Eleva în vârstă de 18 ani de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București diagnosticată cu meningită a murit joi după-amiază, la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, au declarat surse medicale pentru HotNews.ro. Cazul de meningită meningococică fulminantă a fost confirmat, joi, de DSP la liceul Gheorghe Lazăr din București. Meningita este o boală contagioasă. Elevii liceului au primit tratament profilactic, iar DSP urmează să facă dezinfecție în tot liceul. Cursurile în acest liceu vor fi suspendate vineri, pentru dezinfecție.

Liceul LazarFoto: cnlazar.ro

"Direcția de Sănătate Publică a primit o informare cu privire a unui caz de meningită meningococică fulminantă la acest liceu. Medici din cadrul compartimentului de epidemiologie s-au deplasat la liceu și au început ancheta epidemiologica. Au fost luate și primele măsuri - s-a administrat tratament profilactic și s-au luat exudate faringiene, se va face dezinfecție în tot liceul", a anunțat Ministerul Sănătății.

Elevii a două clase ale Colegiului Național Gheorghe Lazăr din București și 10 profesori, care au intrat în contact direct cu tânăra de 18 ani, diagnosticată cu meningită, care a murit joi, au primit tratament cu antibiotic în scop profilactic și le-au fost recoltate probe de exudat faringian, informează Ministerul Sănătății.

"Inspectorii Direcției de Sănătate Publică a Municipiului Bucuresti au intervenit imediat ce au fost informați că la Institutul Național Matei Balș este internată o pacientă în varstă de 18 ani care a fost diagnosticată cu meningită meningococică, afecțiune care a dus la deces în cursul acestei zile. Conform procedurilor care se impun în acest caz, au fost stabiliți toți contacții direcți, elevii a două clase de curs și 10 dintre profesorii unui liceu din Capitală, carora li s-au recoltat probe de exudat faringian și li s-a administrat antibiotic în doză unică în scop profilactic. Împreună cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București s-a luat decizia suspendarii cursurilor în data de 19 aprilie pentru a aplica în unitatea școlara măsuri de decontaminare și dezinfecție", informează Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

Reprezentanții Ministerului Sănătății mai arată că "Infecția cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar în cazul unui contact foarte apropiat cu o persoană bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu este rezistent în mediul extern, fiind foarte sensibil la variațiile de temperatura și uscaciune. În unele cazuri se poate rare, poate aparea o formă fulminantă a bolii (meningococemie) cu o rată mare de deces. Doar contacții apropiați sunt testață în vederea posibilului portaj al meningococului și li se aministrează profilactic doza unică de antibiotic."

  • Meningita meningococică fulminantă este una dintre cele mai grave forme de meningită și duce frecvent la deces

Meningita meningococică fulminantă, care a ucis joi, în doar câteva ore, o elevă de la liceul Gheorghe Lazăr din București, este una dintre cele mai grave forme de meningită, este foarte contagioasă, are o evoluție imprevizibilă în majoritatea cazurilor și duce, de cele mai multe ori, la deces. "Nu ai cum să previi, nu ai cum să intervii, indiferent ce ai avea la dispoziție", a explicat, pentru HotNews.ro, Adrian Marinescu, medic primar la Institutul Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș"din București.

"Se transmite ușor, este dintre bolile infecțioase care au o mare contagiozitate - se transmite ușor atât pe cale respiratorie, cât și prin contact. Până la urmă, cum o viroză sau o gripă se transmite ușor, asta se întâmplă și cu o meningită virală. Dacă vorbim de infecțiile bacteriene, exact cum o pneumonie se transmite ușor, și o meningită bacteriană se transmite ușor. Asta nu înseamnă că toți cei care vin în contact vor face forme severe, dar se poate întâmpla ca unii dintre ei să aibă complicații majore", explică medicul Adrian Marinescu.

  • Simptome: febră înaltă, cu durere de cap, vărsături în jet

Medicul Adrian Marinescu avertizează că "În momentul în care starea generală a unui pacient se degradează rapid - cu febră înaltă, cu durere de cap, cu vărsături care sunt în jet, în momentul în care e deranjat foarte clar de lumină - când aceste lucruri se instalează rapid, e momentul să ne gândim și la diagnosticul de meningită. Trebuie să ajungem la medic cât mai repede, iar acesta să stabilească dacă este meningită, ce tip de meningită și cum trebuie intervenit."

"În situația concretă, cu meningococ, oriunde în lume - au fost foarte multe reportaje și foarte multe discuții - și în țările cu pretenții, nu se poate preveni, când e o formă fulminantă, nu ai cum să previi, nu ai cum să intervii, indiferent ce ai avea la dispoziție. În cazurile de formă fulminantă, decesul e extrem de frecvent, indiferent ce ai avea la dispoziție, din păcate. Sunt rare, din fericire, dar au mai fost cazuri de genul ăsta. În literatura medicală este una dintre urgențele majore și este știut că are evoluție extrem de imprevizibilă, din păcate", mai spune medicul Adrian Marinescu.

  • Vaccinul meningococic, pe lista vaccinurilor opționale recomandate de Ministerul Sănătății

Vaccinul meningococic, care previne anumite forme de boli produse de meningococ (meningite), figurează pe lista vaccinurilor opționale recomandate de Ministerul Sănătății. Nu se află pe lista vaccinurilor oferite gratuit în cabinetele medicilor. (Pe larg aici)

Potrivit datelor raportate de Centrul Național de Control al Bolilor Transmisibile, în anul 2017 au fost înregistrate 63 de cazuri de meningită meningococică, din care 13 persoane au decedat (aceasta este cea mai recentă centralizare de care dispun autoritățile - n.red.)

Citește și: