Sociologul Mirel Palada, acuzat ca l-a lovit pe senatorul Mihai Gotiu miercuri seara, in pauza unei emisiuni B1 TV, este departe de a fi la prima iesire agresiva impotriva altor persoane. Dar pana acum atacurile sale s-au limitat la insulte, amenintari si alte agresiuni verbale, incepand de pe vremea cand lucra ca purtator de cuvant al guvernului Ponta. Pentru comportamentul sau, a fost de doua ori mentionat in raportul anual al Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului in Romania.

Mirel PaladaFoto: Arhiva personala

⦁ Doctor in sociologie, cadru universitar, activ mult timp in domeniul cercetarii de piata, a castigat mult in notorietate in 2013. In iunie parasea CCSB, compania de cercetare controlata de Camelia Voiculescu. Cateva luni mai tarziu, in septembrie 2013, era numit consilier al premierului Victor Ponta pe probleme de strategii guvernamentale. Dupa inca o luna, in octombrie 2013, era anuntat purtator de cuvant al guvernului Ponta, in locul lui Andrei Zaharescu. Dupa ce a fost schimbat in functie, el a ramas un apropiat al guvernului PSD si participant activ la emisiunile televiziunilor de stiri apropiate acestui partid. In 2016, s-a alaturat partidului ultra-nationalist PRU, inaintea alegerilor generale in care cap de afis al acestei grupari a fost Sebastian Ghita.

1. Primele comentarii agresive facute de Palada in calitate de purtator de cuvant al guvernului Ponta s-au facut auzite la doar o luna dupa numirea lui in functie. In noiembrie 2013, el il descria, pe Facebook, pe fostul presedinte Traian Basescu drept "matrafoxat" si sustinea ca "presedintele e beat. Nu numai de putere (...) Garcon, inca un carton la domnu... Alcoolul dicteaza: Dupa dansul, potopul!"

2. In august 2014, Palada lansa, tot pe Facebook, un atac la adresa jurnalistilor "anti-guvernamentali", sustinand ca pe unul dintre acestia, ziarist la Gandul, l-a "executat electric" cu placere, blocandu-l pe Facebook. El scria, intre altele, atunci: "Si uite asa mai frigem niste purcelusi anti-guvernamentali la protap si le dam block si mai bem o bere in cinstea sufletelor raposatilor care nu mai este. In seara asta era unul care acum era reporter la Gandul, iar inainte fusese la Hotnews, si care facea clabuci cu spume la mine pe pagina. Ce placere sa-l execut electric! Cata indemanare am sa omor prin blocare ziaristii obiectivi, deci anti-guvernamentali. Pufosilor, nici nu stiti cata placere imi provocati". Dupa putin timp, el a lansat, tot pe Facebook, un atac si la B1 TV si Sorina Matei, afirmand ca aceasta ar fi urcat "pe noi culmi de abjectie".

In urma acelor comentarii, premierul Ponta a spus ca nu are "nevoie de un Lazaroiu in guvern", Clubul Roman de Presa a solicitat premierului ca purtatorul de cuvant sa-si ceara scuze, iar Palada si-a cerut o zi mai tarziu scuze "celor care s-au simtit ofensati de felul in care m-am exprimat pe pagina personala de Facebook (...)".

Nu dupa multa vreme, Ponta a decis sa il inlocuiasca pe Palada in functia de purtator de cuvant, sociologul ramanand, insa, consilier al premierului.

3. Dupa alegerile prezidentiale din 2014, cand era convins, inca, de victoria lui Ponta, Palada, in calitate de consilier al primului ministru, ataca "propaganda lui Basescu, a lui Adrian Sirbu si a celor de la HotNews". Intr-o postare pe Facebook, el scria, intre altele: "Deci va rog eu, stimati pufosi care cititi toate cacaturile pe Internet si credeti in ele mai ceva ca in Maica Precista. Luati cu alcool, ca relaxeaza sinapsele. Nu mai plecati dupa fenta. Nu va mai luati dupa Hotnews, dupa Lucian Mindruta sau pe cine mai aveti voi idol de formator de opinie pe-acolo prin tabara cripto-iohannista."

4. In aprilie 2015, Mirel Palada injura jurnalisti de la mai multe institutii de presa pentru publicarea unei stiri in care ministrul Culturii a fost acuzat pe nedrept ca ar fi facut o confuzie. Printre institutiile de presa atacate se numara si HotNews.ro, desi acest site nu publicase stirea respectiva. In mesajul publicat pe Facebook, Palada, pe atunci consilier al premierului Ponta, scria intre altele: "Niste ticalosi. Niste nemernici. Sa nu uitati cu cine aveti de-a face in aceasta situatie. Cu subiect si predicat, ca sa aiba motive sa faca breaking news ca ii injur pe Facebook, mama lor de jegosi: Realitatea TV, Hotnews, Gandul, Nasul.tv."

5. In iunie 2015, Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului in anul 2014 mentiona atacurile lui Mirel Palada la adresa jurnalistilor http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20257794-raportul.htm.

6. In noiembrie 2015, Mirel Palada ii ironiza, pe blogul sau, pe protestarii care iesisera in strada in urma tragediei de la Colectiv, luandu-i apararea lui Ponta, care ocupa inca functia de premier.

7. Insultele adresate in aprilie de Palada la adresa jurnalistilor, in cazul ministrului Culturii, au fost mentionata in Raportul Departamentului De stat al SUA privind drepturile omului in Romania - 2015.