Costica Varzaru, fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu"din Bucuresti, a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti la 3 ani de inchisoare cu suspendare, sub supraveghere, in dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat. Ea a fost condamnata si la 100 de zile de munca in folosul comunitatii, scrie Mediafax. Decizia nu este definitiva.

Tribunalul Bucuresti a decis astazi, 25 septembrie, si condamnarea secretarei liceului de la data faptelor, Elena Dumitru, la 6 luni de inchisoare cu suspendare, sub supraveghere, si 60 de zile de munca in folosul comunitatii, potrivit agentiei de presa citate.

Decizia Tribunalului Bucuresti poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

In noiembrie 2013, sefa comitetului de parinti de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", Gina Ciontoiu, a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti la doi ani de inchisoare cu suspendare, iar vicepresedintele Comisiei de bacalaureat, Mimoza-Maria Vulcu, a fost condamnata la un an de inchisoare cu suspendare (Detalii aici).

Pe 23 august 2013, procurorii le-au trimis in judecata, in dosarul privind fraudarea examenului de bacalaureat care a avut loc in sesiunea iunie-iulie 2013, pe Costica Varzaru, Gina Ciontoiu, Elena Dumitru si Mimioza Maria Vulcu (Detalii aici). Procurorii au sustinut atunci ca Varzaru a cerut bani de la elevi pentru a-i ajuta sa treaca examenele din prima sesiune a bacalaureatului 2013.

Parchetul Capitalei a anuntat in august anul trecut ca, in perioada mai-iunie 2013, Costica Varzaru, in calitate de director al Liceului Teoretic 'Dimitrie Bolintineanu' din Bucuresti, cu sprijinul Ginei Ciontoiu, membra a comitetului de parinti, a pretins si primit bani de la elevi din cadrul liceului, inscrisi la examenul de Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-si folosi influenta fata de membrii Comisiei de Bacalaureat si fata de cadrele didactice cu atributii de supraveghere, in scopul promovarii examenelor de catre elevi.

Mecanismul de fraudare a examenului de bacalaureat, descris de procurori: sumele de bani colectate urmau a fi inmanate cadrelor didactice supraveghetoare, atat direct de catre inculpata Costica Varzaru, cat si disimulat, respectiv in pachete de tigari/reviste/ziare pozitionate pe catedrele din salile de examinare; imediat dupa deschiderea subiectelor, Costica Varzaru urma sa convoace profesorii care predau disciplinele de examen, pentru a rezolva subiectele, care erau ulterior multiplicate; distribuirea foilor cu rezolvarile subiectelor urma sa se realizeze de catre Costica Varzaru si alti profesori ai unitatii scolare, sub pretextul suplimentarii filelor de 'ciorne'.

Pe 1 iulie 2013, in timp ce se afla la sediul liceului cu ocazia desfasurarii probei scrise la limba si literatura romana, in calitate de vicepresedinta a Comisiei de Bacalaureat, Maria Mimoza Vulcu, impreuna cu Elena Dumitru (a carei prezenta era interzisa in timpul examenului), au xeroxat in mai multe exemplare raspunsurile corecte de la aceasta proba, ce urmau a fi date mai multor elevi din salile de examen, inclusiv celor ce erau mentionati pe o fila A4, gasita in geanta sa, scrie Agerpres. Maria Mimoza Vulcu a fost gasita cu inscrisurile xeroxate, anterior mentionate, in timp ce se afla pe holul de la etajul 2 al liceului, inainte de a intra in salile de examen in scopul anterior mentionat.

De asemenea, prin acelasi rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei in vederea efectuarii de cercetari sub aspectul unor fapte de coruptie fata de profesorii supraveghetori si fata de elevii din cadrul Liceului Teoretic Dimitrie Bolintineanu care au sustinut la data de 1 iulie 2013 proba scrisa la examenul de Bacalaureat.

Perchezitiile la Liceul "Bolintineanu" din Bucuresti au inceput pe 1 iulie 2013, in prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat. Politistii au mers, pe 5 iulie 2013, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" cu autocare, pentru ca 100 de elevi sa fie dusi la audieri, dupa sustinerea ultimei probe a bacalaureatului. In fata intrarii in curtea Liceului "Bolintineanu" erau zeci de parinti care isi asteptau copiii. Unii dintre parinti, nemultumiti ca politistii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul si a-i duce la audieri, i-au huiduit si au reclamat ca acestia fac un abuz.

Premierul Victor Ponta a afirmat atunci ca a verificat ce se intampla in cazul cercetarilor procurorilor legate de bacalaureat si ca nu exista un mandat de aducere a copiilor, astfel ca ii va solicita ministrului Justitiei sa discute cu procurorul general, "pe cale ierarhica", despre aceasta situatie. Anchetatorii au renuntat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul sef de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti Bogdan Staicu declara ca au fost emise citatii, nepunandu-se problema punerii in executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea ca au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au sustinut bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", care ar fi fost puse in executare daca acestia nu se prezentau la audieri in urma citarii.

Citeste si: