Senatul a respins recunoașterea gărzilor medicilor ca vechime în muncă

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 11 martie 2019, 21:48 Actualitate | Sanatate


Medici
Foto: sxc.hu
​Plenul Senatului a respins, luni, două proiecte de lege care vizau recunoașterea gărzilor medicilor ca vechime în muncă - unul dintre cele două proiecte a fost inițiat de senatorul USR Adrian Wiener și viza modificarea Legii sănătății, iar cel de-al doilea a fost inițiat de deputatul PNL Antoaneta Ioniță și viza modificarea Legii pensiilor.

Ambele inițiative legislative merg acum la Camera Deputaților, care este for decizional.

Proiectele de lege ce prevăd ca gărzile efectuate de medici să fie recunoscute ca vechime în muncă au fost inițiate după ce peste 2.000 de medici au semnat un memoriu prin care cereau acest lucru, iar peste 4.000 de oameni au semnat o petiție online în acest sens. HotNews.ro a scris pe larg despre memoriul medicilor aici.

"Am depus un proiect legislativ prin care gărzile efectuate de medici să poată diminua, simetric și echitabil, vârsta standard de pensionare. În ansamblul unei cariere gărzile tind să cumuleze și peste 10 ani de muncă suplimentară (weekend-uri, sărbători legale) și este absolut normal ca munca aceasta în regim de ‘tranșeu’ uneori, să poată compacta cariera unui medic ajuns la capătul resurselor fizice. E normal ca în unele specialități infuzia cu medici tineri să fie mai frecventă. Impactul bugetar e negativ, diferența dintre venitul unui medic primar gradația V și venitul unui specialist tânăr fiind sub pensia celui dintâi", afirma, în noiembrie anul trecut, senatorul USR Adrian Wiener, inițiatorul proiectului de lege care își propune să modifice Legea sănătății astfel încât gărzile să fie recunoscute ca vechime în muncă.

Proiectul de lege inițiat de senatorul Adrian Wiener propune modificarea Alineatului (2) al articolului 391 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăți astfel:


"LEGE pentru modificarea și completarea alin. (2) de la art. 391 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății

Alineatul (2) al articolului 391 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

"(2) La cerere, medicii se pot pensiona la vârsta standard de pensionare, potrivit dreptului comun, diminuată cu maximum numărul de ore prestate în gardă peste gărzile obligatorii, fără diminuarea cuantumului pensiei."


Proiectul de lege inițiat de senatorul Adrian Wiener a fost depus la Senat în toamna trecută, la doar o zi după ce Parlamentul adoptase o lege care prevede că medicii se vor putea pensiona, la cerere, la vârsta de 67 de ani. Legea respectivă a fost puternic contestată de medici, care au acuzat că ar fi vorba despre o lege cu dedicație pentru ca șefii de secții din spitale să își poată păstra funcțiile, chiar dacă inițiatorii, Florian Bodog și Ion Rotaru (ambii senatori PSD) susțineau că inițiativa lor își propunea să rezolve problema deficitului de medici.

Laura Zarafin, medic la secția de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Colentina și unul dintre inițiatorii memoriului, declara, pentru HotNews.ro, că vârsta de pensionare a medicilor ar trebui să scadă, deoarece un medic epuizat reprezintă un pericol și pentru pacienții săi, iar, în multe cazuri, din salariul unui medic de peste 50 de ani care iese din sistem ar putea fi plătiți doi medici tineri, cu condiția să se organizeze concursuri de angajare pentru medici tineri. "Acest demers este justificat, pe de o parte de normele legale ale Uniunii Europene, ce definește timpul de lucru ca orice perioadă în care angajatul își desfășoară activitatea, fiind la dispoziția angajatorului, și, pe de altă parte, de realitățile din sistemul nostru sanitar. În contextul în care studiul efectuat în 2017 și dat publicității în 2018 de Colegiul Medicilor din București indică faptul că peste 50% dintre medicii români suferă de epuizare și surmenaj excesiv (sindromul de burnout), situația este cu adevărat îngrijorătoare", se arată în document.

"Un medic epuizat este un pericol nu numai pentru sine, dar mai cu seamă pentru pacient. Calitatea actului medical, prin scăderea performanțelor psiho-motorii și emoționale, a vitezei de reacție și a empatiei medicului respectiv, are mult de suferit!", subliniau semnatarii memoriului.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6372 vizualizari

 • -4 (10 voturi)    
  Inca o idiotenie legislativa (Luni, 11 martie 2019, 22:00)

  Alexos [utilizator]

  Mergand pe aceeasi linie, toate orele suplimentare prestate de oricine oriunde ar trebui sa devina vechime suplimentara in munca. Probabil japonezii ar rade cu spume daca ar citi asta. Cei mai fericiti ar fi directorii de multinationale si cei de la firmele de soft. In special la firmele de soft, unde esti intr-adevar platit bine, se asteapta de la tine sa stai peste program oricat este necesar. Si nimeni nu cere pensie anticipata ori plata suplimentara....
  • +7 (11 voturi)    
   <br> (Luni, 11 martie 2019, 23:37)

   Kornell [utilizator] i-a raspuns lui Alexos

   toate problemele vin dintr-o prostie juridica care ne obliga sa facem garzile pe un al doilea contract cu acelasi angajator (a fost o solutie imbecila ca sa nu intre si RO in impeachment de la UE pe probleme medicale cum a intrat Irlanda in 2013). In clipa cand lucrezi insa 230-280 ore/luna la spital, PLATIND pentru ele la pensie, de ce sa nu le puna si ca vechime??? ca doar nu stam acasa. Tu ai vrea sa fii operat de unul de 60 de ani care este obosit dupa 6-7 garzi pe luna? Si mai termina cu sarcasmele ieftine de parca ai fi Dragnea - in aceeasi sedinta s-a votat pensionare anticipata la 45 pt politie, armata si alte categorii, doar pt ca si ei stau continuu la dispozitie
   • -1 (5 voturi)    
    cacialma romanesca (Marţi, 12 martie 2019, 5:06)

    Jupanu1970 [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

    pai vad ca vezi nedreptatea. In sedinta s a votat ceva ce numai intr un stat de babuini se voteaza. beneficii sociale numai pt anumite categorii de persoane. Total antisocial !
    Pensia de stat trebuie sa fie egala pt toti cetatenii care presteaza munca in statul respectiv ! Period !
    • 0 (0 voturi)    
     Parlamentarii = Babuinii Romaniei (Marţi, 12 martie 2019, 10:08)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Jupanu1970

     Pensiile Speciale Sunt Dovada !
     Q.e.d
    • +2 (4 voturi)    
     tovarase... (Marţi, 12 martie 2019, 11:31)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Jupanu1970

     nu-s medic si nu am nici un interes...
     dar tu crezi ca o munca 9-18 e echivalenta cu munca medicilor care stau dumnezeu stie cate ore peste program, + nopti, weekenduri etc?!
     intreb si eu...

     eu inteleg ca o parte din noi avem fetisuri cu unu numit nicolae C murit impuscat in 89, dar egalitatea inseamna drepturi egale da responsabilitati egale NU drepturi egale la responsaibilitati diferite
     si oricat imi iubesc jobul ce fac eu nu se compara cu ce face un medic , nici ca munca depusa, nici dpdv al importantei!
     • 0 (0 voturi)    
      camarade... (Vineri, 22 martie 2019, 16:56)

      Jupanu1970 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

      nu s medic, si nu ma intereseaza situatia medicilor din romania. Ma intereseaza situatia oamenilor din romania...
      Se pare ca nu ai clar in minte cum functioneaza un stat. Ce pot sa ti spun e ca nu asa cum functineaza in romania.
      Sa revenim la pensii...
      In Canada unde ma aflu, doctorii primesc de la STAT aceesi pensie pe care o primeste un gunoier...tot respectul pt meseria acestuia din urma. Atit doctorul cit si gunoierul aduc statului servicii, iar cei doi imbatranesc la fel de repede....
      ... na m inteles..ce servicii aduci tu statului roman ?! ...poate te simti frustrat si marginalizat si de aceea gindesti asa ?!
      hasta la victoria siempre !
  • 0 (0 voturi)    
   de unde sti? (Marţi, 12 martie 2019, 20:12)

   iodixit [utilizator] i-a raspuns lui Alexos

   ca garzile doctorilor japonezi nu se cuantifica la pensie? da-mi si mie paragraful din legea pensiilor la niponi care specifica asa ceva.
   mor de curiozitate!
 • +9 (11 voturi)    
  Parlamentarii Au Drept la Pensii Speciale (Luni, 11 martie 2019, 22:01)

  un domn [utilizator]

  Pentru ca “lucreaza “ de Marti pana Joi maxim 100 zile pe An !
  Voteaza legi de kko pentru Ei! Nu pentru Romania

  Bravos! Cine mai Voteaza P$D , penl£ , ald£ , pemepe ai iudemere SUNT NEAMURI PROASTE !
 • +6 (6 voturi)    
  Oare de ce? (Luni, 11 martie 2019, 22:15)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Oare pentru ca nu au bani suficienti?!
  • 0 (0 voturi)    
   cadd dai (Marţi, 12 martie 2019, 11:32)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   400 mil pentru campania psdului... pai normal ca nu mai raman bani
   sa nu mai vb. de pensiile speciale... pt ca merita! numai ei au reusit sa distruga in 2 ani tot ce s-a facut bun in 30!
 • +5 (5 voturi)    
  Cu Ciordache (Luni, 11 martie 2019, 23:04)

  ruskimushki [utilizator]

  inainte.
 • 0 (0 voturi)    
  O idiotenie made in Romania (Marţi, 12 martie 2019, 1:35)

  John_english [utilizator]

  Pensia trebuie sa fie corelata cu sumele platite la asigurarile sociale.

  Treziti-va tovarasi! Sistemul comunist a falimentat in '89.
  • 0 (0 voturi)    
   realitatea (Marţi, 12 martie 2019, 8:33)

   Kornell [utilizator] i-a raspuns lui John_english

   Doctorii nu au cerut pensii suplimentare / speciale ci doar pe principiul contributivitatii, la fel ca toata lumea. Au cerut insa ca daca normal se iese la pensie dupa 40 ani x 12 luni x 160 oremunca / luna, sa iasa si ei tot dupa atat. La ora actuala un medic face in medie 220 -240 ore/luna socotind 5 garzi (cei care au noroc) - deci o norma jumate. Se iese la pensie nu dupa 40 de ani de lucru ci 60 deci echivalentul unui 80 de ani de varsta.
   • 0 (0 voturi)    
    Sa stii ca medici sunt si in Vest sau America (Miercuri, 13 martie 2019, 0:54)

    John_english [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

    nu s-a inventat nimic nou in RO.

    1 zi sau 1 an raman tot asa oricum le-ai intoarce.

    Oamenii trebuie sa isi ia pensia dupa cat au contribuit la fondurile de pensii si cam atat.

    BTW. Cred ca n-ai vrea sa stii cat si cum se munceste in vest. In RO e vacanta comparativ.
   • 0 (0 voturi)    
    Ok - acum inteleg dorinta lor (Miercuri, 13 martie 2019, 1:54)

    John_english [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

    sa iasa la pensie mai devreme... sa zicem la 40 de ani.

    dar mai e o chestie tehnica... si pensia sa inceapa sa o ridice de la 65 de ani ca toata lumea... altfel vedem cum statul le plateste suplimentar pensie inca 25 de ani.


    :))
 • +1 (1 vot)    
  normal... (Marţi, 12 martie 2019, 11:27)

  liviu_ [utilizator]

  recunoasterea garzilor ca vechime ar lua bani de la cei ce merita bani (politicienii) si i-ar da medicilor care si asa sunt platit prea mult!
  eu zic ca daca tot le-au ramas bani, sa mai dubleze odata pensiile parlamentarilor!
 • +1 (1 vot)    
  Munciti, prostilor (Marţi, 12 martie 2019, 11:38)

  JustinCase [utilizator]

  Munciti, prostilor, bagati pana la epuizare. Cine v-a prostit sa faceti atatia ani de scoala, cand era mai simplu sa fii un politruc inutil precum Ciorbea si sa ai pensie speciala pentru merite deosebite in pupat adanc.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by