Colegiul Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a decis astazi sa-l sanctioneze cu avertisment pe ministrul demisionar al Culturii, Daniel Barbu, pentru declaratiile sale referitoare la bugetul Programului National de Prevenire si Control HIV/SIDA. "Declaratiile domnului Daniel Barbu sunt discriminatorii, creeaza o atmosfera ostila, degradanta, umilitoare la adresa persoanelor infectate cu HIV/SIDA, dar si la adresa altor persoane", a declarat pentru HotNews.ro presedintele CNCD, Csaba Asztalos. Decizia sanctionarii cu avertisment a fost luata ca urmare a faptului ca Daniel Barbu a declarat in cadrul audierilor ca isi recunoaste greseala si dupa ce UNOPA a anuntat "ca accepta scuzele publice ale domnului Barbu".

Daniel BarbuFoto: Agerpres

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) l-a audiat astazi, 16 decembrie, pe fostul ministru al Culturii Daniel Barbu referitor la declaratiile acestuia cu privire la bugetul Programului National de Prevenire si Control HIV/SIDA. Amintim ca CNCD a anuntat, in aceeasi zi in care presa a relatat pe larg declaratiile ministrului demisionar al Culturii, ca s-a autosesizat in acest caz, dupa care si UNOPA a anuntat ca va sesiza CNCD.

Csaba Asztalos, presedintele CNCD, a declarat pentru HotNews.ro ca la audierile de astazi a fost prezent atat Daniel Barbu, cat si reprezentantul Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

"In cadrul audierilor, domnul Barbu a prezentat contextul in care au avut loc declaratiile, a reiterat faptul ca si-a cerut scuze public si ca regreta aceste declaratii, respectiv si-a dat demisia din functia publica. Nu a formulat nicio aparare, doar a spus ca si-a dat demisia, ca si-a asumat gafa pe care a facut-o, ca regreta declaratiile si ca si-a cerut scuze publice", a explicat pentru HotNews.ro Csaba Asztalos.

De cealalta parte, reprezentantul UNOPA a declarat in cadrul audierilor de la CNCD "ca accepta scuzele publice ale domnului Barbu, ca au apreciat si public ca Daniel Barbu si-a sumat raspunderea si si-a dat demisia din functia publica si ca ei apreciaza ca aceste consecinte sunt suficiente in acest caz. Indirect, au spus ca nu doresc sanctionarea cu amenda contraventionala a domnului Barbu", a afirmat presedintele CNCD.

"Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a deliberat - luand in considerare contextul, faptul ca domnul Barbu si-a dat demisia din functia de ministru al Culturii, ca si-a cerut public scuze, ca a acceptat ca a comis o eroare si faptul ca UNOPA a acceptat aceste scuze, respectiv a apreciat ca aceste consecinte sunt suficiente - si a constatat ca suntem in prezenta unei fapte de discriminare. Declaratiile domnului Daniel Barbu sunt discriminatorii, creeaza o atmosfera ostila, degradanta, umilitoare la adresa persoanelor infectate cu HIV/SIDA, dar si la adresa altor persoane, de exemplu persoanele care se drogheaza si care sunt beneficiarii unor programe de preventie a transmiterilor de diferite boli. Luand in considerare toate aceste circumstante, colegiul a apreciat ca se impune aplicarea sanctiunii contraventionale a avertismentului. Decizia a fost luata in unanimitate", a declarat pentru HotNews.ro presedintele CNCD, Csaba Asztalos.

Decizia CNCD vine la o saptamana de la autosesizare.

Declaratiile in urma carora Daniel Barbu a demisionat de la Ministerul Culturii si pentru care a fost sanctionat de CNCD , potrivit Gazeta de Sud:

  • "La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevarat urmatorul lucru. Credeti-ma, nu vreau sa par cinic in fata dumneavoastra, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetateni ai nostri. Bugetul, programul national pentru prevenirea si tratarea HIV/SIDA este jumatate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii si programul national de combatere si tratament HIV/SIDA. Jumatate. Unu la doi. Dupa parerea mea, nu suntem in Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetateni afectati de acest hidos flagel al epocii noastre. Nu inteleg, eu personal. Am fost cutremurat cand mi-am dat seama cate Festivaluri 'Shakespeare' sau cat de amplu am putea face evenimentul, Festivalul 'Shakespeare' de la Craiova, daca nu am avea acel program sau daca acel program ar fi la jumatate".

Daniel Barbu a facut aceste declaratii la Craiova, pe 8 decembrie, iar pe 12 decembrie premierul Victor Ponta a afirmat ca Barbu a demisionat din postul de ministru al Culturii, dar a precizat ca va trimite Presedintiei demisia doar impreuna cu propunerea de numire a unui nou ministru numai dupa ce va discuta cu conducerea PNL si presedintele Traian Basescu. Pe 13 decembrie, deputatul PNL Gigel Stirbu a fost nominalizat oficial pentru functia de ministrul al Culturii.

Citeste si: