​Coplata în sănătate: Argumentele pro și contra. Marile temeri ale pacienților și cum îi liniștesc clinicile private

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 12 aprilie 2019, 15:19 Actualitate | Sanatate


Pacient in Romania
Foto: Agerpres
​Pacienții care beneficiază acum de analize uzuale decontate integral la privat cu trimitere de la medicul de familie vor mai avea acces gratuit la aceste analize după introducerea coplății serviciilor medicale private sau vor scoate bani în plus din buzunar? Cum pot fi împiedicate clinicile private să perceapă bani suplimentar pentru analizele pe care pacienții le pot face acum gratuit? Cât de fezabilă este măsura ca statul să acopere parțial prețul oricărui serviciu medical la privat într-o țară în care "plafonul" pentru analize decontate se termină în primele zile ale fiecărei luni? Sunt cele mai importante semne de întrebare din jurul introducerii coplății la privat, discutate astăzi pe larg de pacienți, medici și reprezentanți ai clinicilor private, într-o dezbarere la Ministerul Sănătății.


Cele mai importante argumente pro coplata serviciilor medicale private:
 • "Pacientul va putea alege între public și privat, doar plătind acea diferență de bani." - ministrul Sănătății, Sorina Pintea
 • "Măsura poate crea un sistem concurențial benefic pentru pacient între stat și privat." - ministrul Sănătății, Sorina Pintea
 • "Vrem să avem acces la servicii de calitate, indiferent dacă sunt în sistemul public sau privat." - Rozalina Lăpădatu, vicepreședintele Alianței Pacienților Cronici din România
 • "O sa fie un pachet de bază, la analize de laborator și la radiologie, pe care nu va fi coplată. Pentru pachetele de bază, nimeni nu va încasa niciun leuț." - Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED)
 • "Pentru alte analize speciale, de înaltă performanță - RMN, CT - la care Casa de Asigurări nu poate să acopere costul real, acolo se va pune problema să se plătească parțial acea investigație de către pacient. Până acum, pacientul plătea din buzunar integral." - Cristian Hotoboc, președintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED)
 • "Această modificare își propune să crească accesul pacienților la servicii, indiferent că sunt publice sau private." - Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății

Marile semne de întrebare și argumentele contra OUG privind coplata:
 • "Vrem să ne asigurăm că acei pacienți care au acum analizele uzuale gratuite, cu trimitere de la medicul de familie, nu vor plăti coplată pentru analize." - Rozalina Lăpădatu, vicepreședintele Alianței Pacienților Cronici din România.
 • "Dacă OUG dă dreptul furnizorului de servicii private să încaseze bani de la pacient (coplată), cum poate fi el obligat, cu un contract subsecvent, să nu încaseze pentru anumite servicii?" - Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.
 • "Haideți să facem o lista de servicii medicale esențiale, pentru care pacientul nu plătește coplată." - Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.
 • "Sunt județe în care după data de 3 a lunii nu mai pot să beneficieze de analize decontate, pentru că se termină plafonul. Majoritatea covârșitoare a pacienților își plătesc analizele, sunt obligați de sistem, unii mor pentru că nu au bani să le facă." - Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.
 • "Vreau să mă asigur că nu vor fi create abuzuri și să nu se creeze un sistem de cartel, pentru că pacientul nu are unde să se ducă în altă parte, și peste tot să i se impună un anumit preț." - Rozalina Lăpădatu, vicepreședintele Alianței Pacienților Cronici din România.
 • "Vrem și un loc unde să se poată face clar niște sesizări." - Rozalina Lăpădatu (Sorina Pintea a promis o linie verde unde vor putea fi sesizate eventuale abuzuri. - n.red.)
 • "Având în vedere câte dispute a creat această Ordonanță, aș fi temporizat-o și aș fi făcut consultări mai ample. Chiar dacă urgența este să prindă modificarea contractului cadru, care se semnează în luna aprilie." - Rozalina Lăpădatu
 • "Ar fi bine să existe acea evaluare corectă de preț între public și privat, să nu mai existe acele diferențe." - Rozalina Lăpădatu. "Urmează", promite ministrul Sorina Pintea, care nu a putut oferi, însă, un orizont de timp.
 • "Nu putem fi de acord ca pacienții să fie obligați de Guvernul României să acopere din buzunarul propriu diferențele între costurile reale ale serviciilor medicale și tarifele decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate." - Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Context:


Pacienții români se vor putea trata, la alegere, la privat, iar o parte din costul tratamentului ar urma să fie suportat de Casa de Asigurări de Sănătate: practic, pacientul va putea "lua cu el" la privat suma pe care CNAS o decontează în prezent la stat pentru serviciul medical respectiv.

Care este noutatea majoră pe care ar urma să o aducă proiectul Ministerului Sănătății, comparativ cu legislația actuală: În acest moment, legislația permite ca medicii să dea trimitere pentru ca pacienții să facă analize și diverse proceduri la laboratoare sau clinici private, însă se pot deconta la privat doar analizele și serviciile medicale care au același cost ca la stat. În general, este vorba despre analize și proceduri simple, precum analize de sânge sau radiografii. Niciun serviciu medical pe care privatul nu îl poate lăsa la același preț ca la stat, din cauză că nu este rentabil pentru el, ci prețul este mai mare, nu poate fi în acest moment decontat de Casa de Asigurări, potrivit legislației actuale.

Principiul proiectului elaborat de Ministerul Sănătății îi avantajează, la o primă vedere, pe plătitorii de contribuții care se plâng că, atunci când își fac analizele la privat, plătesc costul integral și nu beneficiază de banii plătiți obligatoriu pe asigurarea de sănătate - spun reprezentanții asociațiilor de pacienți consultați de HotNews.ro. Surse din asociațiile de pacienți au atras însă atenția că măsura nu reprezintă o premieră, ci s-a mai aplicat în România până acum mai puțin de 3 ani, însă a eșuat și a fost suspendată după ce s-a constatat că unele clinici private au abuzat de ea - reușeau să "umfle prețurile" în așa fel încât atât pacientul, cât și Casa de Asigurări plăteau sume mai mari decât ar fi trebuit, conform legii. (Citește pe larg aici)


Ce se schimbă, conform proiectului de OUG elaborat de Ministerul Sănătății:

"Articol unic - După alineatul (2) al articolului 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se introduce un nou alineat, cu următorul cuprins:

(2) Furnizorii privați de servicii medicale care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru servicii aferente spitalizării continue, ambulatoriului clinic de specialitate și ambulatoriului paraclinic, potrivit legii, ppt încasa direct de la asigurat o contribuție personală pentru serviciile contractate, cu acordul informat prealabil în scris al asiguratului în acest sens."


Citește și:Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3918 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  Banul sa urmeze pacientul (Vineri, 12 aprilie 2019, 16:11)

  bigbrother [utilizator]

  Ca e vorba de spital de stat/privat/alta tara etc sa mi se poata deconta sumele de spitalizare. Mai mult, aceste sume sa fie decontate INTEGRAL pana intr-o limita maxima anuala.

  De ce spun asta: desi - din fericire- n-am avut nevoie de zile de spitalizare in 22 de ani de munca, asta nu inseamna ca n-am COTIZAT luna de luna la sistemul de sanatate si nu vorbesc de 20 lei pe luna. Incep insa sa am nevoie de analize pentru diverse junghiuri si dureri. Vreau ca aceste analize sa fie decontate integral anual pana la plafonul maxim in baza sumelor platite in cei 22 de ani.

  Nu vreau sa mi se spuna ca nu mai exista sume de decontat, sa vin luna viitoare sau sau sa mai platesc cine stie ce tampenie. La cati bani am platit si platesc luna de luna la acest sistem de sanatate cred ca merit macar niste analize platite de statul roman indiferent de spitalul unde aleg sa ma duc.
  • +2 (2 voturi)    
   nu e chiar asa (Vineri, 12 aprilie 2019, 19:06)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   Sunt in aceeasi situatie si daca a fost cazul, m-am dus direct la privat. Ti-ai pus problema ca daca ai o boala grava, banii aia se pot termina instant?!? Pentru ca din banii "tai" a fost platit tratamentul scump al altuia.

   Sistemul la noi este decent, fata de statele unite unde e o japca scumpa si mori mai incolo, platind la creditele luate pentru a acopri costurile. Vezi cat costa o deplasare cu nino-nino acolo ;)
   Problema la noi este alta: cat se fura. Se adauga si nesimtirea oamenilor din sistem, de la vladinca la opinca, cu prea putine exceptii.
 • +5 (7 voturi)    
  Privatul care te omoara mai repede ca statul (Vineri, 12 aprilie 2019, 16:13)

  MTG [utilizator]

  In Ro exista o mafie a halatelor albe, care suge din sanatatea acestei tari, a noastra, prin casele de asigurari de sanatate, cu pretul vietilor noastre.

  Cand s-au ingrasat destul, isi fac cate o clinica privata, sau lant de clinici, care nu se numesc aici, pt a nu fi cenzurat, pe motive de finantatori de publicitate.

  Ce deosebeste o clinica privata de cea de stat? Cu niste paturi mai curate, in rest, se moare la fel de repede, asa cum a constatat mama fetitei mele, clienta a unei astfel de clinici private, care nu s-a interesat de sanatatea ei.

  Concluzia - tot sistemul de stat este cel mai bun, cu conditia sa scapam de acesti mafioti.
 • +1 (1 vot)    
  Petarde pentru necunoscatori (Vineri, 12 aprilie 2019, 22:54)

  LeDoyen [utilizator]

  Ciudat!
  In momentul de fata, conform Contractului-cadru si Normelor de aplicare ale acestuia, furnizorii privati de servicii medicale, ( de spitalizare, clinice si paraclinice ), aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate, au obligatia de a acorda asiguratilor servicii in exact aceleasi conditii de cost ca si unitatile publice, putand solicita coplata doar pentru conditii superioare de confort. La externare, au chiar obligatia - la fel ca spitalele publice- sa emita un decont de cheltuieli detaliat pentru toata perioada internarii.
  Desigur, acestea raman deziderate, cata vreme nimeni nu verifica si, mai ales, cata vreme Guvernul Romaniei -da, da, chiar el - a ales, contrar prevederilor constitutionale -chiar asa - sa acorde un ajutor de stat, in mod discriminator, doar unitatilor sanitare publice, crescand salariille cadrelor sanitare prin transfer de la bugetul de stat.
  Desigur, cresterea salariilor era o necesitate, dar acest lucru putea fi facut prin cresterea valorii serviciilor medicale, ( DRG, sa zicem) atat la stat, cat si la privat.
  Usor si legal!
  Prin cresterea salariilor doar "la stat" s-a creat un grav dezechilibru in piata serviciilor de sanatate, investitorii privati ramanand de pe o zi pe alta fara resursa umana care s-a retras in unitatile publice unde, ca munceste sau nu, primeste acelasi salariu (este o realitate ).
  Astfel s-a ajuns la situatii aberante, cand intr-o sectie lucreaza doar unul, doi medici, restul facand "studii clinice" - banoase!, sau, pur si simplu nimic!
  Revin: solutia corecta ar fi fost cresterea valorii punctului- nemodificat din 2014, si, mai ales, lasarea dreptului spitalelor - care nu apartin de MS - de a negocia direct cu fiecare angajat un pachet salarial, bazat strict pe indicatori de performanta si fara prostii ca sporuri de sectie sau de hrana!
  Dar asta e cand esti condus de incompetenti!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by