie este scris ca preotii crestini sa munceasca alaturi de ceilalti oameni si apoi seara dupa ce se termina lucrul , sa le spuneti cuvintele cele sfinte din Biblie. Ce fac preotii din ziua de azi ? Sau sa-i numesc preafericitii preoti ca asa au devenit in zilele noastre , ei sunt platiti de catre stat , apoi nu se multumesc cu atat si percep saracului popor bani pentru ingropare , pentru casatorie , pentru botez nu elibereaza chitante si baga banii in buzunar. Apoi ii vedem in masini scumpe , cu doua trei vile la oras , cu case de vacanta , restaurante , hoteluri etc.. Astia sunt preafericitii preoti ......
 • +4 (4 voturi)    
  Mda (Miercuri, 6 aprilie 2011, 21:25)

  un roman [utilizator]

  Intra si Romania cu acte in regula in randul tarilor cu extremisti religiosi, o premiera in Europa moderna!
 • -6 (6 voturi)    
  elita intelectuala a Partiduliu (Miercuri, 6 aprilie 2011, 22:04)

  Samoila Dan [anonim]

  Aha, deci Teodor Baconschi, Adrian Papahagi, Radu Carp, Mihail Neamtu si Radu Preda sustin aceasta lege. Adica toti 'telectualii inoitori, moderni, scoliti in strainatate, care latra la comanda PDL-ului. Ai nostrii tineri la Paris invata...
 • +6 (8 voturi)    
  Ce rusine (Miercuri, 6 aprilie 2011, 22:22)

  Maria356 [utilizator]

  Cum zicea Mircea Dinescu, in vremuri cind era mai spumos: mai intorceti-va la vaduva si la orfan!

  "Turma" nu e ceva literal - adica sa tundeti oile pentru beneficiul "elitei" bisericii - ci o metafora.

  Uitati-va cum iese intotdeauna MultPreaFericitul Daniel din Postul Pastelui in fiece an - inca mai implinit, mai rosu in obraji, cu un numar mai mare la sutana, deja poarta se pare doua intretesute, ca sa-i incapa austeritatea si sfintenia revarsate.

  Nu am mare simpatie pentru alte secte crestinoide, dar macar unele mai incearca sa mai si faca cite ceva care nu e opusul EXACT a ce spun evangheliile, precum burtodoxia.

  BOR este o institutie profitabila in care puparea icoanelor, specularea superstitiilor si indestularea hrapareata a clerului au luat de mult locul oricarei forme de spiritualitate si generozitate, macar si aia incuiata si ingusta, ca la iehovisti.
  • -3 (5 voturi)    
   Atotmoralizatorul Dinescu :)) (Miercuri, 6 aprilie 2011, 22:33)

   Iorest [utilizator] i-a raspuns lui Maria356

   Eu zic să citiţi comentariile de aici: http://smartwoman.hotnews.ro/cum-se-masoara-credinta-in-dumnezeu-este-obligatoriu-mersul-la-slujbe-pupatul-icoanelor-si-tinerea-postului-pentru-a-fi-numit-un-bun-crestin.html#comment-55758

   Nu cunoaşteţi suficient subiectul, vă lăsaţi informată de presă sau de gura lumii, deci primiţi informaţii filtrate, second hand, deci acceptaţi să aveţi maşinărie de gândit de mâna a doua. Eu zic să căutaţi niţel mai mult, frumosul e ascuns, nu stă în stradă şi nici pe sticlă. Vorba lui Eliade: "Oamenii nu mai ştiu să vadă"...
 • -1 (5 voturi)    
  Cine unu (Miercuri, 6 aprilie 2011, 22:27)

  drak latinu [utilizator]

  Zice aici : eu cred in bunul dumnezeu. Care dumnezeul ? Ca sunt multi ? Poate te referi la cel copiat de religia ta de la evrei care l au inventat acum vreo 2000 de ani deci stai linistit : nu este singurul!
 • +3 (3 voturi)    
  SRL B.O.R. (Miercuri, 6 aprilie 2011, 22:55)

  gmnmv [anonim]

  Toate bisericile nationale lupta pentru supusii lor, daca este nevoie chiar ridica tonul contra guvernantilor vremelnici atunci cand acestia jecmanesc masele, numai la noi atat guvernul cat si biserica se gandesc la romani ca la niste platitori de taxe si atat.
  Aziluri, sanatorii, orfelinate, spitale, locuri de munca, scoli, gradinite, ajutorarea sarmanilor sunt tot atatea directii extrem de slab acoperite de activitatea bisericii.
 • +3 (3 voturi)    
  Moldova... (Miercuri, 6 aprilie 2011, 23:30)

  ION I [anonim]

  intre Bacau si Piatra Neamt sunt o gramada de biserici rasairte in ultimii ani iar acestea nu sunt ortodoxe sau catolice ;)

  de ce? pentru ca acestea prin sprijinul oferit muritorilor de rand ii acapareaza pe acestia sub cultele lor....

  deci, baietii de la BOR, cam au dreptate, dar si ei sunt responsabili fiindca nu "baga bani" in muritorii de rand. Decat sa cladeasca atatea biserici, mai bine ar face niste camine / cantine, iar atunci, banii primiti ar fi pe masura si nu s-ar mai lega nimeni de ei
  • +2 (2 voturi)    
   ca si in piata (Joi, 7 aprilie 2011, 10:39)

   oricine [anonim] i-a raspuns lui ION I

   Precum in economie apare concurenta, care bineinteles nu e bine primita.
   Asta este, piata trebuie sa fie libera.
   Semnat,
   un crestin ateu.
 • 0 (4 voturi)    
  BOR este un stat totalitar in stat (Miercuri, 6 aprilie 2011, 23:41)

  BOReMonopol [anonim]

  Si acum... prezentam... media de PLATINA, in forma de cruce, pentru Patriarhie: locul suprem pe podiumul ipocriziei!
 • +2 (2 voturi)    
  notiuni si sensuri (Joi, 7 aprilie 2011, 9:11)

  rov [utilizator]

  cred ca multi folosesc termenul "ateu" in sens de neincredere in biserica, religie si dispret fata putatorii de dogme si inchipuite credinte numiti preoti, profeti, pastori, etc.
  Bisericile actioneaza inca scopului in care au fost create, anume tinerea in "jug" a maselor mari de ...oameni.

  De aceea a nu crede in biserici nu inseamna neaparat a fi si ateu.
 • -2 (6 voturi)    
  Adevarata Biserica (Joi, 7 aprilie 2011, 9:27)

  Prodreptate [anonim]

  Isus n-are nevoie de pozitii privilegiate, deoarece El este iubire desavarsita.
  El nu provoaca certuri intre biserici (ex. aia-s platiti din exterior, pericol de prozelitism... etc.), ci promoveaza dragostea (ex. fratii cutare sunt ajutati de catre frati din alte tari – hai sa le luam exemplul si la randul nostru sa-i ajutam si noi pe fratii nevoiasi din tarile mai sarace).

  Biserica sfanta nu este o organizatie pamanteasca ci Trupul lui Cristos, format din toti cei care L-au cunoscut pe Dumnezeu, au primit Duhul Sfant si iL urmeaza pe Cristos.

  Copiii lui Dumnezeu sunt cei care-L urmeaza pe Critsos in fapte, si sunt lumina acestei lumi. Ei nu pot fi despartiti de ziduri institutionale (institutii bisericesti), precum nici Adevarul nu poate fi inchisa printre peretii vreunei organizatii bisericesti, indiferent cat de "sfant" sau "drept" ori "merituos" s-ar autoproclama aceasta. Crestinii adevarati nu sunt printre cei ce-si lustruiesc blana "sfanta" ca sa domine, ci printre cei ce cauta din toata inima sa-si iubeasca semenii, sa-si iubeasca dusmanii, si sa-i ajute pe nevoiasi asumand costurile necesare din buzunarul propriu (vezi pilda bunului samaritean). Ei sunt lumina prin comportamentul lor, prin bunatatea lor – pentru ca sunt copii si ucenici adevarati ai lui Dumnezeu.

  Este mai ferice sa dai decat sa primesti. (Fapte 20:35)
  • 0 (2 voturi)    
   wow (Joi, 7 aprilie 2011, 13:09)

   KMS [utilizator] i-a raspuns lui Prodreptate

   My friend, trebuie sa te conserve cineva intr-o rezervatie mistica...nu credeam ca mai sunt oameni ca tine. Daca primesti 1 singur plus pe comentariul tau, nu mai postez pe hotnews. Da' sa nu ti-l dai singur, ok? ca te bate doamne doamne "lău"...
   • -1 (1 vot)    
    simpatie (Joi, 7 aprilie 2011, 13:29)

    Prodreptate [anonim] i-a raspuns lui KMS

    Adevarul n-are nevoie de simpatia sau antipatia ta (a mea, a societatii in general, etc.). Te-ai gandit vreodata la acest lucru?
    Poate intr-o buna zi o sa intelegi.
    Domnul sa te binecuvanteze! :)
    • +1 (1 vot)    
     se pare ca.. (Joi, 7 aprilie 2011, 16:11)

     umoristu [anonim] i-a raspuns lui Prodreptate

     domnul, gesus, sfinta fatoma da mai ales popimea ortodoxa (si altii, da barbosii "nationali" is cei mai abonati) au mare nevoie de banii mei.....si ai oricarui contribuabil din rominia, cica stat laic:)
     asa ca..e ar fi sa fie "adevarati" pe proprii bani? si ai cu doreste sa contribuie la pusculitza BOR ?
   • 0 (0 voturi)    
    Mistic (Joi, 7 aprilie 2011, 19:17)

    Andrei [anonim] i-a raspuns lui KMS

    Deci crestinii cu o urma de credinta sunt de-acum buni de pusi in rezervatie. Bine am ajuns cu secularismul asta... Da uite ca tot e o parte buna: o sa fim pusi la conservare!
    • 0 (0 voturi)    
     ajung in rezervatie numa aia (Joi, 7 aprilie 2011, 19:54)

     umoristu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

     ipocriti care stau cu minutza intinsa dupa bani publici. si nu vor sa isi autofinanteze biserica, catedralele si credinta.
     daca "crestinii cu o urma de credinta" nu pot fara banii mei (via buget)......i-as baga in locuri mult mai rele decit o rezervatie.
     sau sa inteleg ca nu poti fi crestin fara popi finantati salarial de catre stat? si fara proiecte "teleghidate" cu 80% finantare de la buget?
     mda..cica crestinism smerit, umil si sarac:)
     • 0 (0 voturi)    
      N-ai sesizat (Joi, 7 aprilie 2011, 20:45)

      Andrei [anonim] i-a raspuns lui umoristu

      Pai cel pe care il trimiteai in rezervatie tocmai ca era pocait, care si sa-i dai nu ia bani de la stat.
 • +4 (4 voturi)    
  asta da tupeu (Joi, 7 aprilie 2011, 9:54)

  umoristu [anonim]

  Dupa ce ca sunt platiti de la buget, primesc terenuri si fonduri pt catedrala minuiirii neamului, nu platesc impozit si sunt ca un stat i stat popimea BOR tot nu e multumita ...vrea monopol si exclusivitate in accesul la borcanul cu miere al fondurilor publice.
  Se teme de concurenta altor culte s de concurenta in scrierea/depunerea de proiecte.
  Pb ca acum negociaza intens cu politicienii prajitura de fonduri/versus prajitura de voturi...dara la anu sunt alegeri, sa nu uitam:)
  Unica masura ce ar trebui luata pt iesirea din boala asta retrograda ar fi AUTOFINANATAREA 100% a cultelor. Citi enoriasi cotizeaza/doneaza, atitia banuti are bisericutza. Si dupa ce isi plateste impozitele (ca noi toti) , cu ce ramine face CE VREA. Proiecte sociale? fff frumos. Poleirea cu aur a barbii mitropolitului? minunat:)
  NU vreau ca din taxele impozitele si TVA-ul si restul de angarale ce MI LE IA STATUL sa ajunga nici macar un cent la biserici (BOR, BC sau oricare o fi ea).
  Sa se autofinanteze, asa cum ma autofinantez si eu pe mine insumi, din munca si veniturile personale, cu ceea ce imi ramine dupa ce is jefuit zilnic/lunar/trimestrial/anual de catre stat.
 • +1 (1 vot)    
  dumnezeu, atei? (Joi, 7 aprilie 2011, 11:28)

  est [anonim]

  care ideologizare atee? suntem cea mai religios ideologizata tara din europa, peste 90 la suta din romani cred in existenta divinitatii, penibil pentru o tara europeana unde media e mult mai jos. nu catedralei saraciei langa casa poporului pe bani publici. vrem scoli spitale, metrou infrastructura. ministerul culturii si nu al cultelor!!!
 • +2 (2 voturi)    
  O veste buna nu vine niciodata fara una rea (Joi, 7 aprilie 2011, 12:08)

  Luke [anonim]

  Citez doar cateva:
  1."pune in concurenta directa Biserica Ortodoxa Romana cu minoritatile religioase care sunt masiv sprijinite financiar din strainatate"
  2."activitatile sociale ale ONG-urilor, care nu au aceeasi durabilitate in timp, aderenta mare la mase si nici motivatie spirituala ca un Cult religios. "
  3."Sprijinul de 80% de la buget este mai incert decat sprijinul de 98% din Fondul Social European"
  4."Legea acorda prerogative prea largi autoritatilor locale"

  Hapsanii astia nu se mai satura niciodata, vor mai mult (3), vor sa fie singurii(1), se cred mai indreptatiti de cat toti(2), nu accepta controlul autoritatilor locale(4), etc
 • 0 (0 voturi)    
  Lgea nu e buna. (Duminică, 10 aprilie 2011, 13:40)

  Cristian [anonim]

  Din nou se incearca unirea intr-u totul a bisericilor si daramarea Ortodoxiei, ceea ce nu este bine. Dar nu va lasa Dumnezeu sa cada biserica cea dreapta. Pana acum nu a trait toata lumea? La ce trebiue atatea legi si alte lucruri ? Cum sa fie ortodoxsi supusi prozelitismului? Asta ar insemna disfintarea BOR. Ceea ce nu se va intampla, chiar si prin prigoane.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by