Aproximativ 5.500 de membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au participat astazi, miercuri 6 noiembrie, la un miting la Guvern, urmat de un mars pana la Palatul Parlamentului. Principala revendicare a profesorilor a fost alocarea a 6% din PIB pentru educatie. Protestatarii au scandat lozinci impotriva guvernului si au strigat: "Noi v-am votat, voi ne-ati tradat!", "Guvernarea USL e ca cea a PDL", "Scoala n-are rost, guvernul te vrea prost!" sau "Fara educatie, moare orice natie!". In multime au fost si manifestanti care participa constant la protestele fata de proiectul Rosia Montana, unii chiar dintre cei care conduc marsurile si transmit mesaje de la portavoce.

Profesorii au inceput marsul spre ParlamentFoto: Hotnews

Protestul a inceput in jurul orei 11:00 cu un miting in Piata Victoriei. La ora 12:00 sindicalistii au plecat in mars spre Parlament, pe traseul Calea Victoriei - Pod Natiunile Unite - bd. Natiunile Unite - bd. Libertatii - Piata Constitutiei, iar circulatia rutiera a fost restrictionata pana la ora 15.00 pe acest traseu si pe strazile adiacente.

  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT cele mai importante evenimente de la protest. Vezi cum s-a desfasurat mitingul

Ora 14:00 Protestul s-a incheiat

Ora 13:50 Participantii la mars au ajuns in fata Palatului Parlamentului, dar majoritatea protestatarilor se retrage la autocare. Protestul se stinge.

Ora 13:41 Coloana a ajuns in apropierea Parlamentului. In Bucuresti a inceput sa ploua usor

Ora 13:15 Profesorii care participa la mars trec prin fata sediului Politiei Capitalei. Coloana protestatarilor numara in continuare aproximativ 5.500 de persoane

Ora 13:12 Protestatarii au ajuns aproape de Teatrul Odeon si striga: "Afara, afara cu politica din scoala!"

Ora 12:55 Printre scandari: "Noi v-am votat, voi ne-ati tradat!" si "Guvernarea USL e ca cea a PDL"

Ora 12:52 Marsul a ajuns la Piata Revolutiei. Protestatarii striga: "Nu va votam!"

Ora 12:29 Potrivit estimarilor de la fata locului, in jur de 5.500 de persoane sunt in coloana de manifestanti. Oamenii scandeaza: "USL, USL du-te dupa PDL!"

Ora 12:12 Protestatarii au inceput marsul spre Palatul Parlamentului. In capul coloanei sunt sindicalisti care formeaza urmatorul mesaj cu literele de pe tricouri: "Salvati educatia!"

Ora 12:10Reprezentanti ai FSLI se vor intalni la sediul Guvernului cu ministrul Educatiei, Remus Pricopie, cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pana, si cu Corneliu Calota, consilier al prim-ministrului, a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al Executivului, Mirel Palada.

Ora 12:06 De la tribuna se anunta ca Simion Hancescu, liderul FSLI, depune la Guvern in acest moment apelul sindicalistilor. Se anunta incheierea mitingului din Piata Victoriei si inceperea marsului spre Piata Constitutiei

Ora 12:01 De la tribuna se anunta ca sunt 9.000 de oameni in Piata Victoriei la protest

Ora 11:53 Printre scandari: "Scoala n-are rost, guvernul te vrea prost!"

Ora 11:47 Oamenii scandeaza: "Nu vrem indexare, vrem salarizare!", "Rusine sa va fie!", "Hotii!". Protestul continua cu luari de cuvant de la tribuna. In acest moment, in Piata Victoriei sunt in jur de 5.000 de persoane.

In multime sunt si manifestanti care participa constant la protestele fata de proiectul Rosia Montana, unii chiar dintre cei care conduc marsurile si transmit mesaje de la portavoce.

Ora 11:27 De la tribuna au vorbit reprezentantii elevilor si cei ai studentilor, care si-au exprimat sustinerea fata de profesori. Cei care li s-au adresat protestatarilor au vorbit despre state africane care aloca cel putin 8% educatiei

Ora 11:19 Protestatarii striga mesaje precum: "Inghetarea anului", "Greva generala" si "Demnitate"

Ora 11:10 Oamenii scandeaza: "Legea respectati, 6 alocati!" si "Greva generala"

  • Ora 11:09 Se scandeaza "Mincinosii", iar de la tribuna vorbeste liderul FSLI, Simion Hancescu
  • Ora 11:00 In jur de 3.000-4.000 de persoane s-au strans in Piata Victoriei si continua sa vina protestatari. Oamenii scandeaza: "Unitate", "Nici dracu nu va mai voteaza" si "Fara educatie, moare orice natie!"

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant a anuntat ca la protestele de astazi, miercuri 6 noiembrie, sunt asteptate sa participe peste 10.000 de persoane.

Simion Hancescu, presedintele FSLI, a declarat pentru HotNews.ro in aceasta dimineata ca daca nici dupa acest protest guvernul nu va incerca sa gaseasca solutii, toti membrii federatiei vor participa la un referendum in care vor spune daca doresc sa organizeze o greva generala in invatamant si cand. "Sunt doua variante propuse de colegi: greva generala in preajma europarlamentarelor sau greva generala undeva spre sfarsitul anului scolar, in iunie", a afirmat pentru HotNews.ro Hancescu.

Liderul Federatiei a explicat pentru HotNews.ro ca daca greva generala va fi declansata cu ocazia alegerilor europarlamentare, "este vorba despre un boicot si vom monitoriza toti profesorii participanti la alegeri. Ideea e sa nu fie votati de catre cadrele didactice, care sa nu uitam ca sunt 300.000". "Nu cred ca actuala putere se va simti confortabil daca va fi o greva generala in preajma unor alegeri sau o greva la sfarsitul anului scolar care poate sa conduca la neincheierea situatiei scolare", a precizat Simion Hancescu.

Solicitarile FSLI:

  • alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educatie
  • cresterea ponderii cheltuielilor de personal pentru invatamant in totalul cheltuielilor de personal din sectorul public
  • modificarea Legii educatiei nationale, inclusiv in ceea ce priveste statutul personalului didactic
  • reintroducerea normei de predare de 16 ore pe saptamana pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime in invatamant si gradul didactic I
  • decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice de la bugetul de stat, prin Ministerul Educatiei
  • introducerea prevederilor Legii 315/2006 privind stimularea achizitionarii de carti sau programe educationale pe suport electronic
  • reintroducerea sporului de doctorat
  • posibilitatea pensionarii anticipate, cu cel putin trei ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, fara diminuarea cuantumului pensiei
  • acordarea gradatiei de merit si pentru personalul didactic auxiliar
  • introducerea posibilitatii dobandirii de catre cadrele didactice a celei de-a doua specializari, prin programe de conversie profesionala, cu finantare de la bugetul de stat.
  • adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanti sa creasca cu 50%, iar raportul dintre salariul de baza maxim al functiei didactice si cel minim sa fie de 2:1.
  • majorarea salariilor personalului nedidactic
  • depolitizarea invatamantului, in sensul ca, in dobandirea functiei de director al unitatii de invatamant, rolul determinant sa revina colectivului unitatii, si nu factorilor politici
  • regandirea programelor scolare si a sistemului de evaluare a elevilor, in sensul de a se pune accent pe latura formativa si nu pe cea informativa, iar prin evaluare sa se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunostintele dobandite, pentru a face fata cerintelor in schimbare si competitiei de pe piata fortei de munca

Citeste si: