Adrian Curaj, ministrul Educatiei, a declarat astazi ca va consulta cadrul legal si va raspunde solicitarii Universitatii din Bucuresti de a-i retrage titlul de doctor fostului premier Victor Ponta. Intrebat daca pe baza actualului cadru legislativ poate sa-i retraga titlul, Curaj a raspuns: "Nu. Daca se putea, se facea", transmite Agerpres. Ministrul nu a precizat, insa, ca singurul element care ii lipseste pentru a retrage titlul este un Ordin prin care sa "reglementeze procedura de analiza a plagiatelor de catre CNATDCU", dupa cum a aratat un grup de 39 de intelectuali, profesori si academicieni intr-o scrisoare deschisa.

Adrian CurajFoto: Agerpres
  • Amintim ca Liviu Pop a abrogat in 2012 Ordinul de ministru care stabilea procedura pe care CNATDCU trebuie sa o respecte pentru a solutiona o acuzatie de plagiat intr-o teza de doctorat
  • Abrogarea a venit in aceeasi zi in care CNATDCU a constatat ca Victor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat
  • Legea Educatiei prevede insa si astazi (la art. 170) ca, in baza unor rapoarte elaborate CNATDCU, Ministerul Educatiei poate sa retraga un titlu de doctor daca nu se respecta standardele de calitate sau de etica profesionala
  • Si Codul studiilor universitare de doctorat in functiune in prezent (HG 681/2011 - Articolul 50) prevede si astazi ca CNATDCU poate fi sesizat cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data sustinerii acesteia
  • Asa cum a aratat un grup de aproape 40 de profesori si academicieni, printre care Mircea Dumitru, Gabriel Liiceanu si Mircea Flonta, singurul lucru care lipseste in prezent este un ordin al ministrului educatiei care sa reglementeze procedura de analiza a plagiatelor de catre CNATDCU
  • Primul avertisment dur a venit de la Mircea Miclea, care i-a transmis lui Adrian Curaj: Domnule ministru, legea e clara, dar aplicarea ei necesita caracter.

Adrian Curaj, ministrul Educatiei, a declarat marti, 1 martie 2016, in cadrul unei conferinte de presa, intrebat daca pe baza actualului cadru legislativ ii poate ridica titlul de doctor lui Victor Ponta: "Nu. Daca se putea, se facea", relateaza Agerpres.

Ministrul a precizat ca va consulta cadrul legal si va veni cu un raspuns la solicitarea Universitatii din Bucuresti de anulare a titlului de doctor fostului prim-ministru, scrie agentia de presa citata.

Adrian Curaj a anuntat ca vineri va avea o intalnire cu Biroul executiv al Consiliului National al Rectorilor, pe problematica scolilor doctorale.

"Universitatile isi recunosc autonomia si ar vrea sa fie implicate mult. Sunt responsabile universitatile, eram convins de acest lucru. Vineri am o intalnire cu Biroul executiv al CNR. Sunt intr-un dialog legat de autonomie, transparenta si responsabilitate. (...) Eu sunt convins ca performanta universitatilor si reactia lor este una asociata dorintei de a fi percepute ca institutii puternice, autonome si performante. Am promis un calendar de stabilire a unui cadru institutional si legislativ potrivit, suntem in mijlocul lui, informatiile toate sunt publice. Curand vom avea un cadru robust astfel incat sa putem aborda probleme de sistem intr-un cadru si intr-un sistem coerent", a declarat ministrul Educatiei, citat de Agerpres.

Amintim ca Universitatea din Bucuresti a retrimis astazi la Ministerul Educatiei dosarul de plagiat al lui Victor Ponta si i-a cerut lui Adrian Curaj sa-i retraga titlul de doctor, pe legea existenta (sursa si detalii). Tot astazi, 1 martie 2016, un grup de profesori si academicieni l-a "somat" pe ministrul Educatiei sa nu mai tergiverseze solutionarea plagiatelor, sa demita urgent actualul CNATDCU, "institutie profund politizata", si sa numeasca un nou Consiliul general al CNATDCU care sa se pronunte pe plagiate (sursa si detalii).

Citeste si: