Finantarea sistemului de invatamant superior va avea la baza, pentru anul bugetar 2014, indicatori de calitate, a anuntat Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior. "Cu alte cuvinte, nu se mai pune problema finantarii pentru anul bugetar 2014 pe baza ierarhizarii si clasificarii, in conditiile in care a fost extrem de contestata si care este suspendata de catre instanta. Incepand cu 1 ianuarie, universitatile vor avea obligativitatea de transmite datele pentru calcularea indicatorilor de calitate si pe baza acestor indicatori de calitate se va face finantarea, pe baze competitionale", a afirmat Mihnea Costoiu.

Mihnea CostoiuFoto: Agerpres

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior a precizat ca acest lucru e valabil atat pentru licenta, cat si pentru master si doctorat. Oficialul a declarat ca finantarea sistemului de invatamant "vine ca un raspuns la solicitarile Consiliului National al Rectorilor".

Potrivit acestuia, "dupa clasificare si ierarhizare revenim la indicatorii de calitate pe care i-am experimentat din 1998 pana in 2010, asupra carora nu exista niciun fel de dubii, toata lumea a fost de acord cu ei, toate universitatile au primit deja machetele cu privire la acesti indicatori. Prima oara se vor comunica datele cu privire la studenti, cadre didactice, ce fel de cadre didactice, cati profesori, cati conferentiari, toate aceste date sunt perfect cunatificabile".

"Pe de alta parte, toate aceste date le vom verifica impreuna cu structurile Ministerului Educatiei, Consiliul National al Cercetarii, de unde vom putea sa verificam faptul ca o universitate are un numar de contracte de cercetare, ce sume sunt aferente lor, daca sunt articole publicate in anumite baze de date. Deci toti acesti indicatori sunt indicatori de calitate pe care s-a lucrat foarte multi ani si s-au validat si au fost introdusi an de an, de fiecare data s-au perfectionat", a sustinut Mihnea Costoiu.

Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, a declarat ca acesti indicatori de calitate au fost intodusi din 1998 printr-un proiect cu Banca Mondiala.

Intrebat daca va exista posibilitatea ca anumite universitati sa nu poata organiza programe de doctorat sau masterat, in urma analizarii acestor indicatori de perfortmanta, ministrul Mihnea Costoiu a declarat ca nu pot fi realizate aceste lucruri. "Sunt lucruri diferite. Organizarea unui anumit program de studii e data de catre Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS). Noi putem sa spunem ca acolo unde exista dovada excelentei, acea universitate va primi sume mai mari, pentru ca dovedeste ca exista o pregatire de foarte buna calitate", a explicat ministrul delegat pentru Invatamant Superior.

"Sanctionarea din punct de vedere financiar se va face imediat, pentru ca unii vor primi mai mult decat ceilalti. Pe de alta parte, asteptam de la ARACIS ca in luna ianuarie sa avem lista cu programele de studii care nu mai au dreptul sa organizeze programe de licenta si de master in 2014-2015", a continuat Costoiu.

Acesta a precizat ca "scopul nostru nu este de a face o clasificare, ci de a finanta incepand din anul bugetar 2014 universitatile. Indicatorii nu sunt facuti sa facem in baza lor ierarhizare si clasificare. Poti sa faci diferite tipuri de ierarhizari, dar scopul nu este acesta".

Ce s-a intamplat cu prima clasificare europeana a universitatilor din Romania

Amintim ca universitatile din Romania au fost clasificate pentru prima oara dupa criterii europene in urma cu doi ani, iar rezultatele clasificarii au fost publicate pe 6 septembrie 2011. Astazi, ministrul delegat Mihnea Costoiu a declarat ca organismul international de evaluare - Asociatia Universitatilor Europene - a comunicat la solicitarea MEN ca a fost doar "consultat" in realizarea acestei clasificari, si ca nu a realizat-o, asa cum spunea legea.

Toate universitatile particulare au fost clasificate in ultima categorie valorica, iar principala consecinta a acestei clasificari o reprezenta acordarea unui "buget mult marit" universitatilor din prima categorie si, respectiv, a unui buget foarte mic celor mai slabe universitati. In plus, in functie de locul ocupat in acea clasificare, universitatile aveau voie sa nu aveau voie sa organizeze masterate si doctorate.

Pe 19 iunie 2012, ministrul interimar de atunci al Educatiei, Liviu Marian Pop, a anuntat ca a contestat in justitie rezultatele clasificarii universitatilor si a ierarhizarii programelor de studii.

La inceputul lunii septembrie 2012, Expert Forum avertiza printr-o analiza ca evaluarea si clasificarea universitatilor risca sa fie anulate, in conditiile in care "la doar 2 saptamani de la instalare, Guvernul Ponta a actionat, prin Ordonanta de Urgenta nr. 21/2012, prin care, pentru anul universitar 2012-2013, cheltuirea fondurilor publice in universitati se face independent de evaluare si clasificare." In prezent, finantarea universitatilor nu se mai face in functie de rezultatele clasificarii.

Pe 1 octombrie 2012, ministrulde atunci Ecaterina Andronescu declara ca "MECTS are doua procese privind clasificarea universitatilor, deschise de institutii nemultumite de categoria in care au fost incluse. Noi nu putem merge in instanta si sa dovedim ca locul unde au fost plasate respectivele instiutii este corect, intrucat nu avem criteriile care au stat la baza clasificarii. In acest context, am putea fi nevoiti sa facem o noua evaluare si un nou clasament". In februarie 2013, Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava a castigat procesul cu Ministerul Educatiei privind clasificarea universitatilor.

Asociatia Universitatilor Particulare din Romania, condusa in trecut de Corina Dumitrescu - prima propunere a premierului Victor Ponta la sefia Ministerului Educatiei - a atacat si ea in instanta rezultatele acestei clasificari. In luna noiembrie 2011, Ministerul Educatiei a castigat in prima instanta procesul cu Asociatia Universitatilor Particulare din Romania, iar decizia instantei a fost atacata cu recurs.

Dupa ce a fost propusa pentru preluarea portofoliului Educatiei, Corina Dumitrescu a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca aceasta clasificare realizata de Asociatia Universitatilor Europene "a fost un pilotaj".

Amintim de asemenea ca PSD a cerut in august 2011 ca Guvernul de la acea vreme sa retraga hotararea privind clasificarea universitatilor.

La inceputul lunii decembrie 2013, cinci universitati de top din Romania au anuntat ca se unesc pentru a realiza o clasificare efectiva a institutiilor de invatamant superior. Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti, a declarat atunci ca "institutiile de invatamant superior din Romania sunt judecate, in mod nedrept, pe baza unor criterii egalitariste".

Si Vasile Isan, rectorul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, a afirmat ca in Statele Unite ale Americii, dintre cele 4.000 de institutii de invatamant superior, doar 225 au dreptul de a organiza studii doctorale, in timp ce in Marea Britanie universitatile care pot oferi studii de doctorat reprezinta putin peste 20% din numarul total al institutiilor de invatamant superior. "Prin comparatie, in Romania toate cele 49 de universitati publice au dreptul nediscriminatoriu de a organiza studii doctorale", a precizat Vasile Isan.

Citeste si: