"Fara o majorare a veniturilor angajatilor din invatamant, incepand cu 1 ianuarie 2014, sistemul va reactiona prin ample actiuni de protest", a anuntat Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret". Sindicatele afiliate FSE vor organiza saptamana viitoare intalniri cu parlamentarii "pentru a le expune problemele cu care se confrunta la ora actuala angajatii din sistemul de invatamant si vor picheta sediile prefecturilor", informeaza Federatia. "In masura in care aceste actiuni nu vor avea efectul scontat, incepand cu 1 noiembrie, FSE 'Spiru Haret' va demara actiuni de protest la nivel national, care pot culmina cu blocarea anului scolar si inchiderea unitatilor de invatamant", avertizeaza Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret".

Proteste ale profesorilorFoto: Agerpres

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" anunta ca "a luat act cu surprindere de declaratiile primului ministru al Romaniei, domnul Victor Viorel Ponta, care fac referire la posibilitatea neindexarii salariilor in anul 2014. FSE 'Spiru Haret' considera ca fara o majorare a veniturilor angajatilor din invatamant, incepand cu 1 ianuarie 2014, sistemul va reactiona prin ample actiuni de protest".

Marius Nistor, presedinte FSE "Spiru Haret", a declarat ca "promisiunile facute de actuala guvernare au creat o stare de asteptare in educatie. Nu poti sa iesi sa spui ca invatamantul trebuie sa fie prioritate nationala, sa spui ca angajatii din invatamant trebuie recompensati la adevarata lor valoare si, pe urma, sa vii sa amani orice negociere privind salarizarea personalului din scoli. Pot sa il asigur pe domnul Ponta ca nu vom accepta aceasta situatie si vom reactiona".

"Mai mult decat atat, tin sa ii amintesc premierului ca a ajuns in aceasta functie si in urma votului dat de angajatii din invatamant, care au fost privati de aproape toate drepturile de fosta guvernare. Nu trebuie uitat ca veniturile din invatamant sunt cu circa 30% mai mici decat erau in 2009, in conditiile in care ceilalti bugetari si-au recuperat taierile salariale", a afirmat Marius Nistor.

Federatia anunta ca, "in prima faza, sindicatele afiliate FSE 'Spiru Haret' vor organiza, saptamana viitoare, intalniri cu parlamentarii - pe plan local - pentru a le expune problemele cu care se confrunta la ora actuala angajatii din sistemul de invatamant si vor picheta sediile prefecturilor. In masura in care aceste actiuni nu vor avea efectul scontat, incepand cu 1 noiembrie, FSE 'Spiru Haret' va demara actiuni de protest la nivel national, care pot culmina cu blocarea anului scolar si inchiderea unitatilor de invatamant".

"Aceste actiuni vin dupa ce, de la inceputul acestui an scolar, FSE 'Spiru Haret' a incercat, prin diferite mijloace, sa determine actualul Guvern sa-si reconsidere pozitia fata de sistemul educational", se arata in comunicat.

Printre revendicarile FSE "Spiru Haret" se numara:

  • modificarea legii educatiei [fara ca federatia sa specifice care sunt punctele din lege pe care le doreste modificate - n.red.]
  • alocarea a 6% din PIB pentru invatamant
  • o lege speciala pentru salarizarea personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic
  • debirocratizarea actului educational
  • depolitizarea sistemului de invatamant preuniversitar
  • deblocarea reala a posturilor didactice auxiliare si nedidactice

Amintim ca aceasta este cea de-a doua federatie din invatamant care anunta proteste. In urma cu doua zile, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a comunicat ca profesorii vor iesi in strada, in perioada 28-30 octombrie, pentru a picheta sediul Guvernului si al USL, iar in luna noiembrie vor organiza un miting de amploare, urmat de un mars de protest. Printre revendicari se numara alocarea, incepand cu anul 2014, a minimum 6% din PIB pentru educatie si cresterea ponderii cheltuielilor de personal pentru invatamant, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public.

Citeste si: