Traian Basescu cere reexaminarea Legii privind parteneriatul dintre Stat si Biserica

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 5 aprilie 2011, 21:42 Actualitate | Esenţial


Presedintele Traian Basescu a retrimis marti Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind parteneriatul dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale, informeaza un comunicat al Administratiei Prezidentiale. Seful statului cere ca procedura de finantare a acestor activitati sa fie in mod transparent, expres si clar stabilita prin prezenta lege si nu reglementata ulterior printr-o hotarare a Guvernului.

"Legea transmisa spre promulgare reglementeaza finantarea din fonduri publice a programelor initiate de culte pentru dezvoltarea si derularea de servicii sociale si actiuni caritabile, precum si pentru formarea si instruirea corpurilor de voluntari care activeaza in domeniul asistentei sociale", mentioneaza seful statului in cererea de reexaminare transmisa Parlamentului.

"Consideram ca statul ar trebui sa incurajeze mai mult insertia sociala a persoanelor care beneficiaza de programele de servicii sociale in cadrul familiilor si nu in cadrul unor unitati de asistenta sociala", scrie Traian Basescu.

"In prezent, prestarea de servicii de asistenta sociala de catre entitati non-guvernamentale, in parteneriat cu autoritatile publice, este reglementata prin Legea nr. 34/1998 privind acordarea unor subventii asociatiilor si fundatiilor romane cu personalitate juridica, care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala. Potrivit art. 2 al acestei legi, nivelul subventiilor acordate nu poate depasi costul mediu lunar de intretinere, pe persoana asistata din unitatile de asistenta sociala de stat, cu profil similar, organizate ca institutii publice. Conform prevederilor legii transmise spre promulgare, cultele care desfasoara activitati de asistenta sociala beneficiaza de o subventie de pana la 80% din valoarea proiectului aprobat. Astfel, legea instituie un tratament diferentiat in acordarea de finantare publica intre culte, ca prestatori de servicii sociale, pe de o parte si celelalte organizatii neguvernamentale care presteaza activitati caritabile din domeniul serviciilor sociale, pe de alta parte", arata presedintele.

Seful statului precizeaza ca "articolul 15 al legii transmise spre promulgare stabileste ca procedura de finantare prevazuta de prezentul act normativ sa deroge de la prevederile Legii 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare".

"Consideram ca este oportun ca procedura de finantare derogatoare de la regimul general stabilit prin Legea nr. 350/2005 sa fie in mod transparent, expres si clar stabilita prin prezenta lege si nu reglementata ulterior printr-o hotarare a Guvernului, act normativ de forta juridica inferioara legii. De altfel, stabilirea unor proceduri clare de finantare in aceasta lege ar fi benefica si pentru a nu crea impresia unei politizari a modului de acordare a finantarilor pentru culte la nivelul autoritatilor locale", se arata in solicitarea presedintelui.

"Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii privind parteneriatul dintre stat si culte in domeniul serviciilor sociale, tinand cont de motivele invocate", se mai arata in cerere.


documente
Camera Deputatilor a votat in 8 martie adoptarea proiectului "Parteneriatul dintre Stat si Biserica in domeniul asistentei sociale". Programul va fi finantat in proportie de 80% de la bugetul public si 20% de biserica, donatii sau sponsorizari. Legea a fost propusa de deputatul PDL Raluca Turcan si initiata de aproximativ 90 de parlamentari PDL.

Proiectul prevede ca "activitatile desfasurate in cadrul programelor si proiectelor finantate potrivit prezentei legi sunt supuse controlului Curtii de Conturi". Totusi, in raspunsul trimis la acest proiect in 2010, Guvernul preciza ca nu sustine adoptarea proiectului in forma prezentata. Executivul le recomanda initiatorilor sa tina cont de "presiunile si riscurile determinate de evolutia economica interna si externa" atunci cand propun adoptarea "oricaror masuri ce presupun angajarea de cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat".

Proiectul a fost inregistrat in Parlament pentru dezbatere in 30.04.2009 la Senat si a primit aviz favorabil de la Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati, Comisia pentru munca, familie si protectie sociala si Comisia pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului. Lipseste insa avizul Comisiei pentru Buget-Finante. In Senat, proiectul a fost votat de 40 de senatori si s-a inregistrat doar 1 vot impotriva. (Vezi aici traseul legii in Parlament)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2162 vizualizari

 • +23 (27 voturi)    
  nu, finanţării BOR! (Marţi, 5 aprilie 2011, 22:46)

  horia [anonim]

  O mai fi o şansă să evităm talibanizarea României.
  • -10 (14 voturi)    
   Care talibanizare? Trezeşte-te! (Miercuri, 6 aprilie 2011, 8:14)

   Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui horia

   Ce vorbeşti acolo? Legea în discuţie pune la treabă BOR în slujba nefericiţilor acestui neam şi scuteşte statul de un efort epuizant. E o idee strălucită şi nici măcar originală, nemţii fac asta de 40 de ani, cu mare succes.
   Spor la treabă BOR. Spor la treabă cârcotaşilor antieclesiali. Spor la minusuri. Daţi-i.
   • -3 (7 voturi)    
    Câtă limitare! (Miercuri, 6 aprilie 2011, 10:40)

    Iorest [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

    ...şi câtă răutate! 15 persoane au considerat remarca lui Horea drept o remarcabilă analiză la rece a unei probleme atât de importante, dând plusuri acestei sterile şi tendenţioase gândiri. Dumneavoastră şi eu am primit numai minusuri. Serios, suntem într-o ţară pe care nu o înţeleg, oare e chiar aşa de greu să fii de acord cu anumite lucruri, chiar dacă nu-ţi convin? Eu de exemplu, chiar dacă sunt ortodox, admit că baptiştii sau penticostalii au uneori remarcabile acţiuni filantropice. Oameni buni, treziţi-vă, nu mai gândiţi cu picioarele, nu sunteţi la meciul Steaua-Rapid, unde e suficient să strigaţi HUOOO şi s..gi p...a! E nevoie ca fiecare om să gândească, dar pentru asta trebuie să se documenteze: doar răutatea e apriorică, nu şi cunoştinţele!
    • 0 (4 voturi)    
     Sunt obisnuit. (Miercuri, 6 aprilie 2011, 11:57)

     Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui Iorest

     Asa cum ma tradeaza si nickname/ul, sunt cavalerul cauzelor aparent pierdute, aşa că sunt obişnuit să iau minusuri din toate părţile, şuvoi. Vă salut pe această cale, cavalere, mi s-a spus că aş fi Iorest în mai multe rânduri, pornind de la atitudinea mea ortodoxă şi de la folosirea diacriticelor...
     Problema implicării BOR în activitatea filantropică, după modelul bisericilor istorice din Germania, mi se pare strălucită. Abia aştept să văd preoţi construind azile şi orfelinate, mână în mână cu autoritatea de stat, abia aştept să văd mănăstirile pline de copii orfani şi nefericiţi, şi BOR (Biserica Originară Română) îmbrăcându-se într-una din menirile ei, după cuvântul Domnului, care ne-a lăsat săracii pururea cu noi. E o bună ocazie de scuturare din letargie şi suficienţă, şi pentru stat, un mijloc de a eficientiza şi profita de infrastructura de cadre a Bisericii. O bună ocazie pentru cler să iasă din altare în mijlocul agorei.
     • +3 (3 voturi)    
      Nu e nimeni impotriva, (Miercuri, 6 aprilie 2011, 13:11)

      mra [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul Bizantin

      dar nu pe banii statului.
      Daca o fac din surse proprii (surse alimentate si de bugetul statului), toata stima.
      • 0 (0 voturi)    
       Pai chiar asa si e. (Miercuri, 6 aprilie 2011, 16:58)

       Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui mra

       Pacat ca te-ai exprimat inainte de a citi legea. Fix asa si e, cum zici ca ar trebui sa fie.
  • -8 (12 voturi)    
   Gândiţi la rece, ...fără fierbinţeli (Miercuri, 6 aprilie 2011, 8:53)

   Iorest [utilizator] i-a raspuns lui horia

   1. Nu doar BOR este beneficiar, ci şi celelalte culte.
   2. Sunteţi limitat, domnule! Mai citiţi ce prevede legea. La Alba Iulia Arhiepiscopia, prin Biroul de Tineret, a iniţiat înfiinţarea unui centru de voluntariat, cu finanţare europeană. Un centru de voluntariat de unde să-şi ia asociaţiile şi fundaţiile oameni pentru activităţi. Presupun că nu ştiţi ce înseamnă asta, din moment ce nu v-aţi implicat în aşa ceva şi nu aţi rămas niciodată cu ochii în soare, fiind nevoit să faceţi singur toate treburile organizatorice la o manifestare. Asistenţa socială în BOR e făcută nu de popa X, ci de cadre specializate, care pur şi simplu sunt angajate în centre ale BOR.
  • -6 (8 voturi)    
   :) (Miercuri, 6 aprilie 2011, 9:00)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui horia

   Te arde, asa-i?
  • +1 (1 vot)    
   absolut de acord (Miercuri, 6 aprilie 2011, 15:09)

   derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui horia

   ai gasit termenul perfect! :)
 • +7 (9 voturi)    
  corect! (Miercuri, 6 aprilie 2011, 8:51)

  leopold [anonim]

  Evul mediu este demult apus.
  • -3 (3 voturi)    
   Corect ar fi asa> (Miercuri, 6 aprilie 2011, 10:34)

   Cavalerul Bizantin [anonim] i-a raspuns lui leopold

   "Evul mediu este de mult apus."
  • -2 (4 voturi)    
   Daca nu te duci la biserica (Miercuri, 6 aprilie 2011, 11:20)

   aaa [anonim] i-a raspuns lui leopold

   Macar uita-te la TV Trinitas si daca o sa ai rabdare sa te uiti cateva seri la rand o sa ai o surpriza
   Dupa cum se stie posturile de TV din Romania au patroni straini si straini de neamul romanesc.
   In timp ce pe PRO TV se vorbea despre Irinel si Moni pe Trinitas un preot si un om de stiinta roman cred ca din Germania vorbeau de stiinta cuantica si teoriile lui Einstein.
   Asa ca mai usor astia din evul mediu.
 • 0 (0 voturi)    
  !!! (Miercuri, 6 aprilie 2011, 18:02)

  klg [anonim]

  Biserica nu trebuie sa aiba de aface cu statul. nu trebuie sa fie o institutie a statului.
 • 0 (0 voturi)    
  AUTOFINANTARE A CULTELOR !!! (Miercuri, 18 mai 2011, 9:39)

  umoristu [anonim]

  Sa faca asistenta sociala si constructii de catedrale ala neamului pe FONDURILE PROPRII
  eu vreau UN STAT LAIC, iar veniturile statului - generate de si de MINE - sa intre in :
  - drumuri
  -scoli
  -spitale
  - servicii publice de calitate
  etc etc
  nu in barbile preotimii
  e aberant sa fie finantat de la buget orice cult.......sa reziste prin donatii si viramete benevole......nu prin bugetul statului
  aloooooo....sec XXI??????????
  pe cind o taxa speciala, un bir pt BOR????

  Eu sunt cel ce finanteaza (cu 1 leu sau 10000, dupa cit produc) bugetul statului , iar statul e obligat sa administreze ala 1 sau 10000 lei AI MEI cit mai bine.....si dupa cum doresc EU.
  Sau sa existe posibilitatea sa "divortam"......el ma lasa in pace, eu imi pastrez INTREG rezultatul muncii MELE si...MA DESCURC bine/prost, dupa cum ma lumineaza capul....din pacate...la noi NU exista posibilitatea asta
  BOR din partea mea poate sa faca orice stie poate si vrea............DAR NU PE BANII MEI. panimaiu? sau orice alta biserica....adventista, satanista, martiana sau budista:)
  Si "misisipi" ca in Polonia, SUA sau Republica Kukustan e altfel..........eu nu acolo muncesc/sunt taxat (aberant de mult in Rominia)
  Si "recitind" cartile de rugaciuni ale BOR in care se rugau pt ceausescu si lenutza inainte de 89, simtind damful de nationalism socialist din pozitiile si cuvintarile popimii......avind tot timpul mesaje de gindire si mentalitate retrograda de la BOR........pot fi suspicios despre gradul si nivelul in care politicul isi poate baga coada in faptele sfintilor cu sutana peste epoleti.
  Si AM DREPTUL sa nu finantez asa ceva......cu 1 leu sau 10000....nu conteaza
  Cum am voie sa nu fiu de acord nici cu bani de la buget pt Catedrala minturii neamului.....sau cu donarea terenului pt oribilitatea aia ......
  sa se AUTOFINANTEZE 100%
  si sa plateasca taxe si impozite ca oricine.....
  Eu daca vrea sa "infiintez" ceva.......fie un wknd de ski, fie un cos de cumparaturi, fie un ajutor pt saraci o fac DIN FONDURI PROPRII


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by