"Pozitia sindicatelor cred ca este una corecta. Sunt foarte multe subiecte care, de-a lungul timpului, au fost amanate, neglijate, nediscutate", a afirmat ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie. Declaratiile acestuia vin dupa mai multe proteste organizate saptamana aceasta de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si dupa ce Federatia Sindicatelor din Educatie (FSE) "Spiru Haret" a anuntat pentru luni proteste la Palatul Parlamentului pentru alocarea a 6% din PIB pentru invatamant. "Cred ca din ianuarie si pana astazi ne-am intalnit de cel putin patru-cinci ori pe luna, in diferite forme", a afirmat Pricopie, citat de Agerpres.

Prezent la festivitatea de la Universitatea Politehnica Bucuresti, prilejuita de aniversarea a 195 de ani de inginerie, ministrul Remus Pricopie a declarat ca "pozitia sindicatelor cred ca este una corecta. Sunt foarte multe subiecte care, de-a lungul timpului, au fost amanate, neglijate, nediscutate. Eu am trecut de mai multe ori in revista solicitarile dumnealor, nu reprezinta o surpriza pentru noi, la Ministerul Educatiei. Cred ca din ianuarie si pana astazi ne-am intalnit de cel putin patru-cinci ori pe luna, in diferite forme", scrie Agerpres.

Pricopie a adaugat ca Ministerul Educatiei are un calendar cu privire la modul si timpul in care se pot rezolva problemele ridicate de sindicalisti. "Dumnealor, conform legii, au acest drept de a transmite un mesaj opiniei publice. Demonstratiile sau actiunile dumnealor sunt absolut decente si sunt menite a atrage atentia asupra unor probleme care treneaza de un anumit interval de timp. Noi ne-am intalnit, inclusiv din momentul in care au anuntat aceste proteste, ne vom intalni in continuare si sper ca pana la urma sa incercam sa gasim o formula pe care sa o agream cu totii, pentru lunile care urmeaza si, de ce nu, si pentru anii care urmeaza", a afirmat Pricopie.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a avertizat miercuri, 30 octombrie, ca USL ignora protestele angajatilor din Educatie si ii impinge spre greva generala. Peste 400 de membri ai FSLI au pichetat, de luni pana miercuri, sediile Guvernului si USL, insa protestele nu au dus la niciun rezultat, sustin reprezentantii federatiei sindicale, citati de Mediafax.

In aceste conditii, reprezentantii FSLI au anuntat ca peste 10.000 de profesori vor iesi in strada, pe 6 noiembrie, la un miting in Piata Victoriei urmat de un mars pana in Piata Constitutiei, pentru a cere respectarea legii. Federatia a anuntat pe 23 octombrie ca a obtinut toate aprobarile de la Primaria Capitalei pentru protestul din 6 noiembrie, noteaza Mediafax.

Solicitarile FSLI:

  • alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educatie
  • cresterea ponderii cheltuielilor de personal pentru invatamant in totalul cheltuielilor de personal din sectorul public
  • modificarea Legii educatiei nationale, inclusiv in ceea ce priveste statutul personalului didactic
  • reintroducerea normei de predare de 16 ore pe saptamana pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime in invatamant si gradul didactic I
  • decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice de la bugetul de stat, prin Ministerul Educatiei
  • introducerea prevederilor Legii 315/2006 privind stimularea achizitionarii de carti sau programe educationale pe suport electronic
  • reintroducerea sporului de doctorat
  • posibilitatea pensionarii anticipate, cu cel putin trei ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare, fara diminuarea cuantumului pensiei
  • acordarea gradatiei de merit si pentru personalul didactic auxiliar
  • introducerea posibilitatii dobandirii de catre cadrele didactice a celei de-a doua specializari, prin programe de conversie profesionala, cu finantare de la bugetul de stat.
  • adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanti sa creasca cu 50%, iar raportul dintre salariul de baza maxim al functiei didactice si cel minim sa fie de 2:1.
  • majorarea salariilor personalului nedidactic
  • depolitizarea invatamantului, in sensul ca, in dobandirea functiei de director al unitatii de invatamant, rolul determinant sa revina colectivului unitatii, si nu factorilor politici
  • regandirea programelor scolare si a sistemului de evaluare a elevilor, in sensul de a se pune accent pe latura formativa si nu pe cea informativa, iar prin evaluare sa se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunostintele dobandite, pentru a face fata cerintelor in schimbare si competitiei de pe piata fortei de munca

Pricopie: Abonamentele de transport ale elevilor vor fi decontate lunar

Ministrul Educatiei a vorbit astazi si despre naveta scolara, spunand ca "decontarile se vor face lunar". "Trebuie insa sa precizam faptul ca este un proces. Se prezinta niste documente si in baza lor elevii isi pot primi banii. Or, in bugetul Ministerului Educatiei, nu prin bugetele locale, exista toate aceste sume, iar pana la sfarsitul anului sa se intre intr-un ritm normal de decontare a banilor", a precizat ministrul Educatiei, citat de Agerpres.

Amintim ca Asociatia Tinerilor maghiari din judetul Covasna a anuntat luni, 28 octombrie, ca reia actiunile de protest fata de Ministerul Educatiei pentru recuperarea banilor de naveta. Elevii sunt nemultumiti ca nu si-au primit integral banii pentru abonamentele de naveta din precedentul an scolar si prin urmare, saptamana viitoare, vor organiza un mars de protest in municipiul Sfantu Gheorghe, scrie Agerpres.

Pricopie: Fonduri europene neutilizate, alocate pentru investitii in scoli

Tot in cadrul evenimentului de la Universitatea Politehnica Bucuresti, ministrul Educatiei Nationale a anuntat ca sumele din fondurile structurale europene pe 2007-2013 neutilizate pe anumite programe vor fi folosite pentru finalizarea proiectelor de investitii in scoli.

"Din sumele neutilizate pe anumite programe, de exemplu transporturi sau mediu, aceste sume vor fi directionate catre Ministerul Dezvoltarii - Programul de Dezvoltare Regionala - si destinate finalizarii proiectelor de investitii, respectiv scoli. Am discutat la inceputul anului scolar ca avem 1.400 de obiective incepute si neterminate. Vom folosi atat cat se poate din aceasta suma si vorbim de o suma cuprinsa intre 200 si 350 milioane de euro. Si din aceasta suma, probabil ca vor merge cu precadere catre scoli, dar este posibil sa mearga si catre alte tipuri de obiective", a precizat Pricopie.

In ceea ce priveste fondurile structurale europene din perioada 2014-2020, Remus Pricopie a declarat ca "avem odata componenta de resurse umane, asa cum a fost si in actualul ciclu, avem componenta de dezvoltare regionala, unde de data aceasta avem din start 700 milioane de euro pentru infrastructura educationala - gradinite, scoli, crese, universitati. Avem, de asemenea, competitivitatea, unde universitatile pot accesa bani pentru proiecte de cercetare. In principal, avem agenda digitala, componenta de administratie publica, unde la fel universitatile pot accesa bani".

Potrivit ministrului Educatiei, "am reusit sa recuperam pierderile pe actualul ciclu bugetar 2007-2013. Ca un element de comparatie, anul trecut au fost decontate de la Bruxelles aproape 75 milioane de euro, pe POSDRU, in timp ce anul acesta au fost deja decontate 500 milioane de euro si sper ca in anii care urmeaza sa stim sa folosim aceasta resursa pe aceasta componenta atat de importanta".

La rectificarea bugetara din aceasta saptamana, Ministerul Educatiei a primit aproape 200 de milioane de lei in principal pentru salarii. "Este o diferenta de calcul. Este absolut normal cand ai sute de mii de angajati si efective de elevi cu variabile de la un an scolar la altul, este absolut normal ca in a doua parte a anului sa faci aceasta calibrare", a afirmat Remus Pricopie.