Un diplomat rus aflat intr-o masina a Ambasadei Rusiei a accidentat grav o tanara de 19 ani pe o trecere de pietoni, in Bucuresti, duminica 21 octombrie. Tanara a fost transportata la Spitalul Clinic de Urgenta 'Bagdasar-Arseni' unde se afla internata, in timp ce soferul a refuzat testarea cu alcooltestul, invocand imunitatea. HotNews.ro a inventariat reactiile institutionale din acest caz, precum si pe cele din cazul accidentului din 2004 in care Teo Peter, basistul trupei Compact, a murit in urma unui accident rutier provocat de un functionar al ambasadei SUA. Vezi care sunt diferentele de atitudine si de reactie in cele doua situatii.

21 octombrie 2012: O masina a Ambasadei Rusiei a accidentat grav o tanara pe trecerea de pietoni. Soferul a refuzat testarea cu alcooltestul, invocand imunitatea

Duminica, pe 21 octombrie 2012, un autoturism al Ambasadei Federatiei Ruse a accidentat pe o trecere de pietoni din Bucuresti o fata de 19 ani. Soferul - cetatean rus si secretar al Ambasadei - a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, precum si prelevarea de probe biologice, invocand imunitatea de care beneficiaza. Tanara Madalina Bacanu, studenta in primul an in Bucuresti, a fost accidentata de diplomatul rus Alexander Evciukov, potrivit Adevarul.

In ziua in care a avut loc accidentul, purtatorul de cuvant al Brigazii de Politie Rutiera a declarat pentru Agerpres ca tanara a fost transportata catre Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni". In aceeasi zi, loctiitorul medicului sef al SMURD, Manuela Guran, a declarat ca tanara are un traumatism cranian si este in coma. Politia a precizat ca autoturismul apartine Ambasadei Federatiei Ruse, ca soferul este cetatean rus si secretar al Ambasadei si a refuzat testarea cu aparatul alcooltest, invocand imunitatea de care beneficiaza.

La o zi dupa accident, luni 22 octombrie,Primaria Sectorului 3 a facut publice primele imagini cu accidentul in care o tanara de 19 ani a fost lovita de o masina a Ambasadei Rusiei pe o trecere de pietoni din Capitala. Inregistrarea video arata masina Ambasadei Rusiei care schimba banda in apropierea trecerii de pietoni si o loveste pe tanara, iar imaginile au fost surprinse de camerele de supraveghere.

Ministerul roman al Afacerilor Externe anunta pe 22 octombrie ca persoana din cadrul Ambasadei Federatiei Ruse implicata in accident "are calitatea de diplomat si beneficiaza potrivit Conventiei privind relatiile diplomatice de imunitate de jurisdictie penala, civila si administrativa, pe teritoriul Romaniei". Ministerul Afacerilor Externe precizeaza ca Romania si Rusia au ratificat Conventia de la Viena care statueaza ca "persoana agentului diplomatic este inviolabila. El nu poate fi supus nici unei forme de arestare sau detentiune. Statul acreditar il trateaza cu respectul care i se cuvine, si ia toate masurile rationale pentru a impiedica orice atingere adusa persoanei sale, libertatii si demnitatii". Prin urmare, agentul diplomatic are imunitate doar in statul unde se afla la post, nu si in statul trimitator.

In aceeasi zi, purtatorul de cuvant al Spitalului Bagdasar-Arseni a declarat pentru Mediafax ca tanara este in coma la sectia de Terapie Intensiva. "Pacienta este in stare grava, la Terapie Intensiva. Este in coma, sedata si respira cu ajutor aparatelor", a spus medicul Florian Bica.

"Ambasada isi exprima regretul profund in legatura cu acest accident. Aceasta este tot. Nu exista alte comentarii, pentru ca acum desfasuram ancheta noastra interna", a declarat pentru Digi24 Andrei Lankikov, seful sectiei consulare a ambasadei Rusiei in Romania.

La doua zile de la accident, marti 23 octombrie,Mircea Geoana, presedintele Comisiei de Politica Externa din Senat si fost ministru de Externe, a declarat ca recomanda Moscovei sa renunte "partial" la imunitatea diplomatica in cazul accidentului comis de un angajat al ambasadei Rusiei la Bucuresti.

Ulterior, Titus Corlatean, ministrul roman de Externe, a anuntat ca ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg S. Malginov, va fi "invitat" "cat mai rapid posibil" la Ministerul Afacerilor Externe, pentru a discuta despre accidentul produs duminica de un diplomat rus la Bucuresti. "Suntem intr-un proces de reflectie interna care nu e simplu in raport cu practica internationala in materie de imunitati, cu posibilitatea de a solicita ridicarea imunitatii diplomatului respectiv", a precizat Titus Corlatean.

Cateva ore mai tarziu, Titus Corlatean a anuntat ca a avut o intrevedere la sediul MAE cu Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, in care autoritatile romane au solicitat ridicarea imunitatii diplomatului rus care a fost implicat intr-un accident rutier.

Tot in a doua zi de la accident, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 3 au anuntat ca le vor solicita judecatorilor transferul in Federatia Rusa a dosarului accidentului. Purtatorul de cuvant al Parchetului, Simona Prescornita, a declarat marti pentru Agerpres ca Ministerul Afacerilor Externe a transmis procurorilor ca persoana implicata in accident are calitatea de diplomat si beneficiaza de imunitate de jurisdictie penala, civila si administrativa pe teritoriul Romaniei. In consecinta, instanta de judecata este cea care trebuie sa decida transferarea procedurii penale in Federatia Rusa, deoarece procurorii romani nu mai au competenta sa il ancheteze pe secretarul Ambasadei Rusiei.

4 decembrie 2004: Teo Peter a murit in urma unui accident rutier provocat de un functionar al Ambasadei SUA

Teo Peter, basistul trupei Compact, a murit in decembrie 2004 urma unui accident rutier provocat de un functionar al ambasadei SUA, Cristopher Robert Van Goether. Accidentul a avut loc pe 4 decembrie, in jurul orei 4:30 dimineata (in noaptea de vineri spre sambata). Presa de la acea vreme a relatat pe larg despre accidentul din Capitala.

"In jurul orei 4.30 dimineata, in plin centrul Bucurestiului, la intersectia Bulevardului Dacia cu strada Polona, taxiul in care se afla Teo Peter (50 de ani) a fost lovit violent de o masina Ford Expedition apartinind Ambasadei SUA. In urma impactului, taxiul a fost proiectat pe trotuar, iar artistul, care se intorcea de la gala la care era co-organizator, a murit pe loc. Interventia prompta a echipei de descarcerare si a personalului de la Ambulanta s-au dovedit insa a fi inutile pentru cel care a fost Teo Peter", scria pe 5 decembrie Evenimentul Zilei.

La o zi dupa accident, pe 5 decembrie, ziarul relata: "Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a informat ca, in jurul orei 4.30, functionarul - un cetatean american, in virsta de 31 de ani - conducea un autoturism Ford Expedition al Ambasadei SUA, pe Strada Polona. Sursa citata precizeaza ca, atunci cind a ajuns la intersectia cu Bulevardul Dacia, functionarul nu a respectat semnificatia indicatoarelor si a intrat cu viteza maxima in taxiul care il transporta pe Teo Peter. In urma impactului, taximetrul a fost proiectat pe trotuar, fiind complet distrus, iar artistul a decedat pe loc".

Politia Capitalei a anuntat atunci printr-un comunicat de presa ca testul facut cetateanului american a aratat o valoare de 0,09 miligrame/litru alcool pur in aerul expirat, iar americanul a refuzat sa mearga la Institutul National de Medicina Legala pentru a i se recolta probe biologice, scrie Evenimentul Zilei. Politistii au precizat in comunicatul citat ca dosarul instrumentat in acest caz va fi inaintat procurorilor Parchetului Tribunalului Bucuresti.

Ambasada Statelor Unite ale Americii in Romania a dat publicitatii un comunicat de presa in ziua in care a avut loc accidentul in care a murit Teo Peter, potrivit Evenimentului Zilei. "Ambasada SUA a confirmat prin intermediul unui comunicat emis aseara ca oficialul face parte din efectivele de puscasi marini care asigura securitatea reprezentantei diplomatice. Comunicatul precizeaza ca oficialul a fost evacuat deja din Romania sub escorta unui ofiter de securitate, aflindu-se in prezent intr-o baza militara americana. Ambasada si-a exprimat regretele pentru moartea artistului rock Teo Peter si a precizat ca puscasii marini americani vor coopera deplin cu politia romana in cadrul anchetei privind accidentul rutier. Comunicatul precizeaza ca, pe baza concluziilor oferite de politie, se va stabili daca oficialul american implicat in accident va fi pus sub acuzare", scria pe 5 decembrie ziarul citat.

Pe 5 decembrie, Politia Romana de Frontiera anunta printr-un comunicat de presa ca "formalitatile de iesire din tara fata de cetateanul american implicat in accident s-au facut conform legislatiei romane si internationale", scrie Adevarul.

La doua zile de la accident, pe 6 decembrie, Evenimentul Zilei scria ca Ministerul roman de Externe, condus la acea vreme de Mircea Geoana, a cerut ridicarea imunitatii puscasului. "MAE isi exprima consternarea fata de 'gestul plecarii din tara a persoanei vinovate de producerea accidentului rutier in urma caruia s-a inregistrat decesul lui Teo Peter'. De asemenea, ministerul a cerut Ambasadei SUA readucerea puscasului in Romania si ridicarea imunitatii acestuia 'in baza articolului 32 al Conventiei de la Viena'. (...) Cristian Diaconescu, ministrul justitiei, a afirmat ieri ca investigatiile accidentului produs de angajatul Ambasadei SUA la Bucuresti se desfasoara in lipsa autorului", relata publicatia citata pe 6 decembrie.

In acelasi articol, ziarul nota declaratia ambasadorului american la Bucuresti, Jack Dyer Crouch: "Cea mai buna modalitate de realizare a investigatiei era anchetarea cetateanului american in SUA. Puscasul se afla la o baza militara din Washington, unde autoritatile americane desfasoara propria lor ancheta in acest caz".

Presa a consemnat in primele doua zile ce au urmat accidentului si declaratiile a numeroase vedete, colegi sau prieteni ai lui Teo Peter.

Curtea Martiala americana l-a achitat pe Christopher Van Goethem, dupa doi ani de proces, pentru acuzatia de omor din culpa, gasindu-l vinovat doar de obstructionarea justitiei si fals in declaratii oficiale, potrivit Adevarul.