Meningita -"boala contra timp" care ucide în câteva ore. Poate fi prevenită doar prin vaccinare, dar vaccinul care previne cele mai multe îmbolnăviri nu se găsește în România

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 19 aprilie 2019, 15:26 Actualitate | Sanatate


Vaccin
Foto: Pixabay
​Meningita este numită chiar de către medici "boala contra timp", din cauză că poate ucide în doar câteva ore, iar primele simptome sunt de obicei banale - o simplă durere de cap, nasul curge ușor sau apar vărsături. Mai mult, adolescenții, una dintre cele mai expuse categorii, ignoră adesea aceste simptome. Așa se face că prezentarea la medic vine de multe ori după câteva ore pierdute, ceea ce în cazul meningitei poate însemna prea târziu, a explicat, pentru HotNews.ro, Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei. El atrage atenția că singura modalitate cu adevărat eficientă de prevenire a bolii este vaccinarea, însă doar unul dintre cele două vaccinuri se găsește în România - din păcate, doar cel care previne 35% - 40% dintre meningitele cauzate de meningococ. Vaccinul care previne 60% dintre aceste tipuri de meningite nu se găsește în țara noastră. Medicii recomandă efectuarea ambelor vaccinuri, pentru protecție împotriva cât mai multor serotipuri de meningococ ce pot provoca apariția meningitei.


 • Meningita poate fi prevenită doar prin vaccinare
Meningita poate să fie bacteriană sau virală. Cea bacteriană poate să fie produsă de meningococ, de pneumococ, de haemophilus influenzae, potrivit medicului Gindrovel Dumitra.

Forma fulminantă, care a ucis ieri o adolescentă de 18 ani în doar câteva ore, este cauzată de meningococ.

Singura și cea mai bună metodă de a opri apariția acestei boli o reprezintă vaccinarea, subliniază medicul Gindrovel Dumitra.

"În cadrul serogrupurilor de meningococ, cea care dă cel mai frecvent astfel de situații este fie C, fie B - serogrupul C sau B. Cea mai frecventă în România este cea cauzată de serogrupul tip B", explică medicul.

Din România lipsește, însă, tocmai vaccinul care previna meningita meningococică cauzată de serogrupul tip B.


 • Vaccinul care previne 60% dintre meningitele produse de meningococ nu este disponibil în România
Gindrovel Dumitra spune că "în acest moment este disponibil în România un singur tip de vaccin dintre cele două care ar trebui să fie, și aici vorbim despre vaccinul meningococic conjugat tetravalent, care acoperă serogrupurile A, C, W și Y, care sunt responsabile cam de 35%-40% dintre meningitele produse de meningococ în România."

Medicul atrage atenția că "aproximativ 60% dintre meningite sunt produse de serogrupul B, pentru care există un vaccin meningococic conjugat la nivel european, dar care încă nu este disponibil în România, din cauza interesului companiei producătoare de a-l aduce, în condițiile pe care le știm foarte bine că întâmpinăm probleme vizavi de înregistrare și de preț, și din cauza elementelor birocratice."

Medicul Gindrovel Dumitra

"În acest moment avem disponibil, din toamna trecută, vaccinul tetravalent, dar nu îl avem pe cel de tip B, care este responsabil de 60% dintre meningitele produse de meningococ. El este disponibil îi UE, este disponibil la nivel european, dar el încă nu are preț și nu este comercializat în România. Poate fi comandat din afara țării", precizează medicul.

Vaccinul meningococic figurează pe lista vaccinurilor opționale recomandate de Ministerul Sănătății. Nu se află pe lista vaccinurilor oferite gratuit în cabinetele medicilor, însă Ministerul Sănătății le recomandă părinților să îl cumpere și să îl administreze copiilor.

Vaccinul pneumococic a fost introdus, în 2017, în calendarul național de vaccinare - vaccinuri asigurate gratuit în cabinetele medicilor de familie.


 • "Boala contra timp". De ce se ajunge prea târziu la medic
Medicii îi spun meningitei "boala contra timp", pentru că majoritatea pacienților ajung la cabinetul medical sau la spital la ore bune după debutul primelor simptome. În cazul meningitei, câteva ore pierdute poate însemna, de multe ori, prea târziu.

"Care este caracteristica? Noi îi spunem meningitei "boala contra timp". Pentru că, din momentul în care apar primele simptome, care sunt de obicei nespecifice - te doare capul - o cefalee banală, sau o rinoree - curge nasul ușor, fie că apare vărsătură, care pare, de multe ori, cauzată de o afecțiune digestivă. Primele simptome sunt, de obicei, banale. Și, pentru că sunt banale și discutăm despre această grupă de vârstă a adolescenților, ei ignoră aceste simptome. Prezentarea la medic se face, de obicei, târziu, ceea ce înseamnă câteva ore pierdute. În schimb, ca și în cazul fetiței de ieri, de la debutul simptomelor până la apariția semnelor specifice meningitei - adică reacția meningeală pe care noi o depistăm în cadrul cabinetului sau diverse alte semne neurologice - este o perioadă foarte scurtă de timp. Din păcate, evoluția este extrem de rapidă și i se spune "boala contra timp". Iar administrarea antibioticului când deja s-au produs leziunile la nivelul sistemului nervos central nu aș putea să spun că nu mai are niciun efect, pentru că mai are un efect, dar poate fi prea târziu", spune medicul Gindrovel Dumitra.

Vaccin

"Evoluția este fulminantă. Nu ai semne evidente care să te conducă de la început la concluzia că este meningită cu meningococ. Este extrem de rară, numărul de cazuri este destul de redus, și atunci nici nu te gândești la așa ceva. Noi înșine suntem induși în eroare, ca medici. De abia atunci când apar reacțiile meningeale, simptomele specifice afectării meningelui, respectiv encefalita, de abia în acel moment începi să te gândești că ar putea să fie meningită meningococică, dar este foarte târziu", adaugă el.

"Din acest motiv, acest tip de meningită pentru copiii noștri, singura metodă și cea mai bună metodă pentru a o opri o reprezintă vaccinarea", subliniază Gindrovel Dumitra.

Potrivit datelor raportate de Centrul Național de Control al Bolilor Transmisibile, în anul 2017 au fost înregistrate 63 de cazuri de meningită meningococică, din care 13 persoane au decedat (cea mai recentă centralizare de care dispun autoritățile - n.red.).


 • Țările europene și Statele Unite vaccinează adolescenții împotriva meningitei
Există două vârfuri de incidență pentru meningitele meningococice: copiii până în 4 ani, pe de o parte, iar al doilea vârf de incidență îl reprezintă adolescenții, în condițiile în care meningococul trăiește la nivel nazal și faringian, explică medicul Gindrovel Dumitra. "Ei se sărută frecvent, fumatul reprezintă un alt factor asociat. În SUA și în țările europene unde incidența meningitei este destul de mare la această grupă se vârstă, se practică vaccinarea la vârsta adolescenței."

Vaccinul se poate administra și bebelușilor, încă din primele luni de viață. "Eu recomand prima doză la 2-3 luni", spune Gindrovel Dumitra.

Pentru copiii care încep schema de vaccinare, se recomandă 3 doze: una la 3 luni, una la 5 luni și una la un an.

Cei care încep între 6 și 12 luni au nevoie de o doză după vârsta de 6 luni și încă una după vârsta de un an."Iar pentru meningocociul de tip B, iarăsi este foarte importantă vârsta la care începi: dacă începi sub un an, schema cu 3 doze. După vârsta de un an sunt necesare două doze", potrivit medicului.

"Pe lângă faptul că există două tipuri de vaccin, mai există și o altă clasificare: vaccinurile polizaharidice și vaccinurile conjugate. Vaccinurile polizaharidice au fost folosite de multă vreme în România, fie pentru C simplu, fie pentru A simplu, fie pentru A+C. Numai că cele polizaharidice asigură o protecție limitată în timp, nu dezvoltă memoria imună. Din acest motiv, cel polizaharidic trebuie repetat o dată la 5 ani, pentru toate variantele", spune Gindrovel Dumitra.

"În schimb, pentru cel conjugat, pentru B încă nu știm în acest moment dacă este nevoie de un rapel, la o anumită vârstă, iar pentru tetravalent, știm că la 5 ani - pentru că el este comercializat de 5 ani - știm că la 5 ani încă avem titlu protector. Ce se va întâmpla după 5 ani nu știm în acest moment", mai precizează el.


 • "Fără vaccin, ajungi în situația să apara boala și să nu mai ai ce să faci"
Soluția ideală ar fi introducerea vaccinului meningococic în programul național de vaccinare, însă medicul Gindrovel Dumitra amintește că "am introdus pneumococicul în programul național cu mare greutate, din cauza finanțării, în primul rând. Teoretic, meningitele pneumococice sunt mult mai frecvente decât cele meningococice, dar nu sunt atât de rapid evolutive. Cu toate acestea, povara bolii pneumococice - pentru că aici intră, pe lângă meningite, și septicemiile, otitele, pneumoniile și așa mai departe - determină ca la nivel de factor de sănătate publică să se ia în discuție introducerea vaccinului în programul național. Ceea ce, pentru meningococ, conform datelor pe care le avem în acest moment, nu se justifică în programul național. Dar este înalt recomandat ca oricare copil al cărui părinte decide să îl vaccineze să îi facă și aceste vaccinuri."

"Fără vaccin, ajungi în situația să apara boala și să nu mai ai ce să faci", este concluzia lui Gindrovel Dumitra.


Citește și:

 • Cazul elevei de la Lazăr care a murit de meningită: Ambulanța prezintă cronologia ultimelor ore din viața tinerei. "Nimic din starea pacientei nu prevestea evoluția ulterioară"
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26521 vizualizari

 • -6 (22 voturi)    
  Deci e reclama la vaccin toata treaba. (Vineri, 19 aprilie 2019, 15:44)

  Lok [utilizator]

  Super. Un caz izolat fara sa stim de unde vine boala si deja facem reclama la vaccin.
  • +12 (22 voturi)    
   Reclama la salvare de vieti (Vineri, 19 aprilie 2019, 17:40)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Dar tu papa radacini de brusture, nu purta grija altora.
   • +1 (1 vot)    
    Petronela cate cazuri de meningita avem pe an? (Luni, 22 aprilie 2019, 10:40)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Incepe prin studiu statistic si apoi cauta cazuistica medicala. Dar cer prea mult, la tine merge cu credinta.
  • 0 (8 voturi)    
   posibil sa fie (Sâmbătă, 20 aprilie 2019, 9:59)

   Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   Se ignora cu buna stiinta un aspect ..indiferent de organism daca acel organism se afla intr o stare subreda si o simpla raceala , bacterie sau virus poate rapune acel organism.
   Mai este un aspect ignorat acela ca Vaccinarea in masa nu da randament ci din contra produce virusi si mai puternici. Izolarea cazurilor si vaccinarea pe caz este solutia ..dar stai ..asa nu mai iese profitul..damn!
   • -4 (6 voturi)    
    Esti doctor? (Sâmbătă, 20 aprilie 2019, 11:30)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    Daca nu, du-te-n ....!
    • 0 (2 voturi)    
     si daca nu sunt doctor (Duminică, 21 aprilie 2019, 9:12)

     Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui Alui

     N am voie sa mi folosesc rationamentul? .
     • +1 (1 vot)    
      Nu (Duminică, 21 aprilie 2019, 18:16)

      tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

      Daca rationamentul tau e prost, nedocumentat (din surse de incredere), ignorant si stupid, NU !
      • 0 (0 voturi)    
       niedocumentat (Luni, 22 aprilie 2019, 15:03)

       Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

       Ti ar surade ca oamenii sa fie obedienti si orbi nu?
    • 0 (0 voturi)    
     ia zi (Luni, 22 aprilie 2019, 15:14)

     Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui Alui

     Stii ce fa e un carcalac la fiecare 15 minute?
   • +1 (1 vot)    
    Facepalm (Duminică, 21 aprilie 2019, 18:14)

    tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    "Vaccinarea in masa nu da randament ci din contra produce virusi si mai puternici"

    A vorbit si nea Ion ca si el e om! Confunzi vaccinurile cu antiobioticele, vaccinul foloseste virusi inerti pt a "invata" sistemul imunitar sa recunoasca viitorul virus care patrunde in organism si sa il atace si neutralizeze. Virusii nu capata "rezistenta", unele bacterii da.

    Ce va mai place sa aberati pe net si sa bateti campii cu teorii conspirationiste (da, companiile pharma au profit dar habar nu ai cat costa dezvoltarea unui vaccin, vorbim de sute de milioane sau mai mult de euro pt un singur vaccin).
    • +1 (1 vot)    
     Despre rezistenta virusilor. (Luni, 22 aprilie 2019, 10:53)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

     Ai 10 tipuri de virus, 9 sunt acoperite de vaccin si unul e destul de mutat sa treaca de anitcorpi. Sa inteleg ca nu e o forma de rezistenta la vaccinul de pana acuma? E drept ca vaccinarea regulata combate aceasta rezistenta la fel cum anitbiotice noi combat rezistenta bacteriilor la cele vechi. E o rezistenta #rezist
     Dar virusii nu devin mai puternici decat deobicei, avand in vedere ca multe tipuri au foarte putine sanse sa se multiplice si sa muteze. Practic le scade sansa sa evolueze. Dar cum vectorii naturali nu presupun doar oamenii, vaccinarea nu va rezolva vreodata virusii astia.
    • 0 (0 voturi)    
     aberezi si manipulezi (Luni, 22 aprilie 2019, 15:09)

     Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

     Orige organosm de pe Terra evolueaza..tu poate esti inert precum un gaz
   • +1 (1 vot)    
    Nu sunt de acord cu teoriile tale. (Luni, 22 aprilie 2019, 10:46)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

    In general starea buna de sanatate de care vorbesti este deja prezenta la 90% din populatie fara nici un efort special. A se intelege ca sistemul imunitar este perfect functional.
    Virusii nu devin mai puternici doar isi schimba markerii ocolind anitcorpii pe care ii ai de la virusi anteriori. Vaccinarea nu duce la vuirusi mai puternici. Dar vaccinarea inutila duce la consum financiar in directii inutile, mai bine vaccinezi boli mai des intalnite ce fac mai multe victime. De ce sa aruncam bani pe un vaccin cand nu avem nici o indicatie de epidemie. Un caz solitar nu e epidemie.
    Tot nu este clar de unde vine meningita in cazul de fata. Sau daca nu erau ceva predispozitii medicale ce sa fi precipitat decesu.
    • +1 (1 vot)    
     exista studii stiintifice (Luni, 22 aprilie 2019, 15:41)

     Kosmos [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     Care evidentiaza ca la fel cum bacteriile evolueaza in momentul ce consumul de antibiotice creste asa si virusii ei pot evolua dar anticorpii umani au anihilat si antraxul in primul razb mondial in urma razb biologic initiat de germani . In schimb mureau caii. Omul nu
     • 0 (0 voturi)    
      Asta nu ii face obligatoriu mai virulenti. (Luni, 22 aprilie 2019, 16:49)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui Kosmos

      Doar ii face capabili de a infecta pe cineva care a mai avut o infectie de la varu indepartat al virusului.
      E cazul racelii comune care practic nu are vaccin deoarece virusul evolueaza mult prea rapid. Si sunt vreo z-subspecii, dar asta e altceva.
 • +12 (16 voturi)    
  ??? (Vineri, 19 aprilie 2019, 15:59)

  nlln [utilizator]

  Vaccinul pneumococic va fi introdus in functie de fonduri?

  Pensiile speciale cum s-au introdus?

  Se gandesc sa " ofere " pensii speciale primarilor dar nu au bani de vaccin pneumococic la copii?
 • +9 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 19 aprilie 2019, 16:16)

  [anonim]

 • +10 (14 voturi)    
  De ce nu avem in tara cel mai bun vaccin??? (Vineri, 19 aprilie 2019, 16:57)

  Imax [utilizator]

  De ce nu avem in tara cel mai bun vaccin??? Cine este vinovat de faptul ca aceasta tara nu are spitale si medicamente??? De ce sa ramai in tara asta unde platesti CAS CASS si nu beneficiezi de servicii de calitate?
 • +12 (12 voturi)    
  Eu am avut meningita (Vineri, 19 aprilie 2019, 16:58)

  Moaradepadure [utilizator]

  M am dus la urgente, la Infectioase in Cluj si prima data m-au trimis acasa cum ca as avea infectie urinara:))))

  M am dus acasa si nu am mai putut de durere de cap, nu sufeream lumina si vomitam tot....ma m intors tot la Infectioase si atunci m-au internat.

  Ii multumesc Dlui Dr. O I pentru ca mi a salvat viata.

  ....Celei care m a trimis acasa cum ca as avea infectie urinara ii doresc sa recunoasca mai bine simptomele ...
  • +8 (8 voturi)    
   e bine cand se termina cu bine (Vineri, 19 aprilie 2019, 17:14)

   noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui Moaradepadure

   Si din fericire ati avut o forma tratabila. Dar cand ati fost trimisa acasa ati avut aceleasi simptome tipice si grave de meningita? Daca da, v-ati gandit sa faceti si plangere impotriva medicului respectiv?

   Din toate articolele rezulta ca primele simptome nu sunt specifice, pot fi comune si cu alte boli....
 • +10 (10 voturi)    
  este lipsa de profesionalism aici (Vineri, 19 aprilie 2019, 18:35)

  John_english [utilizator]

  dublata de o eroare medicala.

  copilui a fost plimbat intre spitale pana a murit.

  nu i s-au facut analize si medicii habar nu au avut ce se intampla.

  boala se dezvolta rapid dar nu "in cateva ore".

  cat despre vaccin, in alte parti ale lumii este obligatoriu pt copii si gratuit pentru toti ceilalti.
 • +2 (8 voturi)    
  Manipulare (Vineri, 19 aprilie 2019, 22:51)

  Zoxis [utilizator]

  Unu spune ceva, altul spune altceva, clar cineva minte!

  "Nu ai cum să previi, nu ai cum să intervii, indiferent ce ai avea la dispoziție", a explicat, pentru HotNews.ro, Adrian Marinescu, medic primar la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș"din București.

  Iar Medicul Gindrovel Dumitra spune altceva.

  A beneficiat de un lobby?
  • +6 (6 voturi)    
   Tot ce se poate.. (Sâmbătă, 20 aprilie 2019, 0:30)

   blablavertical [utilizator] i-a raspuns lui Zoxis

   Vaccinul cel mai bun previne 60% din cazuri. Tot mai raman 40%. Cunosc personal 2 cazuri in care protagonistii erau vaccinati la zi, in US, si au facut meningita (unul bacteriana, unul virala). Ideea e ca unii cred ca daca te vaccinezi, traiesti vesnic. Sunt bune ca preventie, dar nu te scuteste de a avea grija de sistemul imunitar si de masurile de igiena.
   • +4 (4 voturi)    
    Igienă? (Sâmbătă, 20 aprilie 2019, 9:28)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui blablavertical

    In școlile din RO? Exclus. Mizeria e ubicuă iar copii cad in fosele de (..). Haita CRIMINALA care si-a anexat tara stie doar sa fure, iar invațamântul l-a ingropat bolșevica Androneaskava si gasca ei de ticalosi
   • +4 (4 voturi)    
    Se poate (Sâmbătă, 20 aprilie 2019, 9:41)

    fat.cat [utilizator] i-a raspuns lui blablavertical

    40% din meningitele menigococice sunt produse de tipurile A, C, W, Y, iar restul de 60% de tipul B de meningococ. La asta se refera procentele alea. Iar prietenii tai din State au facut bine ca s-au vaccinat, asta i-a scutit de a face forme severe de boala, daca totusi au facut meningita. Asta e avantajul vaccinului. Prietenii tai sunt bine merci banuiesc, nu cu sechele neurologice pe viata din cauza meningitei. De aia merita sa te vaccinezi.
    • +4 (4 voturi)    
     confuzii (Sâmbătă, 20 aprilie 2019, 11:25)

     hemostatic [utilizator] i-a raspuns lui fat.cat

     Vaccinurile antimeningococice previn meningita cu Neisseria meningitidis (cum se pare ca a avut fata - desi nu e confirmat), NU pe cele virale sau date de alte bacterii.

     Majoritatea cazurilor de meningita NU sunt date de aceasta bacterie, ci sunt virale, deci cel mai probabil este ca prietenii dvs sa fi facut una dintre aceste forme.
     Vaccinarea antimeningococica este eficienta. Intrebarea este daca merita a fi in programul national, avand in vedere raritatea bolii si avand in vedere ca ne lipsesc altele (vezi epidemia de rujeola, din cauza careia au murit >60 copii deja si lumea nu pare atat de scandalizata).
 • +6 (6 voturi)    
  Numai mie (Sâmbătă, 20 aprilie 2019, 1:08)

  blablavertical [utilizator]

  mi se pare creepy ursuletul ala cu siringa si cu pansamentul cu pata de sange?
 • +3 (7 voturi)    
  Interesant! (Sâmbătă, 20 aprilie 2019, 9:06)

  Alui [utilizator]

  Marii anti-vaccinisti sunt nimeni in drum din punct de vedere al pregatirii medicale. Dar idea prinde la prosti!
 • +5 (5 voturi)    
  Explicație (Sâmbătă, 20 aprilie 2019, 9:25)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Propagandista psd Sorina Pintea va veni să spună că RO nu are suficienți bani pentru vaccinuri. Trompeta de la Sanatate asta stie - sa minta si sa ascunda sub preș faptul ca sistemul de sanatate in Ro e unul CRIMINAL. Carierista Pintea minte si doarme linistita noaptea, desi are mii de morți pe constiinta ei de politruca incompetenta.
 • +1 (3 voturi)    
  Nu e de gluma! Suntem in razboi neconventional! (Sâmbătă, 20 aprilie 2019, 12:08)

  Alui [utilizator]

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6137759/

  Vedeti userii “Lok” si “Kosmos” de la inceputul comentariior.
  • +2 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Sâmbătă, 20 aprilie 2019, 20:05)

   complet_ret [anonim] i-a raspuns lui Alui

   • +2 (2 voturi)    
    Rusii scriu “kosmos” pentru ca... (Sâmbătă, 20 aprilie 2019, 21:00)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui complet_ret

    La ei “c” se pronunta “s”. Din puterea obisnuintei respectivul a scris “kosmos” cu “k”. Romanii de exemplu, fac o greseala similara cand scriu in engleza inlocuind “c” cu “s” in anumite cuvinte rar folosite. Olivia Steer e pur si simplu o proasta, o “idioata utila” pentru rusi. Acestia o incurajeaza si o promoveza prin trolli. Nu cred ca spionii rusi din Romania s-ar expune sustinand-o pe fata, dar e probabil ca cei din anumite televiziuni o sustin indirect, invitand-o in fata camerelor. Spune-mi unde apare Olivia Steer cel mai des si iti spun unde sunt cel mai probabil agenti rusi infiltrati!
    • +1 (1 vot)    
     Comment sters de user (Duminică, 21 aprilie 2019, 19:12)

     complet_ret [anonim] i-a raspuns lui Alui

     • +2 (2 voturi)    
      :))))) Uau cata conspiratie pe aici. (Luni, 22 aprilie 2019, 10:38)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui complet_ret

      Trebuie sa recunosc ca apreciez o teorie buna a conspiratiei dar asta e totala. Please for the name of God, go on!!!
  • -1 (1 vot)    
   NU am spus nimic anti vaccinuri. (Luni, 22 aprilie 2019, 10:36)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   Am spus multe anti marketing.
 • +3 (3 voturi)    
  Comment sters de user (Sâmbătă, 20 aprilie 2019, 20:01)

  complet_ret [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
   Ultima data... (Duminică, 21 aprilie 2019, 3:25)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui complet_ret

   ... cand am spus toate astea (si inca vreo doua in plus) mi-am luat nu stiu cate picioare in cap. A trebuit sa insist indelung ca a fost un pamflet, o ironie.
   Trist, dar adevarat - lumea e cu mult mai proasta decat in cele mai negre vise.
   Dupa cum spunea un prieten englez, trecut de multa vreme la cele vesnice - nimeni n-a saracit vreodata subestimand prostia omeneasca.
 • 0 (0 voturi)    
  avionul a plecat din Milano?! (Miercuri, 24 aprilie 2019, 20:22)

  stirescu88 [utilizator]

  ..dintr-o regretabila eroare, posibila inoculare a acestei bacterii inaintea cunoscutei calatorii aviatice va arata in facto locatia provenientei viitorului vaccin reparatoriu :)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by