Există două tipuri ale noului coronavirus? În acest moment nu există o certitudine în acest sens, spune ​preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, precizând că studiul făcut în China a fost realizat pe un număr prea mic de pacienți, respectiv 107.

Alexandru RafilaFoto: AGERPRES

Până acum, a adăugat el, s-au remarcat două modele de transmitere.

„Primul, în Wuhan, care a semnalat foarte multe cazuri grave, cu mortalitate mare în rândul vârstnicilor, cu transmitere rapidă. Al doilea, în zona Hubei, unde cazurile au fost mult mai răspândite, nu concentrate. Afecțiunea a fost mult mai ușoară, cu mortalitate net inferioară. A afectat în general persoane tinere. Rămâne să vedem dacă discutăm de două modele de transmitere sau de două variante ale virusului”, a spus Rafila.

Cât privește transmiterea de la animal la om, noul coronavirus pornit de liliac, a mai avut însă o gazdă intermediară, care nu a putut fi identificată până acum.

„Studiile genetice arată că sursa virusului este liliacul, dar a existat și o gazdă intermediară care nu a fost confirmată încă. E foarte important pentru că strategia de sănătate este de întrerupere a lanțului de transmitere”, a mai spus Rafila.

Oamenii de ştiinţă din China care studiază originea epidemiei virale au anunţat descoperirea a două tipuri principale de coronavirus care pot provoca infecţii, informează miercuri agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Cercetătorii, de la Facultatea Ştiinţele Vieţii a Universităţii Beijing şi de la Institutul Pasteur din Shanghai din cadrul Academiei de Ştiinţe din China, au avertizat că analiza lor a examinat o gamă limitată de date şi au precizat că sunt necesare analize suplimentare, efectuate pe seturi mai mari de date, pentru o mai bună înţelegere a evoluţiei virusului.

În urma studiului preliminar s-a concluzionat că un tip mai agresiv de coronavirus nou asociat cu epidemia din Wuhan a reprezentat aproximativ 70 de procente din tulpinile analizate, în timp ce 30 de procente au fost asociate unui tip cu o agresivitate redusă.

Prevalenţa virusului mai agresiv s-a redus după începutul lunii ianuarie 2020, au adăugat specialiştii.

''Aceste constatări susţin cu tărie nevoia stringentă pentru aprofundarea imediată şi exhaustivă a studiilor care combină date genomice, epidemiologice şi statistici privind simptomele clinice ale pacienţilor cu boala coronavirus 2019 (COVID-19)'', au notat oamenii de ştiinţă.

Concluziile studiului au fost publicate marţi în National Science Review, jurnalul Academiei de Ştiinţe din China.