Dacian Ciolos (46 de ani) este premierul desemnat de presedintele Klaus Iohannis sa formeze un nou cabinet, dupa demisia executivului condus de Victor Ponta. Consilier al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, fost Comisar European pentru Agricultura si fost ministru al Agriculturii in mandatul lui Tariceanu, Ciolos a absolvit Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, dupa care a urmat l'Ecole nationale superieure agronomique Montpellier, unde a cunoscut-o pe sotia sa, Valerie Villemin.

Dacian CiolosFoto: Agerpres

Informatia ca Dacian Ciolos va fi premierul nominalizat de Klaus Iohannis a aparut pe site-ul EurActiv.com inca de pe 5 noiembrie 2015, cand publicatia cita "doua surse credibile" si nota ca "nu numai ca alegerea va fi bine vazuta la Bruxelles, dar Ciolos este una dintre rarele figuri publice din Romania care nu este perceputa drept corupta".

Tot pe 5 noiembrie, EurActiv.ro scria ca Dacian Ciolos urma sa aiba o intalnire informala cu presedintele Klaus Iohannis, la finalul consultarilor politice de la Cotroceni.

Dacian Ciolos

Dacian Ciolos

Foto: Facebok - Dacian Ciolos

Dacian Ciolos este consilierul presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe securitatea alimentara internationala (sursa si detalii). A fost Comisar European pe Agricultura din 2009 pana in 2014, mandat in timpul caruia a coordonat reforma Politicii Agricole Comune (PAC).

Ciolos a fost ministru al Agriculturii din octombrie 2007 pana in decembrie 2008, in guvernul lui Calin Popescu-Tariceanu, iar anterior, in 2002-2003, a lucrat pentru Delegatia Comisiei Europene in Romania.

In urma cu aproape o luna, Dacian Ciolos a primit titlul Profesor Honoris Causa din partea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca, al carui absolvent este, transmite Recolta.eu. La evenimentul din 15 octombrie 2015 au fost prezenti ministrii Daniel Constantin (Agricultura), Sorin Cimpeanu (Educatie) si Gabriela Szabo (Tineret), iar presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj prin intermediul consilierului pe educatie Ligia Deca, potrivit aceleiasi surse.

Dosarul ICA si prejudiciul de 60 de milioane de euro reclamat de ministrul Agriculturii

Sub semnatura ministrului Dacian Ciolos, Ministerul Agriculturii s-a constituit in 2008 parte civila in dosarul ICA, pentru recuperarea sumei de 60,6 milioane euro. In acest dosar, Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de inchisoare cu executare. Detalii aici

Catalin Jean Sandu, fost sef in ADS condamnat la sase ani de inchisoare, a depus plangere cu privire la modul in care Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civila in cauza privatizarii ICA, iar in aprilie 2015 Dacian Ciolos a fost audiat ca martor la Parchetul instantei supreme. La iesirea de la audieri Ciolos a declarat: "Am fost invitat, in calitate de martor, pentru a da o declaratie despre imprejurarile constituirii, in numele statului, a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale ca parte civila in dosarul ICA, in 2008. Este o urmare a plangerii formulate de domnul Sandu Jean. Nu cred ca alte comentarii sunt oportune: calitatea mea in acesta ancheta a ramas doar aceea de martor si nu exista o urmarire penala impotriva mea" (sursa si detalii).

Prejudiciul din acest dosar, incheiat cu sentinta definitiva in august 2014, nu a fost recuperat integral nici pana astazi. Detalii aici

Dacian Ciolos, la coada ca sa-si voteze presedintele in noiembrie 2014

Coada la vot la Ambasada Romaniei la Bruxelles

Coada la vot la Ambasada Romaniei la Bruxelles

Foto: Facebook - Dacian Ciolos

Amintim ca in scandalul votului din diaspora de la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014, fostul comisar european scria pe pagina sa de Facebook ca a reusit sa voteze, dupa ore bune de stat la coada. "De data asta am reusit sa votez, dupa ore bune de asteptare la coada, la Ambasada Romaniei la Bruxelles. Sunt cozi de sute de metri - e regretabil ca oamenii trebuie sa-si sacrifice o jumatate de zi pentru a-si exercita un drept fundamental", nota Dacian Ciolos pe 16 noiembrie, in turul doi al alegerilor prezidentiale in urma carora Klaus Iohannis a iesit presedinte.

"Data trecuta nu am reusit sa votez, incercand sa votez ultimul. Cat am fost demnitar, am facut tot ce mi-a stat in putinta pentru a nu insela increderea oamenilor care au crezut in mine. Acum sunt doar simplu cetatean si imi asum cu demnitate si acest statut, votand, asa cum sunt conditiile pentru ca din pacate nu pot sa le schimb eu. Pot doar sa ma exprim si o fac. Dar in calitatea de cetatean", scria Ciolos pe Facebook (sursa si detalii).

"Cel mai competent" candidat al lui Barroso pe portofoliul Agriculturii

Amintim de asemenea ca in 2014, la finalul mandatului Executivului European condus de Jose Manuel Barroso, Victor Ponta a anuntat oficial ca l-a nominalizat pe Dacian Ciolos pentru un nou mandat de Comisar European, tot pe portofoliul detinut de acesta - Agricultura. Traian Basescu a declarat ulterior, insa, ca Guvernul a facut de fapt doua nominalizari (sursa si detalii). Cea de-a doua nominalizare a fost Corina Cretu - acum comisar european pentru Politica Regionala. Vezi aici mai multe detalii despre nominalizarea comisarului european

Dacian Ciolos si Jose Manuel Barroso

Dacian Ciolos si Jose Manuel Barroso

Foto: Facebook

In 2009, cand presedintele de atunci al Comisiei Europene, Manuel Barroso, a anuntat lista comisarilor europeni, seful Executivului European l-a prezentat pe Dacian Ciolos drept "cel mai competent" candidat pe care l-a avut pentru Agricultura. "Sunt extrem de fericit sa-l desemnez pe domnul Ciolos ministru (comisar - n.r.) pentru agricultura si dezvoltare regionala. Este de departe cel mai competent dintre toate numele pe care le-am primit pentru acest post. Daca va uitati la CV-ul lui, nu este nici o indoiala. Am vorbit cu el, stiu ca este foarte angajat in dosarul agriculturii, a lucrat toata viata in acest domeniu", a declarat atunci presedintele CE (sursa si detalii).

Candidatura sa in executivul european a fost puternic sustinuta de Franta, iar dupa obtinerea functiei de comisar european numeroase voci au sustinut ca "Franta a obtinut doua portofolii" (sursa si detalii).

Copilaria la camp si "tragedia" de a merge la liceul Agricol. Plus: Ciolos n-a intrat din prima la facultate

Dacian Ciolos si bunicul sau

Dacian Ciolos si bunicul sau

Foto: Facebook - Dacian Ciolos

Ciolos a copilarit in satul bunicilor, la Pericei in Salaj, cunoscut pentru culturile de ceapa si pentru "singurul monument" din tara dedicat cepei. Intr-un interviu acordat Revistei Sinteza in primavara lui 2014, Dacian Ciolos a povestit: "Imi placea atat de mult sa traiesc acolo, sa lucrez cu bunicii la camp, ca pentru mine scoala intrerupea vacantele, nu vacantele scoala. Si n-a existat vacanta pe care sa nu mi-o petrec la bunici, la camp. Acolo ma simteam eu impacat".

"Cand am plecat la liceu, le-am spus parintilor mei ca ma duc la Agricol. A fost o tragedie, s-au suparat foc pe mine ei vroiau sa ma duc la mate-fizica. Vedeti, ziceau, cum sa spuna ei colegilor ca fiul lor, bun la invatatura, merge la Agricol?! Acolo merg numai cei slabi, imi spuneau. Si asa se gandea atunci, asta era mentalitatea si uneori chiar realitatea. La agricultura mergeai doar daca nu erai bun de altceva, cu toate ca Liceul Agroindustrial din Simleu Silvaniei, la acea vreme, era unul dintre cele mai bune din tara la acel profil, avea traditie, rezultate si era recunoscut in toata regiunea. Chiar daca s-au suparat pe mine, eu tot acolo m-am dus", a povestit Ciolos, pentru revista citata.

Fostul Comisar european pentru agricultura a explicat ca s-a indreptat apoi spre facultate "cu decizia ferma de a urma horticultura, sectie la acea vreme in cadrul Facultatii de agricultura. Cum examenul era foarte greu, iar eu am facut prostia sa scriu o singura optiune, nu am intrat la horticultura, desi am avut media peste 9... M-am dus in armata, dar, inainte de incorporare, in vara aceea am lucrat cateva luni la un IAS de langa Zalau. Alta suparare a parintilor mei: cum sa lucrezi la vaci, sa zica lumea ca noi nu avem cu ce te tine? Dar mi-a prins foarte bine acea prima experienta profesionala, atunci am invatat multe si am inceput sa ma 'calesc' profesional, acolo la baza, la umbra remorcii de tractor. Apoi am intrat la facultate, iar din '90, in perioada studentiei am petrecut mai multe vacante in stagii in ferme din Europa, mai ales in Franta", se arata in interviul publicat de Revista Sinteza.

Radacinile din Pericei au fost si cele care au alimentat zvonul ca ar fi nepotul chestorului de politie Virgil Ardelean, zis 'Vulpea', fostul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI - fosta "doi si un sfert") a Ministerului Administratiei si Internelor. Primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, a declarat insa pentru Voceatransilvaniei.ro ca intre cei doi nu este nicio legatura de rudenie. "Pe parintii mamei lui Dacian Ciolos, nascuta la Pericei, i-a chemat Brandus - pe bunic - si Ciordas - pe bunica. Bunicii domnului Ardelean, din partea tatalui, s-au numit Ardelean si Martin. Acesta este, daca vreti, partea din Pericei al arborelui genealogic al familiilor celor doi", a declarat primarul, pentru ziarul citat.

Tot in cadrul interviului acordat in 2014 pentru Sinteza, Dacian Ciolos a declarat, cu privire la realizarea unui proiect de tara, urmatoarele: "Haideti sa vedem: putem sa facem un proiect comun din a lua cat mai multi bani europeni? Putem face un proiect din reformarea sanatatii, din agricultura sau consolidarea increderii in justitie?"

Valerie Ciolos-Villemin

Valerie Ciolos-Villemin

Foto: LinkedIn

Valerie Ciolos-Villemin, sotia lui Dacian Ciolos, este vice-Presedinte al Asociatiei Rural'Est, este inginer agronom si de dezvoltare, doctor in economie, a vizitat in dese randuri Romania si Republica Moldova intre 1998 si 2008, potrivit unei prezentari facute de Institutul Francez din Cluj-Napoca (sursa). Potrivit CV-ului sau, Valerie Ciolos Villemin a fost implicata in numeroase proiecte in Romania. La fel ca sotul sau, a facut parte din think tank-ul pe probleme de agricultura la nivel european Groupe de Bruges si a absolvit tot in 1997 Universite I, Montpellier.

In 2004, un raport realizat de Valerie Ciolos-Villemin, expert in cadrul Institutului de Cooperare cu Europa Centrala din Franta (ICEO), arata ca vinurile romanesti sunt de slaba calitate sau contrafacute (sursa si detalii).

CV Dacian Ciolos

Dacian Ciolos s-a nascut in 1969 in Zalau, Salaj. Este casatorit cu Valerie Villemin, pe care a cunoscut-o in timpul studiilor de Agronomie in Montpellier (sursa si detalii).

iulie 2015 - prezent: consilierul presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe securitatea alimentara internationala

2009-2014: Comisar European pe Agricultura

2009: Presedintele Comisiei Prezidentiale de la Cotroceni pe Agricultura (in mandatul de presedinte detinut de Traian Basescu)

2007-2008: Ministru al Agriculturii, in guvernul condus de Calin Popescu-Tariceanu

2007: Subsecretar de stat pe afaceri europene in Ministerul Agriculturii

2005-2007: Consilier al ministrului roman al Agriculturii (sub mandatul lui Gheorghe Flutur) si purtator de cuvant al Romaniei in Comitetul Special Agricol la Consiliul Uniunii Europene

2002-2003: Task Manager SAPARD in Delegatia Comisiei Europene in Romania

1999-2001: Coordonator de proiecte de cooperare bilaterala pentru dezvoltarea agriculturii locale in Romania

1998-1999: Director al Programului de dezvoltare rurala locala in judetul Arges

martie-iulie 1997: Agroeconomist stagiar la Directia Generala de Agricultura si Dezvoltare Rurala a Comisiei Europene

Educatie:

1997: studii aprofundate (DEA) in Agricultural Development Economics, Ecole nationale superieure agronomique Montpellier (ENSA)

1996: certificat de studii superioare specializate in Environmental Agronomy, Ecole nationale superieure agronomique Rennes

1994: Facultatea de Horticultura din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca

1987: diploma de Bacalaureat, la Liceul Agro-Industrial din Simleu Silvaniei

Limbi vorbite:

Romana - limba materna

Franceza - fluent

Engleza - nivel bun

Descarca de aici CV-ul lui Dacian Ciolos

CV Dacian Ciolos

Citeste si: