​Ministerul Educatiei a trimis zilele trecute la Ministerul Muncii un proiect, pe marginea legii salarizarii, care prevede cresterea salariilor profesorilor debutanti cu 70%, a declarat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, la B1 TV. Ministrul a precizat ca proiectul este rodul consultarilor care s-au derulat cu sindicatele pana acum 2 saptamani, iar luni va avea discutii cu ministrul Finantelor si cu premierul. De cealalta parte, liderul FSLI, Simion Hancescu, a declarat pentru HotNews.ro ca solicitarile de ieri ale sindicatelor din educatie de a avea salariile majorate ca ale medicilor au venit pentru ca “am crezut ca aceasta lege a salarizarii va fi aplicata pentru toata lumea la o data anume”.

Sorin Cimpeanu, ministrul EducatieiFoto: Agerpres

Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii au convenit cu sindicatele din invatamant o crestere medie cu 70% a salariilor din educatie, majorare care ar urma sa se faca etapizat de-a lungul a 3 ani, pana la finalul anului 2017, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu. Cresterile salariale ale profesorilor sunt cuprinse intr-un document trimis "zilele trecute" de Ministerul Educatiei la Ministerul Muncii, a precizat si Sorin Cimpeanu.

De unde, asadar, amenintarile cu greva ale sindicalistilor din educatie, dupa anuntul guvernului ca mareste de la 1 octombrie cu 25% salariile din sanatate? "Premierul a spus ca nu promoveaza prin Ordonanta de Urgenta mariri salariale decat pentru sanatate", a explicat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu. Simion Hancescu, liderul FSLI, a explicat, la randul sau: "Ne trezim la 2 saptamani [dupa ce sindicatele si Ministerul Educatiei au convenit aceasta crestere etapizata medie cu 70% a salariilor profesorilor - n.red.] ca Guvernul da ordonanta pentru o anumita categorie si nu da lege de salarizare unitara pentru toata lumea. Trebuia sa aplice la toata lumea in acelasi timp, asta ne-a deranjat. Nu aveam de unde sa stim care sunt intentiile executivului".

Sorin Cimpeanu

Sorin Cimpeanu

Foto: Agerpres

Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat la B1 TV ca majorarile salariale pentru profesori sunt prevazute intr-un proiect pe marginea legii salarizarii. "Propunerea de salarizare pleaca de la un minim de circa 70% pentru debutantii din invatamantul preuniversitar si universitar" si ajunge pana la o crestere cu 177% - care este "un maxim care se propune pentru lectorii si sefii de lucrari din invatamantul superior, deoarece acestia aveau salariile foarte mici, apropiate de ale debutantilor", a sustinut Cimpeanu.

Proiectul, care a fost discutat cu sindicatele din educatie, "a fost inaintat zilele trecute Ministerului Muncii si urmeaza sa fie analizat impreuna cu ministrul Finantelor", a precizat ministrul Educatiei. Cimpeanu a anuntat ca "vom avea consultari luni cu ministrul Finantelor si cu premierul".

In ceea ce priveste impactul bugetar, Cimpeanu a spus: "vom discuta toate aceste lucruri luni, la consultarile la care vor participa si ministrul Finantelor, si ministrul Muncii".

"In momentul de fata, acest subiect este depasit in viziunea sindicatelor si urmeaza sa vedem in ce masura mai este de interes, luni. Vom vedea care este punctul lor de vedere. Acest material, in afara de aceste cresteri salariale, mai cuprinde sporul de mediu rural de 5-20%, sporul pentru invatamant special de 15%, spor pentru dirigentie 10% si alte astfel de sporuri", a continuat ministrul Educatiei.

Cimpeanu a explicat si de unde a venit nemultumirea sindicatelor, atunci cand Victor Ponta a anuntat majorarea cu 25% din octombrie a salariilor din sanatate, prin ordonanta de urgenta: "Premierul a spus ca nu promoveaza prin Ordonanta de Urgenta mariri salariale decat pentru sanatate. Acest document [trimis la Ministerul Muncii - n.red.] vizeaza proiectul noii legi a salarizarii. Eu stiu o propunere care ar viza o crestere salariala de 10% din decembrie". Ministrul Educatiei a precizat ca majorarile salariale, conform noii legi a salarizarii, ar fi etapizate pe 3 ani.

UBLICITATE

Simion Hancescu, presedintele FSLI: Oamenii nu au cum sa nu reactioneze cand vad dintr-o data 25% din octombrie pentru o anumita categorie si credem ca un procent suplimentar trebuie dat si pentru educatie

Simion Hancescu

Simion Hancescu

Foto: Agerpres

Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a declarat pentru HotNews.ro: "Am crezut ca aceasta lege a salarizarii va fi aplicata pentru toata lumea la o data anume, chiar daca au marit deja cu 70% salariile personalului de la presedintie si de la guvern, apoi au triplat indemnizatiile demnitarilor. Cand Ministerul Muncii ne-a trimis acest proiect de lege in care majorarea medie ar fi cu 60%, noi am discutat cu ministrul Educatiei si am regandit putin grila".

"Fata de proiectul Ministerului Muncii de marire cu 60% in medie, am propus o marire suprimentara cu 10%. Ori ne trezim la 2 saptamani ca Guvernul da ordonanta pentru o anumita categorie si nu da lege de salarizare unitara pentru toata lumea. Trebuia sa aplice la toata lumea in acelasi timp, asta ne-a deranjat. Nu aveam de unde sa stim care sunt intentiile executivului", a sustinut Hancescu.

Presedintele FSLI a precizat ca "nu se poate calcula un impact bugetar, pentru ca este vorba despre o marire medie pe 3 ani, pana la finalul anului 2017. Asa a fost promisiunea la Ministerul Muncii, cand am discutat acum o luna. Este adevarat ca avem deja o crestere de 5% realizata in martie si una de 5% in septembrie, dar oamenii nu au cum sa nu reactioneze cand vad dintr-o data 25% din octombrie pentru o anumita categorie si credem ca un procent suplimentar trebuie dat si pentru educatie din septembrie, octombrie sau decembrie. Suntem maleabili".

Referitor la discutiile de luni pe care le vor avea pe acest proiect de salarizare ministrii Educatiei, Muncii, Finantelor si premierul, Simion Hancescu a declarat pentru HotNews.ro: "Noi am solicitat aceasta discutie ieri, pentru ca nemultumirile din educatie sunt mari. Greseala guvernului este facuta. Dar sa vedem cum poate sa dreaga busuiocul. Ei au deschis Cutia Pandorei cu cresterea salariilor la demnitari si le-am spus atunci. Nu cred ca era nicio problema sa astepte putin si sa creasca la toata lumea la mom T0. Nu se supara nimeni ca maresc salariile la presedintie. Dar apoi a venit cu cresterea salariilor demnitarilor. De ce sunt categorii bugetare avantajate? Este adevarat ca numarul lor este mic, dar principiul nu e corect".

Liderul sindical a precizat ca asteapta luni "o decizie in privinta salarizarii". "Nu negam ca medicii merita salarii mai mult decat decente, pentru ca este inadmisibil ca un neurochirurg sa primeasca 2.000 de lei salariu, mai mic decat al soferilor demnitarilor, dar Guvernul trebuie sa faca efortul sa aplice, eventual diferentiat, o majorare care sa se intample concomitent. Adica sa se aplice si la invatamant", a sustinut Simion Hancescu.

Informatii de background

Informatia ca Guvernul promisese deja mariri salariale cu 70% pentru profesori, mariri care sa se faca etapizat pe 3 ani prin legea salarizarii unitare si care sa inceapa din decembrie, vine la 3 zile dupa ce Guvernul a anuntat ca mareste de la 1 octombrie cu 25% salariile personalului din sistemul sanitar - prin ordonanta de urgenta.

Cand premierul Ponta inca nici nu terminase conferinta de presa in care afirma ca Guvernul propune inclusiv legalizarea spagii pentru doctori, Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" a iesit cu prima reactie: a cerut Executivului sa mareasca si salariile profesorilor si a amenintat cu proteste. Au urmat sindicatele politistilor, care au cerut si ele majorari salariale cu circa 70%. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a amenintat apoi si ea ca, daca Guvernul nu va face efortul sa mareasca si salariile din educatie, sa se astepte la proteste de amploare.

Reactia sindicatelor din educatie a culminat cu un apel comun al celor trei federatii sindicale din invatamantul superior si preuniversitar la premierul Victor Ponta: in urma cu o zi, "Federatiile sindicale au solicitat Primului-ministru al Romaniei, domnul Victor - Viorel Ponta, o intalnire, in regim de urgenta, pentru a discuta, in concret, despre majorarile salariale suplimentare pentru personalul din invatamant, care se impun a fi acordate in cel mai scurt timp, fara a fi conditionate de adoptarea legii unice de salarizare".

Citeste si: