Cercetatorii asociatiei Ad Astra anunta ca asteapta implementarea "cat mai grabnica" a noului mecanism de verificare a suspiciunilor de plagiat din tezele de doctorat. Amintim ca acest mecanism a fost anuntat de ministrul Adrian Curaj intr-un interviu acordat HotNews.ro si prevede ca universitatile vor fi cele care vor acorda si care vor putea sa retraga o diploma de doctor, ca toate tezele vor fi publicate online si ca acordarea titlului de doctor va fi supervizata de CNATDCU. "Ne asteptam ca primele teze de doctorat si de abilitare care vor fi publicate sa fie chiar cele ale membrilor guvernului", anunta cercetatorii.

Acordarea unui titlu academicFoto: Agerpres
  • Adrian Curaj, ministrul Educatiei, a explicat intr-un interviu acordat HotNews.ro care va fi noul mecanism de verificare a plagiatelor: Consiliul National de Etica nu va mai avea nicio atributie in aceasta zona, universitatile vor fi cele care vor acorda si care vor retrage titlurile de doctor, fiecare teza va fi analizata obligatoriu printr-un soft anti-plagiat la nivelul universitatii, iar procesul de acordare a diplomei va fi supervizat de CNATDCU (Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare).
  • In cazul in care exista o suspiciune de plagiat si dupa ce universitatea se pronunta asupra ei, atunci CNATDCU apeleaza la o comisie de experti romani si straini, care va da verdictul final. In cadrul aceluiasi interviu, ministrul Curaj a declarat ca tezele de doctorat vor fi facute publice, online. Detalii aici

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor de pretutindeni cere ca nu doar tezele de doctorat sa fie publicate, ci si tezele de abilitare [pe baza carora se obtine certificatul de conducator de doctorat - n.red.]. Intr-un comunicat remis HotNews.ro, cercetatorii spun: "Ne asteptam ca primele teze de doctorat si de abilitare care vor fi publicate sa fie chiar cele ale membrilor guvernului, ale rectorilor si presedintilor senatelor universitare, ale celorlalti demnitari din ministerul educatiei nationale si cercetarii stiintifice, ale membrilor CNATDCU si ale celorlalte comisii centrale".

Comunicatul integral al Asociatiei Ad Astra:

Asociatia Ad Astra saluta abordarea problemei originalitatii si validitatii tezelor de doctorat, asa cum a fost detaliata de dl ministru Adrian Curaj in interviul: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20658293-interviu-exclusiv-ministrul-adrian-curajdespre-plagiatele-lui-ponta-oprea-toba-cine-cum-verifica-acum-inainte-doctoratele-copypaste.htm (Sintetizat in: http://revista22.ro/70250645/in-cazul-acuzatiilor-de-plagiat-se-va-puteaapela-si-la-experti-straini-pentru-verificare.html)

Asteptam cu interes implementarea cat mai grabnica a acestor masuri, ideal inainte de 1 februarie 2016. Consideram ca, asa cum se publica tezele de doctorat, trebuie publicate si cele de abilitare, teze care confera o autoritate mai importanta decat cele de doctorat.

De asemenea, asteptam publicarea urgenta a cv-urilor si a listelor de lucrari stiintifice ale membrilor CNATDCU, la fel ca si ale membrilor celorlalte comisii centrale (CNCS, CCCDI, CNFIS, CEMU etc). Consideram ca acest obiectiv poate fi lesne atins pana la 1 ianuarie 2016.

Obligativitatea publicarii cv-urilor membrilor comisiilor centrale a fost, in general, respectata in perioada 2010-2011, insa in ultimii ani a fost complet abandonata.

Reamintim ca membrii acestor comisii trebuie, conform legii, sa fie personalitati stiintifice. Respectarea acestei cerinte legale este demonstrata tocmai prin continutul acestor CV-uri si al listelor principalelor lucrari stiintifice originale aferente. Absenta din spatiul public a acestor documente este de natura sa alimenteze diverse suspiciuni.

Ne asteptam ca primele teze de doctorat si de abilitare care vor fi publicate sa fie chiar cele ale membrilor guvernului, ale rectorilor si presedintilor senatelor universitare, ale celorlalti demnitari din ministerul educatiei nationale si cercetarii stiintifice, ale membrilor CNATDCU si ale celorlalte comisii centrale.

Asociatia Ad Astra

Citeste si: