Laureatii Nobel din 2010 in literatura, economie, fizica si chimie si-au primit premiile vineri, in cadrul unei ceremonii de gala desfasurata la Stockholm, transmite AFP. Castigatorul premiului pentru medicina, Robert Edwards, a anuntat ca este prea bolnav sa participe la ceremonie, medalia si diploma sa fiind ridicate de catre sotia sa, Ruth. De asemenea, disidentul chinez Liu Xiaobo a fost recompensat vineri cu Premiul Nobel pentru Pace. Un scaun gol l-a reprezentat pe Liu la ceremonia din capitala Norvegiei.

Foto:
  • Apasa pe poza pentru a deschide FOTOGALERIA.

Ceremonia din capitala Suediei a avut loc la Sala de spectacole din Stockholm, la ea participand circa 1.600 de invitati speciali. Evenimentul a fost urmat de un banchet si un bal, la care gazde au fost cuplul regal suedez.

Cu doar cateva ore inainte de ceremonia din Suedia, Comitetul Nobel Norvegian l-a recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace 2010 pe un disident chinez, aflat in inchisoare. Un scaun gol l-a reprezentat pe Liu Xiaobo la ceremonia din capitala Norvegiei.

Americanii Peter Diamond (Massachusetts Institute of Technology) si Dale Mortensen (Northwestern University) si britanicul de origine cipriota Christopher Pissarides (London School of Economics and Political Science) au castigat Premiul Nobel pentru Economie 2010.

Premiul pentru Medicina a fost obtinut de britanicul Robert Edwards pentru contributia sa in domeniul tehnicilor de fertilizare in vitro.

Cercetatorii de origine rusa Andre Geim si Konstantin Novoselov au primit Nobelul pentru Fizica, pentru cercetarile legate de grafen.

Cercetatorii Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi si Akira Suzuki au primit Nobelul pentru Chimie, pentru studiile efectuate in domeniul sintezei organice.

Peruanul Mario Vargas Llosa a fost desemnat castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura, iar vineri, disidentul chinez Liu Xiaobo a castigat Premiul Nobel pentru Pace.

Pentru fiecare categorie, Premiul Nobel este insotit de o recompensa de 10 milioane de coroane suedeze (980.000 de euro).