Unul dintre cei doi piloti rusi ce s-au catapultat din avionul de bombardament doborat marti de Turcia a fost preluat de armata siriana si este dus la baza ruseasca de acolo, a declarat miercuri ambasadorul rus din Franta.

HotNews.roFoto: Hotnews

Desfasurarea LIVETEXT a evenimentelor de miercuri:

19:40Armata Turciei publica o inregistrare care pare sa prezinte avertismentele aviatiei la adresa avionului rusesc doborat la granita cu Siria

Armata turca a difuzat luni o inregistrare audio despre care afirma ca reprezinta avertismentul lansat la adresa avionului rusesc, inainte de a fi doborat in apropiere de granita siriana, scrie Reuters.

O voce de barbat este auzita spunand: "Schimbati cursul". Un barbat care a fost prezentat de televiziunile rusesti drept pilotul care a supravietuit in urma doborarii avionului a declarat ca nu a primit niciun semnal de avertisment si ca nu a violat spatiul aerian al Turciei.

17.06"Palma" in parlamentul rus pentru Turcia: Proiect de lege pentru pedepsirea celor care neaga genocidul armenilor

16.51Turcia nu a transmis niciun avertisment - pilotul avionului rusesc Su-24 doborat de turci

15.29Avioanele rusesti bombardeaza in zona unde marti Turcia le-a doborat o aeronava si unde acum se duc lupte dure

15.09 Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, in timpul unei conversatii telefonice cu omologul sau turc a refuzat “numeroasele oferte” de a se intalni cu acesta (Interfax citata de Reuters)

14:57 Manifestanti au aruncat cu pietre si au spart geamurile ambasadei Turciei din Moscova (AFP)

14:28 Serghei Lavrov: Avem indoieli serioase ca a fost vorba de un act spontan, seamana mai degraba cu o provocare planificata

14:21Serghei Lavrov: Nu planificam un razboi cu Turcia

12.34Rusia va continua loviturile aeriene impotriva tintelor Statului Islamic localizate in Siria langa granita cu Turcia, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitry Peskov.

11.20Situatia din Siria a fost agravata de doborarea avionului, trebuie sa facem totul pentru a evita o escaladare, a declarat Angela Merkel.

11.02 Presedintele turc Recep Erdogan a declarat ca avionul doborat in apropierea granitei a fost lovit in spatiul aerian turcesc si s-a prabusit in Siria.

Erdogan a spus si ca nu vrea o escaladare a situatiei, adaugand ca tara sa a actionat doar pentru securitatea sa si pentru “drepturile fratilor nostri” din Siria. - Reuters

10.57 Ministrul rus al apararii, Sergei, Shoigu a declarat miercuri ca Rusia isi va trimite sistemul avansat de aparare aeriana S-400 la baza sa aeriana din provincia siriana Latakia.

-------------

“Unul dintre cei aflati la bord a fost ranit in timp ce se parasuta si ucis in mod salbatic de jihadistii din zona iar celalalt a reusit sa scape si, potrivit ultimelor informatii, a fost preluat de armata siriana si ar trebui sa se duca inapoi la baza aeriana a Rusiei”, a declarat ambasadorul Alexandre Orlov pentru postul de radio Europe 1.

O serie de imagini dramatice cu avionul rusesc de bombardament Suhoi-24 in flacari, dupa ce a fost lovit la granita dintre Turcia si Siria, au fost publicate pe internet.

O criza militara majora a izbucnit marti dimineata intre Turcia si Rusia: Aviatia turca a doborat un avion de bombardament rusesc in apropiere de granita turco-siriana.

Rusia sustine ca avionul nu a violat spatiul aerian turc. Ministerul turc al Apararii sustine insa ca avionul rusesc Suhoi-24 a violat

spatiul aerian si ca a fost avertizat de 10 ori.