Guvernul a amânat, miercuri, adoptarea Ordonanței de Urgență care prevede introducerea coplății serviciilor medicale private. Proiectul de OUG se afla pe agenda ședinței de astăzi a Executivului, chiar dacă asociațiile de pacienți ceruseră, vinerea trecută, Ministerului Sănătății, o dezbatere publică pe această temă, înainte ca actul normativ să fie adoptat.

La medicFoto: PhotoExpress

Ministerul Sănătății a modificat, luni, proiectul Ordonanței de Urgență ce prevede introducerea coplății, iar proiectul prevede acum, explicit, că măsura îi vizează doar pe "furnizorii privați de servicii medicale care încheie contracte cu casele de asigurări". Forma inițiala a proiectului era neclară și lăsa loc de interpretări.

Asociațiile de pacienți, care se temeau că proiectul ar viza introducerea coplății și în spitalele publice, ceruseră vineri o dezbatere publică pe această temă, în ciuda asigurărilor date de ministrul Sănătății că măsura viza doar introducerea coplății la privat.

Ce se schimbă, conform proiectului de OUG modificat luni:

"Articol unic - După alineatul (2) al articolului 230 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se introduce un nou alineat, cu următorul cuprins:

(2) Furnizorii privați de servicii medicale care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru servicii aferente spitalizării continue, ambulatoriului clinic de specialitate și ambulatoriului paraclinic, potrivit legii, ppt încasa direct de la asigurat o contribuție personală pentru serviciile contractate, cu acordul informat prealabil în scris al asiguratului în acest sens."

Proiectul de act normativ, publicat săptămâna trecută în dezbatere publică, prevedea introducerea coplății serviciilor medicale "în special pentru segmentul spitalizării continue, a ambulatoriului clinic de specialitate si ambulatoriului paraclinic" însă nu specifica explicit că ar fi vorba doar despre serviciile medicale de la clinici private, ci lăsa să se înțeleagă că ar fi vorba despre coplată și pentru serviciile medicale din spitalele publice.

Mai mult, în textul proiectului de OUG publicat inițial în dezbatere publică de Ministerul Sănătății se arăta că "neadoptarea de măsuri imediate, prin ordonanţă de urgenţă, ar conduce la reale dificultăţi în ceea ce priveşte o funcţionare optimă a întregii activităţi medicale, cu consecinţe serioase în ceea ce priveşte utilizarea eficientă a fondurilor publice şi furnizarea unei asistenţei medicale de calitate pacienţilor."

Presa a atras atenția săptămâna trecută că proiectul este neclar și se putea interpreta, din textul lui, că ar fi vorba și despre o coplatã pentru serviciile de sănătate publice, iar asociațiile de pacienți au cerut Ministerului Sănătății o dezbatere publică pe această temă, pentru a se asigura că nu este vorba despre introducerea coplății și în spitalele publice.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a dat asigurări, săptămâna trecută, că proiectul de act normativ nu vizează introducerea coplății pentru serviciile medicale de stat, ci introducerea în legislație a posibilității ca pacienții care vor să se trateze la spitale și clinici private să plătească mai puțin: ei ar urma să nu mai suporte costurile integrale, ci doar "diferența dintre tariful decontat de CNAS și costul real al serviciului".

Citește și: