​Elevii a două clase ale Colegiului Național Gheorghe Lazăr din București și 10 profesori, care au intrat în contact direct cu tânăra de 18 ani diagnosticată cu meningită care a murit joi, au primit tratament cu antibiotic în scop profilactic și le-au fost recoltate probe de exudat faringian, informează Ministerul Sănătății. Potrivit datelor raportate de Centrul Național de Control al Bolilor Transmisibile, în anul 2017 au fost înregistrate 63 de cazuri de meningită meningococică, din care 13 persoane au decedat (aceasta este cea mai recentă centralizare de care dispun autoritățile - n.red.).

Elevi in sala de clasaFoto: Agerpres

Cursurile au fost suspendate vineri la acest liceu, iar Direcția de Sănătate Publică va face dezinfecție.

"Inspectorii Direcției de Sănătate Publică a Municipiului Bucuresti au intervenit imediat ce au fost informați că la Institutul Național Matei Balș este internată o pacientă în varstă de 18 ani care a fost diagnosticată cu meningită meningococică, afecțiune care a dus la deces în cursul acestei zile. Conform procedurilor care se impun în acest caz, au fost stabiliți toți contacții direcți, elevii a două clase de curs și 10 dintre profesorii unui liceu din Capitală, carora li s-au recoltat probe de exudat faringian și li s-a administrat antibiotic în doză unică în scop profilactic. Împreună cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București s-a luat decizia suspendarii cursurilor în data de 19 aprilie pentru a aplica în unitatea școlara măsuri de decontaminare și dezinfecție", potrivit Ministerului Sănătății.

Reprezentanții Ministerului Sănătății mai arată că "Infecția cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar în cazul unui contact foarte apropiat cu o persoană bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu este rezistent în mediul extern, fiind foarte sensibil la variațiile de temperatura și uscaciune. În unele cazuri se poate rare, poate aparea o formă fulminantă a bolii (meningococemie) cu o rată mare de deces. Doar contacții apropiați sunt testață în vederea posibilului portaj al meningococului și li se aministrează profilactic doza unică de antibiotic."

Pentru prevenirea meningitei meningococice sunt disponibile două tipuri de vaccin: unul pentru tipurile A, C,Y,W si altul pentru tipul B, care se administrează concomitent, amintește Ministerul Sănătății.

Citește și: