Trei din cei 6 pacienți din România diagnosticați cu coronavirus au fost declarate vindecate, au anunțat autoritățile joi după-amiază. Potrivit acestora, La nivel național sunt în carantină la acest moment 35 de persoane care au fost testate pentru coronavirus, iar alte peste 11.700 de persoane sunt în izolare acasă.

Coronavirus situație joi ora 16Foto: Ministerul Sanatatii

Cele mai importante informații din țară pe tema coronavirusului, transmise LIVETEXT pe HotNews.ro:

00.46O colegă de clasă a tânărului de 16 ani din Timișoara a fost confirmată pozitiv cu coronavirusul Covid-19 și va fi transferată la spitalul Victor Babeș din Timișoara, anunță Grupul de Comunicare Strategică într-un comunicat remis presei

În comunicat se adaugă că în cazul celorlalte 25 de persoane asupra cărora s-au realizat teste, contacți ai tânărului de 16 ani, rezultatele sunt negative dar persoanele vor rămâne în continuare în izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, conform măsurilor dispuse anterior.

„În cursul dimineții de vineri va fi extinsă ancheta epidemiologică asupra persoanelor cu care a intrat în contact tânăra de 16 ani, fiind luate măsurile de izolare și de prelevare de probe”, conclude comunicatul

23.15 Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat că în urma testelor efectuate bărbatul din custodia ANP nu este infectat cu coronavirusul.

„Referitor la situația înregistrată la Tribunalul Municipiului București, astăzi, 5 martie, facem precizarea că, în urma testelor efectuate în regim de urgență, a rezultat că bărbatul aflat în custodia Administrației Naționale a Penitenciarelor nu este infectat cu virusul COVID-19”, se precizează într-un comunicat al instituției.

Şedinţele de judecată de la secţiile penale ale Tribunalului Bucureşti au fost suspendate joi, după ce un magistrat a constatat că în sala de judecată a fost adus un inculpat care ar fi fost suspect de coronavirus.

22.21Conform informațiilor comunicate de către autoritățile italiene, un cetățean român, rezident în Lombardia, Republica Italiană, a fost depistat cu infecție cu COVID-19. Cetățeanul are simptome ușoare, fiind în auto-izolare la domiciliu

16.21 Trei din cele șase persoane diagnosticate cu COVID-19 (coronavirus) pe teritoriul României au fost declarate vindecate, anunță Centrul de comunicare strategică.

Primul caz depistat în țară - bărbatul din județul Gorj - a fost externat. Ceilalți doi pacienți, femeia în vârstă de 38 de ani și bărbatul în vârstă de 47 de ani, internați într-un spital din Timișoara, au fost declarați vindecați după ce două teste efectuate la intervale de 24 de ore au avut rezultat negativ. Cele două persoane declarate vindecate la Timișoara vor rămâne sub supraveghere medicală până în momentul externării lor.

În acest moment, mai sunt internați 3 pacienți diagnosticați cu infecție cu coronavirus, ei fiind spitalizați în centre medicale specializate în tratarea bolilor infecțioase din Timișoara, Cluj-Napoca și Iași. Starea de sănătate a acestora este stabilă, iar evoluția acestora este monitorizată permanent de personal medical.

La nivel național se află în carantină 35 persoane, pentru alte 11.731 de persoane fiind dispusă măsura autoizolării la domiciliu. Până la această oră au fost prelevate și analizate 657 de probe de la persoanele care au sosit în România din zone afectate de infecția cu COVID-19 (coronavirus) ori persoane care au intrat în contact cu pacienți confirmați cu acest virus. Dintre acestea, 651 au ieșit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu virusul.

15.05 Femeia de 38 de ani internată la Timișoara a fost retestată negativ. De asemenea, și în cazul bărbatului de 47 ani, rezultatul a fost negativ, după ce în a 12-a zi rezultatul testului a fost pozitiv. Tânărul de 16 ani a fost retestat pozitiv, în vreme ce colegul său de bancă a fost testat, iar rezultatul a fost negativ.

14.57 Zeci de elevi de la o şcoală din municipiul Botoşani au absentat, joi, de la cursuri, de teamă că o colegă, întoarsă recent din Italia, ar putea fi infestată cu virusul Covid-19, a declarat inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Gabriel Hârtie, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, o elevă din clasa a VI-a s-a întors din Italia, iar cu toate că aceasta nu era bolnavă şi nici nu venea dintr-o zonă afectată de coronavirus, părinţii celorlalţi elevi au decis să îşi retragă copii de la ore. Şeful Inspectoratului Şcolar susţine că panica este nejustificată şi că părinţii trebuie să ţină cont de specialiştii din sectorul sanitar, care recomandă autoizolarea doar în anumite situaţii.

14.25: O persoană din Brăila a fost amendată cu 10.000 de lei pentru că nu a respectat măsurile privind coronavirusul

14.20: Şedinţele de judecată de la secţiile penale ale Tribunalului Bucureşti au fost suspendate joi, după ce un magistrat a constatat că în sala de judecată a fost adus un inculpat care ar fi fost suspect de coronavirus.

UPDATE 12.00 Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, și secretarul de stat în Ministerul Sănătății Nelu Tătaru au susținut o conferință de presă:

Nelu Tătaru:

  • În România există șase centre în care pot fi tratate cazurile de infecție cu coronavirus
  • 576 de teste au fost făcute până acum, 6 au fost pozitive. Un pacient este vindecat, acasă
  • Femeia din Timișoara, în stare bună. 6 persoane care au venit în contact cu aceasta, scoase din monitorizare
  • Copilul de 16 ani internat la Timișoara, asimpromatic, internat. Colegul de bancă al acestuia s-a prezentat la spital și va fi testat
  • La Cluj, bărbatul internat, din Maramureș, este în stare bună. La Cluj sunt 2 probe în lucru
  • Bărbatul de 71 de ani a fost în Italia, pentru o boală cronică, a stat o zi internat, apoi a locuit la fiul său

Alexandru Rafila:

  • În urma unui studiu realizat în China pe 107 persoane au rezultat două forme de coronavirus, dar nu există certitudinea că ne îndreptăm într-adevăr spre 2 forme de virus
  • Au fost 2 modele de transmitere - 1 în Wuhan, cu cazuri grave, cu mortalitate mare în rândul vârstnicilor, cu transmitere rapidă și al 2-lea model de transmitere - cazuri mult mai răspândite, nu concentrate, cu mortalitate net inferioară. A afectat în general persoane tinere
  • Studiile genetice arată că sursa virusului este liliacul, dar a existat și o gazdă intermediară, care nu a fost stabilită încă
  • Institutul Matei Balș are peste 1.000 de kituri de testare, celelalte centre au de ordinul sutelor
  • Problema ține de personal, pentru că aceste teste nu se lucrează singure
  • La Matei Balș s-a lucrat foarte mult, la limita epuizării
  • Au fost publicate 4 scenarii de evoluție, însă lucrurile se pot schimba
  • În primul rând, trebuie protejat personalul medical
  • Personalul medical reprezintă prioritatea 0, pentru că dată acesta se infectează avem o problemă cu pacienții
  • Echipamentul de protecție trebuie schimbat de mai multe ori pe zi. Nu putem spune că avem nelimitat, dar sperăm ca în perioada următoare să se reușească procurarea a suficiente echipamente, pentru a nu intra în criză

......................

Conform Grupului de Comunicare Strategică, astăzi, la nivel național sunt în carantină instituționalizată 38 de persoane pentru care se fac verificări pentru a depista dacă au contractat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 11.311 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.

Reamintim că pe teritoriul României au fost confirmate 6 cazuri de infectare cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Un pacient, primul depistat pe teritoriul țării noastre ca fiind pozitiv, este considerat vindecat după ce două teste au ieșit negative la un interval de 24 de ore unul de celălalt. Bărbatul a fost externat. Ceilalți 5 pacienți sunt internați la Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, starea acestora de sănătatea fiind în acest moment bună.

Anchetele epidemiologice la Suceava și Timișoara continuă pentru a identifica toate persoanele cu care pacienții depistați pozitiv ieri au intrat în contact, spun autoritățile. Acestea fac apel la rudele persoanelor depistate pozitiv să respecte regulile de carantină și izolare și să nu încerce să viziteze pacienții internați, pentru că aceștia stau în izolare completă până când sunt declarați vindecați.

În ceea ce îi privește pe cei doi cetățeni români de pe nava de croazieră Diamond Princess infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus) și internați într-un spital din Japonia, aceștia au fost declarați vindecați și vor fi externați. Cetățenii români se vor întoarce în țară.

Miercuri, au fost înregistrate 69 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 1011 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor. Autoritățile reamintesc cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Situația privind infectarea cu coronavirus la nivel european - România, printre statele cel mai puțin afectate

Până în 4 martie au fost raportate 3.351 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania și Regatul Unit:

  • Italia - 2.502 cazuri confirmate, 80 de decedați, 276 de persoane vindecate
  • Franța - 212 cazuri confirmate, 4 decedați, 12 persoane vindecate
  • Germania - 196 cazuri confirmate, 0 decedați, 12 persoane vindecate
  • Spania - 151 cazuri confirmate, 0 decedați, 2 persoane vindecate
  • Regatul Unit - 51 cazuri confirmate, 0 decedați, 8 persoane vindecate

Situația la nivel mondial - 93.076 cazuri confirmate, 3.202 decedați și 51.026 persoane vindecate