Premierul Victor Ponta a declarat luni dimineata la Targu Jiu, unde participa la deschiderea noului an scolar, ca autoritatile s-au "grabit" cu clasa pregatitoare si ca aceasta isi are locul la gradinita, nu la scoala, relateaza Agerpres.

"Clasa pregatitoare o vad, de anul viitor, necesara si utila, dar tot in cadrul gradinitei si nu in cadrul scolii. Cred ca anul acesta ne-am grabit putin. Cred ca am dat multe batai de cap parintilor. Trebuie sa ramana inca un an acolo unde au inceput gradinita, dupa care, cand vin la scoala, in clasa I, sa fie cat mai bine pregatiti," a spus Ponta la Colegiul National 'Spiru Haret' din Targu-Jiu, potrivit Agerpres.

UPDATE Ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu a declarat ca autoritatile au intampinat foarte multe dificultati in amenajarea claselor pregatitoare, sustinand ca dupa primul semestru se va face o evaluare in care va fi luata in considerare intoarcerea clasei zero la gradinita, potrivit Mediafax.

Ecaterina Andronescu a afirmat, luni, la Targu-Jiu, ca eforturile pentru amenajarea claselor pregatitoare au fost "extraordinare", intrucat in urma cu doua-trei luni "nu exista absolut nimic".

"Anul scolar a inceput cu preocuparile noastre pentru clasa pregatitoare. In urma cu doua-trei luni nu exista absolut nimic, nici bani, nici lucrarile demarate pentru ca anul scolar sa poata sa inceapa. De aceea eforturile au fost extraordinare si din partea Guvernului, care a asigurat resursele, si a celor care trebuia sa pregateasca aceasta clasa pregatitoare. Niciun inspector nu a fost in concediu, a fost primul mesaj pe care l-am transmis. La fel si directorii de scoala. Acum sunt bucuroasa sa anunt ca clasa pregatitoare incepe in conditii normale, toate cadrele sunt calificate, sunt titulare, dar si cei care suplinesc sunt cadre didactice calificate", a spus Andronescu.

Ea a precizat ca au fost desfiintate laboratoare de chimie sau fizica din scoli sau au fost divizate sali de sport pentru a face loc claselor pregatitoare.

"Am intampinat foarte multe dificultati si s-au produs foarte multe perturbatii, in sensul ca exista sali de sport care s-au divizat sau sali care si-au schimbat obiectul de activitate intrucat trebuia sa incapa aceste clase pregatitoare. Sunt laboratoare de chimie, de fizica din scoli gimnaziale care au fost desfiintate ca sa faca loc claselor pregatitoare. Ne-a parut nespus de rau, pentru ca cei care au decis ca aceasta clasa sa mearga la scoala si sa nu ramana in gradinita cred ca au gresit si s-au produs o serie de perturbatii", a mai spus ministrul Educatiei.

Andronescu a precizat ca dupa primul semestru se va face o evaluare, luandu-se in considerare intoarcerea clasei pregatitoare la gradinita.

"Dupa primul semestru vom face o evaluare si ne gandim sa intoarcem clasa pregatitoare la gradinita. Ea sa ramana in invatamantul obligatoriu pentru ca este normal ca, inainte de scoala, copilul sa intre intr-o forma de pregatire, dar, sigur, trebuie sa inlaturam aceste aspecte despre care am vorbit si sa redam spatiile destinatiilor pentru care ele au fost facute", a mai spus Andronescu.

Ea a precizat ca suma investita de minister doar pentru mobilierul pentru clasa pregatitoare a ajuns la 26 de milioane de lei, eforturile facute pentru dotarea claselor zero fiind foarte mari.

Peste 128.000 de copii au fost inscrisi pentru clasa pregatitoare si aproximativ 171.000 pentru clasa I in anul scolar care incepe luni, 17 septembrie.

Potrivit unui centralizator al Ministerului Educatiei, dintre cei aproximativ 128.000 de elevi din clasa pregatitoare, peste 10.000 sunt numai in Capitala, pentru acestia fiind formate 435 de clase, dintre care cinci la invatamantul special.

In Bucuresti invata aproximativ 220.000 elevi si prescolari.