Dacian Ciolos, fostul comisar pentru Agricultura in executivul european condus de Jose Manuel Barroso, va fi noul premier al Romaniei, informeaza joi site-ul EurActiv.com, citand "doua surse credibile".

Dacian CiolosFoto: Bety Blagu / HotNews.ro

Publicatia citata scrie ca, in conditiile in care protestele din Romania continua, in pofida demisiei premierului Victor Ponta, "a devenit evident ca Ciolos va prelua functia de prim-ministru pana la alegerile (parlamentare) prevazute pentru decembrie 2016".

EurActiv.com mai noteaza ca desemnarea fostului comisar la conducerea Guvernului pare o idee buna. "Nu numai ca alegerea va fi bine vazuta la Bruxelles, dar Ciolos este una dintre rarele figuri publice din Romania care nu este perceputa drept corupta", scrie site-ul citat.

Intr-adevar, Ciolos nu a petrecut multa vreme in functii publice in Romania. Inainte de a deveni comisar european in 2009, a lucrat pentru Delegatia Comisiei Europene in Romania, iar inainte de aceasta a facut stagii de pregatire in Franta. Sotia sa, Valerie, este frantuzoaica.

Ciolos a detinut pentru o scurta perioada, din octombrie 2007 pana in decembrie 2008, postul de ministru al Agriculturii in cabinetul lui Calin Popescu-Tariceanu, un politician liberal, mai aminteste EurActiv.com.

UPDATE Surse EurActiv.ro: Ciolos va avea o intalnire informala cu Iohannis, dupa consultarile cu partidele

Dacian Ciolos, fostul comisar pentru Agricultura in Comisia lui Barroso, va avea o intalnire informala cu presedintele Iohannis la finalul consultarilor politice de la Cotroceni, scrie EurActiv.ro, in contextul in care surse EurActiv.com il dau drept viitorul premier.

Surse din mediul politic au declarat joi, pentru EurActiv.ro, ca Ciolos va merge la o intalnire informala cu presedintele Iohannis, la Cotroceni, dupa terminarea consultarilor cu partidele, programate sa aia loc joi si vineri.

Ciolos, al carui nume este vehiculat in spatiul public ca posibil succesor al lui Ponta in fruntea Cabinetului de la Bucuresti inainte ca Ponta sa fi demisionat, a refuzat sa faca vreun comentariu in legatura cu o astfel de propunere. Totusi, sursele politice de la Bucuresti consultate de EurActiv.ro afirma ca Ciolos "este o varianta de lucru".

Pe de alta parte, aminteste EurActiv.ro, doua surse au avansat pentru EurActiv.com varianta ca Ciolos este viitorul premier al Romaniei. "Protestele in Romania continua, in ciuda demisiei premierului Victor Ponta. Devine tot mai evident ca Ciolos va prelua mandatul pana la alegerile din decembrie 2016", a scris portalul de stiri EurActiv.com, sub semnatura editorului Georgi Gotev.

  • Dacian Ciolos a devenit comisar pentru Agricultura in 2009, ducandu-si mandatul la bun sfarsit, pana in noiembrie 2014, cand noua Comisie Europeana si-a preluat atributiile.
  • A fost ministrul Agriculturii din octombrie 2007 pana in decembrie 2008 (guvern Tariceanu), pastrand insa permanent o reputatie de tehnocrat
  • Anterior functiilor din Ministerul Agriculturii, intre 2002 si 2003, a lucrat pentru Delegatia Comisiei Europene in Romania, pregatind implementarea SAPARD in Romania