Presedintele Comisiei de Politica Externa din Senat, Mircea Geoana, spune, la RFI, ca recomanda Moscovei sa renunte "partial" la imunitatea diplomatica in cazul accidentului comis de un angajat al ambasadei Rusiei la Bucuresti. O tanara de 19 ani a fost lovita de o masina pe o trecere de pietoni din Sectorul 3 al Capitalei. Victima este in coma la Spitalul Bagdasar-Arseni.

Persoana din cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti implicata in accidentul de duminica are calitatea de diplomat si beneficiaza de imunitate de jurisdictie penala, civila si administrativa, pe teritoriul Romaniei.

Mircea Geoana propune o solutie de compromis: "Uitati-va cata emotie starneste in Romania incidentul rutier in care a fost antrenat un diplomat de la ambasada rusa si in care o tanara studenta este acum intr-o situatie extraordinar de grava. Evident, situatia diplomatica este relativ clara, asa este Conventia de la Viena, exista un anumit tip de imunitate diplomatica, dar daca ar fi sa dau o recomandare si un sfat intr-o perioada in care si asa perceptia despre Rusia in Romania nu este in forma cea mai buna, au existat situatii in care printr-o decizie politica, un stat a renuntat macar partial la imunitatea diplomatica si a permis macar declansarea unei investigatii in tara unde s-a intamplat acel accident".

Mircea Geoana isi aminteste de un caz similar petrecut in SUA: "Am trait cand eram ambasador in America o situatie in care un diplomat georgian, exact pe situatia care s-a intamplat la Bucuresti, a omorat pe trecerea de pietoni o tanara studenta de la George Washington University. Si desi era acoperire diplomatica, in fata presiunii publice, Guvernul georgian a acceptat ca acel diplomat sa fie judecat in America. A fost dupa aceea extradat catre Georgia, pedeapsa pe care a avut-o a fost executata in tara de origine".

Continuarea pe www.rfi.ro.