România are la dispoziție 2.500 de paturi în spitalele de boli infecțioase, iar 10% din totalul de 4.000 de paturi de terapie intensivă pot fi pregătite pentru pacienții cu coronavirus, în eventualitatea în care numărul de cazuri ar exploda în România, a declarat joi Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Nelu TataruFoto: AGERPRES

De asemenea, toate cele 6 centre din România unde pot fi testați și tratați suspecții de coronavirus - Institutul Matei Balș din București și spitalele de boli infecțioase din Timișoara, Cluj, Iași, Craiova și Constanța - au în acest moment suficiente kituri de testare, a dat asigurări Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Institutul Matei Balș are în acest moment peste 1.000 de kituri de testare disponibile, iar celelalte centre au de ordinul sutelor.

Singură problemă, în acest moment, este cu resursă umană, care este limitată: "Nu este suficient să ai teste, în aceste centre lucrează oameni", spune Alexandru Rafila.

El a explicat că acesta este motivul pentru care testele pentru coronavirus "nu se fac la cerere, se fac conform definiției de caz care este publică - simptome, cu cine ai intrat în contact."

Președintele Societății Române de Microbiologie a adăugat că speră că, și din acest moment încolo, autoritățile să procure suficiente echipamente pentru coronavirus "astfel încât să nu intrăm în criză".

Secretarul de stat Nelu Tătaru a dat asigurări că "vom avea în scurt timp toate cantitățile necesare", iar achizițiile care se fac în acest moment sunt pentru a "completa stocurile". În spitale, în acest moment, stocurile de materiale și echipamente "sunt suficiente", a dat asigurări secretarul de stat Nelu Tătaru.