Argumente pro si contra parteneriat stat-biserica. Vezi o disputa pe tema unei legi cu mize mari care va ajunge la presedintele Basescu pentru promulgare. Cine o contesta si de ce

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 10 martie 2011, 1:01 Actualitate | Esenţial


Parteneriatul stat-biserica
Foto: Agerpres
 documente
(10 Mar 2011) PDF, 140KB
"Biserica va avea monopol asupra serviciilor sociale finantate de la stat". "Parteneriatul stat-Biserica aduce este un proiect pe care statul ar trebui sa-si permita sa cheltuiasca". "Relatia Biserica-autoritati are un iz electoral". Acestea sunt doar cateva dintre reactiile pe care le-a generat adoptarea de catre deputati a proiectului Legii privind parteneriatul dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale. Initiata de 90 de democrat-liberali, legea a trecut, marti, de Parlament si mai asteapta doar promulgarea presedintelui pentru a fi pusa in aplicare.

Prin acest proiect, bisericile recunoscute din Romania vor putea realiza orfelinate, aziluri de batrani sau orice alte programe sociale, cu finantare asigurata de maxim 80% de la bugetul public si 20% din partea cultelor, donatii sau sponsorizari. Proiectul prevede ca unitatile de cult pot sa ingrijeasca copii aflati in dificultate, adulti cu dizabilitati, batrani fara venituri sau cu venituri mici si familii sarace. Potrivit proiectului, din fonduri publice, vor fi finantate aceste programe initiate de culte religioase pentru dezvoltarea si derularea de servicii sociale si actiuni caritabile, precum si pentru formarea si instruirea corpurilor de voluntari care activeaza in domeniul asistentei sociale.
 • Raluca Turcan: Statul trebuie sa isi permita un astfel de proiect. Pericolul politizarii este minim
Raluca Turcan
Foto: Agerpres
Contactata de HotNews.ro, Raluca Turcan - cea care a propus legea - a declarat ca proiectele trebuie sa treaca prin filtrul Consiliilor judetene si al Consiliilor locale, care sunt "variate ca influenta politica". "Pericolul politizarii acestui proiect este diminuat, pentru ca filtrele sunt atat profesionale, cat si transparente. Bineinteles ca orice proiect derulat in lume, atata timp cat este derulat de oameni, poate sa aiba o componenta subiectiva sau politica, in cazul in care acele persoane sunt oameni politici", a continuat initiatoarea legii.

Intrebata daca statul isi permite finantarea acestor proiecte (in contextul in care Guvernul le-a recomandat initiatorilor sa tina cont de "presiunile si riscurile determinate de evolutia economica interna si externa"), Raluca Turcan a precizat ca "statul trebuie sa isi permita". "Statul este foarte avantajat pe termen lung, pentru ca daca aceasta componenta alternativa a statului functioneaza bine, treptat, asa cum discutam chiar cu unii presedinti de consilii judetene, o parte din serviciile de asistenta sociala de stat pot sa fie transferate la unitatile de cult", a explicat aceasta.

In ce priveste sumele care vor fi suportate de stat si cine va da bani pentru cheltuielile cu personalul si cheltuielile curente pe care le implica ridicarea unui astfel de centru, Turcan sustine ca, "prin lege, nu sunt lucruri batute in cuie prin care sa spun ca Biserica pune la dispozitie incaperea, cheltuielile le plateste autoritatea locala sau Biserica. Proiectele sunt variate".

Democrat-liberalul a precizat ca proiectul, "fiind gandit sub forma unuia national, se face prin finantare pe proiect national si bugetare in bugetul de stat". Practic, in momentul in care se stabileste bugetul, se previzioneaza o suma de bani alocata pentru acest proiect. "Nu pot eu sa fac (o estimare a sumelor pe care le va scoate un astfel de centru de la bugetul de stat, n.red.). In primul rand, sumele variaza".
 • Ludovic Orban: Toate Bisericile vor fi in dependenta directa fata de Guvern, care nu uita potentialul electoral al Bisericii
Ludovic Orban
Foto: Agerpres
Deputatul liberal Ludovic Orban a votat impotriva acestui proiect de lege si este unul dintre putinii parlamentari care au argumentat aceasta decizie. Liberalul a declarat pentru HotNews.ro ca, prin aceasta lege, "Biserica este pusa in subordinea puterii politice". "Statul n-are bani sa achite obligatiile legale in domeniul serviciilor sociale si acum vrea sa isi si extinda aria de acoperire", avertizeaza Orban, care precizeaza ca "fondurile vor fi alocate de la centru, prin decizii ale Guvernului, iar activitatea sociala a Bisericii va fi conditionata".

Apoi, "prin aceasta decizie, se creeaza o discriminare intre organizatiile care tin de Biserica si cele care nu tin de Biserica", sustine Orban. Potrivit acestuia, un alt argument impotriva proiectului este legat de faptul ca "se creeaza si o discriminare intre beneficiari, pentru ca nu exista niciun criteriu de alocare a fondurilor".

Pe de alta parte, "Biserica este cea mai credibila institutie pentru a atrage fonduri in domeniul serviciilor sociale. Asa, Biserica nu mai are niciun interes sa creeze singura mecanismele de fundraising, de voluntariat sau tot ce tine de serviciile sociale, pentru ca de acum inainte ele vor fi platite de la stat". Liberalul a revenit la dependenta pe care o creeaza proiectul de lege intre Biserica si autoritatile statului, precizand ca politicienii au astfel in vedere "potentialul electoral al Bisericii".

"Proiectul pune toate Bisericile in dependenta directa fata de Guvern, atat in ceea ce priveste intierea proiectelor, cat si in ceea ce priveste derularea acestora. O buna bucata de vreme, autoritatile locale au avut in gestiune serviciile sociale, acum se face din nou o recentralizare a serviciilor sociale", a precizat acesta.
 • Radu Preda, teolog: Metodele indirecte de ajutorare ar fi scos cu totul din joc ipoteza momelii electorale

Radu Preda
Foto: Agerpres
De cealalta parte, Radu Preda, doctor in teologie, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj, a explicat pentru HotNews.ro ca "cel putin principiul acestui proiect este bun si european". "A recunoaste subsidiar ca activitatea cultelor religioase este benefica nu este un demers gresit", a declarat Radu Preda, precizand ca parteneriate de acest gen functioneaza si in alte state. Numai ca, in cele mai multe tari, "cultele au fonduri proprii".

"Prin incasarea directa, tot prin ajutorul statului desigur, a unui procent anume din impozitul pe venit, cultele au propriul lor buget si colaboreaza in termenii: cat ai tu si cat imi dai tu, ca rest? Ori, la noi, cultele nu au un buget fix, ceea ce cumva complica situatia. Dar principiul este cel clasic al subsidiaritatii, care este si la baza politicii europene. Faci ce poti tu, si daca nu mai poti te ajutam noi, sigur cu conditia ca proiectul sa fie de interes", a explicat acesta.

Ideea acestei legi este "sa scoatem din zona improvizata care se schimba la fiecare ciclu electoral ajutorul pe care statul il da partii religioase in diversele proiecte", a precizat Preda, adaugand: "mi-as dori foarte mult sa nu mai proiectam in termeni de troc raportul dintre stat si Biserica. (...) Si s-a vazut pana acum. Nimeni nu a castigat in mod real "mituind" Bisericile sau cultele religioase. Sa nu fim naivi si sa credem ca lumea e naiva. Statistic vorbind, sociologic, nu cred ca se poate demonstra cu pertinenta ca cineva ar fi castigat sau ar fi pierdut alegerile in functie de cum s-a pus bine sau rau cu un cult religios".

"Ceea ce mie mi-ar conveni mult mai mult si atunci asta chiar nu ar mai putea fi momeala electorala, mi-ar placea sa fie mai mult metode indirecte de ajutorare, de pilda facilitati fiscale, adica intarirea acestei laturi indirecte pe care o prevede de altfel si Legea Cultelor din 2006, a punctat teologul.

In ceea ce priveste carentele acestui proiect de lege, Radu Preda sustine ca lipsesc datele tehnice si ca proiectul "concretizeaza partial ceea ce si Legea Cultelor spune". "Dar as fi vrut-o ceva mai tehnic si mai precisa in ceea ce priveste identificarea surselor de finantare. De altfel, sa nu uitam ca este o lege care nu a avut avizul Guvernului, asta e interesant, si nici avizul Comisiei Juridice, tocmai pentru ca nu s-au identificat in mod transparent si univoc sursele de finantare. Ceea ce ar zice Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, sub semnatura lui Daniel Buda, ca ar contrazice Constitutia. Ceea ce este adevarat, adica nu poti emite acte legislative care produc efecte financiare fara sa indici sau sa identifici in mod clar care este sursa lor de finantare. S-ar fi putut face mai tehnic", sustine Preda.

Acesta a adaugat ca si traseul urmat de proiect in Parlament este unul interesant. "Anul trecut, Comisia Juridica renuntase la ea, pentru ca si-a dat seama ca dubleaza in mare parte prevederile Legii cultelor, pentru ca acum sa reapara. Tinand cont de ambuteiajul de texte care asteapta sa intre in plen, este totusi o performanta".
 • Asociatia Secular-Umanista din Romania: Aceasta lege poate deschide calea unor ingerinte politice
Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) face apel la presedintele Traian Basescu sa nu promulge aceasta lege. Contactat de HotNews.ro, Alexandru Toma Patrascu, unul dintre membrii fondatori ai asociatiei, a declarat ca "este o lege nociva pentru ca introduce o discriminare marcanta intre cultele religioase si celelalte ONG-uri care ofera servicii sociale".

"Aceasta lege nu isi are rostul", deoarece exista reglementari in domeniu care prevad ca serviciile publice de asistenta sociala pot incheia conventii de parteneriat cu oricare alt furnizor de servicii sociale, inclusiv cultele religioase. "Acum, cultele devin mai egale decat ceilalti egali. Si atunci te intrebi: se va respecta principiul echidistantei statului fata de ceilalti actori din piata, din moment ce cultele beneficiaza de o lege speciala?".

"Ne este frica ca nu cumva aceasta lege sa deschida calea unor ingerinte politice, pentru ca stim cum banii pentru primarii se dau pe culoarea politica a primarului sau a consiliului. Acesti bani care urmeaza a fi folositi de cultele religioase sunt dati de Ministerul Muncii, care minister va avea intotdeauna o coloratura politica. Ne intrebam care este rostul acestei legi, in prag de alegeri", a declarat Alexandru Toma Patrascu.

Potrivit asociatiei, "presedintele este in acest moment singura stavila in calea intrarii in vigoare a legii si reiteram apelul facut anterior la nepromulgarea ei".
 • Institutul pentru Politici Publice despre "Monopolul Bisericii asupra serviciilor sociale finantate de la stat"
Un apel catre presedinte a fost lansat si de Institutul pentru Politici Publice. Intr-o scrisoare deschisa adresata liderului de la Cotroceni, Institutul pentru Politici Publice (IPP), impreuna cu Fundatia Alpha Transilvana, Fundatia "Estuar", Fundatia Pentru Voi, Reteaua Romanian Harm Reduction Network (RHRH), Asociatia "Alaturi de Voi" si Federatia Organizatia Nationala a Persoanelor cu Handicap din Romania au solicitat ca actul normativ sa fie retransmis Parlamentului spre re-examinare.

Organizatiile semnatare sustin ca "legea este in contradictie flagranta cu principiul competitiei libere in furnizarea de servicii sociale, instituind practic un al doilea monopol, dupa cel al Statului, al unitatilor de cult, asupra furnizarii de servicii de asistenta sociala finantate in proportie de 80% din bugetul de stat".

In al doilea rand, legea incalca prevederile Conventiilor internationale la care Romania este semnatara (Conventia cu privire la Drepturile Copilului, Conventia Natiunilor Unite privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati) in ceea ce priveste angajarea finantarii din bani publici pentru procesul de institutionalizare a persoanelor aflate in situatii vulnerabile, se arata in scrisoarea deschisa.
 • Biserica Catolica aloca cei mai multi bani pentru programe sociale in Romania
Revista "Forbes Romania" a realizat in 2010 Topul Filantropilor din Romania. Potrivit acesteia, Biserica Catolica, prin Fundatia Caritas, a alocat in 2009 cele mai multe fonduri din Romania pentru programe de binefacere, in tara noastra. Mai exact, Caritas ocupa locul intai in functie de bugetul alocat programelor sociale derulate in anul 2009, cu un buget de 12,97 milioane de euro, transmite Adevarul.

Toate organizatiile Caritas din Romania deruleaza parteneriate cu autoritatile locale. Ele furnizeaza servicii copiilor din mediile defavorizate, persoanelor cu nevoi speciale, batranilor, familiilor numeroase si cu venituri mici. Potrivit sursei citate, in Bucuresti, 90% din beneficiarii Caritas sunt ortodocsi.

Biserica Ortodoxa, prin intermediul Patriarhiei Romane, ocupa locul al doilea in Topul Filantropilor din Romania. In 2009, Patriarhia Romana a derulat proiecte in valoare totala de 10,6 milioane de euro. In cadrul acestor proiecte au fost infiintate centre pentru copii, pentru batrani, cantine si brutarii sociale, centre medico-sociale si policlinici.
 • Traseul proiectului legislativ in Parlament
Proiectul de lege a fost adoptat cu 254 de voturi "pentru", sapte "impotriva" si cinci abtineri. Programul va fi finantat in proportie de 80% de la bugetul public si 20% de biserica, donatii sau sponsorizari. Legea a fost propusa de deputatul PDL Raluca Turcan si initiata de aproximativ 90 de parlamentari PDL.

Proiectul prevede ca "activitatile desfasurate in cadrul programelor si proiectelor finantate potrivit prezentei legi sunt supuse controlului Curtii de Conturi". Totusi, in raspunsul trimis la acest proiect in 2010, Guvernul preciza ca nu sustine adoptarea proiectului in forma prezentata. Executivul le recomanda initiatorilor sa tina cont de "presiunile si riscurile determinate de evolutia economica interna si externa" atunci cand propun adoptarea "oricaror masuri ce presupun angajarea de cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat".

Proiectul a fost inregistrat in Parlament pentru dezbatere in 30.04.2009 la Senat si a primit aviz favorabil de la Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati, Comisia pentru munca, familie si protectie sociala si Comisia pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului. Lipseste insa avizul Comisiei pentru Buget-Finante. In Senat, proiectul a fost votat de 40 de senatori si s-a inregistrat doar 1 vot impotriva. (Vezi aici traseul legii in Parlament)
 • Ce prevede proiectul
Vezi atasat Legea privind parteneriatul dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale, in forma in care a fost adoptata de Camera Deputatilor.

Presedintele Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa, deputatul Raluca Turcan, a precizat ca, prin implicarea Bisericii, initiativa "ofera o solutie complementara de suport social, in conditiile in care este cunoscut deficitul de resurse la bugetul de stat, mai ales pe fondul crizei economice". "Autoritatile administratiilor locale vor deveni parteneri la proiecte prin punerea la dispozitie a terenurilor, cladirilor si a unor sume de bani necesare derularii actiunilor finantate", precizeaza Turcan.

Aceasta a explicat ca proiectul se deruleaza sub forma unui program national prin care "unitatile de cult identifica nevoia sociala, care poate sa plece de la copiii necajiti, copiii cu parinti plecati la munca in strainatate, pana la varstnici sau persoane cu dizabilitati. Dupa ce se creioneaza un proiect, acestea sunt trimise la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si in urma evaluarii criteriilor de eligibilitate in acest proiect e facuta selectia".

Potrivit legii, autoritatea contractanta este autoritatea administratiei publice locale (consiliul judetean, consiliul local, consiliul general al mun. Bucuresti sau consiliul local al sectoarelor mun. Bucuresti) care organizeaza selectia publica in vederea finantarii din fonduri publice a programelor si proiectelor inaintate de solicitantii eligibili.

Solicitantul este un cult sau o unitate de cult, asociatia sau fundatia infiintata de acesta, precum si asocierea dintre aceste persoane juridice in vederea depunerii unei propuneri de proiect in cadrul selectiei publice de proiecte.

Obiectivele acestor programe sociale sunt infiintarea, organizarea si acordarea de servicii sociale destinate unor categorii de persoane vulnerabile. Pentru a solicita finantare, cultele trebuie sa detina un raport de oportunitate acordat de catre autoritatea administratiei publice locale pe a carei raza teritoriala se deruleaza programele initiate.

Finantarea programelor se realizeaza prin programe multianuale de interes national, aprobate prin hotarari ale Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii. Fondurile destinate finantarii programelor se asigura de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii. Pentru acordarea finantarii de la bugetul de stat a proiectelor selectate, cultele au obligatia de a asigura cofinantarea acestora in cuantum de cel putin 20% din totalul sumei aprobate.

In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, Ministerul Muncii este obligat sa elaboreze norme metodologice de aplicare a acesteia si le va supune spre aprobare prin hotarare a Guvernului.
 • Raluca Turcan: Nu cred ca Biserica trebuie sa intervina doar in constructia de icoane, clopotnite, cladiri
Intr-un interviu acordat septembrie anul trecut HotNews.ro, Raluca Turcan a declarat ca "Biserica poate sa vina cu niste centre de zi, pentru educatie. (...) Eu nu cred ca Biserica trebuie sa intervina doar in constructia de icoane, clopotnite, cladiri. (...) Misiunea sociala, interventia directa in societate, accentul pus pe caritate trebuie mult mai bine sprijinit in Romania".
 • Theodor Baconschi: Parteneriatul stat-biserica inseamna ca statul sa delege catre biserica tot ce inseamna orfelinate, un anumit tip de invatamant
Amintim ca despre parteneriatul stat-biserica a vorbit si ministrul de Externe, Theodor Baconschi. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, acesta declara in octombrie anul trecut ca "un partid popular are misiunea de a incheia un parteneriat stat-biserica pentru ca amandoua lucreaza cu propriile instrumente si in propriul registru pentru binele comun. (...) Cunoscand foarte bine Biserica Ortodoxa Romana si ierarhia ei, eu stiu ca n-are sens sa le cer sprijin politic partizan. Asta ar denatura misiunea bisericii. Dar cred ca pentru binele comun putem lucra in foarte multe domenii sociale, putem sa ne inspiram reciproc optiunile si mai cred ca un asemenea parteneriat stat-biserica este totusi necesar".

Intrebat ce inseamna parteneriatul stat-biserica, Baconschi a declarat ca "statul sa delege legislativ si prin infrastructura catre biserica o parte din asistenta sociala. De pilda, tot ce inseamna orfelinate, tot ce inseamna un anumit tip de invatamant".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11263 vizualizari

 • +13 (19 voturi)    
  Biserica, biserici?! Despre ce vorbim? (Joi, 10 martie 2011, 1:28)

  radu [anonim]

  Vad ca desi legea se refera la bisericile recunoscute de stat in general, multi dintre cei care isi exprima opinia, vrand nevrand, vorbesc de Biserica Ortodoxa.. si asta e clar de ce! ;)

  De aceasta data sunt de acord cu argumentele aduse de d-ul Orban.
  Mai ales lipsa criteriilor de alocare vor da locul discriminarii in baza intereselor politice. Nu destul avem deja un stat in stat?

  As fi foarte curios sa stiu care sunt relatiile cu biserica pe acest plan in statele europene mai avansate si sa facem o comparatie in acest sens. Cineva stie?

  Eu am impresia ca mergem in directia opusa!!
  • +4 (16 voturi)    
   Biserica vs Stat (Joi, 10 martie 2011, 5:43)

   Adrian US [anonim] i-a raspuns lui radu

   Din punctul meu de vedere aceste doua institusii nu ar trebuie sa aibe nici o legatura. Biserica Catolica a pornit de la afirmatia Sf. Apostol Petru in Gr. Ghetsimani care zicea ca are doua sabii. Biserica catolica a inteles ca aceste doua sabii sunt puterea Politica si puterea Religioasa. Stim foarte bine din istorie unse sa ajuns si cate vistime au facut. Pot da mult mai multe exemple cam unde se poate ajunde de la aceasta idee.

   Al doilea lucru pe care trebuie sa il reamintesc neaparat aici este ca marea majoritate a romanilor habar nu au ce inseamna Biserica. Cine isi spune ca este roman automat se asociaza cu religia Ortodoxa si din pacat 99.99 % din acesti oameni nu au habar ce scrie in BIblie. Daca s-ar porni din studierea metodica a Bibliei (sa luam exemplu de la tarile vestice care au facut reforma bisericii prin 1500 - 1600) atunci Romania ar renaste din toate punctele de vedere. Trebuie invatat din istorie ca o tara moarta din punct de vedere moral este moarte aproape la toate capitolele.

   Biserica nu este neaparat un anume cult religios ci este totalitatea crestinilor "nascuti din nou" care compun "trupul Lui Cristos" si care traiesc o viata dupa Cuvantul Lui Dumnezeu. Asta este adevarata definitie a Bisericii.

   Acesta este un subiest foarte dezbatut de sute de ani si din cate se pare inca nu se termina.

   Adrian US.
   • -4 (12 voturi)    
    Câteva nelămuriri (Joi, 10 martie 2011, 9:26)

    Cavalerul bizantin [anonim] i-a raspuns lui Adrian US

    1.Nu ştiu nimic de cele două săbii din grădina Gheţimani...deşi mai jos critici ortodocşii că nu cunosc Biblia, poţi să ne spui unde ai citit în Biblie de cele două săbii?
    2. Cunoaşterea Bibliei nu e obligatorie pentru mântuire. Tâlharul de pe cruce nu ştia Biblia, apostolii nu o ştiau (nici nu fusese scrisă), şi cu toate acestea s-au mântuit.
    3. Dacă tot îţi place să dai ca exemplu ţările vestice, de ce nu aminteşti că în Germania există un parteneriat între stat şi cele două biserici dominante, exact după modelul propus în Parlamentul României? Statul a aşezat pe umerii Bisericii o mare parte din povara asistenţei sociale. Una din menirea Bisericii aceasta este, nemţii au ştiut să profite.
    4. Majoritatea comentariilor aparţin celor care, cu varii ocazii, criticau Biserica pentru că nu face nimic organizat pentru asistenţa socială. Acum o critică pentru că vrea să facă. Eterna baladă românească.
    • 0 (4 voturi)    
     Nu chiar in Ghetsimani, dar... (Joi, 10 martie 2011, 10:21)

     BEDE [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul bizantin

     Daca nu ma insel, este in evanghelia dupa Luca. Atunci cand Domnul le-a spus ca acela care nu are sabie sa-si cumpere.
     Dar aceea era pentru o perioada de tranzitie, cand ucenicii urmau sa nu mai fie cu Domnul si cand aveau inca de asteptat sa primeasca Duhul Sfant.
     Interpretarea cu privire la cele doua sabii este exact pe masura interpretarilor sucite pe care le face Biserica Catolica, cea condusa de "Vicarius Filii Dei", adica acela care doreste sa fie loctiitorul Domnului, care le-a spus ucenicilor "iata, eu sunt cu voi toate zilele, pana la sfarsitul veacului" - sigur, este vorba de prezenta in Duh, nu de prezenta ca persoana fizica in trup. Si prin aceasta Papa pretinde a avea monopol asupra Duhului Sfant... Asta cand, atat Pavel cat si Ioan, in epistolele lor, adresandu-se unor credinciosi de rand (unii nu prea spirituali, cum ar fi cei din Corint) le spun clar ca Duhul Sfant locuieste in ei.
     • 0 (4 voturi)    
      Deci, care două săbii? (Joi, 10 martie 2011, 10:38)

      Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui BEDE

      Să ne lămurim. Arată-mi în Biblie unde vorbeşte Iisus de două săbii.
      • +1 (1 vot)    
       Biserica vs Stat (Joi, 10 martie 2011, 15:04)

       Adrian US [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

       1) Ia uite aici unde scrie de cele dou sabii:
       Luke 22:38  „Doamne” I-au zis ei „iatã aici douã sãbii.” si El le-a zis: „Destul!”

       SI imi cer scuze am gresit locul unde se petrece actiunea. NU era gradina Ghetimani.

       2) Cunoasterea Bibliei este OBLIGATORIE pentru mantuire.

       Faptele Apostolilor 2:42  Ei stãruiau în învãþãtura apostolilor, în legãtura frãþeascã, în frângerea pîinii, ºi în rugãciuni.

       Mi se pare absolut normal ca ca il cunosti pe Dumnezeu ca citesti Cuvantul Lui si sa vezi cum este El si ce cere El oamenilor.

       3) Eu nu vorbeam de ce este acuma in tarile vestice ci vorbeam cum au inceput ei reforma si vorbeam de secolele de prosperitate care au urmat reformei. Ce se intampla acuma e cu totul altceva.

       4) Am avea foarte multe de discutat la acest subiect dar din pacate timpul si apatiul nu ne permite.

       Adrian US
       • -1 (1 vot)    
        iarta-l (Joi, 10 martie 2011, 23:40)

        srpc [utilizator] i-a raspuns lui Adrian US

        face parte dintre cei care cred ca a-ti face cruci mari cand treci pe langa o biserica, a pupa moaste si a merge la slujba e de ajuns; nu mai trebuie nici comportament crestinesc, nici meditatie, nici smerenie, ajunge fatada sociala, nu? tipic...
     • +3 (3 voturi)    
      Ok (Joi, 10 martie 2011, 10:46)

      pateu [utilizator] i-a raspuns lui BEDE

      Statul o spune ca o biserica, de orice religie ar fi, e de incredere in a administra niste bani pe care el nu poate sa-i administreze.
      Asa o fi, desi nu cred, dar cum ma asigura ca acei copii nu vor fi indoctrinati religios de toate aceste culte in timp ce le dau de mancare?
      • -1 (3 voturi)    
       Indoctrinare? (Joi, 10 martie 2011, 11:31)

       Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui pateu

       Dacă îndoctrinare înseamnă că acel copil va învăţa că nu e voie să furi, să minţi, să juri strâmb, să omori, atunci poţi fi convins că ei vor fi îndoctrinaţi. Crezi că e mai eficient să-i lăsăm pe stradă, unde învaţă că e normal să mintă, să fure, să omoare, să se drogheze şi să dea pumni în capul bătrânilor care nu se ridică de pe scaun în troleu?
       • 0 (0 voturi)    
        indoctrinare .. (Joi, 10 martie 2011, 12:21)

        tafu [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

        ...e ce faci tu.
        Te erijezi in unicul detinator de adevar....numai cine cotizeaza la biserica si se spala pe creier tot acolo e OK.
        restul "paginilor" dau in cap, fura si etc???
        afla ca NU cele 10 porunic ma opresc de la fapte antisociale......ci frica de lege si efectele ei.....de legea LAICA...
        • 0 (0 voturi)    
         Nu vorbeam despre tine. (Joi, 10 martie 2011, 13:49)

         Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui tafu

         Decât în cazul în care eşti subiectul potenţial al unei activităţi de asistenţă socială.
         • 0 (0 voturi)    
          ce religie? (Miercuri, 16 martie 2011, 7:22)

          pateu [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

          Deci ce religie ar trebui sa imbratiseze acesti copii?

          PS: te va surprinde o cifra: au fost 0 furturi in Japonia dupa acest curtemur. Stii ce religii sunt in Japonia?
    • +12 (12 voturi)    
     autofinantare!!! (Joi, 10 martie 2011, 10:31)

     Tafu [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul bizantin

     Sa faca si asistenta sociala, si rugaciuni, si osanale ...
     Sa construiasca biserici, manastiri , cripte, moschei..
     Sa face ce vor ...
     dar NU PE BANII MEI!
     Pt AS sa umble dupa donatii...
     Pt salariile popilor sa umble dupa donatii...
     Pt constructii......sa le faca cu donatii si/sau cu munca voluntara a cui vrea ..
     Terenurile pe care construiesc.....sa le cumpere de pe piata libera (asa ca mine daca vreau sa construiesc o casa!!!!!)
     Pt veniturile incasate (din donatii sau taxe percepute sau orice altceva ) sa plateasca taxe si impozite - ca mine care pt veniturile mele platesc ..
     Pt cladiri,masini si terenuri sa plateasca impozit - ca mine care platesc toate astea
     Si sa nu suga nici 0,000000000001 lei de la bugetul pt care eu sunt spoliat de stat.
     • +1 (1 vot)    
      discriminare (Joi, 10 martie 2011, 17:09)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui Tafu

      este inacceptabil ca statul sa acorde finantare pe criterii religioase. ateii ce vina au?
    • +11 (11 voturi)    
     Nu or sa faca nici o branza (Joi, 10 martie 2011, 10:38)

     adineauri [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul bizantin

     Preotii sunt cei mai mari talhari. Daca vroiau sa faca ceva, de ce nu au facut pana acum? Nici macar de o cantina pentru saraci nu am auzit sa faca biserica, nimic, nimic!!!! Vor bani, nu vor sa faca treaba.
     • -7 (9 voturi)    
      Adineauri, ai ramas in urma! (Joi, 10 martie 2011, 10:44)

      Cavalerul Bizantins [anonim] i-a raspuns lui adineauri

      Mai cercetează. Caută site-ul patriarhiei române, şi la asistenţă socială o să găseşti o listă cu sute de instituţii "făcute de preoţi". Cu număr de telefon, adresă şi obiect de activitate. "nimic-nimic"-pe care-l strigi aici e, de fapt, cantitatea de informaţie pe care o ai în ghiozdănel.
      • +7 (11 voturi)    
       este evident (Joi, 10 martie 2011, 11:52)

       adineauri [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantins

       De vreme ce nu trebuie sa intru pe un site ca sa observ ca preotii sunt printre cei mai instariti oameni din orice comunitate din Romania, nu vad de ce as intra pe site-ul patriarhiei ca sa caut acul din carul cu fan. Milostivenia bisericii ar trebui sa fie mai evidenta decat calicia ei!
       • -4 (4 voturi)    
        Uite de ce. (Joi, 10 martie 2011, 12:23)

        Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui adineauri

        Ca să te informezi. Nu cauţi nici un ac în carul cu fân, e foarte simplu, de fapt. Atât doar că data viitoare nu vei mai putea face afirmaţii "nici măcar o cantină pentru săraci nu am auzit să dacă biserica. nimic-nimic!" Vrei să ştii adevărul sau insişti în a-ţi astupa urechile şi ochii?
      • +1 (1 vot)    
       Hello (Vineri, 11 martie 2011, 10:15)

       Razvan [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantins

       Tu ai citit articolul sau te faci? Biserica catolica a investit mai mult in activitati sociale decat BOR. Asta deja spune multe. Cati enoriasi aare BC si cati are BOR? BOR se lauda cu 90% , in timp ce BC cred ca are vreo 5-7%. Diferenta e destul de mare daca tinem cont ca BOR a primit 60 mil. euro doar salarii, plus banii pe care i-au primit pentru constructii de biserici si terenurile moca oferite de primarii sau consilii judetene. BOR consuma mult mai mult decat da inapoi,si tot ce da inapoi o face tot din banii statului sau a enoriasilor desi are venituri destul de importante. Vai de capul nostru.
       • 0 (0 voturi)    
        lui Razvan (Sâmbătă, 12 martie 2011, 17:40)

        Alexa [anonim] i-a raspuns lui Razvan

        Razvan, nu tin partea nimanui. Doar e bine sa stii ca clasamentul Forbes ia in calcul oameni de afaceri (persoane fizice, oarecum) si ONG-uri. Caritasul este un ong. Mai precis, este o federatie de ong-uri, iar cifrele pe care le raporteaza ei insumeaza de fapt sumele cheltuite de toate ong-urile afiliate federatiei.

        Oare nu se intreaba nimeni de ce BOR sau bisericile baptiste sau alianta evanghelica NU apar in clasamentul Forbes? Eu am cunostinta de proiecte foarte importante ale acestora si de niste sume importante cheltuite. Daca ai vedea raportul BOR pe anul 2010, ai vedea ca este zdorbitor fata de cel al caritasului. Si totusi, nici BOR, nici bisericile baptiste nu sunt nici macara mentionate in clasamentul Forbes. De ce? E simplu: pentru ca sunt culte, nu ong-uri. Informatia jurnalistica de aici se bazeaza numai pe clasamentul Forbes (care vorbeste de fapt despre caritas) si imediat trage concluzia ca, gata. BRC rules.

        Imi este indiferent whu the fuck rules. Problema stii care este? Ca realitatea finaciara in care traieste BRC in Romania este din pacate una deplorabila. Ei efectiv nu au cum sa ajunga la niste cifre importante. Si asta nu doar pentru ca reprezinta cateva procente din populatie, ci si pentru ca se confrunta cu probleme finaciare importante. Am cunostinta de situatii in care li s-au retrocedat cladiri importante, in Transilvania, iar structurile lor administrative locale nu au avut puterea financiara de a le gestiona. Sprijinul pe care-l primesc din vest este infim. Abia le ajunge sa-si mai renoveze cate o biserica sau sau sa faca vreo cantina de saraci, tot pt.ai lor.

        Ideea care-i, pana la urma? Cartias NU este egal Biserica Romano Catolica. Iar a compara Caritas cu BOR este ca si cum ai compara merele cu perele.

        Din pacate avem parte de multa lipsa de profesionalism din partea celor care redacteaza stirile fara sa se informeze corect si grabindu-se sa formuleze concluzii, fara un minim rationament prealabi
     • -1 (1 vot)    
      ia si citeste... (Joi, 10 martie 2011, 22:53)

      stanciu elena [anonim] i-a raspuns lui adineauri

      Biserica Ortodoxa, prin intermediul Patriarhiei Romane, ocupa locul al doilea in Topul Filantropilor din Romania. In 2009, Patriarhia Romana a derulat proiecte in valoare totala de 10,6 milioane de euro. In cadrul acestor proiecte au fost infiintate centre pentru copii, pentru batrani, cantine si brutarii sociale, centre medico-sociale si policlinici.
      ...extras din "argumente pro si contra"... de mai sus
    • +8 (8 voturi)    
     in legatura cu P4 (Joi, 10 martie 2011, 11:03)

     hatru [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul bizantin

     BOR a inceput sa faca....Imprumuta bani cu dobanda. Asteptam infiintarea de caselor de amanet ale BOR.
     • -4 (4 voturi)    
      Da, împrumută. (Joi, 10 martie 2011, 11:34)

      Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui hatru

      E vorba de casele de ajutor reciproc ale clericilor. N-ai idee câţi preoţi săraci cunosc, mai ales în Transilvania, în ciuda prejudecăţilor consacrate. Iar dobânda aceea e egal indice de inflaţie plus cheltuieli de cont. Nu-i nici o afacere, fii pe pace.
    • -1 (1 vot)    
     Lamuriri (Joi, 10 martie 2011, 12:21)

     Uli Schonn [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul bizantin

     1. Luca 22:38 (Vezi si contextul!!!!!).
     2. Sa (NU!!!) crezi tu ca a cunoaste Biblia nu e obligatoriu pt. mantuire! De unde stia talharul ca Iisus va reveni? De unde stia ca exista o Imparatie a lui Iisus pt care s-a rugat? Din traditie orala ...?
     3. Corect - Asa e in Germania. Plus un control extrem de riguros. Si pedepse la fel.
     4. Prea (???) multe a vrut Biserica sa faca....si nu se vad. Admit si ca a facut unele lucruri. ("sa nu stie drapta ce face stanga"?)

     Totusi, de ce se foloseste termenul de Biserica, si nu cel de BISERICI.... Oferta nu e exclusiva pt Ortodocsi si Catolici.
     • +1 (1 vot)    
      Multumesc (Joi, 10 martie 2011, 14:47)

      Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Uli Schonn

      1. Da, ai dreptate cu cele două săbii. Dar nu ştiu să fie vreo legătură între doctrina Bisericii Romano-Catolice şi Luca 22:38. Ai vreo informaţie despre asta?
      2. Tâlharul ştia direct din gura Lui. "Chiar astăzi vei fi cu mine". Biblia nu e absolut necesară mântuirii. Dumnezeu ar condamna la întuneric pe toţi primii creştini, care nu aveau Biblia. Vezi Faptele Apostolilor, martiriul Sf. Ştefan, Biblia nu fusese scrisă încă.
      3. mulţumesc pentru confirmare;
      4.BOR trebuie pusă la treabă. Tocmai asta e şi ideea parteneriatului.
      5.In discuţia noastră se foloseşte termenul de Biserică, în text e vorba de cultele religioase recunoscute de stat. Fiind o ţară majoritar ortodoxă, discuţiile s-au focalizat pe BOR.
    • +1 (1 vot)    
     @cavalerul bizantin (Joi, 10 martie 2011, 17:38)

     Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul bizantin

     nr 4 . este vorba de sumele importante de bani pe cere le toaca biserica si cultele din donatii particulare si cele de stat putina asistenta sociala data. Daca este vorba sa pompam sute de milioane de la buget oricine poate face asistenta sociala, unde este meritul? intr-o organizatie gasesti 20 de oameni ca sa puna in miscare un spital etc, daca ai 3 miloane de euro, nu? Pur si simplu biserica si cultele isi vor imbunatati imaginea de sfintisori pe baza TVA-ului.
    • 0 (0 voturi)    
     Esti plecat cu capul? (Vineri, 11 martie 2011, 10:29)

     Razvan [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul bizantin

     Ce o insemna mantuirea asta mai nimeni nu stie. Inseamna sa crezi prostii se pare. Adica asta e concluzia care o trag cand vad habotnicii cum o descriu. Trebuie sa crezi chestii care in capul tau stii ca nu fac sens si ca sunt bazaconii. Autoamagirea la putere. Realitatea e tot ceea ce este in jurul tau. Diavolul exista doar daca vrei tu sa existe si nu va exista nicaieri decat in mintea ta. Mai bine invata cum iti functioneaza creierul si multitudinea de rationamente gresite pe care poate sa le faca atunci cand analizeaza informatiile provenite din exterior. Aia e adevarata mantuire, evadarea din ignoranta
   • 0 (0 voturi)    
    Electoralism... (Vineri, 11 martie 2011, 12:58)

    lucky luck [utilizator] i-a raspuns lui Adrian US

    Este o lege cu iz exclusiv electoralist, prin mituirea Bisericii, ca institutie.
    Are la baza aceeasi “logica” partizana, precum stipendierea de la buget a CJ-urilor si primariilor locale dirijate de amici politici, prin ignorarea “liberei concurente ‘ si in dispretul evaluarii reale a nevoilor populatiei.
    Reprezinta un mesaj clar asupra radacinilor fanariote ale “gandirii politice” ale partidului Dvs in particular, a clasei politice romanesti in general.
    Vine in contradictie flagranta cu principiul separarii Stat/Biserica.
    Ignora si saraceste serviciile sociale competente oferite de ONG-uri.
    Incalca principii de drept, cutume ale statului laic, principiul liberei concurente, etc.
    Ca multe dintre actiunile legislative si executive ale actualei guvernari este profund partizan si contrar interesului public.
    Nu mira insa pe niimeni
  • 0 (4 voturi)    
   Stat incompetent (Joi, 10 martie 2011, 9:15)

   Anotn [anonim] i-a raspuns lui radu

   Mi se pare ca aceasta lege se poate traduce prin: "noi, statul, nu putem sa organizam protectia sociala ca suntem incompetenti, dar luati banii".

   Ce sa mai...
   http://www.youtube.com/watch?v=7Hm65_4uqs4
 • +20 (24 voturi)    
  Bai! (Joi, 10 martie 2011, 2:35)

  Vizitiul [utilizator]

  Astia nu sunt sanatosi la cap, Biserica trebuie cat mai separat de stat, ne mai miram ca Romania e in halul in care e :(
  • +9 (9 voturi)    
   daca se adopta asa ceva ... (Joi, 10 martie 2011, 9:04)

   emilper [utilizator] i-a raspuns lui Vizitiul

   ... infiintez si eu o religie, vad ca Hubbard avea dreptate: renteaza
   • +10 (10 voturi)    
    daa! (Joi, 10 martie 2011, 9:12)

    eegalmcpatrat [utilizator] i-a raspuns lui emilper

    propun sa infiintam Biserica Agnostica :)). facem bani si ne si radem
    • +8 (8 voturi)    
     ce zici de ... (Joi, 10 martie 2011, 11:51)

     emilper [utilizator] i-a raspuns lui eegalmcpatrat

     ... Biserica Pastafariana din Romania ?

     - la orele de religie sa faca informatica in limba engleza
     - cu subventiile de la stat sa se puna wireless gratuit in orase (viteza mai micsoara, totusi, sa nu desfiintam ISP-ii)
     - preot (salariat la stat, ca la BOR) sa fie orice credincios al BPR care are buletin.
 • +21 (23 voturi)    
  Ce??? (Joi, 10 martie 2011, 2:50)

  Dan [anonim]

  In loc sa se mearga in directia corecta cu eliminarea tuturor salariilor preotilor si a altor oameni care nu fac nimic, se mai baga alti bani intr-o institutie corupta si inutila. Inca nu-mi vine sa cred ca functii inutile ca cea de patriarh este platita de la buget cu zeci de milioane
  • -3 (3 voturi)    
   asta cu patriarhul... (Joi, 10 martie 2011, 13:13)

   danea [anonim] i-a raspuns lui Dan

   auzi...mai lasa-ma, ca Romania are un singur patriarh;
   dar cati politicieni corupti, incompetenti, cu zeci de vile, salarii grase, etc are Romania?
   deci daca chiar ar fi sa se dea salarii in functie de contributii, nu cred ca ar trebui sa incepem cu patriarhul.
   • +3 (3 voturi)    
    si de ce nu? (Joi, 10 martie 2011, 14:23)

    Tafu [anonim] i-a raspuns lui danea

    daca exista un numar de N lipitori pe bugetul de stat la care contribui, printre care e si patriarhul.........de ce sa nu incepem cu el? ar fi N-1 lipitori.......si ar fi un prim pas..pina la N-2 , N-3.........in speranta ca ne apropiem de N-N=0 lipitori pe banii publici.
    lista e deschisa.....:)
   • +2 (2 voturi)    
    Multi paraziti (Joi, 10 martie 2011, 17:45)

    Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui danea

    Probabil cultele au 50 de mii de persoane care nu produc, ci traiesc indirect din banii populatiei, in schimb dau oamenilor iluzii pe care tot ei le alimenteaza. Orice organizatie care primeste bani pt. acte sociale, isi imbunatateste imaginea nemeritat. Uite propun ca toti abnii pe care statul vrea sa le dea cultelor sa le dea unei singura organizatii care sa faca asistenta sociala "chrch of satan" o sa vezi ca ca prin minune zeci de mii de oameni vor primi asistenta sociala, oare este meritul acestei organizatii, nu, pur si simplu sunt banii din TVA
 • +20 (22 voturi)    
  ati bani, alta spaga (Joi, 10 martie 2011, 2:53)

  Gigel [anonim]

  La ce purcoi de bani inghit popii si Biserica, mi se pare chiar nesimtire sa isi mai traga (iar!) bani de la bugetul statului...
  Da-o-ncolo de treaba, chiar asa lipitori au devenit?? De ce nu fac cu propriile fonduri mai multe astfel de proiecte, ca au de unde????
 • +21 (25 voturi)    
  Romania si biserica (Joi, 10 martie 2011, 3:01)

  MihaiP [anonim]

  E grozav ca la noi dezbaterea are loc dupa votarea legii si nu inainte.

  Vasazica ne intoarcem in Evul mediu si dam bisericilor responsabilitatile statului.

  Cel putin politicienii nu ma surpind. Stiam ca pot fi imbecili si de populisti. Au dovedit-o din nou.

  De ex. Baconschi care zice ca toti orfanii trebuie sa fie crescuti de biserica. Mai sa fie! Adica dupa ce ca nu au parintii, copii mai trebuie si spalati pe creier de sutane.

  Da mai treziti-va o data ca in ritmul asta in cativa ani ajungem ca Iranul.
  • -6 (8 voturi)    
   @Mihai (Joi, 10 martie 2011, 11:09)

   Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui MihaiP

   Bun. Înţeleg că eşti împotriva parteneriatului pe motiv că toţi copiii crescuţi de Biserică vor fi spălaţi pe creier. Lasă-i atunci să crească pe stradă, să vezi rezultate. Nu o să ai o ţară ca-n Iran, o să ai una ca-n Bronx.
 • +8 (10 voturi)    
  Si eu vreau ajutor !!! (Joi, 10 martie 2011, 4:24)

  Nicu Ciulea Ateistul [anonim]

  In Declaratia Drepturilor Omului, Articolul 2, se specifica ca :"Fiecare om se poate prevala de toate drepturile si libertatile proclamate în prezenta declaratie fara nici un fel de deosebire ca, de pilda, deosebirea de rasa, culoare, sex, limba, RELIGIE, opinie politica sau orice alta opinie, de origine nationala sau sociala, avere, nastere sau orice alte împrejurari.
  În afara de aceasta, nu se va face nici o deosebire dupa statutul politic, juridic sau international al tarii sau al teritoriului de care tine o persoana, fie ca aceasta tara sau teritoriu sunt independente, sub tutela, neautonome sau supuse vreunei alte limitari de suveranitate." Ceea ce inseamna, ca si eu, daca ma declar ateu, sau adept al unei proprii religii...sa spune NicuCiulea-iana, beneficiez de aceleasi drepturi care se ofera prin aceasta lege ???
  • -7 (9 voturi)    
   Fii pe pace! (Joi, 10 martie 2011, 10:33)

   Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Nicu Ciulea Ateistul

   Stai liniştit, nu intra în panică. În toate instituţiile sociale ale Bisericii sunt primiţi ateii, nu facem discriminare. Din contră. De voi ne ocupăm mai cu grijă, ca de unii care sunt orfani de tată.
   • 0 (0 voturi)    
    @cavaler bizantin (Joi, 10 martie 2011, 12:52)

    azazel [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

    glaciatus,ptiu,bata-te sa te bata! 'de voi ne ocupam
    .......' al dracu'domn'Mitica!!!!!!!!!!
   • +3 (3 voturi)    
    corect, (Joi, 10 martie 2011, 13:25)

    hash [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

    numai ca va ocupati degeaba, o sa ne ocupam noi de voi, ca de unii saraci cu duhul.
    • -1 (3 voturi)    
     Tropicallus (Joi, 10 martie 2011, 13:54)

     Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui hash

     Singura asemănare dintre mine şi susnumitul Glaciatus e că amândoi folosim diacriticele româneşti. Am mai fost confundaţi în internetosferă.
     Hast, "săraci cu duhul" înseamnă, într-o traducere mai frustră, "incapabili de viclenii".
     Revenind la subiect, în instituţiile de ocrotire socială ale Bisericii este strict interzisă discriminarea pe criterii religioase. Din contră, ateii au nevoie mai mare de grijă, ca unii care sunt în pericol să-şi rezume viaţa la cea prezentă.
 • +13 (15 voturi)    
  in Canada preotii pun gresie si faianta (Joi, 10 martie 2011, 5:39)

  sursa de venit [anonim]

  ca sa isi castige painea zilnica, nu umbla prin sat sa le dea cetatenii bani in punga.

  Ideea cu azilele pt batrani este ca le va ramane pamanturile si casele batranilor, acestia din urma poate nemaiavand copii nepoti carora sa le lase mostenire.
 • +18 (18 voturi)    
  Habotnicia spagalnica salveaza Romania (Joi, 10 martie 2011, 6:23)

  Ozn [anonim]

  Oare de ce face referire aceasta lege numai la biserici/culte? De ce nu pot face astfel de proiecte si alte organizatii non-profit? In primul rand de ce trebuie o lege pentru asta? De ce nu se face un program guvernamental de finantare a unor astfel de initiative? Legiferam din nou spaga pentru popi? Eu sincer sper ca Presedintele ramane in continuare acelasi cap limpede ca pana acum si le va trimite "legea" inapoi cu fundita la neavenitii din Parlament.
  • -4 (6 voturi)    
   din pacate... (Joi, 10 martie 2011, 9:01)

   Carra [utilizator] i-a raspuns lui Ozn

   ... nu o va trimite inapoi. Apuca-te sa inveti o rugaciune daca vrei sa mai speri la un loc la azil la batranete.
 • +20 (20 voturi)    
  BORta nesatula (Joi, 10 martie 2011, 6:45)

  petre [anonim]

  Si cine a impiedicat pana acum biserica sa faca asta din proprie initiativa? de 20 de ani si-a neglijat una dintre cele mai mari indatoriri sociale, pentru care avea si mijloacele si logistica necesara. Lasand la o parte initiativele individuale ale unor preoti dedicati si ajutorarea sinistratilor in cateva randuri, Biserica si-a neglijat total rolul social caritabil. Crestinarea e pe bani, predarea religiei e pe bani, iata ca si caritatea se face tot contra cost. N-o sa fie pe banii mei, asta e sigur.
  • +9 (9 voturi)    
   corect! (Joi, 10 martie 2011, 8:14)

   Fabiani [anonim] i-a raspuns lui petre

   biserica actuala = afacere banoasa
  • -10 (12 voturi)    
   Contradicţii şi antidicţii (Joi, 10 martie 2011, 9:31)

   Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui petre

   Te contrazici. Vorbeşti de iniţiativele unor preoţi, apoi afirmi că Biserica şi-a neglijat total rolul social caritabil. Dar să trecem peste asta. În BOR funcţionează sute de instituţii de asistenţă socială. Tot ce ai de făcut e să cauţi pe site-ul patriarhiei, găseşti şi numărul de telefon, Repet. Sute. Asta nu e iniţiativa unor preoţi, e dovada peremptorie că Biserica poate face asistenţă socială. Are dedicaţie, are motivaţie, are personal. Ideea parteneriatului cu statul nu e românească, nu mai săriţi ca arşi. Germania o aplică cu succes. Doamne ajută.
   • +6 (6 voturi)    
    si... (Joi, 10 martie 2011, 10:16)

    -Myth- [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

    ... popa ala care aparea la TV si ii explica ca biserica nu e institutie caritabila din care din sutele de institutii face parte; dar maica stareta de la Agapia care cere oamanilor sa-si doneze casa si pamantul ca sa-i inmormanteze in sat?
    • -3 (5 voturi)    
     Nu generaliza. (Joi, 10 martie 2011, 10:40)

     Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui -Myth-

     Ascultă, Myth, când puştiul tău sparge un geam, tragi concluzia că e un om rău? Dacă în mărul din curte găseşti un fruct stricat, tai pomul şi-l bagi pe foc? Pari un tip inteligent, nu mă dezamăgi.
     • +3 (3 voturi)    
      dar (Joi, 10 martie 2011, 12:48)

      -Myth- [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

      eu inca astept raspunsul oficial al Patriarhiei referitor la aceste evenimente, ca deocamdata nu s-au luat masuri din cate stiu eu.
      Pe de alta parte in momentul de fata in care Statul roman sufera si banii sunt putini, mi s epare o greseala enorma sa aloci noi resurse, sa maresti numarul de bugetari, cand scopul clar este adunarea de voturi.

      Sunt multe alte metode prin care biserica poate sa stranga bani de la credinciosi - daca bine stiu eu 85% din cei care completeaza declaratia de virare a celor 2% din impozit, o fac catre biserica.
      • -1 (1 vot)    
       Nu stiu de/astea. (Joi, 10 martie 2011, 14:04)

       Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui -Myth-

       Patriarhia va lua o poziţie atunci când va avea pe ce bază, deocamdată se discută despre o lege la care se lucrează.
       Lucrurile sunt exact invers. Argumentele tale au mai fost auzite în Germania, cand statul a făcut parteneriatul cu Biserica Catolică şi cea Reformată. Experienţa a dovedit că iniţiativa a fost una de succes. Bisericile au dedicaţie, au personal pregătit, sunt implicate deja în proiecte sociale. Legea nu prevede desfiinţarea sistemului de asistenţă din partea statului, ci impulsionarea şi implicarea Bisericii în a prelua o parte din greutăţile acestui sistem copleşitor. Nemţii au făcut aceeaşi treabă, cu titlu experiemental, şi au descoperit că sistemul de asistenţă socială devine mult mai ieftin prin parteneriatul cu Bisericile istorice. Preoţii şi asistenţii sociali pot să conlucreze minunat. Crede-mă, în majoritatea parohiilor, nimeni nu ştie mai bine decât preotul cazurile sociale! Biserica vrea să treacă la treabă, e gata să-şi suflece mânecile, Curtea de conturi va verifica evoluţia financiară, de ce să nu mişcăm lucrurile? Sigur că va fi greu, dar alţii au făcut treaba asta şi a ieşit bine pentru toată lumea.
       A cui e Biserica Ortodoxă, nu a acestui popor? Atunci hai să o punem la treabă, în slujba celor mai nefericiţi dintre noi.
   • +5 (5 voturi)    
    nu suntem taxati si impozitati in Germania (Joi, 10 martie 2011, 11:00)

    Tafu [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

    Eu sunt contribuabil la bugetul romanesc, nu cel german...e pb lor ce parteneriate fac intre stat si biserica
    Eu NU doresc sa contribui nici cu 0,00000000001 lei din munca mea (din care sunt taxat si impozitat) la nici o activitate a nici unui cult.
    • -2 (2 voturi)    
     Te contrazic. (Joi, 10 martie 2011, 11:49)

     Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Tafu

     Nu e adevărat. În Germania se plăteşte un impozit pentru biserici, pe care-l ridică statul! DIn aceşti bani sunt finanţate bisericile şi activităţile lor. Sunt mulţi români cetăţeni germani care au venit în ţară şi au cerut adeverinţe că aparţin cultului ortodox şi că plătesc contribuţie la cult în ţară, ca să nu plătească impozit pentru cult la stat. Interesează-te.
     Am luat act de poziţia ta, că nu doreşti să contribui nici cu un zero virgulă zerozerozero la nici un cult. Mi-am notat. Mulţumesc.
     • +1 (3 voturi)    
      asa si? (Joi, 10 martie 2011, 12:17)

      Tafu [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

      E un forum public, ma exprim de cite ori doresc.
      1. pb ca in germania daca ma registrez "ateu" nu platesc impozitul...e o societate echitabila, nu ca cea romineasca (daca se admite acolo sa aduci adeverinta ca platesti in alta parte taxa, 100% se admite si sa te declari ateu) - e o tara libera DE.
      pe cind si la noi asa o situatie?
      sa contribuie cine vrea...nu obligatoriu via bugetul statului...
      2. ca ti-ai "notat" dumneata sau ba...ma incalzeste fix 0...ti s-au terminat argumenetele ? nu mai tine faza cu pronia cereasca? sau....m-ai tiri in fata unui tribunal religios pt blasfemie si erezie?
      sau ????
      • 0 (2 voturi)    
       Nimic din toate astea. (Joi, 10 martie 2011, 15:09)

       Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Tafu

       Auzi, înregistrează-te cum vrei şi unde vrei. Ideea era aceea a parteneriatului dintre Biserică şi stat în ceea ce priveşte asistenţa socială. Am ascultat argumentele tale, mi le-am expus pe ale mele, ce-ar mai fi de spus? Să întindem discuţia la nesfârşit? Faza cu pronia, repet a treia oară, nu era pentru tine, deşi, paradoxal, te afli sub incidenţa ei. Şi nu te-aş târî în nici un tribunal, religios sau laic, nu te anestezia cu presupunerea că nu sunt decât un bigot fundamentalist. Ai dreptul la opinie, mai puţin dreptul la înjurătură şi la jignire.
 • +8 (8 voturi)    
  BOR are iar nevoie de bani? (Joi, 10 martie 2011, 7:28)

  gigi n [anonim]

  O fi biserica institutia cea mai credibila,dar clerul,cel putin cel ortodox in nici un caz.La averea pe care o are,as vrea sa stiu ce a facut BOR pentru ajutorarea celor necajiti?ZERO!Oriunde intervine statul apare o noua sursa de coruptie si de politizare.
 • +14 (14 voturi)    
  Nu hotarat (Joi, 10 martie 2011, 7:42)

  AndroR [utilizator]

  Increderea in biserica este 0. Este o masina de facut bani si acum le dati sansa sa suga mai bine de la buget. Domnule Basescu nu promulgati legea.
 • +11 (11 voturi)    
  :) (Joi, 10 martie 2011, 7:48)

  ion voicu [anonim]

  eu sinit de acord cu procentajul inversat: 80% biserica si 20% statul. asa ar avea sens...
  desi nu-mi pot imagina bor facind aziluri de batrini si orfelinate. poate pe catolici...
  :)
 • -4 (4 voturi)    
  blesteme! (Joi, 10 martie 2011, 7:59)

  I [utilizator]

  .
 • +4 (8 voturi)    
  greşit (Joi, 10 martie 2011, 8:11)

  Victor [anonim]

  Statul nu trebuie să intre în parteneriat privat cu nimeni când este vorba despre orfelinate şi aziluri de bătrâni, statul trebuie să-şi asume îngrijirea lor!
  Biserica, indiferent de cult, trebuie lăsată să fie liberă, nu partener cu statul! Numai nişte politicieni bolnavi se gândesc la parteneriat cu biserica, trăzniv-ar să vă trăznească!
  • -4 (6 voturi)    
   Nu blestema, suntem în post! (Joi, 10 martie 2011, 10:50)

   Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Victor

   Înainte de a blestema cu poftă, cercetează parteneriatul Stat-Biserică din Germania. Vorbim după.
   • +6 (8 voturi)    
    poftim??????? (Joi, 10 martie 2011, 11:33)

    Tafu [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

    cavalerule...da stiu ca ai tupeu..
    exista vreo lege laica care interzice blestematul?
    sau una care sa impuna postul + o anume conduita?? repet...LAICA??
    ia uite cum scoate capu spalatoru de creiere si moralistu bisericos......imediat are o "interdictie" spre comportamentul cuiva....de la "inaltimea amvonului"
    iar despre parteneriatele din Germania.........nu is impozitat in germania...ci in rominia...deci o fac pe banii, bugetul si impozitul lor, nu al meu..
    da sa nu va blestem si eu pe toti manipulatorii si fariseii ce ma umpleti burtile si satisfaceti setea de putere ???????
    • +3 (3 voturi)    
     he he, (Joi, 10 martie 2011, 13:31)

     hash [anonim] i-a raspuns lui Tafu

     injuraturile de acest fel nu au substanta.

     la fel si urarie 'de bine' privind viitorul, stiut fiind faptul ca din vorbe faci numai un vanticel.

     si eu a trebuit sa-mi regandesc panoplia cu injuraturi pentru ca, ciudat, unele nu mai au substanta pentru mine :P

     institutia asta a bisericii, anacronismele astea, cat mai dureaza ?!
 • +10 (10 voturi)    
  Primul parteneriat stat-biserica (Joi, 10 martie 2011, 8:23)

  BEDE [anonim]

  Istoric, primul parteneriat stat-biserica l-a realizat imparatul Constantin. Rezultatul a fost in principal coruperea crestinismului si patrunderea masiva in biserica a celor care urmareau in principal sa obtina profit. Pt Constantin, sigur ca prin aceasta ii convenea sa aiba in stat o religie oficiala care spune "sa dam Cezarului ce-i al Cezarului".
  Acum, politicienii care sustin acest proiect mizeaza mult ca biserica sa-i indemne pe cei ce vin acolo sa voteze cu ei. Ca doar cei mai batrani sunt, in general, si mai "bisericosi", si cei mai multi votanti sunt mai curand batrani decat tineri, dupa cum arata statisticile demografice din ultimii ani.
  Apoi, bisericii ii convine sa gestioneze banii pt asistenta sociala, ca doar la asa o ocupatie e rost si de ceva castig.
  Normal este ca o biserica, cult, sau alta organizatie de acest gen sa beneficieze de fonduri de la cei care doresc sa contribuie, si nu sa primeasca bani din impozitele luate de la toti, inclusiv de la cei care nu cred in acea organizatie.
 • +6 (6 voturi)    
  Biserica (Joi, 10 martie 2011, 8:30)

  Ella [anonim]

  Pai si cine a oprit pana acum biserica sa vina in sprijinul oamenilor cu azile, orfelinate, samd? Daca vrei sa ajuti pe cineva in numele Domnului o poti face fara a se da o lege in acest sens. Prefer sa cred ca actuala putere in frunte cu Traian Basescu fac asta din motive electorale si nu pentru ca si-au pierdut mintile intre timp. Asa cum mogulizoarele si cei din USL manipuleaza prostimea prin mijloace neortodoxe, ma gandesc ca si puterea a cautat o cale -aparent ortodoxa- de a manipula prostimea, respectiv pe cei cu creierele spalate si care au nevoie in continuare de aceasta "psihoterapie". Astept o lege, care conform Constitutiei care imi garanteaza libertatea de constiinta sa nu ma oblige sa cotizez la stat, in calitate de atee pentru cei care "se trateaza la preot".
 • +10 (10 voturi)    
  Biserica ortodoxa - egocentrica (Joi, 10 martie 2011, 8:32)

  A [anonim]

  Sunt licentiata in Teologie, ceea ce-mi permite sa am o opinie avizata: Biserica Ortodoxa traieste in aceasta perioada o agonie din care spera sa iasa cu ajutorul legilor! Criza ”secularista” a lovit-o din plin si nu are resurse proprii sa o depaseasca! Asa ca apeleaza la stat, contra unui compromis...
  Parerea mea este ca daca ar fi suficient de puternica, am vedea cu ochii liberi ”filantropia” BO!
  (am fost dezgustata, cand - de la un obiectiv generos de a deschide un orfelinat-, o comunitate de maici de la o manastire nou-infiintata pe care am ajutat-o cu sponsorizari importante, dupa ce si-a incasat sponsorizarile - a renuntat a se mai gandi la bietii copii... Eu am in plasament spre adoptie 3 copii si nu sunt lacas de cult / manastire si nici nu ma finanteaza statul - deci se poate daca se vrea...)
  • -7 (9 voturi)    
   Teologie/asistenta sociala, nu-i asa? (Joi, 10 martie 2011, 10:30)

   Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui A

   Dumneata ai terminat teologie, secţia de asistenţă socială. Eşti unul dintre specialiştii pe care Biserica i-a pregătit pentru ca să-şi îndeplinească menirea filantropică. Pe colegii tăi şi pe tine ne bizuim să trecem la treabă, în spiritul poruncilor Mântuitorului şi al conştiinţei noastre creştineşti.
   Nu-ţi face griji, Biserica lui Hristos a avut întotdeauna "resurse proprii" (se numesc "harul Duhului Sfânt", doamna licenţiată în teologie) ca să depăşească orice criză. Şi asta pentru că în capul ei se află Domnul. Ţi-am reamintit aceste învăţături, gândindu-mă că poate la aceste cursuri ai lipsit, altfel nu-mi imaginez cum un licenţiat în teologie priveşte instituţia eclesială cu ochi contabil, lipsit de fior.
   • +5 (5 voturi)    
    Super:) (Joi, 10 martie 2011, 10:57)

    Tafu [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

    Deci am rezolvat dilema...cultele se descurca din "resurse proprii".....asa cum o fac si eu:)
    Nu pimesc finantare de la buget, Nici eu nu primesc:)
    Impozitele si taxele ce le platesc ajung la drumuri, spitale, scoli, etc.....
    Deci ne-am inteles.....harul duhului sfint finanteaza bisericutele, nu bugetul statului la care contribui din greu din munca mea?
    uffffffffff.......m-am linistit:))))
    • -7 (7 voturi)    
     Tafu, cu tot respectul, nu te baga. (Joi, 10 martie 2011, 11:28)

     Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Tafu

     Te depăşeşte subiectul. E vorba de Pronia lui Dumnezeu asupra Bisericii Sale, n-are nimic de a face cu pasive, active şi previzioane.
     • +7 (9 voturi)    
      pe banii mei sa imi tin gura? (Joi, 10 martie 2011, 11:55)

      Tafu [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

      Ba cu voia d-voastra, ma bag cita vreme din munca mea cineva isi trage fie si un eurocent?
      sau ...sa imi tin gura?? minunat:)
      pe cind ma ardeti pe rug pt ca nu is de acord cu pronia cereasca?
      sau ma omoriti cu pietre pt ca nu ma imbrac cum vrea "parteneriatul" biserica-ban public?
      aloooooo??..libertate de exprimare?
      libertate de opinie?
      voi - popimea in cirdasie cu politicul........aveti dreptul sa cereti bani
      eu....nu am dreptul nici sa spun NU? ca de furat oricum is furat clipa de clipa in tara asta de 1000 de smecheri ......intre care se inscrie si haita in sutane
      • -1 (1 vot)    
       Ba sigur ca ai dreptul! (Joi, 10 martie 2011, 12:33)

       Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Tafu

       Ai dreptul la opinie, nimeni nu ţi-o contestă. Eu ţi-am spus să nu te bagi în discuţie pentru că ai dat o replică aiurea. Era vorba de "combustibilul" care transportă Biserica în lume, şi care este pronia dumnezeiască, şi tu ai intervenit total pe lângă subiect. Licenţiata în teologie A a înţeles ce spuneam, tu ai luat-o pe arătură cu miştocăreala. Drum bun.
       • +3 (3 voturi)    
        "combustibil" pt culte (Joi, 10 martie 2011, 14:28)

        Tafu [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

        se pare ca "transportul bisericii in lume" are nevoie de multi $$$$$$$..si culmea...un sistem corupt si imoral ii trage si de la mine, fara sa ma intrebe:)
        mie statul imi da ceva? macar inapoi conform "contractului social"?
        NIET.
        atunci?
        • -1 (1 vot)    
         Statul nu, biserica da. (Joi, 10 martie 2011, 15:20)

         Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Tafu

         Sigur că-ţi dă ceva! Prin parteneriatul cu Biserica, statul face economie. Cu economia aia îţi mai astupă o groapă din faţa casei, că se pare că la asta se rezumă viziunea ta asupra lumii!
         • +2 (2 voturi)    
          80%?? (Joi, 10 martie 2011, 16:06)

          tafu [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

          a naibii economie........baga 8 lei la 2 lei pusi de biserica.......si se fac asa fonduri rotunjoare de 10 lei.....aflate la indegheara unui set precis de institutii bisericoase

          hai fa si tu o economie....am 2 lei...da-mi tu inca 8 sa imi iau tigari:)
          ???
 • +5 (5 voturi)    
  DA (Joi, 10 martie 2011, 8:33)

  Florin [anonim]

  Parteneriatul trebuie sa existe, dar nefinantat de catre stat ci de catre biserica. Biserica ar putea sa-si arate marinimia, luand totodata povara ajutoarelor sociale de pe primarii.
 • +5 (5 voturi)    
  mda... (Joi, 10 martie 2011, 8:41)

  mem [anonim]

  este un parteneria "frumos"
  statul castiga voturi de la fraieri... asta credinciosi...
  iar biserica ramane in continuare institutia cu ditamai evaziunea fiscala...
  pe preotii aia nu ii intreaba nimeni de unde au atatea vile si SUVuri cand au in 1000-1500 ron/luna?!
  d c nu ne declaram republica crestina romania? ca spre asta tindem
  in loc sa creasca nivelul de trai din romania iubitii nostrii guvernanti dau promisiuni, sperante si credinta
 • +5 (5 voturi)    
  Parteneriat? De ce nu separate totala de stat? (Joi, 10 martie 2011, 9:00)

  deno [anonim]

  Asta mai lipsea acum, parteneriat stat-biserica sa ajungem ca-n Iran unde un barbos suprem dicteaza cine "conduce" tara.

  Unde biserica isi baga nasul nivelul de civilizatie se degradeaza constant. De exemplu Romania, Rusia sau cateva state mai inapoiate din Sua unde nu se mai preda evolutia la biologie ci creationismul! Sa nu uitam ca imperiul roman a adoptat crestinismul si a dat frau liber la biserica si uite unde au ajuns.

  Ce proiecte finantate 80% de la buget 20% de biserica? Biserica nu e platita tot de la buget?

  Biserica trebuie taiata de la buget cu totul. Eu nu vreau ca taxele pe care le platesc sa ajunga la nici o biserica.
  • -1 (1 vot)    
   E fix pe dos. (Joi, 10 martie 2011, 12:20)

   Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui deno

   În ţârile alea mai "înapoiate" din SUA unde spui că se predă creaţionismul, asta se întâmplă pentru că "înapoiaţii" s-au prins că nu e corect să prezinţi doar o ipoteză, şi că, în virtutea libertăţii, copiii au dreptul să audă şi cealaltă opinie. Iar creaţionismul şi evoluţionismul sunt predate în paralel.
 • +4 (4 voturi)    
  Legea aceasta are 2 mari deficiente (Joi, 10 martie 2011, 9:08)

  cetatean [anonim]

  Legea aceasta are 2 mari deficiente:
  1. Alocarea banilor de la buget nu se face transparent, ci cu dedicatie.
  2. Biserica / bisericile sunt facute dependente de sprijinul politic. Daca nu va furniza voturi nu vor mai primi banii.
  Solutia optima: program de finantare national deschis tuturor organizatiilor de asistenta sociala acreditate.
  Dar politicienii nu vor vrea un astfel de program din simplu motiv ca nu mai pot exercita controlul asupra celor pe care ii finanteaza.
 • +15 (15 voturi)    
  Incredibil (Joi, 10 martie 2011, 9:08)

  Codrea [utilizator]

  Dupa ce ca biserica e finantata de la buget (una din cele mai mari anomalii posibile) mai vreti sa le dati si banii pentru protectia sociala?
  Ce i-a impiedicat pana acum sa faca aziluri si orfelinate?
  Daca ne uitam dup 90 incoace vedem peste tot, in toate intersectiile in toate parcurile ca apare cate o biserica, care mai de care mai mandra si mai mare? De ce nu au bagat banii aia in astfel de proiecte?
  La ce ne trebuie catedrala mantuirii neamului?
  De ce banii primiti de preoti la nunti, botezuri si inmormantari sunt bani negri pentru care nu se dau chitante? Unde se duc acesti bani?
  Cum ramane cu statul ala laic proclamat in constitutie?
  Cineva, mai sus, spunea ca o sa ne transformam intr-un Iran. Cred ca are dreptate.
  Eu nu vreau sa traiesc in Iran. Nu vreau sa-mi spuna biserica cum sa ma imbrac sau cum sa-mi traiesc viata.
  Legea asta este o pata de rusine mare pe obrazul guvernantilor si un mod clar de a pace pact cu dracul ca sa treaca puntea.
  O mizerie.
 • +5 (5 voturi)    
  ATUNCI.... (Joi, 10 martie 2011, 9:22)

  Liliana [anonim]

  Atunci, va fi o manipulare politica di umbra,toti politicienii vor fi dependenti,de liderii Bisericii, o mare greseala.
 • +9 (9 voturi)    
  taxa (Joi, 10 martie 2011, 9:35)

  wutan [anonim]

  ar trebui inventat un impozit aplicat doar celor care se declara religiosi. am avea brusc o tara de atei :))
 • +11 (13 voturi)    
  Cultele sa se autofinanteze 100% (Joi, 10 martie 2011, 9:35)

  Tafu [anonim]

  Sa faca asistenta sociala si constructii de catedrale ala neamului pe FONDURILE PROPRII
  eu vreau UN STAT LAIC, iar veniturile statului - generate de si de MINE - sa intre in :
  - drumuri
  -scoli
  -spitale
  - servicii publice de calitate
  etc etc
  nu in barbile preotimii
  e aberant sa fie finantat de la buget orice cult.......sa reziste prin donatii si viramete benevole......nu prin bugetul statului
  aloooooo....sec XXI??????????
  pe cind o taxa speciala, un bir pt BOR????

  Eu sunt cel ce finanteaza (cu 1 leu sau 10000, dupa cit produc) bugetul statului , iar statul e obligat sa administreze ala 1 sau 10000 lei AI MEI cit mai bine.....si dupa cum doresc EU.
  Sau sa existe posibilitatea sa "divortam"......el ma lasa in pace, eu imi pastrez INTREG rezultatul muncii MELE si...MA DESCURC bine/prost, dupa cum ma lumineaza capul....din pacate...la noi NU exista posibilitatea asta
  BOR din partea mea poate sa faca orice stie poate si vrea............DAR NU PE BANII MEI. panimaiu? sau orice alta biserica....adventista, satanista, martiana sau budista:)
  Si "misisipi" ca in Polonia, SUA sau Republica Kukustan e altfel..........eu nu acolo muncesc/sunt taxat (aberant de mult in Rominia)
  Si "recitind" cartile de rugaciuni ale BOR in care se rugau pt ceausescu si lenutza inainte de 89, simtind damful de nationalism socialist din pozitiile si cuvintarile popimii......avind tot timpul mesaje de gindire si mentalitate retrograda de la BOR........pot fi suspicios despre gradul si nivelul in care politicul isi poate baga coada in faptele sfintilor cu sutana peste epoleti.
  Si AM DREPTUL sa nu finantez asa ceva......cu 1 leu sau 10000....nu conteaza
  Cum am voie sa nu fiu de acord nici cu bani de la buget pt Catedrala minturii neamului.....sau cu donarea terenului pt oribilitatea aia ......
  sa se AUTOFINANTEZE 100%
  si sa plateasca taxe si impozite ca oricine.....
  Eu daca vrea sa "infiintez" ceva.......fie un wknd de ski, fie un cos de cumparaturi, fie un plin de benzina sau un ajutor pt saraci
 • -6 (6 voturi)    
  Sa vorbim despre ce stim! (Joi, 10 martie 2011, 9:37)

  paul155 [utilizator]

  Doar ideia ca statul da banii biserici pt.pomeni electorale pare si ESTE demagogie!Intre 100 depreoti si 100 primari corupti cei multi se vor gasi in tabara politicului.Numarul ajutoarelor date preoti este mult mai mare decat cel dat de politicieni chia sin campanie electorala.preoti cunosc mai bine cine si cand are nevoie de ajutor,fara a transforma ajutorul in mita electorala!
 • +3 (3 voturi)    
  biserica noastra (Joi, 10 martie 2011, 9:37)

  ovi [anonim]

  Normal... biserica incearca sa-si diversifice afacerile, iar aceasta este o mana cereasca. Dupa cum stiti grupurile de interese(in cazul nostru biserica dominanta) fac loby pe langa parlamentari in vederea depunerii unor legi care sa le favorizeze afacerile. Cum este foame mare, multi pun botul la asa ceva fara nici o remuscare, doar au imunitate si rolul lor este sa propuna legi nu conteaza in favoarea cui...
 • +4 (4 voturi)    
  Stat laic (Joi, 10 martie 2011, 9:38)

  George [anonim]

  Pina acum credeam ca suntem un stat laic. Dar se pare ca nu este asa. Eu sunt un credincios ortodox (scriu ca sa nu se interpreteze) dar aceasta lege este o TAMPENIE. Oare nu este suficient ca din impozitele noatre se platesc salariile preotilor care la rindul lor ne mai JUMULESC din nou de fiecare data cind ai nevoie de asistenta lor? Toti cunoastem "reusitele " unor preoti, averile lor impozante si suficienta lor. Poate ca BOR este o biserica saraca in esenta dar are preoti extrem de bogati. Deci solutia este destul de simpla nu-i asa!!!!!!!!!
  • -1 (3 voturi)    
   Credincios ortodox neinformat. (Joi, 10 martie 2011, 11:39)

   Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui George

   George, mai du-te pe la biserică şi mai informează-te. O să afli că salariul preotului tău nu e plătit din impozitul tău, ci din contribuţia ta la parohie.
   Statul laic nu înseamnă un stat care se preface că nu există Biserică, doar pentru că e laic. În aceeaşi logică poţi să protestezi că statul nu-ţi dă voie să îţi tai pădurea, pentru că e a ta proprietate personală.
   • +3 (5 voturi)    
    aha... (Joi, 10 martie 2011, 12:06)

    Tafu [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

    "contributia mea la parohie" este 0 (zero). nu am dat si nu voi da niciodata un sfantz unui popa. nici o grija...nici in biserica nu calc, asa cum nici la mine in casa nu calca vreun popit...
    iar la faza cu padurea....exista motive ecologice si de control a taierilor copacilor pt care nu sunt lasat sa tai decit un anumit cubaj chiar dc e padurea propr mea.
    o padure produce macar oxigen..
    in schimb...turlele, barbile si mai ales burtile sfintiilor preacucernice nu imi produc decit cheltuieli...si ceva gaze puturoase mirosind a sulf. si mentalitate de ev mediu
    • -2 (2 voturi)    
     pai (Joi, 10 martie 2011, 13:44)

     danea [anonim] i-a raspuns lui Tafu

     se pare ca intr-un stat comunist te-ai potrivi tare bine, Tafu! Pe vremea aia bisericile nu se construiau, erau demolate, preacucernicii care, pasamite, "iti produc cheltuieli", erau asupriti etc. Si cu asta era foarte bine, statul nu finanta biserica si toate mergeau struna!
     Ma scuzi daca mentalitate de ev mediu pari sa ai dumneata.
     Pai daca nu contribui la biserica, de ce te faci praf ca is platiti preotii din banii tai? Bisericile se fac din donatii in cea mai mare parte. A, ca sunt si din astia care fura - pai sunt, ca peste tot.
     Eu traiesc in Danemarca si aici oamenii platesc contributie la biserica daca sunt de religie evanghelica-lutherana, biserica lutherana e finantata de stat, fiind cea ma importanta (84%). Problema in Romania nu e biserica, problema e sistemul. Pentru ca in Danemarca sunt bani si de spitale, si de scoli si de biserica.
     Iar daca aceasta lege nu e buna, responsabila mi se pare ca nu e biserica, ci clasa politica aleasa democratic in Romania.
     • +4 (4 voturi)    
      Ma uimesti:) (Joi, 10 martie 2011, 14:33)

      Tafu [anonim] i-a raspuns lui danea

      "Eu traiesc in Danemarca si aici oamenii platesc contributie la biserica daca sunt de religie evanghelica-lutherana" - si daca NU sunt de religie? NU platesc.
      eu asta vreau sa obtin.......nu darim pe nimeni, nu interzic pe nimeni (ca tocmai m-ai facut comunist, ei se ocupau cu asa ceva) .........sustin doar ca un cult sa se AUTOFINANTEZE 100%.
      ca eu personal.......aia fac...din munca mea ma AUTOFINANTEZ. bine-rau....e pb mea.
      statul laic si biserica autofinantata (ca orice alta entitate) - pers fizica sau juridica.....is 2 kestii diferite si nu tin DELOC de oriundurea comunista....
      • 0 (0 voturi)    
       NIET si panimaiu (Joi, 10 martie 2011, 23:41)

       stanciu elena [anonim] i-a raspuns lui Tafu

       = comunist
     • -1 (1 vot)    
      ce vorbesti? (Joi, 10 martie 2011, 23:51)

      srpc [utilizator] i-a raspuns lui danea

      chiar nu stii ca statul da cateva sute de lei pe luna (de la 500 la 1500, parca) preotilor, pe post de salariu? restul vine de la enoriasi, e drept.
      • -1 (1 vot)    
       da, dar (Vineri, 11 martie 2011, 10:34)

       danea [anonim] i-a raspuns lui srpc

       da, stiu, dar nu mi se pare o chestie anormala. Pana la urma, cultele fac parte din patrimoniul cultural si mi se pare normal sa fie sprijinite de stat intr-o anumita masura. Daca statul sprijina activitati culturale, gradini zoologice, muzee, teatru etc, de ce sa nu sprijine si cultele? Poate ca unii oameni vor sa mearga la biserica, asa cum altii se duc la teatru. Ok, ce inseamna "sprijin" e discutabil, ca daca nu ma insel, legea cultelor in Romania e suficient de laxa la acest capitol. Dar din cate stiu cultele se autofinanteaza in primul rand, (sunt persoane juridice), prin lege.
       Manastirile, spre exemplu, se autofinanteaza exclusiv, ce produc aia consuma, si in rest traiesc din donatii.
       Scurt pe doi: coruptia in BOR e una, si sprijinul cultelor de catre stat e alta.
 • +5 (5 voturi)    
  Analfabeti! (Joi, 10 martie 2011, 9:50)

  mara [anonim]

  Cine a spus/(tran)scris tampenia asta: "Parteneriatul stat-Biserica aduce este un proiect pe care statul ar trebui sa-si permita sa cheltuiasca".
  Atatea greseli intr-o fraza!
 • +3 (3 voturi)    
  o biserica la 3 zile (Joi, 10 martie 2011, 9:58)

  bizonul [anonim]

  din 1990 pina azi s-a construit cite o biserica la 3 zile. Se vad monstri uriasi in orasele cu casute mici tronind fie in intersectie (vezi orasul Fagaras), fie printre blocuri (foarte multe orase).

  Averea BOR se ridica la cca 3-4 MILIARDE EURO. Si se tot inmulteste. De ce mai trebuie sprijinul statului?

  Vedeti ca biserica catolica din Romania (fiind minoritara) a ajutat cu mai multi bani decit biserica ortodoxa (majoritara fiind). Si i-a ajutat pe ortodocsi.
  • +2 (2 voturi)    
   In Iad cu popii si politicienii ! (Joi, 10 martie 2011, 11:08)

   milud [anonim] i-a raspuns lui bizonul

   Ba averea BOR trece de 20 mld RON, dar nu e important cine e hotz mai mare, popii sint toti niste excroci dovediti sau complici la marea excrocherie a credintei, De aia isi dau si asa usor mina cu politicienii, alti excroci !
   • +2 (2 voturi)    
    auzi mai draga, (Joi, 10 martie 2011, 13:33)

    hash [anonim] i-a raspuns lui milud

    da' la concluzia asta ajunsese lumea de acu' cinci secole (1616, mai precis).
 • +6 (6 voturi)    
  Unde e expertiza bisericii in asistenta sociala? (Joi, 10 martie 2011, 10:11)

  Samoila Dan [anonim]

  Care dintre noi poate sa ceara un partenariat cu statul in care eu, firma sau ONG, vin cu 20% si statul cu 80%?

  Dar chiar daca s-ar intampla aceasta minune, nu i s-ar cere celui care vrea sa initieze acest partenariat competente, expertiza, experienta in domeniu?

  Care e experienta in domeniul sistemului de educatie si centre de zi a bisericii? Dar in domeniul orfelinatelor?

  Bachonschi spune ca "statul sa delege legislativ si prin infrastructura catre biserica o parte din asistenta sociala. De pilda, tot ce inseamna orfelinate, tot ce inseamna un anumit tip de invatamant."

  Nu exista orfelinate in Romania, ci centre care tin de Protectia Copilului, care sunt conduse de oameni care au absolvit facultatea de Asistenta Sociala (cu traditie la noi inca de la Scoala Gusti).

  Toti acesti specialisti vor fi de-acum subordonati bisericilor?

  In locul unor oameni cu pregatire de specialitate vom avea preoti cu 'iubire de oameni' care vor gira, conduce, lua decizii despre copii autisti, copii care se masturbeaza ca sa se linisteasca, etc.?

  Nu sunt de parere ca statul trebuie sa 'privatizeze' asistenta sociala, centrele de zi, sau cresterea copiilor fara parinti. Dar daca e s-o faca (pe banii nostrii) atunci sa aleaga ONG-uri sau organizatii calificate, cu expertiza si experienta.
  • -4 (4 voturi)    
   Esti in eroare. (Joi, 10 martie 2011, 10:55)

   Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Samoila Dan

   Pentru documentarea dumitale, caută pe google cifrele de şcolarizare Teologie-asistenţă socială. O să descoperi că Biserica are specialiştii necesari demarării acestor proiecte de asistenţă socială. Ceea ce propui matale, cu ONG-urile, s-a întâmplat în anii 90. 10.000 de fundaţii de tip ONG au înmatriculat 100.000 de autovehicule auto fără taxe, având 0 activitate de asistenţă socială.
   • +3 (3 voturi)    
    Coruptie da, asistenta sociala ioc (Joi, 10 martie 2011, 11:58)

    Dan Samoila [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

    Daca tot exista are o groaza de absolventi in 'teologie-asistenta sociala' (la care va referiti dvs.) cum se face ca pana acum nu au facut nimic?

    Cum se face ca n-am auzit nimeni de 'armata' asta la dispozitia bisericii, de centre de zi ingrijite de ei, de interventii in sprijinul copiilor strazii, al dependentilor de drog, al prostituatelor?

    Si cu cei care lucreaza in actualul sistem de protectie a copilului ce-o sa se intample? De ce sa schimbam oameni cu experienta si expertiza cu niste 'absolventi' care pana acum n-au facut nimic ? Sau, mai curand, o sa li se puna sefi niste popi ignari, care o sa aduna banu' si o sa le dea celor in nevoie post si rugaciune?

    Respect imens munca pe care unele organizatii religioase o fac ajutandu-i pe cei in nevoie. Dar m-am obisnuit ca aceia sunt de regula fie catolici, fie neo-protestanti. La noi la biserica (ortodoxa) tot ce e 'social' e ca adunam din cand in cand ajutoare pentru cei sinistrati -cand mai ia apa cate-un sat. Si asta, in umila mea parere, nu e asistenta sociala, e fund-raising.

    Repet, biserica nu are calificarea si nici experienta (si pana acum n-a aratat nici macar vointa) de a se implica in domeniul asistentei sociale. Sa o faca, sa arate ca poate, cu 'modestele' fonduri pe care le are la dispozitie, si DUPA asta sa vina si sa ceara ajutorul contribuabilului in frumosul efort pe care ea il face.

    Pana acum insa, biserica a facut biserici, adica noi parohii, pe care inaltii prelati le vand preotilor care dau mai mult. Cavalerule Bizantin, gandeste-te putin la Dumnezeu inainte sa spui ca nu e asa.
    • -4 (4 voturi)    
     Mă gândesc la Dumnezeu. (Joi, 10 martie 2011, 12:28)

     Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Dan Samoila

     Sigur că mă gândesc la Dumnezeu, că de aia mă cheamă Cavalerul Bizantin şi nu Cavalerul Bolşevic. Atât doar că-ţi lipsesc informaţiile. Spui că la noi singura asistenţă socială e când se mai adună ajutoare pentru sinistraţi. Uite că nu e aşa: http://www.patriarhia.ro/_layouts/images/File/2010/BISSOC271110/INSTITUTII%20ASISTENTA%20SOCIALA.pdf
     Aici găseşti o listă cu unele dintre instituţiile de asistenţă socială ale Bisericii Ortodoxe. Acolo lucrează o parte dintre asistenţii noştri sociali, şi o altă parte este pregătită să intre în luptă pentru interesul nostru comun: să fim de ajutor aproapelui nostru.
     • +2 (2 voturi)    
      Fiti de-ajutor pe banii vostrii (Joi, 10 martie 2011, 17:44)

      Alui [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

      Nu pe banii nostrii. Hotilor!
      Voi, popii sunteti ca stapanii(ceata de hoti) care mananca la masa si lasa cainilor(saracilor) niste farimituri de mancare.
      Intodeauna va umpleti voi burtile si buzunarele, si daca mai ramane cave ajutati amaratii.
 • +3 (3 voturi)    
  Biserica are bani (Joi, 10 martie 2011, 10:30)

  adineauri [utilizator]

  Biserica nu are nevoie de banii statului ca sa ia astfel de initiative, biserica are bani. Are nevoie de preoti cu dragoste de oameni. Preotii de acum trag toti numai pe turta lor, nu se gandesc sa faca ceva pentru cei nevoiasi. In afara faptului ca biserica ofera ¨alinare¨ oamenilor pusi in fata fatalitatii in rest nu face NIMIC.
 • -5 (5 voturi)    
  Acest parteneriat (Joi, 10 martie 2011, 10:32)

  Realitate [anonim]

  Acest parteneriat poate fi vazut ca o contributie de 20% obligatorie din partea cultelor religioase la problemele sociale ale Romaniei si nu ca o pierdere de 80% din bugetul de stat. Oricum este obligatia Statului sa rezolve problemele de natura sociala. Daca la aceasta contribuie si cultele religioase - cum o fac in prezent - inseamna ca este un ajutor in resurse umane si financiare (cei 20%) nu indiferent. Daca la aceasta mai adaugam ca se degreveaza institutiile Statului care nu de putine ori se ocupa de hartii cred ca este convenabil per ansamblu. De ajuns ca totul sa fie transparent...
  • +3 (3 voturi)    
   greşit (Joi, 10 martie 2011, 10:48)

   Ana Armanca [anonim] i-a raspuns lui Realitate

   Nu este moral şi nici drept să vorbeşti despre viaţa şi educaţia unor copii deja abandonaţi de părinţi ca despre un parteneriat cu 20% contribuţie din partea cultelor şi 80% din partea statului. Oricum statul şi azi se spală ruşinos pe mâini de aceşti copii şi la 18 ani ei sunt daţi afară din leagăne şi ajung pe stradă, acuma statul prin nenoricirile de politicieni fără minte vrea să se spele pe mâini de ei de când sunt mici! Nimic nu împiedică feţele bisericeşti să facă milostenie şi acum în leagăne şi în azilurile de bătrâni, de ce nu o fac? De ce să nu existe oameni pregătiţi care să supravegheze educaţia copiilor abandonaţi, de ce să nu existe un stat responsabil?
  • -5 (5 voturi)    
   În sfârşit! (Joi, 10 martie 2011, 11:02)

   Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Realitate

   În sfârşit un om cu capul pe umeri, care are o opinie nepătimaşă şi pragmatică. Prietene, nu te văd bine, Până la sfârşitul zilei vei fi plin de minusuri ca pisica de pureci. Forumul geme de atei, iar redacţia hotnews de părtinire. Evident, acest post va primi verde pentru că dovedeşte că mint, nu?
   • +4 (6 voturi)    
    pe banii proprii (Joi, 10 martie 2011, 12:09)

    tafu [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

    pe propriile fonduri sa faca biserica CE VREA!!!!
    Sa creasca si sa infieze pe cine vrea.....pisici, copii....mie 100% egal...
    dar de la mine sa ajunga nici un ban la ei, ce nu e clar?
    • -3 (3 voturi)    
     No, hai să-ţi explic ca la babe. (Joi, 10 martie 2011, 15:36)

     Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui tafu

     Teoria ta e că eşti ateu şi că, indiferent de parteneriatul ăsta dintre stat şi BO, nu ar trebui să contribui cu nimic.
     Greşit. Statul te reprezintă şi pe tine, pentru că eşti cetăţean contribuabil. Indiferent că ai în casă icoane sau nu, parteneriatul acesta va reduce efortul bugetar pentru sistemul de asistenţă socială. În Germania aşa s-a întâmplat, e de prezumat că şi la noi va fi tot aşa. În concluzie, eşti beneficiar al acestui parteneriat. Bisericile vor lua o mare parte din efortul sistemului pe umerii lor. Ceea ce rămâne se împarte la toată lumea. Inclusiv ţie. Apropo de parteneriat social.
     • +2 (2 voturi)    
      ????? (Joi, 10 martie 2011, 15:43)

      tafu [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

      eu cind spun autofinantare........ma refer la tot ...salarii preoti, constructii catedrale......
      asta cu "parteneriatul" ...pute.
      de ce? de aia ca prefer:
      accesul la fonduri publice pentru asistenta sociala ar trebui asigurat liber, fara interdictii si fara a crea categorii specifie de potentialie beneficiari (in cazul de fata…cultele). calitatea si eficienta proiectului depus si a cererii de finantare sa fie unicul criteriu de atribuire a fondurilor catre orice entitate care doreste sa faca actiuni de asistenta sociala si probeaza clar si fara echivoc respectarea conditiilor de finantare.
      iar beneficiar al acestui parteneriat nu sunt...sunt contributor net la el...........
      intrebare..........de ce nu si-a cumparat de pe piata libera imobiliara bor terenul pe care va face catedrala mintuirii neamului?
      ca subsemnatul.......cind am construit o casa.........am cumparat terenul pe care sta:)
      • -2 (2 voturi)    
       Hai, nu te face ca n-ai priceput. (Joi, 10 martie 2011, 15:52)

       Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui tafu

       Ai vrut argumente logice pentru angajamentul statului, in numele tau, la parteneriat. Ti le-am dat, de ce te faci ca nu pricepi? Vrei să-ţi desenez un bilanţ contabil cu pasive, active şi solduri? Ideea e că din acest parteneriat toată lumea va câştiga. Inclusiv cei care nu dau doi bani pe Biserică. Pentru că nefericiţii ăia de care se va ocupa Biserica sunt ai tuturor. Şi ai tăi, şi ai mei. Şi cu asta, basta. Închid calculatorul şi mă duc acasă. Un post uşor îţi doresc.
       • +2 (2 voturi)    
        ai mei? (Joi, 10 martie 2011, 16:51)

        tafu [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

        al meu nu e nimeni, decit imediatul cerc al familiei, prin legaturi de singe.
        si cercul e fff mic....
        restul...sa se descurce, ca de viata munca si implinirea (sau ratarea mea) ma ocup singur. si nu astept niciodata mila nimanui
     • +2 (2 voturi)    
      Pe naiba, Doamne iarta-ma (Joi, 10 martie 2011, 15:49)

      Alui [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

      Daca vrei sa stii in Germania statul iti ia bani DOAR daca de declari apartinand unei religii acceptate(Scientologia nu e de ex).
      Asa ca doar banii de la credinciosii respectivi merg la biserici.
      Deci ce prezinti tu e o MINCIUNA. Fiind popa, ar trebui sa eviti macar pacatul asta.

      "Indiferent că ai în casă icoane sau nu, parteneriatul acesta va reduce efortul bugetar pentru sistemul de asistenţă socială."

      Adica? Din cate am inteles eu, nu BOR-ul vine sa ajute statul ci invers si inca cu 80%.
      • -3 (3 voturi)    
       Dacă vrei să ştii tu... (Joi, 10 martie 2011, 15:58)

       Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Alui

       Tocmai, că în Germania are loc acum o dezbatere publică pe tema asta. Ideea e că toţi cetăţenii plătesc impozite, cei care nu plătesc direct, în contul impozitului pentru cult, plătesc indirect, pentru că statul contribuie la acest parteneriat şi în numele lor. Nu mint cu nimic, în schimb văd că eşti cam grobian, îţi place să împroşti.
       • +2 (2 voturi)    
        am devenit cetatean german ? (Joi, 10 martie 2011, 16:23)

        tafu [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

        si nu stiu eu?
        anyway...discutia despre cum "e in germania" nu e productiva...nu suntem acolo, nu la bugetul lor contribuim..
        crezi ca in dezbaterile din germania "cum se face in romania" e un argument viabil?
        ma intere mai repede sa am "o autostrada ca in germania" ....si apo mai discutam ........
        sau ...macar "tratament fiscal corect" nu ca in germania, austria sau kukstania.......ci ca la mine acasa...in RO. e voie?
       • 0 (2 voturi)    
        Le ce si cat contribuie? (Joi, 10 martie 2011, 17:07)

        Alui [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

        Asta e intrebarea? Contribuie la renovarea catedralelor construite acu o mie de ani care constituie patrimoniu mondial, alea merita oricum. Nu contribuie la umplerea buzunarelor popilor.
      • +3 (3 voturi)    
       da, corect (Joi, 10 martie 2011, 16:01)

       tafu [anonim] i-a raspuns lui Alui

       cu juma de gura recunostea mai sus si cavalerul ca in germania poti opta daca sa platesti sau nu. cu voia dumisale il voi cita>
       "În Germania se plăteşte un impozit pentru biserici, pe care-l ridică statul! DIn aceşti bani sunt finanţate bisericile şi activităţile lor. Sunt mulţi români cetăţeni germani care au venit în ţară şi au cerut adeverinţe că aparţin cultului ortodox şi că plătesc contribuţie la cult în ţară, ca să nu plătească impozit pentru cult la stat. " deci....pe baza de declaratie fie ca platesc in alta parte unui alt cult, fie ca sunt ateu (e o societate libera in germ) poti sa nu platesti.
       Eu doresc ca din cei 20% ce tre sa ii puna cultele linga cei 80% ce vin de la stat........sa faca din aia 20% asistenta sociala. cei 80% (la care particip si eu) sa fi bagati de ex in ...autostrazi "ca in germania"...ce zici?
       Iar -repet - autofinantarea........e curata, cinstita si onesta.
       eu ma autofinantez...........bisericile de ce sa nu o faca?????
   • +5 (5 voturi)    
    Cocalarului Bizantin (Joi, 10 martie 2011, 12:59)

    Alui [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

    Parca vad cum iti freci palmele zambind, cand the gandesti cati bani o sa ai pe mana. Esti popa, nu-i asa?
    • -3 (3 voturi)    
     Cocalar... (Joi, 10 martie 2011, 14:09)

     Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Alui

     Ute care-i treaba, prietene. Eu unul nu am ofensat pe nimeni, mi-am expus punctul de vedere. . Referitor la subiect ai ceva de spus, sau pentru tine prezenţa se rezumă la voluptatea de a jigni?
     • +3 (3 voturi)    
      argumente la subiect.. (Joi, 10 martie 2011, 15:19)

      tafu [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

      ioai...din alea vreau si eu..
      nu am primit nici un argument logic si clar intru sustinerii ideii de finantare (in orice forma si orice scop) a cultelr de la bugetul national, la care buget sunt si eu un mic contributor, cu o (prea mare) parte din veniturile mele?
      Deci...cavalerule...DE CE SA FIU PUS SA PLATESC (direct sau indirect) pt ceva ce nu doresc?
      hai sa lasam la o parte si discutia privind influenta politica a BOR ce poate dirija voturile spre un anume partid politic...
      hai sa lasam la o parte si discutia daca sunt sau nu corecte taxele si impozitele oligatorii ce le datorez statului pt veniturile mele
      lasam la o parte si criza si situatia economica sufocanta.
      si asa..cavalereste - mano a mano - pls demonstreaza -mi ca e CORECT ca eu , un "ateu" sa fiu silit sa dea din munca lui un leu unui cult.
      nu pronie, nu misiune, nu viata de apoi, nu cele din ceruri, nu traditie si nu ca exista un status- quo pe moment...
      DE CE SA NU SE AUTOFINANTEZE CULTELE???
     • +2 (4 voturi)    
      Da (Joi, 10 martie 2011, 16:04)

      Babilou [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

      Da, ori esti popa ori cineva de pe la Patriarhie sau de la vreo episcopie ortodoxa.
      Mai e unul, cu nickname-ul IOREST care e mare aparator al ortodoxiei...postand tot felul de ineptii. Poate esti de fapt acelasi....delegat sa posteze pe Hotnews..... oricum Hotnews poate verifica IP-ul.....
  • +1 (1 vot)    
   usurel (Joi, 10 martie 2011, 23:54)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Realitate

   cei 20% NU VIN DIN BANII CULTELOR ci din donatii si sponsorizari! de fapt, cultele nu pun NIMIC !
 • +6 (6 voturi)    
  parteneriat stat-biserica (Joi, 10 martie 2011, 10:33)

  luci [anonim]

  Oare nu cunoasteti faptul ca "mai marii bisericii ortodoxe"au cele mai veroase afaceri pornind de la comertul cu lumanari pana la imobiliare,de la vanzarea pe bani grei a posturilor in parohii pana la incasarile neimpozitate de la botezuri,nunti si inmormantari !? Mafia din biserica ortodoxa este cel putin la fel de puternica cu cea politica,vand si cumpara voturi,etc.Sa intre DNA-ul in averile personale ale mitropolitilor,episcopilor,etc si o sa va ingroziti !Va povesteste unul care cunoaste sistemul !
 • +3 (3 voturi)    
  ..... (Joi, 10 martie 2011, 10:48)

  adineauri [utilizator]

  Cand a trecut legea asta de parlament ca abia in dimineata asta am auzit de ea? Ne-au aburit cu codul muncii in timp ce unelteau cum sa mai sustraga niste bani mai multi de la buget... bani de care sa nu intrebe nimeni - ca doar au luat drumul bisericii... Daca e de acord si presedintele REVOLUTIE. Dam jos biserica si parlamentul si presedintele!!! Ce atata bataie de joc?!
 • +3 (3 voturi)    
  Si ateistii ce fac ? (Joi, 10 martie 2011, 10:58)

  milud [anonim]

  Destul ne baga si asa mina in buzunar popii pentru salariile lor la parohii, la spitale si in armata, ba ne mai buzunaresc si pentru Catedrala Minaririi Neamului. Nu este decit o unificare a celor doua gasti de excroci, polititcenii si preotii, in scopul pradarii banului public.
  Eu , ca adeist , sint de acord sa respect credintele altora si chiar sa platesc din banii mei pentru ca ei sa si le poata exercita liber, dar de aici la filotimie pe banii statului si opere de binefacere in circa bugetului mai e mult. Eu zic ca fiecare cult sa traiasca din credinta si pe punga credinciosilor lui si statul, care este prin Constitutie laic, sa isi vada de protectia sociala asa cum il obliga legile.
 • +3 (3 voturi)    
  80%, CARITAS pe banii statului (Joi, 10 martie 2011, 11:11)

  Alui [anonim]

  De unde mai are statul atatia bani?
  Parca se dau afara 18.000 de angajati de la ministerul de interne, salariile functionarilor au scazut cu 25%, si li s-au taiat sporurile, lasandu-i in fundul gol, la mila bancilor. Profesorii au salarii de mizerie, micii intreprinzatori sunt bagati in pamant de taxe uriase, statul e dator vandut la FMI.
  Acu sa te tii cu deturnari de fonduri daca legea e aprobata fara nici un plafon. Ce ii opreste pe popi sa "reinvesteasca" banii de la guvern, adica odata ce au primit un milion, sa zicem, sa ceara imediat inca patru, ca de, ei contribuie cu milionul respectiv? Apoi, pentru cinci milioane, primesc doua zeci si tot asa...
 • +5 (5 voturi)    
  80% ? (Joi, 10 martie 2011, 11:34)

  Anda [anonim]

  indiscutabil, sub motivul caritații la care statul se implică atât de gentil, se ascunde o înțelegere menită să ia ochii naivilor; repet ceeace au scris și alții : de ce biserica, mai ales BOR să fie finanțată de la buget, asta în timp ce marea majoritate a preoților sunt recunoscuți ca șpăgari, încasând sume importante, la negru, de la enoriași în orice ocazie din viața unui credincios, de la naștere până la moarte, fără a da socoteală nimănui, fără a plăti impozite, fără a îndrepta acei bani spre nevoiași.Mai toți copiii preoților urmează exemplul părinților iar puzderia de noi biserici nu reprezintă altceva decât locuri de muncă asigurate pentru aceștia. În vremuri de restriște, ca cele de azi, de ce este necesară construirea unei catedrale imense, un adevărat faraonism, care absoarbe fonduri uriașe și care pot fi utilizate mai bine pentru protejarea celor aflați în nevoie. Hotărât lucru, cei care iau asemenea decizii privind cheltuirea banului public habar nu au de nevoile celor mulți, în special de ajutorul și șansa care trebuie date copiilor; dacă au habar, atunci este clară adevărata cauza care determină asemenea decizii: manevre politicianiste, lăcomia de bani, asocierea în deturnarea banilor și a atenției populației. La Iași, fostul mitropolit Daniel a făcut dovada priceperii în a obține bani, pe toate căile, astfel încât s-a ajuns acum la organizarea unei adevărate cămătării : deci, BOR are bani dar nu se sfiește să ceară bani de la buget. Dacă am îndoieli serioase în ceeace privește calitatea oamenilor politici ( deși termenul nu poate fi atribuit marii majorități a acestora), m-aș fi așteptat ca șefii clerului român să dovedească mai mult respect față de banul public atât de greu plătit de populație.
 • +6 (6 voturi)    
  Taxe percepute fara chitante (Joi, 10 martie 2011, 11:54)

  mari [anonim]

  Taxele cerute de catre preoti cu ocazia Sfintelor Sarbatori atunci cand ne intra in case nu sunt contabilizate si nici nu se emit chitante pentru banii pe care preotii ii incaseaza.Daca s-ar pune la punct acest sistem de transparenta al taxelor percepute de preoti ar avea fonduri suficiente .
  • +1 (1 vot)    
   cine te obliga.. (Joi, 10 martie 2011, 13:36)

   hash [anonim] i-a raspuns lui mari

   sa-l primesti in casa si sa-i dai si bani?

   de la tine pleaca. trezeste-te omule, ai copilarit destul.
   • +2 (2 voturi)    
    corect... (Joi, 10 martie 2011, 14:38)

    Tafu [anonim] i-a raspuns lui hash

    dar vezi tu...mai platesti si TVA, impozit, taxe, accize, etc etc etc (multe si late).......si is OBLIGATORII
    si din milioane de contributii - ca a mea, ca a ta....se face ffff mare parte din BUGETUL TARII..
    care...fiindca e vai si jale de criza........e cica GOL>..sau pe aproape
    si de acolo,,,din putinul ala......(doar e putin, ca sa il mai umplem am sarit cu TVA-ul de la 19% la 24%, nu?) .....o lighioana politica acorda bani pt:
    - proiecte ale cultelor
    - catedrala neamului
    - salarii de preoti si patriarhi....
    etc etc etc......
    pai si sa nu ma simt FURAT?
 • +6 (6 voturi)    
  ceea ce uitam (Joi, 10 martie 2011, 12:32)

  leopold [anonim]

  este faptul ca suntem in secolul XXI ,intr-o epoca a informatiei .Faptul ca in ultimii 21 de ani au aparut mii si mii de biserici,numarul clericilor a crescut ,apetitul pentru constructii megalomanice ale actualului patriarh ar trebui sa dea de gandit pe fondul evolutiei stiintei.Ne intoarcem in timp cu 3-4 secole? Biserica,pe fondul acestei dezvoltari ar trebui sa prezinte si un raport public asupra realizarilor materiale dar si ale celor spirituale.Pe fondul dezvoltarii exponentiale ale patrimoniului bisericii,asistam la o degradare morala a societatii romanesti.Familia traditionala a cazut in derizoriu,relatiile interumane se rezuma la conflicte continue si epuizante.Ce a facut biserica in acest sens? Poate sa dea o explicatie pertinenta?Adoptarea acestei legi inseamna crearea unei noi categorii socio-profesionale paralela cu altele deja existente.Aceste activitati trebuie desfasurate in unitati de stat ,cu personal pregatit .Faptul ca porti straie monahale nu te face automat psiholog,asistent social sau medical.Uzul ratiunii trebuie sa primeze.
 • +4 (4 voturi)    
  Stat Biserica (Joi, 10 martie 2011, 12:36)

  Clara [anonim]

  Parca Statul nu stie cum sa scape mai bine de obligatiile lui, cele care l-au

  infiintat si pentru care functioneaza. Daca Biserica va gestiona asistenta

  sociala plus privatizam spitale si invatamant masiv, atunci ce ii mai ramane

  Statului de facut???

  Se va ocupa numai cu monopolul violentei, adica sa ne "cattle" / inghesuie ca pe

  vite daca indraznim sa ne revoltam vreodata pentru toate drepturile pierdute?!

  Intrebarea e acum: ce mai face Statul?! daca Biserica decide cum o taie capul

  cine, cum, cand, unde are nevoie de asistenta! Toti oamenii aceia platiti de

  stat sa ajute categorii defavorizate, sa-i integreze pentru a nu ne fi tot mai

  greu tuturor din cauza lor, toti aceia care au diplome si experienta pe

  asistenta sociala, pe integrare, mediere, consiliere, recuperare sau reeducare

  vor fi inlocuiti de habotnici moralisti fara nici o pregatire de specialitate in

  domeniul social?

  Eu pentru ce platesc taxe atunci??!! As plati eu taxe pentru asistenta daca as

  sti ca expertii care impart banii sunt din preotime, ca expertiza lor e in cu

  totul alt domeniu (chiar cei mai milosi si preacredinciosi dintre ei nu vor sti

  asistenta sociala, care e o disciplina ce nu tine numai de suflet de aur, ci are

  si metoda, rigurozitate, de aceea am si facut domeniu de studiu, apoi institutii

  ale Statului garnisite de oameni specializati care sa se ocupe de asta!!!)

  Hai sa platim acum din banii nostri un experiment social in care cei crezuti

  "milosi" sa ne asigure asistenta sociala. CE VOR FACE? SE VA RUGA CA CEI SARACI

  SAU CU HANDICAP SA IA TOTUL CU DUHUL BLANDETII si SA ASTEPTE MANTUIREA DE APOI?!
 • -2 (2 voturi)    
  Ideea este buna... (Joi, 10 martie 2011, 12:46)

  berger [anonim]

  De ce sa o respingem din start? Nu cred ca bisericile din tara sunt mai rele decat politicienii locali, primari , consilieri samd. care gestioneaza in acest moment fondurile pentru asistenta sociala.
  Curtea de conturi va controla bisericile la fel cum a controlat si autoritatile statului, adica DELOC. In zona unde traiesc eu sunt zeci de sate extrem de sarace unde oamenii traiesc EXCLUSIV din ajutorul social. Autoritatile locale, fiind implicate politic, sunt interesate ca oamenii acestia sa ramana neajutorati si deci manipulabili. Am vazut insa multi preoti cu har care au reusit acolo unde politicienii au esuat: au dat oamenilor undita si sfaturi in loc sa le arunce un peste.
  • +2 (2 voturi)    
   idei bune toti avem (Joi, 10 martie 2011, 14:49)

   Tafu [anonim] i-a raspuns lui berger

   Idei bune am si eu ...dar nu mi le finanteaza nimeni...si as face puscarie daca as FURA (lua fara sa intreb daca e voie) fonduri pt ideile mele.......cit or fi ele de bune:))
   se pare ca e aplicabil numai pt mine porunca aia "sa nu furi":)))
   Ia sa nu mai aiba nimeni IDEI BUNE pe contributiile mele la buget...
   sau sa ma lase sa nu mai contribui...si pe banii munca si priceperea si bugetul lor sa aibe cite idei bune vor. 10 pe secunda .......ii felicit in avans
  • +4 (4 voturi)    
   De moment sunt hoti (Joi, 10 martie 2011, 17:49)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui berger

   Cand s-a propus sa le analizeze averile s-au opus pt. ca stiau ca o sa iasa frauda masiva, deci ascund hotia din sanul bisericii, blestemata organizatie care ascunde fatis hotomania, in ro. unde nu este control furtul este masiv.
 • +2 (2 voturi)    
  Aparent off topic (Joi, 10 martie 2011, 13:30)

  Alui [anonim]

  Maine s-au anuntat nuste demonstratii de protest in Arabia Saudita(cel mai mare exportator de petrol al lumii). In Libie e razboi civil si Ghadafi amentinta ca se aliaza cu al-qaeda daca NATO impune blocarea spatiului aerian Libian. Agentiile de rating au scazut ratingurile Greciei si Spaniei cu doau nivele. Un senator American a declarat ca SUA nu are cum sa-si plateasca datoriile. Chinezii aresteaza ziaristi si interzic adunarile publice de frica revoltelor ca in lumea araba.
  Eu zic ca lumea e practic cu fundul pe un butoi de pulbere. Daca suntem norocosi scapam de razboi dar o sa ne roadem unghiile in loc de mic dejun, pranz si cina, dar parlamentarii nostrii viseaza cai verzi pe pereti, aruncand cu banii in stanga si-n dreapta.
  Se potriveste zicala, "Prostului, tichie de margaritar ii trebuie".
  • +3 (3 voturi)    
   mantuirea si argintii (Joi, 10 martie 2011, 15:26)

   Fabian [anonim] i-a raspuns lui Alui

   las' ca vine popa cu sfestania si fuge cornita !!!
   se uda pulberea din butoi si nu mai face buuum !!!
   numa' bani sa iasa ceva, ca degeaba nu vine !!!
   mai nou mantuirea e cu tarif ...
 • +1 (1 vot)    
  Jefuitori (Joi, 10 martie 2011, 16:31)

  Jaf [anonim]

  Toti sunt specializati in jafuri (specialisti jefuitori).
 • +6 (6 voturi)    
  DA (Joi, 10 martie 2011, 16:39)

  Babilou [utilizator]

  Sper ca DIICOT si DNA dupa ce mai termina cu vamile sa aiba curajul si vointa politica, sa nu se lase impresionati de barbosi burtosi si anterie jegoase si sa se intoarca putin si spre biserici....toate, inclusiv neoprotestantii..... cred ca vom avea surprize si mai mari ca la vami.....
  Cand se va intelege ca nu exista nici o lagatura intre aceasta sleahta de popi si religie.... ci ca doar o si ne paraziteaza, propovanduind in Europa sec. XXI religia si invataturile unor triburi evreiesti din desert, din epoca de piatra?
  Altii si-au dat seama de asta de sute de ani.
 • -3 (3 voturi)    
  parerea mea (Joi, 10 martie 2011, 17:01)

  liviuta [anonim]

  Sunt un adept al sprijinirii Bisericii de catre stat si al conlucrarii dintre Biserica si stat, mai ales in domeniul social, unde, in general, ceea ce trebuie sa faca statul se face ineficient (desi se cheltuie si se pierd si se arunca o groaza de bani pe tot felul de proiecte), dar Biserica reuseste mult mai mult, cu bani mai putini, in aceeasi zona de actiuni sociale.
  In plus, celor care declara ritos ca sunt contribuabili si ca nu inteleg sa finanteze Biserica prin taxele platite la buget, tin sa le spun ca nu sunt ei singurii contribuabili; mai suntem si vreo 10-15% din populatie credinciosi practicanti, din care cel putin jumatate preferam ca taxele si impozitele platite de noi sa ajunga la Biserica.
  Eu unul, sunt de acord ca banii pe care mi-i ia statul sa mearga la Biserica, prin urmare, proportional vorbind, cand statul aloca Bisericii bani, respecta, proportional, vointa acelor contribuabili care gireaza o atare politica.
  • +5 (5 voturi)    
   mie mi se pare ca nu (Joi, 10 martie 2011, 17:54)

   Vlad-I [utilizator] i-a raspuns lui liviuta

   Biserica are 18 miloane de credinciosi si 2000 de ani de existenta, iar romanii sunt prea putini morali, numai cu ochii dupa furat, fetele isi ridica fusta la primul pe care-l vad cu bani. Pur si simplu a esuat evident. Ce inseamna la tine putini bani? avem 20 mii de biserici, si 400 de spitale, nu era bine ca biserica sa faca cu 500 de biserici mai putini si sa faca mici clinici private pt. oamenii saraci? Acum oamenii bolnavi vin la biserica si se roaga si apoi mor ca fraierii. Statistica arata ca oamenii care se roaga nu se vindeca mai mult, este o iluzie prosteasca.
   • 0 (0 voturi)    
    Spitale (Joi, 10 martie 2011, 18:16)

    Andrei [anonim] i-a raspuns lui Vlad-I

    Daca nu este viata de veci, la ce foloseste sa traiesti mai mult?
   • -1 (1 vot)    
    vi se pare (Joi, 10 martie 2011, 22:56)

    liviuta [anonim] i-a raspuns lui Vlad-I

    In mod evident, nu prea aveti tangenta cu viata Bisericii.
    Probabil din cauza aceasta aveti impresia ca Biserica are multe biserici (in realitate nu sunt cate ar trebui pentru a pernite preotului timpul pentru o misiune pastorala autentica la un numar rezonabil de credinciosi) sau ca rostul Bisericii ar fi acela de a fi un soi de Minister al Doilea al Sanatatii.
    Activitatea sociala si filantropica a Bisericii vine abia pe randul al doilea, dupa misiunea de a conduce omul spre mantuire.
    Apoi, Biserica a avut, intr-o prima perioada dupa Revolutie, nevoie sa isi recladeasca suficiente biserici pentru a veni in apropierea credinciosilor, astfel ca in zona asta au fost in primul rand canalizate resursele. Usor, usor, pe masura ce acest prim pas de reconstructie a fost facut, au inceput de cativa ani sa apara si asezamintele sociale ale Bisericii, din ce in ce mai numeroase si cu rezultate si implicare mult mai eficiente decat cele de stat.
    In fine, oamenii care se roaga au sanse mai mari sa se vindece (nu cunoasteti statisticile), daca nu se vindeca sunt mai mangaiati si duc mai usor boala, si, in orice caz, pot capata viata de veci in Imparatie, unde sper sa va gasiti si dvs un loc.
  • +2 (2 voturi)    
   fff buna parere (Joi, 10 martie 2011, 18:49)

   tafu [anonim] i-a raspuns lui liviuta

   sustine-o prin a contribui la fondurile bisericii (sau a cui vrei tu) .si mie lasa-mi libertatea !!!!!!!!! de a NU contribui la fondurile cultelor, salariile preotilor, asistenta sociala facuta de biserici si etc..
   autofinantare 100% pentru culte
   de ce nu v-o asumati?
   • -2 (2 voturi)    
    greu de dialogat (Joi, 10 martie 2011, 22:45)

    liviuta [anonim] i-a raspuns lui tafu

    Am sentimentul ca aveti o dificultate de a intelege idei simple.
    Nu va iau si nu cer sa vi se ia libertatea de a nu contribui la fondurile cultelor.
    Apoi, personal contribui la fondurile Bisericii, fara sa mi-o recomandati dvs.
    Spuneam ca, daca destinatia taxelor si impozitelor ar fi lasata la bunul plac al contribuabilului, poate ca nici eu nu as vrea sa contribui la autostrazi sau la calculatoare pt scoli (le consider daunatoare), la fonduri pentru un sistem sanitar care permite avortul s.a.m.d.
    Dar nu e dupa cum vrea fiecare, ci se respecta o conventie sociala.
    Spuneam ca asa cum sunteti o multime care nu vreti sa ajunga impozitele voastre pe mana Biserici, suntem, pe de alta parte multi vrem tocmai asta.
    Asa ca nu e nefiresc ca statul sa respecte si optiunea noastra pe langa altele, si sa aloce o particica (una mica) din buget si Bisericii.
    Am fost mai limpede?
    • 0 (0 voturi)    
     cred ca nu ai inteles (Miercuri, 18 mai 2011, 9:32)

     umoristu [anonim] i-a raspuns lui liviuta

     O autostrada sau un proiect de a dota scolile cu calculatoare is realitati tangibile si utile,aduc CEVA societatii
     chestiile cu popi salariati de la buget si BOR.SRL is investitii in iluzii. si in influente politice si voturi
     "conventia sociala" de care vb tu suna bine, dar CORECT ar fi ca pt finantarea cultelor sa fie exclusiv responsabili enoriasii acelor culte. NU bugetul sau toti contribuabilii.....
 • +4 (4 voturi)    
  In concluzie ... (Joi, 10 martie 2011, 17:05)

  opinie [anonim]

  Legea asta e o ispita de la drac.
 • +2 (2 voturi)    
  Am o idee (Joi, 10 martie 2011, 17:31)

  Cetateanul [anonim]

  Ar trebui sa ne uinim 12 mii de persoane (minimul pt. a legaliza un cult) si sa infiintam Church of Satan, si sa cerem fonduri de la buget, poate asa pricep si oamenii ce inseamna legatura biserica stat.
 • +2 (2 voturi)    
  Idee (Joi, 10 martie 2011, 17:52)

  Alui [anonim]

  Ce-ar fi sa va spuneti parerea pe blogul initiatoarei legii:
  http://www.turcanraluca.ro/blog/2011/03/09/parteneriatul-dintre-stat-si-biserica-in-domeniul-asistentei-sociale/
  • +2 (2 voturi)    
   am postat acolo (Joi, 10 martie 2011, 18:53)

   tafu [anonim] i-a raspuns lui Alui

   si minune..........puff a disparut umila mea parere.....aceea in care in mod vocal si sonor cer ca bisericile sa se autofinanteze 100%:)))
   o fi vreo minune de la pronia duhului sfint ca numai postarile si/sau parerile pro si mingiietor-slugarnice sunt "mintuite":)
   de aia si am insistat sa ma fac auzit aici..ca la initiatoarea legii........cam greu:)
   oricum mi s-a atras atentia mai sus ca e post si sa nu fluier in biserica:))
 • -1 (1 vot)    
  despre lege (Joi, 10 martie 2011, 18:20)

  oana [anonim]

  Din acte am citit eu, toate cultele religioase vor fi sprijinite. BOR nu este singura care va beneficia de ajutor. Cititi cu atentie legea si nu mai scrieti prostii si pareri idioate la adresa Bisericii!
  • +2 (2 voturi)    
   .... (Joi, 10 martie 2011, 18:56)

   Tafu [anonim] i-a raspuns lui oana

   da sa se autofinanteze toate cultele, nu doar bietul BOR (care va beneficia de ajutor):) gura pacatosului adevar graieste........:))) tu o spui, nu ateii>
   "BOR nu este singura care va beneficia de ajutor"
   :))
 • +2 (2 voturi)    
  Nu oribilitatilor! (Joi, 10 martie 2011, 20:23)

  POPA Elvira [anonim]

  E groaznic ce se intampla. E inadmisibil. Si sutanele dau buzna pe banii statului folosindu-se de cei nevoiasi.
  Eu sunt patita. Mi-am luat un bilet de tratament prin Casa de Pensii Valcea la Techirghiol anul trecut pentru ca nu pot sa merg. Cand am ajuns acolo, in loc de Sanatoriu, am constatat ca fusesem trimisa la o biserica. Preotul in sutana mi-a cerut sa ma intind pe pat sa ma consulte, n-averau specialisti, si nici acces la punctul sanitar. Am fost nevoita sa renunt la tratament dupa ce parcursesem o distanta asa de lunga, pentru ca n-am suportat sa fiu batjocorita in acel fel.
  Oribil! N-as dori nimanui sa treaca prin asa ceva. In lacomia dupa bani, si cei ce rostesc numele lui Dumnezeu, calca peste ranile altora.
  Sa-i opreasca cineva ca sa nu mai faca rau si altora!
 • -1 (1 vot)    
  Teapa de zile mari (Vineri, 11 martie 2011, 0:01)

  Alui [anonim]

  Principalul beneficiar al legii va fi Biserica CATOLICA!
  Ei cheltuie cel mai mult pentru acte de caritate in Romania(12 mil). Mai mult decat BOR care cica are 85% din populatia tarii(plus averi considerabile).
  Deci statul va plati 48 de milioane B. Catolice, 40 la BOR, aproape 100 de milioane la biserici(majoritatea banilor se vor duce la Biserica Catolica). Loooool:)
 • -1 (1 vot)    
  Biserica Catolica o sa ia mai multi bani (Vineri, 11 martie 2011, 0:10)

  Alui [anonim]

  decat BOR pentru ca ei cheltuie mai mult pe proiecte sociale, vezi articolul.
  M-am spart de ras cand mi-am dat seama de asta.
 • +2 (2 voturi)    
  biserica”neagra” (Vineri, 11 martie 2011, 7:54)

  gigi n [anonim]

  Cred ca in NICI O institutie,firma,organizatie etc.etc.etc.din Romania cantitatea de bani negri vehiculata nu se apropie macar de cea din interiorul BOR.Si sa avem incredere in BOR?????Ar fi culmea prostiei(una dintre ele...).
 • 0 (0 voturi)    
  treziti-va fratilor!!! (Vineri, 11 martie 2011, 8:21)

  2002 [utilizator]

  Fratilor, eu unul sunt complet nedumerit de ceea ce se vrea. Un parteneriat cu statul a bisericii este un dezastru. Biserica nu este chemata pentru a a dministra o tara, un stat, etc. menirea ei este de a lucra cu sufletele oamenilor! Daca o biserica isi pierde principiile este o mare preoblema, si intocmai cum se spunea, trebuie facuta o reforma a religiei.
  In ceea ce priveste alte state, eu cred ca nu este o <moda> a legaturilor dintre stat si biserica. Este un atificiu tehnic a guvernantilor si liderilor religiosi romani pentru a castiga simpatia populatiei elective a Romaniei, si pentru a mai crea portite de intrari-iesiri bani care trebuie <uitati>.
 • 0 (2 voturi)    
  Un "Pro' conditionat (Vineri, 11 martie 2011, 17:33)

  hotnewsfil [utilizator]

  Statul asigura azi o parte din veniturile preotilor. Aceasta 'parte' ar trebui sa se refere la activitatile de tipul 'ajutor social', destint celor dezavantajati, celor cu diverse dizabilitati.
  Activitatile de acest tip trebue sa fie considerate complementare celor asigurate de stat, tot de la buget, pentru plata salariatilor sai care activeaza in acest domeniu.
  In acest fel, preotii au devenit 'angajati' la stat, cu norma de timp partiala.
  Acest lucru trebue spus deschis. Nu-i cad nimanui galoanele daca se admite fatis aceasta situatia.
  Asistarea sociala nu se asigura numai prin activitatea preotilor angajati partial la stat, fiind necesare si mijloace materiale corespunzatoare, al caror cost trebue sa fie asifurat, in parteneriat, de catre cele doua institutii -statul si biserica.
  Statul trebue sa controleze strict cum se cheltueste fiecare leu de la buget, pe aceasta cale, pentru asistarea defavorizatilor.
  Organele bisericii care vor fi in parteneriat cu cele ale statului trebue sa admita acest control strict asupra folosirii banilor proveniti de la buget.
  Numarul de personal afectat de catre biserica acestei activitati trebue sa nu apara si in schema de personal al statului, care indeplineste aceasta sarcina. Personalul din cadrul bisericii, dedicat acestei activitati va avea o dubla subordonare, catre stat si catre biserica.
  Legea care reglementeaza implicarea bisericii in aceasta activitate, trimsa la promulgare, trebuia sa aiba, ca anexa, o conventie incheiata intre stat si biserica, insotita de 'norme de aplicare', prin care sa se stabileasca regulile de colaborare stat-biserica, precizarea privind compozitia si atributiile unui organ (comisii bipartide) care sa supravegheze functionarea acestei colaborari.
  Legea trebue sa poarte girul guvernului (acesta ar fi trebuit sa o promoveze) deoarece guvernul o va pune in aplicare si va veghea pentru aplicarea stricta a acesteia, pentru asigurarea cheltuirii cat mai eficiente a banilor statului.
 • +1 (1 vot)    
  Jos superstitia organizata! (Vineri, 11 martie 2011, 18:51)

  Normales [anonim]

  Jos superstitia organizata! Nu ne erau de ajuns burtosii din guvernare? Acum se aliaza cu burtosii din altare? Sa-si stranga clienti pentru viitoarele hiperincapatoare catedrale? Sa-si impuna Binele lor cu dobanda mica, sa ne indoctrineze copiii prin scoli, sa ne zambeasca blajin cu ranjetele lor cauciucate acoperite de barbi unsuroase, sa ne intinda anafure pe stomacul gol, sa ne ameninte cu focuri de iad, sa ne indemne sa traim in frica, sa ne indemne sa nu mai fim liberi?
 • 0 (2 voturi)    
  BISERICA este (Duminică, 13 martie 2011, 20:17)

  Ioana [anonim]

  componenta de baza a politicii. Proiectul, sau mai bine zis intentia acestui proiect pare sa fie altruista si in beneficiul societatii, totusi este limpede ca, miroase a cu totul altceva. Sper ca, Presedintele sa se gandeasca de 10 ori, inainte de a aproba acest proiect. Hm! Am zis sa GANDEASCA, asta in cazul daca mai stie sa gandeasca. Am o intrebare in acest sens. Domnul si nu presedintele Romaniei, Basescu, cum accepta ideea de a pupa moastele unor morti, stiind ca nu-i sunt de folos cu nimic? :) Cand se doreste binele unei societati este necesar de voluntariat si nu de biserica.
 • 0 (0 voturi)    
  partenariat sta biserica (Miercuri, 16 martie 2011, 13:31)

  Pavlovschi Neculai [anonim]

  Ce interes ar avea bisericile sa dea 20% din costul unor astfel de proiecte? Avem sau dna in cauza va aduce un algoritn (crestin) de repartizare a fondurilor publice pentru astfel de actiuni? Se intentioneaza elaborarea unor instructiuni de aplicare meseriase ale legii proaspat votate? Dl Baconschi evoca biserica Orto Doxa. Ce facem cu bisericile NE RECUNOSCUTE daca vor sa fie nu numai nerecunoscute dar si caritabile? Ce mai puteti inventa pentru a continua indepartarea de chestiunile reale ale OBSTII ? (poporului Roman)
 • 0 (0 voturi)    
  /// (Joi, 17 martie 2011, 10:49)

  eus [anonim]

  Trist dar adevarat, sub aceasi metodologia cu, care a functionat aceasta guvernare si aici ma referi la afaceri cu statul , mita coruptie, trafic de influenta sub aceleasi criterii cu siguranta va functiona si acest parteneriat .
  A lasa problematica sociala in ograda cultelor bisericesti inseamna ca tu ca stat esti impotent in a rezolva o problema majora a comunitatii sau poate fiind mai rautacios putin pot spune ca au considerat guvernantii ca prin masurile anticriza luate au pacatuit cam mult si incerca cu aceleasi metode pamantesti sa-si asigure judecata de apoi..... mda este si asta ceva mai ales ca Cel de sus nu are DNA care sa se " autosesizeze" in situatii de dare de mita.....(editat de HotNews.ro)
 • 0 (0 voturi)    
  Despre relatia Stat - Biserica... (Vineri, 16 septembrie 2011, 13:15)

  Stelian Gombos [anonim]

  Despre dinamica relaţiilor Stat – Biserică, între tradiţie şi actualitate, în noul context al integrării României în Uniunea Europeană…  Introducere

  În mod tradiţional, relaţiile dintre Biserică şi Stat în ţările majoritar ortodoxe au urmat principiul bizantin al simfoniei, adică al armoniei, al sincronizării,, al înţelegerii şi cooperării dintre două instituţii deosebite şi distincte: una spirituală şi cealaltă politică, pe care le unea însă, viaţa socială comună a credincioşilor Bisericii şi a cetăţenilor Statului.
  Totuşi, în Ţările Române simfonia din Imperiul Bizantin a fost adaptată la realităţile Principatelor şi apoi ale Statului Român modern, influenţat fiind de spiritul occidental secularizat. Pe lângă aceasta, simfonia Biserică – Stat n-a fost niciodată simetrică în sensul de egalitate de forţe militare, ci aproape întotdeauna a fost una asimetrică şi denivelată. Biserica se ruga permanent pentru Stat, aşa cum o face până astăzi, dar adesea ea se şi ruga de Stat, ca să o ajute. Statul, la rândul său, sprijinea Biserica, dar era tentat adesea să aservească instituţia eclezială. “Oricum, în viaţa poporului român, Biserica ortodoxă n-a fost niciodată un rival, un adversar sau un concurent real al Statului, ci spaţiul în care lumea trecătoare a pământului se întâlneşte cu Împărăţia veşnică a cerului, arcul dintre “arşiţa” zilei de acum şi speranţa zilei de apoi. În acest sens, în toată istoria ei, simfonia dintre Biserică şi Stat a fost marcată de tensiunea dintre ideal şi insuficienţă, dintre tradiţia continuităţii şi tendinţa înnoirii”1.
  Oprindu-mă aici, cu partea de introducere pentru a reuşi să ajung la partea de actualitate a problemei, voi susţine faptul că atât Constituţia României din anul 2003, cât şi cea din anul 1991, defineşte relaţia Stat – Biserică sau mai exact relaţia Stat – Culte (art. 29), folosind termenii următori: “Cultele religioase sunt libere să se organizeze potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii; Cultele re


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by