​"Eu sunt de acord cu mutarea clasei pregatitoare la gradinita pentru ca sunt copii foarte mici, trebuie sa invete in niste spatii daca se poate absolut separate de ceilalti copii". "Parerea mea este ca clasa pregatitoare este ok in scoala. Am pregatit totul ca la carte, ca la lege". "Clasa pregatitoare devine obligatorie, acest lucru este foarte bun. Eu cred ca trebuie sa existe o elasticitate in gandirea pozitiei clasei pregatitoare ca si cladire". Acestea sunt cateva dintre raspunsurile directorilor de scoli contactati de HotNews.ro pentru a vorbi despre planurile anuntate de prim-ministrul Victor Ponta de a muta, la anul, clasa pregatitoare de la scoala la gradinita.

Clasa pregatitoareFoto: HotNews.ro

Luni, 17 septembrie, a inceput scoala. Una dintre marile noutati ale acestui an scolar este inceperea clasei pregatitoare - introdusa in invatamantul primar si obligatorie pentru toti copiii care au implinit varsta de 6 ani pana la inceperea scolii. Prezent la deschiderea anului scolar la Targu Jiu, prim-ministrul Victor Ponta a declarat urmatoarele:

"Clasa pregatitoare o vad, de anul viitor, necesara si utila, dar tot in cadrul gradinitei si NU in cadrul scolii. Cred ca anul acesta ne-am grabit putin. Cred ca am dat multe batai de cap parintilor. Trebuie sa ramana inca un an acolo unde au inceput gradinita, dupa care, cand vin la scoala, in clasa I, sa fie cat mai bine pregatiti".

Tot in prima zi de scoala, ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu a declarat ca autoritatile au intampinat foarte multe dificultati in amenajarea claselor pregatitoare, sustinand ca dupa primul semestru se va face o evaluare in care va fi luata in considerare intoarcerea clasei zero la gradinita.

Ce spun directorii de scoli

HotNews.ro a contactat cativa directori din scoli din Bucuresti pentru a vorbi despre implicatiile unei eventuale mutari a clasei pregatitoare de la scoala la gradinita, dupa un an de functionare la scoala.

Marilena Stoica, directorul Scolii generale nr. 17 Pia Bratianu:

"Si eu sunt de acord cu acest lucru (mutarea clasei pregatitoare la gradinita - n.red.) pentru ca sunt copii foarte mici, trebuie sa invete in niste spatii daca se poate absolut separate de ceilalti copii. Cel putin in primul semestru o sa fie foarte dificil cu clasa pregatitoare aici. Va dati seama ca scolile nu au infrastructura. Noi lucrurile astea le-am aflat pe parcurs, dupa ce s-a fixat ca va fi clasa pregatitoare la scoala, am aflat la multe luni dupa aceea ca in salile respective nu trebuie sa mai invete nimeni. Au fost niste lucruri pe care nu le-am stiut de la inceput, deci destul de dificil.

Rep: Care sunt implicatiile financiare, logistice si de resurse umane ale unei eventuale mutari ale clasei pregatitoare la gradinita?

Copiii care au intrat acum in clasa pregatitoare anul viitor vor fi in clasa I. Deci anul viitor parerea mea este ca nu se va mai face inscrierea in clasa pregatitoare si, eventual, daca mai sunt copii care nu s-au prezentat se vor inscrie direct in clasa I. Asta este ideea.

Mobilierul este standard, atat doar ca poate fi coborat sau inaltat, este reglabil, deci poate fi foarte bine folosit pentru copiii mai mari. Nu se pune problema de mobilier. Investitia care s-a facut se utilizeaza in continuare la celelalte clase. Eu sunt o scoala din programul BEI si am primit mobilierul de la primaria capitalei.

Cadrele didactice vor duce mai departe clasele, la noi sunt cadre titulare. Este problema cadrelor didactice care le predau copiilor de clasa a IV-a care anul viitor, daca nu se face clasa pregatitoare, nu vor avea ce clasa sa ia. Dar in sistem si si la noi la scoala sunt cativa suplinitori care sunt angajati doar pe un an de zile. Locul acestora va fi luat de titularii care nu mai au clasa. Lucurile se regleaza, sistemul este unul viu si se regleaza pe parcurs. Singura problema este sa avem si noi o predictie, sa stim cu mai multa vreme inainte ca sa ne putem planurile.

Scoala noastra nu are niciun cost daca se renunta la clasa pregatitoare, copiii vor ramane in continuare in scoala, in clasa I, mobilierul este ok. Mobilierul este destul de mare, asa cum stiu eu gradinitele nu cred ca ar incapea acolo. Dar ar fi o idee ca el sa se duca spre gradinite, sunt tot banii sistemului pana la urma. Noi, cel putin in Bucuresti, suntem foarte apropiati de gradinite. La noi, gradinita este in curtea scolii. Dar din punctul nostru de vedere salile sunt dotate standard de primaria capitalei, prin programul BEI, si pot fi utilizate la orice clasa, ca sunt reglabile.

Nu am primit niste materiale didactice speciale, dar cu acestea este cel mai simplu sa fie date spre gadinite. Acelea care nu se uzeaza in timp de un an."

Carmen Buican, directorul Scolii generale nr. 4:

Mutarea clasei pregatitoare de la scoala la gradinita "ar fi din nou o greutate pentru toata lumea. Dar nu putem anunta acest lucru inca, pentru ca o sa fim intr-un proces de evaluare continua pentru acest an scolar. Asteptam concluziile finale. Abia am inceput.

Din punctul de vedere al scolii noastre, lucrurile se desfasoara bine pentru ca facem parte dintre norocosii care avem si dotarea materiala, si dotarea cu cadre didactice completa si calificata. Atunci probleme de acest gen nu avem. Vedem ce se va intampla pe parcursul anului scolar. Deocamdata noi ne desfasuram orele chiar intr-o liniste si o armonie completa zilele acestea, spre bucuria noastra. Si ieri si astazi semnalele sunt pozitive.

Dar trebuie sa spun ca intr-adevar facem parte, din ce vedem la televizor si in jur, din cei vizati de soarta in sens pozitiv. Mobilierul suficient si necesar, respectiv masutele si scaunelele, il avem. Suntem in asteptare pentru alte piese de mobilier, dulapuri pentru jucarii, covorase, material didactic, dar repet ca avem cadru didactic calificat care a stiut sa isi organizeze activitatea astfel incat copiii sa nu simta aceasta lipsa. Ei au unde sa stea si doamna invatatoare le umple tot spatiul. Programul este normal, numai de dimineata, cu toata scoala, restul de materiale le asteptam si noi si incercam sa facem fata tuturor cerintelor. Avem din partea parintilor sprijin si o extraordinara deschidere, asa ca lucrurile se desfasoara spre bine, dupa cum tatonam noi de doua zile.

Rep: Care sunt implicatiile financiare, logistice si de resurse umane ale unei eventuale mutari ale clasei pregatitoare la gradinita?

S-ar putea sa insemne o pierdere de costuri trecerea clasei pregatitoare la gradinite pentru cei care si-au facut adaptare (la toalete - n.red.). Noi cand am facut o investitie, am facut-o cu consultarea tuturor celor care ne controleaza si pe care ne si sprijinim si am profitat la momentul respectiv la inlocuirea toaletelor. Am intrebat la Sanepid care este cea mai igienica varianta, ni s-a spus ca genul de toaleta fara vas de vece, pentru ca se poate spala si igieniza foarte bine, iar acum nu a fost necesara nicio adaptare.

Mobilierul este reglabil, deci ar putea ramane in scoala.

Ar afecta corpul didactic acolo unde au fost angajati anul acesta in mod special. Da, va afecta invatatorii care au acum clase de a IV-a. La noi nu a fost aceasta situatie, pentru ca am coordonat lucrurile in functie de circumscriptie si in functie de inscrieri incat noi, cu cadrele didactice pe care le-am avut si numarul de clase pe care ni l-am propus, sa cadem pe situatia reala si optima. Asa incat pentru noi anul viitor nu va insemna o pierdere a painii cuiva.

Clasa pregatitoare devine obligatorie. Acest lucru este foarte bun. Unele scoli isi pot permite sa o mentina in scoala, altele probabil nu isi vor permite din punct de vedere al spatiului, al dotarii sau intr-adevar scolile aglomerate cu un numar mare de clase nu vor putea duce si clasa pregatitoare si probabil ca vor trebui sa aiba gradinitele arondate scolilor care sa le aduca pepiniera. Dar in cazul nostru, lucrand intr-un singur schimb, pentru ca numarul de sali de clasa coincide cu numarul de clase, noi ne putem desfasura asa activitatea si chiar, la o eventuala trecere in program de dupa-amiaza, un numar minim de clase trece dupa-amiaza.

Eu cred ca trebuie sa existe o elasticitate in gandirea pozitiei clasei pregatitoare ca si cladire. Eu zic ca este de bun augur obligativitatea clasei pregatitoare, noi vedem lucrurile astea imediat pe deprinderile formate copiilor si sunt incantata de ce avem in acest moment in scoala, inclusiv copiii de la clasa pregatitoare care au fost la gradinita se vede cum se comporta in clasa. Nu au existat momente triste, suparatoare, nici pentru ei, nici pentru colegele mele. Dar, repet, nu cred ca se gasesc multe scoli in aceasta situatie. Pozitia clasei pregatitoare ca obligativitate este foarte buna, iar in gandirea ei ca si cladire, ar trebui sa existe elasticitatea in functie de posibilitatile scolilor."

Mihai Melita, directorul Scolii generale nr. 71:

"Parerea mea este ca clasa pregatitoare este ok in scoala. Aceasta scoala a facut eforturi, prin manageri, prin profesori, prin consiliul local, prin parinti, si la 1 septembrie a avut asigurata locatia, toaletele de care leaga toata lumea, spatiul, mobilierul si cadrele didactice conform legii: cadru didactic titular, cu experienta si care sa fi participat la cursurile de formare pentru clasa pregatitoare. Am pregatit totul ca la carte, ca la lege.

Se schimba legea de anul viitor, ne spune la gradinita? La gradinita mergem. Dar din punctul meu de vedere a fost o lege, am respectat-o. Va fi o alta lege, o respectam. In ceea ce priveste daca e buna sau rea, parerile sunt impartite.

Rep: Care sunt implicatiile financiare, logistice si de resurse umane ale unei eventuale mutari ale clasei pregatitoare la gradinita?

Da, bun, asta este alta treaba. Atunci s-a facut o investitie aiurea. Inclusiv in formarea profesorilor, o investitie de timp, pentru ca acesti oameni au fost in concediu, au participat la aceste cursuri de formare, formatorii nu au fost retribuiti. Profesorii au participat acolo cu constiinta, sa stie, sa vada.

Mobilierul poate sa ramana in scoli, sunt banci individuale, scaune micute, la gradinita nu cred ca pot sa fie utilizate. Gradinitele sunt ultra-dotate in acest moment sau cel putin gradinitele din sectorul 2.

Copiii de la clasa pregatitoare intra in aceasta clasa cu mobilier special, dupa care in clasa I se muta intr-o clasa normala, urmand ca clasa special dotata pentru pregatitoare sa fie preluata de urmatoarea serie. Daca nu mai este alta serie de clasa pregatitoare, atunci mobilierul ori se indreapta spre gradinite, cele care pot sa il utilizeze, ori va fi depozitat undeva pentru ca sala aceea a fost amenajata special, si peretii, si cu covor pe jos, cu spatiu de joaca, cu amenajarea toaletelor.

Doamna invatatoare care preda acum la clasa pregatitoare va merge cu aceasta clasa urmatorii patru ani. Tinand cont de faptul ca in invatamantul primar, si la invatatori exista un deficit mare de cadre didactice, nu se pune problema a ramane pe dinafara cadrele didactice care la anul vor termina cursurile la elevii de clasa a IV-a. Poate nu isi vor continua activitatea in scoala respectiva, dar pe dinafara in niciun caz. Daca este titular fara probleme i se asigura locul, daca este suplinitor merge in alta parte."

Tudor Onofreiciuc, directorul Scolii generale nr. 150:

"Avem patru clase pregatitoare si suntem pregatiti, avem profesori calificati, mobilier, tot. E prea devreme sa discutam daca clasa pregatitoare se duce sau nu la gradinita anul viitor. Nu cred ca mai are cum sa se duca la gradinita clasa pregatitoare, din punctul meu de vedere. Ei sunt inscrisi in invatamantul obligatoriu si clasa pregatitoare este in invatamantul obligatoriu. Cine nu vine la scoala, la anul merge tot in clasa pregatitoare, nu vine in clasa I. Ciclul a inceput, nu putem sa il oprim."

Tereza Muresan, directorul Scolii nr. 85 "Vasile Bunescu":

"Din punctul meu de vedere, noi avem niste conditii foarte bune, copiii s-au integrat. Deci din punctul meu de vedere, al scolii mele, mie mi se pare ca este o idee foarte buna sa ramana in scoala (clasa pregatitoare - n.red.). Eu cu trei saptamani inainte sa inceapa scoala aveam totul gata, absolut tot. Am si doua doamne invatatoare care s-au ocupat din vara de aranjarea si amenajarea claselor, totul arata ca la carte.

Mobilierul a fost 200 de lei per copil, iar restul au suportat doamnele invatatoare, care au dat bani din buzunar cat cuprinde. Si-au cumparat tot ce le trebuie pentru amenajarea unei clase.

Rep: Care sunt implicatiile financiare, logistice si de resurse umane ale unei eventuale mutari ale clasei pregatitoare la gradinita?

Doamnele mele sunt titularele mele cu gradul I si posturile lor exista, deci chiar daca clasa pregatitoare se duce la gradinita noi nu o sa avem o problema din punctul acesta de vedere. Daca ar fi ca mobilierul sa ramana in scoala, el ar putea fi folosit pentru clasele I pentru ca este reglabil si nu ar fi nicio problema. Noi nu am avut nici cea mai mica problema."

Cat costa Clasa Pregatitoare

Aproximativ 130.000 de copii au inceput luni clasa pregatitoare. Clasa pregatitoare se organizeaza in cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica in care exista nivelul de invatamant primar acreditat sau autorizat, dar poate functiona si in cadrul unitatilor de invatamant prescolar - gradinite - care sunt structuri ale unitatilor de invatamant cu personalitate juridica in care exista nivelul de invatamant primar acreditat sau autorizat, conform Metodologiei pentru fundamentarea cifrei de scolarizare si stabilirea retelei unitatilor de invatamant preuniversitar de stat pentru anul scolar 2012 - 2013.

Aproximativ8.000 de cadre didactice au participat la sesiuni de formare la nivel national, pentru a le putea preda copiilor la clasa pregatitoare.

Pentru clasa pregatitoare s-au alocat 26 de milioane RON pentru mobilier si 23 milioane RON pentru materiale didactice. "Exista 130.000 de beneficiari, ceea ce inseamna o alocare a acestor sume de mobilier per elev de aproximativ 200 de lei", a anuntat fostul ministru interimar al Educatiei Liviu Pop.

Potrivit Legii Educatiei Nationale, acesta este primul an in care clasa pregatitoare este obligatorie si se desfasoara in cadrul scolilor.

Citeste si: