Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) se autosesizeaza in cazul declaratiilor ministrului Culturii, Daniel Barbu, referitoare la Programul National de Prevenire si Control HIV/SIDA, a declarat pentru HotNews.ro, presedintele CNCD, Csaba Asztalos. Potrivit acestuia, saptamana viitoare se preconizeaza citarea si audierea ministrului Barbu. Autosesizarea vine ca urmare a urmatoarelor declaratii facute de ministrul Culturii: "Programul national pentru prevenirea si tratarea HIV/SIDA este jumatate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. (...) Nu suntem in Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetateni afectati de acest hidos flagel al epocii noastre".

Si Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a anuntat ca va sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii in legatura cu declaratiile ministrului Daniel Barbu, transmite Mediafax. Afirmatiile demnitarului "sunt o invitatie la stigma si discriminare fata de aceasta categorie de pacienti, care sunt, in opinia ministrului, vinovati pentru lipsa de festivaluri din Romania", sustine UNOPA.

Uniunea ii cere ministrului Culturii sa le prezinte public scuze celor peste 12.000 de persoane infectate cu HIV din Romania "pentru modul in care a instigat populatia Romaniei impotriva lor". De asemenea, UNOPA le solicita premierului Victor Ponta si ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, "sa exprime public pozitia guvernului fata de cele declarate de domnul Daniel Barbu".

Reactiile CNCD si UNOPA vin dupa ce Daniel Barbu, ministrul Culturii, a facut duminica, la Craiova, urmatoarea declaratie, potrivit Gazeta de Sud:

  • "La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevarat urmatorul lucru. Credeti-ma, nu vreau sa par cinic in fata dumneavoastra, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetateni ai nostri. Bugetul, programul national pentru prevenirea si tratarea HIV/SIDA este jumatate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii si programul national de combatere si tratament HIV/SIDA. Jumatate. Unu la doi. Dupa parerea mea, nu suntem in Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetateni afectati de acest hidos flagel al epocii noastre. Nu inteleg, eu personal. Am fost cutremurat cand mi-am dat seama cate Festivaluri 'Shakespeare' sau cat de amplu am putea face evenimentul, Festivalul 'Shakespeare' de la Craiova, daca nu am avea acel program sau daca acel program ar fi la jumatate".

Citeste si: