Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a anuntat, in urma intrevederii pe care a avut-o la sediul MAE cu Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, ca autoritatile romane au solicitat ridicarea imunitatii diplomatului rus care a fost implicat intr-un accident rutier. El a precizat ca "regreta profund" faptul ca diplomatul nu a acceptat sa se supuna etilotestului.

Titus CorlateanFoto: Agerpres

"Am solicitat ridicare a imunitatii. Este important ca justitia sa se pronunte. Acest demers nu are nicio intentie de a afecta relatiile bilaterale, dar ele reflecta obligatia statului roman de protejare a integritatii propriilor cetateni. Intr-o astfel de situatie am formulat aceasta solicitare," a declarat Corlatean la Romania TV.

"Discutia a fost sobra, mi-a dat asigurari ca va exista cooperare pentru a gestiona aceasta situatie si va transmite solicitarea la Moscova. Este un caz care starneste emotie in randul opiniei publice. Noi vom comunica ministerului de interne, politiei si parchetului spre informare faptul ca am solicitat ridicarea imunitatii. Nu este un termen oficial pentru asa ceva, sunt convins ca va fi tratat cu diligenta si cu examinare rapida. Asteptam intr-un termen scurt un raspuns," a precizat el, dupa intrevederea cu ambasadorul Rusiei, Oleg S. Malginov.

Corlatean precizase ca partea romana este "preocupata" "foarte serios" de conduita diplomatului rus, care a refuzat alcooltestul. El a afirmat ca "exista situatii cand o persoana avand statut diplomatic se poate prevala pentru a nu da curs acestor proceduri", dar "era corect ca diplomatul rus sa accepte testul privind alcoolemia mai ales daca nu avea nimic" de ascuns.

"Faptul ca a refuzat genereaza o stare foarte serioasa de preocupare si o nemultumire din partea autoritatilor romane", a subliniat ministrul de Externe, notand ca testul de alcoolemie "era un lucru necesar si pentru a clarifica un aspect important din punct de vedere juridic si penal".

Titus Corlatean a spus ca ambasadorul Rusiei va fi invitat la sediul MAE, pentru a i se transmite "asteptarea" partii romane ca "legea sa isi spuna cuvantul si responsabilitatea fata de o curte de justitie sa se materializeze".

"E o situatie delicata care trebuie tratata foarte serios de MAE", a recunoscut ministru, adaugand, la intrebarile presei, ca ambasadorul rus va fi invitat "cat mai rapid posibil".

El a mentionat ca "asteptarea guvernului Romaniei" este "un proces care sa nu intampine obstacole".

Pe de alta parte, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria sectorului 3 vor solicita judecatorilor transferul in Federatia Rusa a dosarului accidentului.

Purtatorul de cuvant al Parchetului, Simona Prescornita, a declarat, marti, pentru Agerpres, ca Ministerul Afacerilor Externe a transmis procurorilor ca persoana implicata in accident are calitatea de diplomat si beneficiaza de imunitate de jurisdictie penala, civila si administrativa pe teritoriul Romaniei.

In consecinta, instanta de judecata este cea care trebuie sa decida transferarea procedurii penale in Federatia Rusa, deoarece procurorii romani nu mai au competenta sa il ancheteze pe secretarul Ambasadei Rusiei.

Conditiile de transferare a procedurii penale in alt stat sunt prevazute in art. 125 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala republicata 2011.

Astfel, cererea de transfer este facuta de procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala ori din oficiu, iar instanta de judecata dispune, prin incheiere motivata, transferul procedurii penale.

Decizia instantei poate fi atacata cu recurs in termen de cinci zile.

Un accident in care a fost implicat un autoturism apartinand Ambasadei Federatiei Ruse in Romania si soldat cu ranirea unei tinere s-a produs, duminica dupa-amiaza, pe bd. Camil Ressu din Capitala, la intersectia cu strada Ilioara. Tanara in varsta de 16 - 17 ani a fost transportata la Spitalul Clinic de Urgenta 'Bagdasar-Arseni' unde se afla internata.