Incepand cu anul scolar 2012 - 2013, clasa pregatitoare este cuprinsa in invatamantul primar. Peste 128.000 de copii au fost inscrisi pentru clasa pregatitoare si aproximativ 171.000 pentru clasa I in anul scolar care incepe luni, 17 septembrie, noteaza Agerpres.

Potrivit unui centralizator al Ministerului Educatiei, dintre cei aproximativ 128.000 de elevi din clasa pregatitoare, peste 10.000 sunt numai in Capitala, pentru acestia fiind formate 435 de clase, dintre care cinci la invatamantul special.

In Bucuresti invata aproximativ 220.000 elevi si prescolari.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat joi ca exista toate conditiile necesare - locatii, mobilier si cadre didactice - pentru inceperea in bune conditii a anului scolar la clasa pregatitoare.

Sesiunile de formare la nivel national dedicate celor 8.000 de cadre didactice care le vor preda acestor copii s-au axat pe diseminarea informatiilor necesare activitatilor specifice de la clasa pregatitoare.

Programul de formare continua pentru cadrele didactice care vor preda la clasa pregatitoare totalizeaza 134 de ore, dintre care 40 de ore fata in fata si 94 de ore online. Ambele programe sunt acreditate atat pentru formatori (10 credite profesionale transferabile), cat si pentru cadrele didactice implicate (34 credite profesionale transferabile). Curriculumul programelor de formare a fost elaborat de Universitatea din Bucuresti si Softwin (partea de e-learning), parteneri in proiect.

De altfel, zilele trecute, ministrul Ecaterina Andronescu a precizat ca, la jumatatea anului scolar, va fi facuta de catre MECTS o evaluare a clasei pregatitoare.

"La jumatatea anului scolar noi vom face o evaluare si vom aduna punctele tari si punctele slabe ale prezentei acestei clase in scolile gimnaziale. De exemplu, ma gandesc ca in pauze vor fi in aceeasi curte copii care au cinci ani si jumatate - sase ani si copii care au 16 ani si sigur de aici s-ar putea sa apara o serie de probleme", a explicat ministrul.

In opinia sa, clasa pregatitoare trebuie sa ramana parte a invatamantului obligatoriu, aceasta fiind benefica in cazul copilului care intra in ciclul primar.

Aproximativ 3.200.000 de elevi incep luni noul an scolar, 2012 - 2013.

Potrivit unui centralizator al Ministerului Educatiei, dintre acestia, aproximativ 925.000 sunt elevi in invatamantul primar, incluzand si clasa pregatitoare, circa 800.000 la gimnaziu, aproape 850.000 sunt cuprinsi in invatamantul liceal si cel profesional si peste 600.000 sunt prescolari.

Dintre cei 925.000 de elevi din invatamantul primar, peste 128.000 de copii au fost inscrisi in clasa pregatitoare si aproximativ 171.000 in clasa I in anul scolar 2012 - 2013.

Numai in Bucuresti invata in toate ciclurile de studiu aproximativ 220.000 elevi si prescolari in 424 de unitati de invatamant. Dintre acestea din urma 127 sunt gradinite.

***

Masura introducerii clasei pregatitoare in invatamantul primar intra in vigoare incepand cu anul scolar 2012 - 2013, potrivit dispozitiilor finale din Legea Educatiei Nationale.

Clasa pregatitoare se organizeaza in cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica in care exista nivelul de invatamant primar acreditat sau autorizat, dar poate functiona si in cadrul unitatilor de invatamant prescolar - gradinite - care sunt structuri ale unitatilor de invatamant cu personalitate juridica in care exista nivelul de invatamant primar acreditat sau autorizat, conform Metodologiei pentru fundamentarea cifrei de scolarizare si stabilirea retelei unitatilor de invatamant preuniversitar de stat pentru anul scolar 2012 - 2013.

La inceputul acestui an, introducerea clasei pregatitoare a iscat discutii aprinse, ajungandu-se chiar in instanta pentru a se renunta la aceasta masura.

Pe 29 februarie, Curtea de Apel Bucuresti a judecat cererile depuse de mai multe asociatii ale parintilor privind suspendarea si anularea ordinului ministrului Educatiei privind inscrierea in clasa pregatitoare, asa-zisa 'clasa zero' si in clasa I. Ulterior, instanta a respins rand pe rand actiunile parintilor.

La inceputul lunii martie au debutat si inscrierile la clasa pregatitoare, insa, in prima zi, aplicatia prin care se facea inscrierea s-a blocat.

Guvernul Ungureanu a aprobat, in sedinta din 11 aprilie, suplimentarea cu 10 milioane de lei a bugetului Ministerului Educatiei pentru clasa pregatitoare.

Si Cabinetul Ponta, la sfarsitul lunii mai, a alocat 23 de milioane de lei pentru dotarea salilor pentru clasa pregatitoare. De asemenea, la rectificarea bugetara din august, Guvernul a acordat sume suplimentare Ministerului Educatiei pentru a putea fi folosite si pentru clasa pregatitoare.