Fostul sef al DNA Daniel Morar a declarat luni, pentru Evenimentul Zilei, referitor la declaratiile premierului Ponta despre ancheta procurorilor privind bacalaureatul, ca si in Justitie s-a ajuns la coabitare si ca nu este cazul ca un politician sa intervina in actul de justitie, citeaza Mediafax.

"Niciodata pe vremea lui Morar nu a fost oprit vreun dosar din ordinul vreunui politician, fie el si prim-ministru. Si in Justitie s-a ajuns la coabitare. Nu e firesc ce se intampla acum. Procurorii sunt independenti si lucrurile de acest gen se gestioneaza in cadrul sistemului. Nu este cazul ca un politician sa intervina in actul de justitie. Daca "pe vremea lui Morar" se intampla asa ceva, primea o replica imediata si pe masura. La fel ar trebui sa se intample si acum", a afirmat Morar, in prezent judecator al Curtii Constitutionale, pentru EVZ.

Reactia lui Morar vine dupa ce premierul Victor Ponta a declarat, vineri, ca persoanele vinovate de fraudarea examenului de bacalaureat trebuie pedepsite penal, dar in acelasi timp este important sa fie evitate abuzurile, de genul celor comise de procurori in vara anului trecut, la referendum.

"Daca exista coruptie - si exista, in mod clar a existat - e foarte bine ca aceasta sa fie combatuta si trebuie luate masuri foarte dure. Si profesorii care luau mita pentru subiecte trebuie sa raspunda penal, ca un semnal pentru toti ceilalti. Pe de alta parte, sper doar ca lucrurile acestea sa se desfasoare in procedurile normale, pentru ca, totusi, dupa ce anul trecut i-am vazut pe procurorii domnului presedinte Basescu si ai lui Morar cum fugareau oamenii prin sate, acum iau cu autobuzele elevi. Incepe sa arate ca o societate inainte de 1989", a spus Ponta.

In acelasi context, premierul a afirmat, tot vineri, ca "nu mai traim in vremurile lui Daniel Morar si ale comunistilor, sa luam oameni de pe strada, cu atat mai putin copii".

Si luni seful guvernului a vorbit despre faptul ca "sutele de politisti" care dau "navala" in scoli nu reprezinta o actiune normala intr-un stat democratic.

"Sunt convins ca avem procedurile legale pentru ca o activitate de cercetare penala sa se faca in conditii legale, fara manifestari care amintesc de vremurile de dinainte de 1989 sau de regimul Morar - Macovei, in care 20 de milioane de romani sunt infractori care trebuie cercetati de o gasca, ca sa folosesc un termen prezidential, care crede ca doar prin forta si abuz pot sa faca ceva in tara", a acuzat el.

Parchetul Tribunalului Bucuresti face cercetari pentru fapte de coruptie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, directoarea unitatii de invatamant, Costica Varzaru, demisa din functie dupa inceperea anchetei, fiind arestata preventiv pentru trafic de influenta.