Parteneriatul dintre Stat si Biserica in domeniul asistentei sociale a fost adoptat in Camera. Finantarea: 80% statul- 20% solicitantii

de Ionut Baias     HotNews.ro
Marţi, 8 martie 2011, 23:39 Actualitate | Esenţial


Camera deputatilor a votat azi adoptarea proiectului "Parteneriatul dintre Stat si Biserica in domeniul asistentei sociale". "Prin implicarea Bisericii, se ofera o solutie complementara de suport social, in conditiile in care este cunoscut deficitul de resurse la bugetul de stat, mai ales pe fondul crizei economice", spune Raluca Turcan, initiatoarea proiectului, pe blogul ei.

Totusi, in raspunsul trimis la acest proiect in 2010, Guvernul preciza ca nu sustine proiectul in forma prezentata si recomanda initiatorilor sa tina cont de situatia economica interna atunci cand vor sa greveze bugetul de stat cu noi cheltuieli.

Finanatarea proiectelor de asistenta sociala se va face in principal de catre stat, solicitantii trebuind sa asigure o cofinantare de minimum 20%.

Proiectul a fost inregistrat in Parlament pentru dezbatere in 30.04.2009 la Senat si a primit aviz favorabil de la Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati, Comisia pentru munca, familie si protectie sociala si Comisia pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului. Lipseste insa avizul Comisiei pentru Buget-Finante. In Senat, proiectul a fost votat de 40 de senatori si s-a inregistrat doar 1 vot impotriva. (vezi aici traseul legii in Parlament)


Ce prevede Proiectul:

1. Finantarea urmatoarelor activitati aflate in sfera asistentei sociale, initiate de culte, de asociatiile si fundatiile infiintate de acestea,  precum si de asociatiile ecumenice:

- servicii sociale;
- actiuni caritabile;
- formarea si instruirea corpurilor de voluntari;
- activitati de educatie si formare inclusiv in domeniul ingrijirii persoanelor dependente, al medierii etc.

2. Obiectivul principal al legii este de a facilita implicarea Bisericii, alaturi de autoritatile locale si de comunitate in desfasurarea unor activitati din sfera asistentei sociale. Biserica are un rol esential in coagularea comunitatii in jurul unor prioritati sociale, mai ales in aceasta perioada de criza economica. Biserica poate stimula voluntariatul care trebuie sa devina o forma esentiala de implicare a comunitatii.

3. Principiile care stau la baza finantarii activitatilor sunt: libera concurenta, eficacitatea utilizarii fondurilor publice, transparenta, tratamentul egal, cofinantarea - de minimum 20% din partea solicitantilor - implicarea comunitatii. Se va asigura participarea tuturor cultelor si asociatiilor si fundatiilor.

4. Sunt vizate urmatoarele categorii de persoane:
-copii aflati in dificultate;
-persoane adulte cu dizabilitati;
-persoane varstnice lipsite de venituri, fara sustinatori legali, bolnavi sau greu deplasabile, ori cu dizabilitati, care nu se pot intretine singure;
-persoane care au avut de suferit de pe urma calamitatilor naturale;
-familii sarace care, din cauza resurselor financiare si materiale reduse, nu pot asigura o ingrijire si o educatie corespunzatoare copiilor, nu au acces la servicii de asistenta medicala si nu sunt cuprinse in sistemul de protectie sociala al statului.

5. Potrivit calitatii lor de furnizori de servicii sociale, prevazuta de lege, cultele pot organiza si acorda servicii sociale, dupa cum urmeaza:
-direct, prin structurile proprii unitatilor de cult, respectiv departamente, compartimente etc.;
-prin asociatiile si fundatiile infiintate in acest scop.

6. Autoritatile administratiilor locale vor deveni parteneri la proiecte prin punerea la dispozitie a terenurilor, cladirilor si a unor sume de bani necesare derularii actiunilor finantate.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7733 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Biserica e la fel de corupta ca si statul (Miercuri, 9 martie 2011, 0:35)

  I [utilizator]

  au dat legea asa ca sa mai castige niste voturi.
  • -2 (4 voturi)    
   Biserica şi asistenţa socială (Miercuri, 9 martie 2011, 8:22)

   Iorest [utilizator] i-a raspuns lui I

   E foarte bine că se întâmplă aşa ceva. Există judeţe în care activitatea de asistenţă socială a Bisericii e de excepţie. De exemplu Asociaţia Filantropia de la Alba Iulia. Să nu spună cineva că nu e aşa, contraargumentând cu fixuri din presă şi din "inconştientul colectiv". Pe lângă activitatea de sprijinire a bătrânilor şi copiilor (azile, orfelinate), a salvat câteva şcoli pe cale să se desfiinţeze, înfiinţând centre de zi pentru elevii de pe munţi, care nu aveau unde să stea în gazdă. Problema e că nu multe eparhii au persoane active şi bine intenţionate. Dar mănăstirile şi bisericile parohiale activează mult în această direcţie, chit că uneori nu vine niciun sprijin de sus. Păcat că se vorbeşte foarte puţin despre rolul pe care l-a avut până acum Biserica în asistenţa socială. Nu e un subiect care să crească ratingul.
   • +2 (6 voturi)    
    nu pe munca mea (Miercuri, 9 martie 2011, 10:00)

    tafu [anonim] i-a raspuns lui Iorest

    da, ok, admirabil........da sa faca pe FONDURILE PROPRII
    eu vreau UN STAT LAIC, iar veniturile statului - generate de si de MINE - sa intre in :
    - drumuri
    -scoli
    -spitale
    - servicii publice de calitate
    etc etc
    nu in barbile preotimii
    e aberant sa fie finantat de la buget orice cult.......sa reziste prin donatii si viramete benevole......nu prin bugetul statului
    aloooooo....sec XXI??????????
    pe cind o taxa speciala, un bir pt BOR????
    • -2 (4 voturi)    
     Documentează-te! (Miercuri, 9 martie 2011, 11:53)

     Iorest [utilizator] i-a raspuns lui tafu

     Matale ai răspuns potrivit unei setări genetice, ceea ce te-a făcut să pierzi din vedere datele problemei. Statul are o datorie faţă de categoriile enumerate (orfani, bătrâni etc.). În multe privinţe, Biserica face treaba Statului în domeniul asistenţei sociale. Fiecare eparhie are un sector de asistenţă socială. Am reţinut exemplul de la Filantropia Ortodoxă din Alba Iulia pentru că îi ştiu şi pentru că ştiu că au specialişti în proiecte foarte buni, aplicanţi foarte buni, oameni cu experienţă şi cu diplomă în domeniu. Intră pe site la Mitropolia Clujului, la Mitropolia Moldovei, la Arhiepiscopia Sucevei, caută la mănăstiri să vezi cu ce se ocupă. Încearcă să intri ÎN problemă pentru a o cunoaşte, nu-ţi mai da cu părerea... Auzi, "bărbile preoţilor". Un individ ca tine nu va înţelege niciodată că centrele de asistenţă socială care funcţionează pe lângă episcopii au personal laic, calificat şi în multe cazuri mai bine intenţionat decât ăia din Direcţia de A.S.

     Asta e, toţi dau cu papagalul, dar nu verifică unul să vadă ce se face.

     Cât despre "birul la BOR" şi sec. XXI, toţi papagalii au reacţionat şi când s-a înfiinţat la Iaşi Şcoala ortodoxă Varlaam, spunând la fel, că suntem în secolul XXI. Spirit obtuz! Mergeţi la vecinii din UE să vedeţi, polonezii s-au dezvoltat fără a uita că Biserica are un rol important în educaţie şi societate. Deh...chiar azi mă uitam cum au murit Mihaela Runceanu şi Ioan Luchian Mihalea. Am pus cap la cap cu articolul lui Pleşu din Adevărul şi cu comentariul matale şi am concluzionat: românii devin din ce în ce mai scârbavnici. Ce-or face copiii noştri nu ştiu...
     • +1 (5 voturi)    
      la impartit daruri... (Miercuri, 9 martie 2011, 12:26)

      madonion [anonim] i-a raspuns lui Iorest

      Frumos - biserica isi face spalare de imagine pe banii contribuabililor... N-ati pune unu mana sa faceti ceva util societatii.
      • -2 (2 voturi)    
       "Amice, eşti idiot!" (citat închis) (Miercuri, 9 martie 2011, 12:58)

       Iorest [utilizator] i-a raspuns lui madonion

       1. Nu vorbesc din interiorul instituţiei, deci nu mă lua cu texte de-astea.
       2. Tocmai spuneam că Biserica a făcut şi face ceva util pentru societate (aşezământele sociale de exemplu), dar matale ori nu citeşti posturile, ori nu le poţi înţelege. A avea un asemenea interlocutor e deprimant pentru mine.

       Citeşte ce am postat şi mai jos, ce înseamnă aceste fonduri. Toţi comentează fără să aibă habar despre ce e vorba şi despre ce programe sociale are Biserica.
     • +1 (1 vot)    
      tupeu (Miercuri, 9 martie 2011, 12:52)

      Tafu [anonim] i-a raspuns lui Iorest

      Statul are "datoria" si fata de mine, cel care il finanteaza (cu 1 leu sau 10000, dupa cit produc) sa administreze ala 1 sau 10000 lei AI MEI cit mai bine.....si dupa cum doresc EU. sau sa existe posibilitatea sa "divortam"......el ma lasa in pace, eu imi pastrez INTREG rezultatul muncii MELE si...MA DESCURC bine/prost, dupa cum ma lumineaza capul....din pacate...la noi NU exista posibilitatea asta
      BOR din partea mea poate sa faca orice stie poate si vrea............DAR NU PE BANII MEI. panimaiu? sau orice alta biserica....adventista, satanista, martiana sau budista:)
      Si "misisipi" ca in Polonia, SUA sau Republica Kukustan e altfel..........eu nu acolo muncesc/sunt taxat (aberant de mult in Rominia)
      Si "recitind" cartile de rugaciuni ale BOR in care se rugau pt ceausescu si lenutza inainte de 89, simtind damful de nationalism socialist din pozitiile si cuvintarile popimii......avind tot timpul mesaje de gindire si mentalitate retrograda de la BOR........pot fi suspicios despre gradul si nivelul in care politicul isi poate baga coada in faptele sfintilor cu sutana peste epoleti.
      Si AM DREPTUL sa nu finantez asa ceva......cu 1 leu sau 10000....nu conteaza
      Cum am voie sa nu fiu de acord nici cu bani de la buget pt Catedrala minturii neamului.....sau cu donarea terenului pt oribilitatea aia ......
      sa se AUTOFINANTEZE 100%
      si sa plateasca taxe si impozite ca oricine.....
      Eu daca vrea sa "infiintez" ceva.......fie un wknd de ski, fie un cos de cumparaturi, fie un plin de benzina sau un ajutor pt saraci.....bag mina in BUZUNARUL meu.....nu in al altcuiva.
      Imi da cineva ceva? NU
      eu de ce sa platesc si 0,00001 lei pt ceva sau cineva?????
   • 0 (4 voturi)    
    pai si vrei sa te credem pe cuvant? (Miercuri, 9 martie 2011, 10:23)

    gogu [anonim] i-a raspuns lui Iorest

    daca se intampla in Alba Iulia nu inseamna ca se va intampla peste tot.

    Biserica va incasa banutii, va spala pe creier mai multi fraieri.
  • +2 (4 voturi)    
   cred si eu... (Miercuri, 9 martie 2011, 10:04)

   costica [anonim] i-a raspuns lui I

   mai ales ca Biserica anunta zilele trecute ca isi deschide banca !! curat electoral proiectul, dar vin alegerile si nu mai conteaza nimic de-acum decat mobilizarea generala... mai zilele trecute Dl Basescu ne spunea ca Romania trebuie sa se indeparteze de statul social care mananca bani multi si indemna romanii sa munceasca.... rusine !!!
 • +3 (3 voturi)    
  Statul da banii, BOR se lauda (Miercuri, 9 martie 2011, 9:56)

  Alui [anonim]

  Pai daca statul da 80% din fonduri, Biserica Obscurantista Romana, isi poate folosi fondurile proprii in alte scopuri, si bineinteles ca o sa-si aroge meritele in legatura cu actele de caritate in totalitate.
  Ma intreb daca statul ar fi facut la fel in cazul asociatiilor de tipul SOS satele copiilor?
 • +1 (3 voturi)    
  aberant (Miercuri, 9 martie 2011, 9:56)

  tafu [anonim]

  80% ..de la buget???? adica din BANII MEI? platiti ca taxe si impozite, accize si TVA????? adica munca mea se scuge spre BOR? sa intretina toate putorile si neadaptatii si jegurile, invatindu-i ortodoxia nationa-socialista si orientindu-le voturile spre cine "trebuie"?????
  bleah.,.......
  de cite ori mai tre sa fiu furat si excrocat si jefuit in tara asta?
  Imi fura timpul si viata si tineretea.......
  • 0 (4 voturi)    
   :D (Miercuri, 9 martie 2011, 11:57)

   Iorest [utilizator] i-a raspuns lui tafu

   Bea nişte apă, scrie corect ("escrocat" în loc de "excrocat") şi deşteaptă-ţi tinereţea cu ştiinţă, nu cu ştiri, aşa vei înţelege mai multe decât la ora actuală.
   • +1 (3 voturi)    
    Intrebare (Miercuri, 9 martie 2011, 12:19)

    Nedumeritu' [anonim] i-a raspuns lui Iorest

    Nene, daca-ti plac atat de mult investitiile conducerii BOR, de ce nu le subventionezi din banii matale? De ce sustii jecmanirea unui buget deja parazitat din greu? De ce nu ti s-ar parea mai normal ca cei din conducerea BOR sa spuna: "Multumim, dar nu e nevoie. Noi avem deja destule fonduri, lasati bugetul tarii in pace."?
    • -2 (2 voturi)    
     Uff! (Miercuri, 9 martie 2011, 12:46)

     Iorest [utilizator] i-a raspuns lui Nedumeritu'

     :))) Matale nu ai înţeles. 1. E vorba de toate cultele, nu doar de BOR, deci nu te înscrie în corul celor cu reacţie tipică pentru câinele lui Pavlov. 2. Cine nu a lucrat cu proiecte nu are de unde să ştie cum stă treaba. Centrul de Asistenţă Socială al Episcopiei face proiectul, pune 20%, statul dă 80%, iar solicitantul se obligă să facă, să dreagă etc. Văd că eşti om de înţeles, uită-te niţel pe Internet şi vezi câte se fac (http://www.filantropiaortodoxa.ro/). Vei înţelege că aceste lucruri oricum se fac, cu sau fără banii actuali ai Statului, dar aceşti bani cresc posibilitatea centrelor de a face ceva. Altfel spus, Statul a înţeles că Biserica s-a descurcat atâta timp şi s-a specializat în serviciile de A.S., iar el iese acum mai ieftin oferindu-le ocazia de a aplica pentru proiecte. Ca să nu dau exemple numai de la ortodocşi, vezi ce activitate are Asociaţia Caritas a Bisericii Romano-Catolice. Şi te rog să fii om de înţeles şi să recunoşti că aproape toţi care au postat aici dau cu papagalul fără să fi citit niţel articolul, căci s-ar fi prins de situaţie. E drept că şi Hotnews dezinformează prin titluri...
     • 0 (2 voturi)    
      poftim???? (Miercuri, 9 martie 2011, 13:20)

      tafu [anonim] i-a raspuns lui Iorest

      La bugetul tarii contribui si EU
      cu 0,000000000000001%...nu conteaza suma.
      dar........de ce din contributia mea se dau 80% pt niste cheltuieli idioate si orientate politic??
      NU sunt de acord
      Consider ca sunt FURAT (luarea de bani./bunuri din posesia/proprietatea cuiva fara acordul acestuia se numeste furt).
      NU ma intereseaza ce face filantropia ortodoxa, catolica sau protestanta.
      Sa faca ce vor.....da NU pe banii mei.
      0 finantare pt orice
      e cumva criza numai pt fraierul de mine ce munceste si plateste darile?
      • -1 (1 vot)    
       Eroare de raţionament (Miercuri, 9 martie 2011, 14:08)

       Iorest [utilizator] i-a raspuns lui tafu

       Păi decât să fie plătit din banii tăi un asistat social care nu are nevoie de asta (ştii problema, s-a discutat anul trecut), mai bine acceptă că Filantropia Ortodoxă face treabă benefică, poate într-un azil de ăla ne sfârşim şi noi, împreună, frumoasele zile din postmodernitate, surzi, chiori, dar cu gust de discutat istorii politice :))

       Pentru pacea dumitale nu văd decât o soluţie, la care mă gândesc şi eu serios: o iurtă în Podişul Gobi, acolo numai Gingis Han îţi mai poate pretinde vreo taxă :D
       • +1 (1 vot)    
        FURT (Miercuri, 9 martie 2011, 14:37)

        Tafu [anonim] i-a raspuns lui Iorest

        statul este administratorul bugetului, nu proprietarul sau
        eu sunt contribuabil
        detin proprietatea asupra acelui 0,0000001 % contributia mea la acel buget
        nu sunt de acord cu finantarea unui cult, sau a unor activitati (filantropice, ecleziastice, nu importa de care ) a unei biserici - egal de care
        nu sunt de acord nici cu asistarea sociala a cuiva de catre stat....
        pur si simplu petrec pra mult timp muncind si platesc prea multe taxe ca sa nu ma intereseze ce se intimpla cu banii mei.
        furt = mi se ia o suma de bani din munca mea si se aloca unei directii ce nu ma intereseaza, nu ma pasioneaza si nu se afla pe lista prioritatilor mele.
        cam 60% din timpul meu de munca se "duce" pt plata cas, impozit, tva, taxe, accize etc.......as prefera sa se "duca" produsul acelor "ore-munca" spre mine si spre ce doresc eu.
        nu popimea, nu saracimea ce tre ghidata spre vot, nu politiceni sau parlamentari sa decida pt mine pe timpul, munca, efortul si viata mea.
        daca as dori sa cotizez pt o binefacere...as face-o. daca nu, nu
        de ce ma obliga sistemul sa cotizez si sa sustin financiar ceva ce nu doresc, nu am nevoie si nu vreau?
        • 0 (0 voturi)    
         0.0001% (Miercuri, 23 martie 2011, 22:04)

         Daniel [anonim] i-a raspuns lui Tafu

         Relax dude ca nu face pe banii tai ci pe cei ai 80% ortodocsi din Romania
     • +1 (1 vot)    
      Nu ma intereseaza (Miercuri, 9 martie 2011, 13:33)

      Razvan [anonim] i-a raspuns lui Iorest

      Nu ar trebui sa existe asa ceva ca parteneriat intre biserica si stat indiferent de ce biserica vorbim. Sunt entitati total separate. Daca vor sa faca activitati sociale sa o faca 100% pe banii lor. Statul poate maxim sa ofere un anumit sprijin pentru activitatile sociale dar in orice caz nu trebuie sa finanteze aceste activitati. Oricum deja se baga sume destul de mari in biserici din bugetul de stat, plus daruirea unor suprafete impresionante de teren diferitelor confesiuni religioase.
      M-am saturat de religia organizata. E o sugatoare de bani publici si intretine populatia in ignoranta. Stii cine are cel mai mult de castigat in viata asta din credinta altora in viata dupa moarte, in ingeri, in demoni, in mame virgine, in Hristosi? Iti zic eu cine :clericii. Eu sunt ferm convins ca toti cei aflati in varf in structura asta ierarhica nu cred o iota din ce promoveaza, adica din biblie.
      • -2 (2 voturi)    
       Negi asistenţa socială? (Miercuri, 9 martie 2011, 14:14)

       Iorest [utilizator] i-a raspuns lui Razvan

       Matale nu mă înţelegi! Bani primeşte cine merită. Nu e ca la Stat, unde banii de dezăpezire îi ia o firmă fără utilaje. Centrele de asistenţă socială funcţionează pe baza unor aprobări, banii nu-i ia popa din deal şi plăteşte cu ei campania primarului. În centrele de A.S. sunt absolvenţi de Sociologie şi Asistenţă Socială, iar aceştia dirijează prin proiecte banii spre azile, orfelinate etc. Ca să privim şi altfel lucrurile, Statul apelează la ajutorul acestor centre de A.S., căci oricum activitatea sa în A.S. tinde spre zero.
       • +1 (1 vot)    
        nu pe banii mei (Miercuri, 9 martie 2011, 14:40)

        Tafu [anonim] i-a raspuns lui Iorest

        statul si bor si as si oricine.........sa se autofinateze de unde stiu ei.......din pamint din iarba verde daca au apasarea de a comite binefaceri..
        mie contra taxe si impozite sa imi ofere :
        -drumuri
        -spitale curate
        -soli decente
        - institutii functionale
        sau...daca nu statul in stare sa ma lase in pace. ma descurc sau nu, e pb mea
 • 0 (4 voturi)    
  ne indreptam spre evul mediu (Miercuri, 9 martie 2011, 11:51)

  evu mediu [anonim]

  hellooo, mai aude cineva??? e strigator la cer!!, cerul ala cu stele nu cu dumnezei inventati.
  mai puteti da multi bani din impozitele noastre pentru burta lui daniel si toti acolitii lui burtosi si puturosi??
  ne indereptam direct spre evul mediu si vad ca viteza creste.
  maine o sa se ceara tatal nostru la angajare, chiar si la privat!
 • +1 (3 voturi)    
  . (Miercuri, 9 martie 2011, 12:04)

  RockerJegos [utilizator]

  Oh cool, deci in fundul bisericii se duc banii taiati din pensii si salarii. Chiar era nevoie de mai multe biserici! Chia azi dimineata m-am uitat si pentru o secunda nu am prins una in campul vizual. Mi s-a parut stricator la cer! Revoltator!
  Sarcasm off.
 • +1 (5 voturi)    
  Ce treaba are biserica? (Miercuri, 9 martie 2011, 12:37)

  Razvan [anonim]

  Cumva are vreun monopol asupra activitatilor caritabile? Credinta in diavoli si ingeri iti ofera vreun avantaj atunci cand simti ca e de datoria ta sa ii ajuti pe cei mai necajiti de langa tine? Obscurantismul si ignoranta in care se zbat majoritatea clericilor le ofera cumva o recomandare in plus fata de omul de rand in ceea ce priveste capacitatea de a face gesturi caritabile fata de semenii lor?
  Ideea ca biserica este o institutie caritabila e una cat se poate de falsa. Acest lucru poate fi usor demonstrat doar printr-o urmarire a faptelor BOR in ultimii 20 de ani. Sunt pusi doar pe marirea posesiunilor lumesti.
  M-am saturat de atata ipocrizie si prostie. Numai oameni fraieri in Romania asta care incepe sa fie din ce in ce mai teocratica. Trebuie neaparat sa se schimbe ceva in mentalitatea romanilor altfel vom ajunge din ce in ce mai rau.
  Trebuie sa ne indepartam de biserica si de asa zisi reprezentanti ai divinitatii. Divinitatea nu are reprezentanti si oricine crede asa ceva e dus cu pluta rau. Nu se poate ca in sec XXI cand avem acces la atatea informatii sa credem ca niste barbosi in haine scumpe si scoase parca din povestile cu Harry Potter pot accesa anumite informatii pe care noi nu putem. E timpul ca romanii sa dezvolte un simt critic si sa scape de ignoranta in care se scalda de ani buni.
  • -1 (3 voturi)    
   :D (Miercuri, 9 martie 2011, 13:38)

   Iorest [utilizator] i-a raspuns lui Razvan

   Simţul critic începe cu stăpânirea bună a limbii române, care la matale este care va să zică că nu este...
   • +1 (1 vot)    
    Te bagi ca musca in ***** (Miercuri, 9 martie 2011, 15:23)

    Razvan [anonim] i-a raspuns lui Iorest

    Atac la persoana fara nici macar un cuvant de spus asupra celor afirmate. Simtul critic nu are nicio treaba cu stapanirea buna a limbii romane. Simtul critic exista indiferent de limba. Nici macar nu ai spus ce nu ai inteles sau unde ti se pare ca am fost ambiguu. Du-te si te cauta la bibilica pentru ca tu cam esti attention whore. Te bagi in seama fara sa spui absolut nimic.
    • -1 (3 voturi)    
     Bibilica - I like it (Miercuri, 9 martie 2011, 16:31)

     Iorest [utilizator] i-a raspuns lui Razvan

     :)) Eşti tare, taică! Păi am zis mai sus şi mai jos, la ce să mai scriu o dată şi aici. Aici am scris doar ce era absolut indispensabil pentru dumneata:
     1. scrie corect româneşte: "aşa-zişii", nu "asa zisi". Mai era o problemă cu absenţa lui "i" de la plural articulat, dar se pare că am înţeles greşit din cauză că nu ai pus semnele de punctuaţie.
     2. spirit critic are omul educat şi tot acesta stăpâneşte limba maternă. Deci cele două merg mână în mână. Nu ştiu cum gândeşti, dar eu nu m-aş baza pe spiritul critic al "hăluia kre skrie kum vrea iel pe net"
     • +1 (1 vot)    
      Habar nu ai (Miercuri, 9 martie 2011, 17:24)

      Razvan [anonim] i-a raspuns lui Iorest

      Cand scriu pe un forum de comentarii la un articol nu imi imaginez ca o sa ma urmareasca domn profesor, si in consecinta nu consider ca se aplica un standard academic.
      Nimic din ce am scris sau mai degraba felul in care am scris nu demonstreaza ca nu as fi educat. Exemplul tau de la final este unul extrem si in cazul de fata chiar nu era aplicabil.
      Trebuie sa intelegi ca mai mult conteaza mesajul pe care incearca cineva sa il transmita si nu felul in care il transmite. Atata timp cat tu intelegi ce vrea sa zica, indiferent ce caractere a folosit sau ce greseli a folosit atunci scopul comunicarii a fost atins.
      Nu esti aici sa dai lectii de gramatica pentru ca nu suntem intr-un cadru academic.
      • -1 (3 voturi)    
       Nu o lua chiar aşa de serios (Miercuri, 9 martie 2011, 17:58)

       Iorest [utilizator] i-a raspuns lui Razvan

       Sincer să fiu, mă revoltă cineva care face pe deşteptu', deci nu am nici cea mai mică umbră de chef să-mi dau aere de "grămătic". Nu mă refeream la dumneata scriind despre lipsa de educaţie, căci nu sunt tembel să nu remarc stilul curat în care îţi îmbraci ideile. Cei mai mulţi români greşesc la "i" final, iar asta mă irită, căci e o lacună serioasă de gramatică. Dar e posibil ca dumneata să o fi scăpat, aşa că nu vreau să "toca-toca" pe chestia asta. Exemplul de la final este extrem, dar îmi foloseşte pentru a-ţi combate ideea: cine nu vorbeşte bine româneşte, nu e capabil nici de spirit critic. Oricum, nu pot să-ţi dau dreptate, a fi "relaxat" cu limba din când în când, înseamnă a nu o stăpâni, a o avea ca pe ceva auxiliar, pe când noi trebuie să fim ÎN limbă.
       • +2 (2 voturi)    
        pot fi si analfabet (Miercuri, 9 martie 2011, 18:44)

        Tafu [anonim] i-a raspuns lui Iorest

        pot fi si agramat...cita vreme imi dau cu parerea asupra unei kestii accept sa fiu combatut la idee, nu la persoana sau calitatea gramaticala a textului....
        cita vreme sunt jefuit via buget de munca mea pt a se umple burticilor unor prelati, fara sa fiu intrebat daca vreau sau nu, iar cel ce ia decizia (un partid din parlament) urmareste scopuri electorale.....pot sa imi manifest dezacordul in orice forma, si nu sa mi se puna pumnul in gura si sa fiu "demis" pe motiv ca parerea mea nu e valida doar fiindca am mincat un i sau am pus un x.......daca paerea mea "pute" din cauza asta........atunci mi-as dori si banii mei sa "puta" pt nenea statul stringator de biruri si grabnic de impartitor de fonduri la "culte si saraci":)
        si da....tind sa fiu relaxat cind scrie la calc....si is destul de mare sa nu imi mai fie chemati parintii la scoala ca am baut cerneala:)))
  • -1 (3 voturi)    
   Obscurantism? (Miercuri, 9 martie 2011, 14:03)

   Iorest [utilizator] i-a raspuns lui Razvan

   Obscurantismul clericilor? Sunt şi bâte destule, ca peste tot, dar românul s-a specializat în a remarca, accentua, generaliza şi asimila negativul. Uite aici, chiar mai înainte am citit despre un preot care a devenit membru al Academiei de Ştiinţe din Salzburg. http://reintregirea.ro/index.php?cid=stire-3308 Întâmplător el a scris şi o carte bună pentru luminaţi ca domnia ta: "Maestrul oriental şi duhovnicul creştin". Ţi l-aş putea da ca exemplu pe teologul Radu Preda de la Cluj (încă nu e cleric, asta-i drept), care are un site foarte bun privitor la problema din articolul de faţă. http://www.teologia-sociala.ro/ Vezi matale, sunt muuulte lucruri, dar cine nu caută, nu are de unde să ştie, căci stereotipurile nu hrănesc decât ignoranţa.
   • +1 (3 voturi)    
    Tot nu ma intereseaza (Miercuri, 9 martie 2011, 15:27)

    Razvan [anonim] i-a raspuns lui Iorest

    Ce treaba am cum isi traieste un popa disonanta cognitiva dintre credinta lui si realitate.
    Teologia nu este o stiinta, si este o pseudostiinta. Nu exista experti in nimic, asa ca de ce ar exista experti in teologie. Cum poti sa fii expert in lucruri pentru care nu ai absolut nicio dovada? Apologetica crestina e de tot rasul.
    Religia este orice altceva , numai obiectiva nu e. Atata timp cat exista autoritati ale caror vorbe nu pot fi combatute prin apelul la bun simt, ratiune si logica, religiile raman pseudostiinte si nu merita atentia niciunui om care se considera inteligent. Sunt o ramasita a ignorantei rasei umane si trebuie sa dispara cat mai repede din spatiul public. Trebuie sa invatam sa fim buni de dragul de a fi buni nu pentru recompense inchipuite in vieti de dupa moarte.
    • -1 (3 voturi)    
     Obiectivitatea şi relativitatea (Miercuri, 9 martie 2011, 16:19)

     Iorest [utilizator] i-a raspuns lui Razvan

     Tovarăşe, păi idealul obiectivităţii s-a fărâmiţat când au ajuns oamenii de ştiinţă cu obiectivitatea în vid. Cum se numea asta? Parcă ştiinţă galileană. Iluzia că se poate studia obiectiv ceva, de exemplu biologia. Să ieşi din condiţia umană pentru a studia viaţa. Criza ştiinţelor, asupra căreia a atras atenţia Husserl, avea la origine tocmai această încăpăţânare pozitivistă. Deci, dacă privim aşa lucrurile, între teologie şi alte ştiinţe nu e mare diferenţă. Dar lăsând asta deoparte, căci nu sunt un mare fan al cărţilor despre demonstraţiile complicate teologice, îmi place să reţin din teologie învăţăturile practice pentru schimbarea sinelui. Şi, că vrei, că nu vrei, marii maeştri ai binelui au fost sfinţii din pustie, care nu aveau de scris commenturi în timpul zilei, ci se concentrau la viaţa interioară. Ceea ce zici domnia ta privitor la bunătatea interioară pe care trebuie să o avem e un lucru frumos, dar se poate niţel mai departe. Nu avem nevoie de zei pentru a le da ofrande, dar este imposibil să susţinem raţional şi neraţional că Dumnezeu nu există. Personal cred că în căutarea binelui, omul îl caută de fapt pe Dumnezeu sau, după expresia unui om de cultură, este o nostalgie a paradisului pierdut.
     • 0 (2 voturi)    
      Care dzeu? (Miercuri, 9 martie 2011, 17:29)

      Razvan [anonim] i-a raspuns lui Iorest

      Nu inteleg la ce te referi cand zici dzeu. Toata lumea vorbeste de un dzeu in afirmatiile lor, dar niciunul nu ii da vreo definite. Exista mii de dzei, de unde sa stiu eu la care te referi tu. Dzeul crestin nu exista, nici cel al musulmanilor, nici cel al hindusilor, si nici orice alt dzeu al oricarei alte forme de religie organizata. Ne-am inteles?
      Nu stiu despre ce sfinti vorbesti tu pe acolo si chiar nu ma intereseaza. Revelatia si meditatia nu este o modalitate de a descoperi lucruri noi despre realitatea inconjuratoare, insa observatia, emitarea de ipoteze,experimentul sunt.
      Atata timp cat afirmatiile religiosilor se bazeaza doar pe autoritatea unei carti sau a unor oameni declarati sfinti doar in cultul respectiv, permite-mi sa consider religiile cat se poate de false.
      Binele exista independent de orice inventie a mintii umane. Moralitatea nu isi are baza in religii , oricare ar fi ele. Ceea ce e de bun simt e prin natura sa de bun simt.
      • -1 (3 voturi)    
       Şi totuşi există :) (Miercuri, 9 martie 2011, 18:08)

       Iorest [utilizator] i-a raspuns lui Razvan

       De ce m-aş apuca eu să-l definesc pe Dumnezeu când despre asta s-au scris tomuri. Şi mă gândesc la filosofii care i-au demonstrat existenţa. Yannaris, în cartea "Heidegger şi Areopagitul" face o mică prezentare a situaţiei. Patriarhul Iustinian zicea că Dumnezeu e un munte, iar religiile sunt căi spre vârf (nu cred că mulţi pot fi de acord cu asta).
       Prin meditaţie te descoperi pe tine, pentru ca apoi să-l descoperi pe Dumnezeu. Mi se pare riscant să negi cu hotărâre absenţa transcendentului, când marii filosofi ai lumii i-au demonstrat existenţa. Paradoxal e că nu prea se poate a demonstra existenţa a ceva ce e însăşi existenţa. Ziceau filosofii scolastici că nu putem nega existenţa lui Dumnezeu din moment ce concepem existenţa sa. Descartes, Anselm şi Toma D'Aquino ziceau parcă asta. Mai simplu a rezolvat-o pr. Stăniloae: "L-am cautat pe Dumnezeu in oamenii din satul meu. Apoi in carti, in idei si simboluri. Dar acest lucru nu mi-a dat nici pacea, nici iubirea. Intr-o zi am descoperit in scrierile Sfintilor Parinti ai Bisericii ca e cu putinta sa-L intalnesti pe Dumnezeu in mod real prin rugaciune." E o experienţă nemediată de raţiune. Cum zicea Blaga, sacrul nu poate fi cercetat cu logica; dar nu pentru că ar fi inferior logicii, ci pentru că aceasta nu are intrumentarul necesar :D
      • -1 (3 voturi)    
       Addenda (Miercuri, 9 martie 2011, 18:21)

       Iorest [utilizator] i-a raspuns lui Razvan

       "Atata timp cat afirmatiile religiosilor se bazeaza doar pe autoritatea unei carti sau a unor oameni declarati sfinti doar in cultul respectiv, permite-mi sa consider religiile cat se poate de false."

       Afirmaţiile religioşilor sunt trăite. Probabil ai lua în băşcălie recomandarea mea de a căuta pe youtube un părinte Tadei de la Vitovniţa, care a murit nu de mult, şi care, prin cuvinte puţine, zice câte ceva despre bine şi frumos (pe la video-urile 3-4) în cel mai frumos stil de psiholog. Teoria neverificată ţine cât regimul Niazov sau Stalin. Nu trebuie să cauţi prea mult, mergi la o mănăstire, stai la o slujbă de noapte (cine refuză căutarea e mai periculos decât prostul) şi vezi cum e acolo. Ascultă de pe youtube un discurs al Mitropolitului Bartolomeu Anania şi vezi ce frumos e. Chiar ateu de aş fi, aş putea aprecia frumosul din situaţiile enumerate. Respingerea categorică nu face cinste intelectualului. Noi suntem varză, suntem o lume de semidocţi în raport cu cei dinaintea noastră, aşa că vezi cum zicea Anselm de Canterbury, doxa şi el de filosofie antică: credo ut intelligam (cred pentru a înţelege). Omul a înţeles că nu se poate demonstra cu raţiunea ceva de deasupra ei. După cum vezi, problema raţională a existenţei sacrului şi-au pus-o catolicii. La ortodocşi nu găseşti aşa ceva, pentru că ortodocşii l-au căutat mereu pe Dumnezeu prin rugăciune, nu prin logică. Ştiu, poţi da 1000 de pagini Word împotriva celor spuse de mine, dar nu caut să te conving, îmi exprim doar crezul meu din lecturile proprii. E, totuşi, de apreciat să cauţi.
      • 0 (0 voturi)    
       ? (Joi, 10 martie 2011, 9:05)

       barbu [anonim] i-a raspuns lui Razvan

       Ok, sunteti ateu, dar cum ramane cu respectul fata de credinciosi? Nu sunt de acord cu imixtiunea bisericii in treburile statului, dar nici cu privitul de sus al celor care Cred.
       Mie mi s-a parut evident ca se vorbeste aici despre Dumnezeul crestin.
       • 0 (0 voturi)    
        le dam tot respectul (Joi, 10 martie 2011, 9:26)

        tafu [anonim] i-a raspuns lui barbu

        Le dau tot respectul meu ..........da 0 (zero) lei ...
        Ce e asa greu de priceput?
        Sa se autofinanteze, nu sa deturneze din munca mea bani via bugetul de stat ca sa fie credinciosi si caritabili!
        Sau respectu tre demonsrat cu o factura?
        • 0 (0 voturi)    
         ... (Joi, 10 martie 2011, 10:09)

         barbu [anonim] i-a raspuns lui tafu

         Sunt de acord cu autofinantarea bisericilor!
         Nu sunt de acord cu tratarea credinciosilor ca si cum ar fi niste oi proaste!
         • 0 (0 voturi)    
          e pb lor, nu mea (Joi, 10 martie 2011, 11:08)

          Tafu [anonim] i-a raspuns lui barbu

          Sa fie credinciosi pe munca si pe viata lor.
          NU pe efortul meu de a incerca sa supravietuiesc muncind si respectind legea (aka platind birurile catre stat)
          • 0 (0 voturi)    
           nedumerire (Joi, 10 martie 2011, 11:34)

           barbu [anonim] i-a raspuns lui Tafu

           Vad ca nu mi-a aparut commentul precedent, asa ca intreb din nou- dle Tafu, sunteti un alter ego al lui Razvan, de tot raspundeti in locul lui?
           Ma interesa parerea celui care a folosit expresiile "nu exista Dzeu", "mame virgine", "Hristosi". Daca eu si altii ii putem respecta pe atei, am dori ca si simbolurile credintei noastre sa fie respectate.
 • -1 (1 vot)    
  Acest parteneriat (Miercuri, 9 martie 2011, 13:38)

  realitate [anonim]

  Acest parteneriat poate fi vazut ca o contributie de 20% obligatorie din partea cultelor religioase la problemele sociale ale Romaniei si nu ca o pierdere de 80% din bugetul de stat. Oricum este obligatia Statului sa rezolve problemele de natura sociala. Daca la aceasta contribuie si cultele religioase - cum o fac in prezent - inseamna ca este un ajutor in resurse umane si financiare (cei 20%) nu indiferent. Daca la aceasta mai adaugam ca se degreveaza institutiile Statului care nu de putine ori se ocupa de hartii cred ca este convenabil per ansamblu. De ajuns ca totul sa fie transparent...
  • +1 (1 vot)    
   fara finantare pt culte de la buget (Miercuri, 9 martie 2011, 14:42)

   Tafu [anonim] i-a raspuns lui realitate

   cultele sa se autofinanteze 100% .......nu fac fata? sa dispara, de aia nu mai dorm eu noaptea.
   statul sa finanteze drumuri, scoli, curatenie publica, ordine publica, spitale corecte .....
   daca nu poate........sa nu ma mai taxeze
   • -1 (1 vot)    
    Finantare (Miercuri, 9 martie 2011, 17:26)

    Andrei [anonim] i-a raspuns lui Tafu

    Statul finanteaza multe activitati care nu ma intereseaza si de care nu voi beneficia niciodata. De exemplu, eu nu am masina. Statul imi cheltuie banii sa repare drumurile stricate de milioanele de autoturisme personale si sa faca altele, pentru si mai multi automobilisti. Sa-mi cer si eu inapoi banii din taxele platite nejustificat?
    • +1 (1 vot)    
     da, corect asa ar fi (Miercuri, 9 martie 2011, 18:00)

     Tafu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

     Da, corect ar fi ca cei ce au masini sa plateasca pt drumuri, iar cei ce nu poseda/folosesc masini sa plateasca mai putin (pasager in autoturisme /autobuze etc tot esti, macar episodic). Deci de diferenta dintre suma N si suma N-1 te poti considera FURAT.
     bine ai venit in club
     eu din banii publici ce se scurg spre culte ma pot considera furat 100%....nu am de gind, nu am avut si nu voi avea "timp" si dispozitie sa intru in vreo biserica, manastire sau etc...eventual le vizitez ca monumente istorice, si atunci platesc bilet.
     daca vreau sa citesc biblia sau coranul..........le cumpar
     daca am vreodata nevoie de serviciile unui popa/imam/brahman etc.....as prefera sa platesc atunci si pe loc o taxa...cit or cere....si o sa vad daca imi permit sau nu...
     dar sa mi se "sifoneze" spre culte banii luati prin taxe si impozite....si sa trebuiasca sa si aplaud incintat manevra......
     cit de prosti ne crede sistemul???
    • +1 (1 vot)    
     completare.. (Miercuri, 9 martie 2011, 18:35)

     Tafu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

     Si in termeni reali, posesorii de masini platesc in plus fata de cei ce nu au masini:
     -accize la benzina/taxa de drum
     -rovignieta
     -impozit pe vehicul
     - taxe de inmatriculare
     -taxa pt elib permisului
     etc etc etc
     din bugetul statului ce se scurge spre sosele....da, exista sigur un "%" din ce versi tu la buget care nu se justifica, si corect ar fi sa il poti primi inapoi/dirija spre alte interese de ale tale....
     Spre deosebire de un "ateu" ca mine.....ce garantat nu are nevoie de culte si biserici si nu se simte obligat sa le finanteze.....chiar daca esti 100% pieton, bunuri si servicii tot ajung la indemina ta pe sosele/strazi. Intr-o societate moderna nu poti exista fara sosele..in schimb fara sustinere bugetara din bani publici a cultelor, da:)
     Pe de alta parte, suntem toti furati....ca avem sau nu masini.....taxati suntem.......sosele si autostrazi.....insesizabil ca si cantitate sau calitate...
     deci..cum mai zicea, wellcome to the club -ul fraierilor cotizanti "benevol":)))
     • -1 (1 vot)    
      Concluzia (Miercuri, 9 martie 2011, 19:02)

      Andrei [anonim] i-a raspuns lui Tafu

      Pai atunci ajungem la libertarianism. De ce sa faca statul scoli? Doar sunt si cetateni care n-au copii. Spitale? Har Domnului, mai sunt si oameni sanatosi. Pensii? De ce ar trebui sa le plateasca statul? Toate serviciile pot fi private.
      • +1 (1 vot)    
       frica de libertate? (Miercuri, 9 martie 2011, 19:46)

       Tafu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

       si care-i pb?
       platesti - beneficiezi
       nu platesti - nu beneficiezi
       consideri ca ai nevoie de serviciul X? - te "abonezi" si platesti
       daca consideri ca nu ai nevoie de serv X sau Y - sa nu te oblige nimeni sa cotizezi
       si acum cu "socialismul" cum ne merge? cui ii trebuie scoli ......sa plateasca impozite si taxe pt ele
       cui ii trebuie spitale...sa isi plateasca asigurarile.va beneficia exact cit isi poate permite /produce
       care - i pb la libertarianism? ca nu mai exista tatuca mare sa ne spuna ce e bine si ce nu? ca tre sa credem si ce nu? ce e voie si ce nu?
       consider ca cel mai mare serviciu ce mi se poate face, e sa fiu lasat in pace de catre stat si societate.
       fiindca in situatia actuala .........mi se iau bani pt A, B, C, D E.......si nici nu sunt intrebat........ba nici contravaloarea platilor mele nu se intoarce inapoi - printr-o sosea decenta, un spital curat ....etc...
       bine ca sistemul se perpetueaza "democratic" prin votul maselor.....momite cu pomeni bisericoase, nu invatate sa isi asume viata (sau moartea lor)
       si mie mi se trimite factura...........din nou si din nou si din nou....

       oooooo daoaaaaa...doresc toate serviciile private. statul doar sa supravegheze si sa urmareasca indeplinirea corecta de catre toate partile a contractelor.
       stat minimal.........does it ring a bell?
 • +2 (2 voturi)    
  Altu-i interesu': CATEDRALA MANUIRII NEAMULUI! (Miercuri, 9 martie 2011, 17:28)

  atentat [anonim]

  Acum BOR are siguranta ca se va face.
  Si noi ca vom fi mantuiti.
  De bani.
  "Spalati" in acte.
  Cultice.
 • 0 (0 voturi)    
  Luati Cezarului ce-i al Cezarului ! (Sâmbătă, 12 aprilie 2014, 18:22)

  aurel munteanu [anonim]

  Luaţi Cezarului ce-i al Cezarului!
  ( sursa : http://www.kmkz.ro/opinii/invitatii-kmkz/luati-cezarului-ce-i-al-cezarului/ )
  Scriu acest articol deoarece construcţia atâtor lăcaşe de cult, cu ajutorul banilor publici, mi se pare mai mult decât îngrijorătoare, atât în calitate de cetăţean român care vede că se închid şcoli şi spitale pentru că Statul nu are fonduri pentru a le întreţine, cât şi în calitate de creştin şi păstor, care cunoaşte învăţăturile lui Iisus şi ale apostolilor şi aversiunea lor faţă de clădirile de cult. Unicul spital din oraşul meu a trebuit să se închidă din lipsă de fonduri, şcolile nu au bani pentru reparaţii, oraşul are datorii pe mulţi, mulţi ani de acum încolo, şi, cu toate acestea, s-au găsit fonduri suficiente pentru ca fiecare cult să primească sume destul de frumoase. Nu m-a indignat doar faptul că edilii locali au folosit aceşti bani pentru a câştiga capital politic, ci şi faptul că reprezentanţii bisericilor au fost mai mult decât bucuroşi să întindă mâna şi primească aceşti bani. Pare că în Scripturile lor, Mântuitorul spune: „Luaţi Cezarului ce-i al Cezarului”!

  Situaţia din oraşul meu nu este însă o excepţie. De la Revoluţie încoace s-au construit mii de clădiri bisericeşti cu sprijin financiar de la stat sau de la autorităţile locale, şi ca şi cum nu ar fi de ajuns, Catedrala Mântuirii Neamului este în plină construcţie. De ce e nevoie de atâtea clădiri? Care le este rostul? Care e argumentaţia logică pentru investiţia în aceste clădiri şi validă este ea? Acestea sunt câteva întrebări la care fiecare român, credincios sau nu, ar trebui să caute răspunsuri.

  Este evident că scopul acestor noi lăcaşe de cult nu este unul utilitar, căci, dacă ar fi aşa, atunci nu s-ar construi clădiri noi decât dacă prezenţa regulată a credincioşilor la slujbă le face pe cele vechi neîncăpătoare. Cu siguranţă că Catedrala Mântuirii Neamului nu se construieşte deoarece toate bisericile din Bucureşti sunt pline ochi de enoriaşi, aşa încât e nevoie de


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by