Puscasul marin implicat in accidentul de circulatie din noaptea de vineri spre simbata, in care si-a pierdut viata Teo Peter (membru al trupei Compact), are imunitate de jurisdictie penala pe teritoriul Romaniei. Prin urmare, el nu va putea fi cercetat ori pedepsit in tara noastra.

Simbata, americanul a fost scos din Romania “pentru a i se respecta drepturile”, explica ambasadorul SUA la Bucuresti, J.D. Crouch.

In noaptea de vineri spre simbata, masina condusa de puscasul marin a lovit un taxi care rula regulamentar si in care se afla Teo Peter, basistul trupei Compact.

Testul facut cetateanului american (in imagine, foto Jurnalul National) a aratat o valoare de 0,09 miligrame/litru alcool pur in aerul expirat. De aceea politistii l-au condus pe functionar la Institutul National de Medicina Legala pentru a i se recolta probe biologice.

Acesta a refuzat, motivind ca la institut “nu se foloseste instrumentarul medical pus la dispozitie de ambasada”. Puscasul marin, care era insarcinat cu protectia ambasadorului SUA, Jack Dyer Crouch, a fost scos din tara si se afla la o baza militara americana.

Politistii romani spun ca puscasului marin i s-a intocmit dosar penal. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat ca americanul beneficiaza de “imunitate de jurisdictie penala” pe teritoriul Romaniei.

Ministerul condus de Mircea Geoana a invocat prevederile articolului 8 din Codul Penal, in care se precizeaza: “Legea penala nu se aplica infractiunilor savirsite de catre reprezentantii diplomatici ai statelor straine sau de alte persoane care, in conformitate cu conventiile internationale, nu sint supuse jurisdictiei penale a statului roman”.

MAE cere ridicarea imunitatii puscasului

MAE isi exprima consternarea fata de “gestul plecarii din tara a persoanei vinovate de producerea accidentului rutier in urma caruia s-a inregistrat decesul lui Teo Peter”. De asemenea, ministerul a cerut Ambasadei SUA readucerea puscasului in Romania si ridicarea imunitatii acestuia “in baza articolului 32 al Conventiei de la Viena”.

“Partea romana nu poate lua nici o decizie in ce-l priveste pe angajatul ambasadei americane. Doar Statele Unite pot lua o astfel de decizie. In cazul in care SUA vor ridica imunitatea angajatului, atunci el poate fi tras la raspundere de statul roman”, ne-a declarat Catalin Ionita, purtatorul de cuvint al MAE.

Acesta sustine ca, in cazul in care un angajat al ambasadei romane din SUA este implicat intr-un incident asemanator, si el beneficiaza de imunitate. Impotriva lui poate lua o decizie doar statul roman.

Cristian Diaconescu, ministrul justitiei, a afirmat ieri ca investigatiile accidentului produs de angajatul Ambasadei SUA la Bucuresti se desfasoara in lipsa autorului.

Va fi judecat de Curtea Militara a SUA

Ambasadorul american la Bucuresti, Jack Dyer Crouch a incercat sa explice de ce puscasul a fost scos din tara. “Cea mai buna modalitate de realizare a investigatiei era anchetarea cetateanului american in SUA. Puscasul se afla la o baza militara din Washington, unde autoritatile americane desfasoara propria lor ancheta in acest caz”, a spus diplomatul.

Acesta a mai afirmat ca puscasul avea dreptul sa paraseasca Romania, intrucit “este membru al personalului diplomatic”.

Potrivit lui J.D. Crouch, au fost trimise deja in America o serie de date cu privire la persoana puscasului marin. “Medicii din Romania nu au acceptat ca mostra de singe sa fie prelevata cu asistenta personalului medical al ambasadei si depozitata in recipiente puse la dispozitie tot de ambasada.

Cu toate acestea, ambasada a prelevat o mostra de singe, care se afla in prezent in SUA pentru a fi supusa analizelor”, a mai spus ambasadorul, citat de Rompres.

Paul Ciuci: “Ce repede si-au adunat americanii gunoiul si l-au trecut peste granita!”

Lelut Vasilescu (Compact): “Pentru mine, cel putin, nu va mai fi nimic cum a fost inainte. Iar despre chestia cu ticalosul ala n-o sa lasam noi lucrurile asa. Intii pentru ca e vorba de un om, in al doilea rind pentru ca e vorba de Teo. Asteptam sa se termine cu inmormintarea si apoi vedem noi cine ne poate ajuta, ca asa nu se poate. Il vom ingropa la Cluj, linga mama-sa”.

Paul Ciuci (Compact): “Incercam sa ne trezim dupa socul pe care l-am primit cu totii. Internetul e plin de sute de mesaje in care se spune ca puscasul marin e un ticalos si un ordinar si ca America ne da lectii de democratie, dar isi ascunde raufacatorii. S-a produs o crima, Teo a fost omorit cu o masina de un iresponsabil, de un betiv ordinar, au si ei gunoaiele lor.

Si uite ce repede si-au adunat americanii gunoiul si l-au trecut peste granita! E rusinos ca nu au pus mina pe telefon sa-si exprime, catre baiatul lui Teo, compasiunea pentru cele intimplate. Au dat un comunicat de presa si gata. A trebuit transferat de teama linsajului. Daca vreunul din noi calca cu masina un cetatean american, cam ce credeti ca se intimpla?”

Teo Peter

Data si locul nasterii 11 aprilie 1954, Cluj

Teo Peter, pe numele intreg Teofil Peter, s-a aflat printre fondatorii formatiei Compact, in 1977.

Primul album a aparut in 1985, alaturi de Peter venind Paul Ciuci si Aurel “Lelut” Vasilescu, iar grupul a fost intregit cu Vlady Cnejevici. Trei ani mai tirziu li s-a alaturat si Adi Ordean. Ultimul album Compact a fost lansat pe piata in 1999, in componenta ca si in prezent: Paul Ciuci, Teo Peter, Lelut Vasilescu, Emil Laghia si Dan Stesco.

Omagiu: azi, 30 de secunde de tacere la radio si TV

Astazi, de la ora 13.00, la Sala Polivalenta din Bucuresti, va avea loc o slujba de pomenire deschisa publicului. In cursul serii, apropiatii lui Teo Peter ii vor transporta corpul la Cluj, unde va fi inmormintat miine, linga mama sa.

Casa de discuri care a produs ultimul album “Compact 100%” a contactat toate televiziunile si posturile de radio nationale, obtinind promisiunea ca astazi, la ora 11.59.30, sa fie oprita emisia, timp de 30 de secunde, in memoria regretatului artist.