"Intr-adevar, nu semanam. Avem parcursuri personale, biografice, profesionale diferite, dar de multe ori oamenii care nu seamana unul cu altul reusesc sa se armonizeze. Pentru ca ar fi idiot sa sustin ca sunt genul de politician incarnat de Traian Basescu. Sunt cu totul alt gen, asta e purul adevar. Dar asta nu ne-a impiedicat sa colaboram si nu m-a impiedicat sa vad ceea ce a facut acest politician pentru agenda generatiei mele", a declarat ministrul de externe, Teodor Baconschi, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga.

Teodor BaconschiFoto: Hotnews

Asculta interviul in varianta AUDIO

Descarca fisierul audio in format MP3

  • In interviul axat pe teme de politica interna, Baconschi a mai spus ca se gandeste sa candideze la o functie in interiorul PDL la alegerile din primavara si ca nu are o problema cu o eventuala candidatura a lui Vasile Blaga la sefia partidului cat timp sprijina platforma populara pe care a lansat-o.
  • Vezi cum vede Baconschi viitorul lui Emil Boc in partid si Guvern si cum explica faptul ca s-a asociat la infiintarea Fundatiei Crestin-Democrate, lansata recent, cu un personaj cercetat de procurori.

Inregistrarea VIDEO a interviului acordat de Teodor Baconschi

Cele mai importante declaratii facute de Baconschi la Discutia de Luni

  • Trebuie sa facem in asa fel, in calitatea noastra de cetateni si de profesionisti, incat capacitatea partidelor de a produce guverne responsabile si oameni de stat sa creasca in urmatorii 3-4 ani. Este o chestiune de viata si de moarte in ceea ce priveste gestiunea treburilor publice in aceasta tara. Clientelismul, populismul, complicitatile cu totul vinovate dintr-o, cum sa-i spunem, o parte a presei si o parte a clasei politice au dus la o incompetenta letala pentru Romania.
  • Ce pot sa fac eu este sa incerc, prin propriul meu angajament politic, intr-un partid de centru-dreapta, primenirea acestui partid, consolidarea lui doctrinara, scrierea unui nou contract politic cu clasa de mijloc care este electoratul nostru natural.
  • Nu m-am gandit inca pe ce voi candida (n.r. la alegerile interne din PDL). Deocamdata, prin Fundatia Crestin-Democrata in legatura cu Institutul de Studii Populare, vom lucra la textul unei motiuni populare. I-am zis populare si nu crestin-democrate pentru ca ea e inclusiva. Dreapta la noi e plurala. Nu avem doar liberali, doar populari in sensul crestin-democrat, avem foarte multi oameni de dreapta cred iesiti din matricea anti-comunismului de la noi, de exemplu, care sunt mai pe linia dura in sensul ortodoxiei. Avem foarte multe sensibilitati, fostii taranisti, electoratul lor. 

"Domnul Tariceanu, de exemplu, nu mi se pare un politician irational, cu care nu se poate discuta o alianta tactica"

  • De asta si dialogul cu PNL este extrem de important si tactic, si strategic, nu numai pentru ca trebuie sa ne respectam ca partide care pretind ca incarneaza viziunea de dreapta in economie, in politica, in societate, ci si pentru ca asta corespunde evolutiei electoratului romanesc din ultimii 10 ani.
  • Nu stiu daca putem numi acum un negociator, pentru ca intr-adevar, cum spuneti, din pacate PNL si-a propus prin vocea actualului sau lider doar desfiintarea PDL. Eu cred insa ca astea sunt excese retorice si ca, in spate, si liberalii isi fac propria analiza cu privire la riscul de a ramane undeva la mijloc, fara profil. Si in acelasi timp exista acolo o multime de oameni civilizati, de buna tinuta, cu care se poate negocia.
  • Domnul Tariceanu, de exemplu, nu mi se pare un politician irational, cu care nu se poate discuta o alianta tactica, dreapta-dreapta, cu care ai teme comune, sau care respinge dialogul inainte ca el sa aiba loc. Cred foarte mult ca buna-cuviinta, moderatia, abordarea civilizata, urbana a dialogului politic este o conditie a insanatosirii mediului politic, inclusiv in raporturile dreapta-stanga. Deci am sa caut, ca politician, sa tin aceasta linie de buna-cuviinta, de rationalitate, chiar daca ea e poate mai putin spectaculoasa decat insulta, blestemul, anatema sau spatele intors.
  • Si din punctul asta de vedere cred ca ar fi bine ca presedintele partidului sa nu fie si prim-ministru de exemplu, pentru ca, in fond, partidul poate sa imprime linia guvernarii din propriul sau sediu. Adica exista pur si simplu pericolul ca un singur om sa nu se poata ocupa de atatea santiere.
  • Ce a facut domnul Emil Boc in aceasta guvernare mai mult decat dificila, mai mult decat neconfortabila, trebuie pretuit ca atare. Vom vedea ce va fi in etapele urmatoare de viata ale partidului, dar in orice caz nimeni nu are dreptul moral sa anuleze si nici macar sa caricaturizeze acest efort, la care am asistat si la care am participat.

Despre modul in care s-a prezentat la TV de stiri lansarea Fundatiei: S-a facut un montaj stalinist unde mania proletara trebuia sa se reverse impotriva chiaburimii

  • E adevarat, este un veteran si un stalp al partidului, un om activ, muncitor, respectat pentru capacitatea lui de a-si tine cuvantul. N-am niciun fel de obiectie la acest scenariu, atata timp cat sprijinul promis de domnul Blaga pentru platforma populara, pentru proiectul la care m-am inhamat si eu este limpede. Deci nu vad tehnic niciun fel de problema ca partidul sa aleaga o astfel de varianta, dar nu cedez de la dorinta mea legitima de a reforma partidul si, in acelasi timp, de a-i da o baza de valori clara pentru ca viitorul lui sa fie securizat.
  • Nu s-a temut nimeni, va asigur. Dar era, intr-adevar… s-a facut un montaj stalinist unde mania proletara trebuia sa se reverse impotriva chiaburimii si a astora care stau cu sampania in mana in timp ce poporul se chinuie. E o caricatura penibila. In primul rand ca evenimentul ca atare a fost sobru si decent, fara niciun fel de exces, in al doilea rand l-am finantat prin eforturile membrilor fundatiei, nu am cheltuit niciun fel de ban public pentru lansare si cred ca aceasta contrapunere avea un decupaj cu totul tendentions care incerca sa scoata din atentia publica mesajul de baza al lansarii acestei fundatii, si anume: PDL are un orizont de innoire, are o baza de valori si destula unitate daca ne gandim ca in jurul lui Teodor Baconschi, cum spuneam, au fost toti greii partidului.

Despre relatia cu Traian Basescu: Exista o complicitate de fond intre doua inteligente, o simpatie umana

  • In acest moment e o formula care n-are acoperire, pentru ca relatia mea cu domnul presedinte Traian Basescu a fost constanta. Adica constant buna, il respect ca sef de stat, pentru ca in ipostaza asta l-am cunoscut, il admir ca om politic care ne-a scapat de o belea enorma si care a setat agenda de reforma a societatii romanesti. Si il simpatizez ca om. In aceste margini, relatia a fost cat se poate de fluenta, bazata cred eu pe respect reciproc, pe libertatea fiecaruia si pe increderea ca intr-adevar putem sa conlucram pentru binele comun, dincolo de un partid. Pentru ca pana acum ceva timp, relatia mea cu presedintele nu s-a structurat pe teme de politica interna, ci pur si simplu pe subiecte de interes national. Asa incat speculatiile de genul: Teodor Baconschi se distanteaza de presedinte, presedintele se distanteaza de Teodor Baconschi n-au fundament. Stiu ca asta pare pentru multi incredibil, dar asta e experienta mea. N-am de ce sa n-o marturisesc ca atare.
  • Intr-adevar, nu semanam. Avem parcursuri personale, biografice, profesionale diferite, dar de multe ori oamenii care nu seamana unul cu altul reusesc sa se armonizeze. Pentru ca ar fi idiot sa sustin ca sunt genul de politician incarnat de Traian Basescu. Sunt cu totul alt gen, asta e purul adevar. Dar asta nu ne-a impiedicat sa colaboram si nu m-a impiedicat sa vad ceea ce a facut acest politician pentru agenda generatiei mele. Ca totusi asteptam din '90 niste lucruri si, imi pare rau pentru adversarii domnului presedinte, dar dansul le-a pus pe sine si le-a dat stampila de interes national. Reforma statului, de exemplu, este o chestie pe care o amanam cam din 1940, nu e vorba de ultimii 10 ani.
  • Exista o complicitate de fond intre doua inteligente, o simpatie umana, care insa nu s-a tradus prin familiarisme, mers impreuna stiu eu la diverse evenimente de tip o nunta, vreun botez, n-am avut genul asta de prelungire a orelor de colaborare politica institutionala in afara acestui cadru. Dar asta nu inseamna ca relatia umana intre noi doi nu s-a dezvoltat, nu are continut si n-are zic eu o deplina autenticitate. Insa cred ca subiectul trebuie oprit aici.

Cum explica asocierea in Fundatia Crestin Democrata cu familia Bartha, cercetata penal

  • Haideti sa va spun cum stau lucrurile. Eu am vrut ca in aceasta fundatie sa am o sectiune, o oglinda in miniatura a clasei de mijloc. Deci n-am facut numai… prietenii mei, care erau mai tineri savanti, studiati toti prin occident. Am vrut sa avem oameni de afaceri, au venit noi oameni de afaceri spre fundatie, ecoul dinspre mediul corporatist este foarte bun, am avut peste 10.000 de accesari ale site-ului fundatiei in 4-5 zile. E un inceput care atrage atentia si care polarizeaza niste sperante. In rest, era vorba sa fim gazduiti in Palatul Ghica care apartine familiei Bartha. In momentul in care s-a deschis acea ancheta, nici nu stiu care e continutul anchetei, dar am inteles ca acea cladire a fost temporar pusa sub sechestru judiciar. In acel moment am cautat alt sediu si i-am explicat si doamnei Bartha care era deja in fundatie ca nu avem nimic cu dansa, prezumtia de nevinovatie, cel putin in grupul nostru, functioneaza, dar ca vrem sa protejam nasterea fundatiei de nu stiu ce speculatie de acest tip. Nu exista niciun fel de complicitate, nu cunosc acest dosar, ma bazez pe justitia din tara asta ca sa clarifice ce va fi si ce nu va fi. Daca calitatea de membru a doamnei Bartha, pe care o stimez foarte mult, este o arhitecta interesata de networking si de participarea la o schimbare si politica si de cultura politica. Daca vreunul dintre membrii fundatiei, nu numai dansa, intra in incompatibilitate stabilita legal cu valorile Fundatiei Crestin-Democrate se va retrage din board.   
  • A inteles foarte bine decizia mea de a ne instala in alta parte. Acolo era un ajutor oferit cu generozitate, era un sediu central prestigios. Putea sa fie mai bine, sa zicem, pentru ce eveniment organizeaza fundatia, dar am ales ceva mai modest, dar cu acest argument. Asteptam clarificarea situatiei in justitie si pana una-alta nu avem motive de a ne desparti de doamna Bartha.
  • Am cunoscut-o prin doamna Sorina Placinta. Asta e purul adevar, si m-a bucurat faptul ca un om de afaceri, ma rog, sotia unui om de afaceri in speta este interesata sa ne ajute. Pentru ca, credeti-ma, e greu. Eu nu sunt un om cu resurse financiare. Proiectul asta are nevoie de o minima baza materiala. Am cautat, am reglat tirul, ne-am repliat, asta e tot.

Nota: Citeste in documentul atasat transcrierea integrala a interviului cu Teodor Baconschi